четвъртък, 27 май 2010 г.

Мус с мента и бял шоколад


Преди време правих мохито чийзкейк. Дойде пролетта и на пазара започнаха да се намират все по-често прясна мента и лайм. Реших да си взема и този път да направя един по-различен ментов мус - с бял шоколад. Направих малка доза, защото не знаех дали опитът ще бъде успешен, но, както се досещате, съжалих. Особено след като се охлади добре за едно денонощие в хладилник мусът доби консистенция на течен шоколад, но ментово свеж и леко киселеещ от лайма.


Продукти за 2 бр:

1 кутия крема сирене Филаделфия
1/2 бял шоколад Milka Luflee'
1 ванилия
1 1/2 с.л. сок от лайм
листата от 4 стръка прясна мента

Сложете парченцата бял шоколад в огнеопорен съд на водна баня на котлона, за да се разтопи. Разбъркайте. Сложете съда в студена вода, за да се охлади шоколада.
В кухненски робот сложете крема сиренето, ванилията, сока от лайм, листенцата мента и разтопения бял шоколад. Пасирайте до гладкост. Разпределете муса в купички, декорирайте с листенце прясна мента и охладете за едно денонощие в хладилник.




Пилешки филенца в хрупкава чеснова коричка с гарнитура "Чедар" ризото


Идеята за тези ароматни филенца взех от списание "Good Food". Там бяха приготвени с пилешки гърди, но аз реших да ги направя с филета, защото гърдите са много месести, а филетата са по-фини за ядене. Напълних парчетата пилешко месо с чесново крема сирене, което допълва чудесно пикантната коричка и придава още по-неповторим вкус. С всяка хапка в устата остава приятен вкус на чесън и магданоз. След като ги приготвих и дегустирах мисля, че това ще стане една от любимите ми рецепти и чудесно меню за гости.
Като гарнитура предлагам ризото със сирене Чедар и бяло вино.



Продукти за коричката:

малка връзка магданоз
3 по-големи скилидки чесън
85 гр. галета
сол, черен пипер
1 с.л. зехтин

Продукти за филенцата:

12 пилешки филенца
1/2 кутия крема сирене Филаделфия с чесън
1 по-голяма скилидка чесън
6 с.л. зехтин
5-6 небелени скилидки чесън

Загрейте фурната на 200 градуса.
В кухненски робот пасирайте магданоза, чесъна и галетата. Накрая прибавете 1 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Изсипете сместа в плоска чиния, за да ви е удобно да овалвате в нея пилешкото.
Стиснете 1 скилидка чесън в крема сиренето и разбъркайте добре.
Направете разрез отстрани на всяко филенце и напълнете с чесновото крема сирене. Намажете всяко филенце със зехтин и оваляйте в галетата с чесъна и магданоза.
Наредете филенцата в тавичка, подредете между тях необелените чесънчета.



Полейте месото със струйка зехтин и печете около 25 минути, докато пилешкото стане готово и образува хрупкава, златиста коричка. Можете да включите обдухване с вентилатор за около минута. Изстискайте печения чесън от обелките и го поднесете с пилешките филенца.



Продукти за ризотото:

150 гр. ориз за ризото (аз използвах на Крина - Жасмин)
1 връзка пресен лук
2 с.л. масло и 2 с.л. зехтин
60 мл. бяло вино
1/2 ч.л. Дижонска горчица
500 мл. зеленчуков бульон
80 гр. сирене Чедар
опашката на зелен лук за декорация

Сложете зеленчуковия бульон да кипне на котлона и го отдръпнете.
Разтопете маслото и зехтина в средно голям съд и задушете лука, докато омекне. Прибавете ориза и бъркайте за около минута, след това намалете на минимум котлона и прибавете бялото вино и горчицата, като разбърквате непрекъснато. Започнете да наливате горещия зеленчуков бульон с черпак. Бъркайте, до пълно абсорбиране на всеки черпак бульон. По този начин налейте цялата течност. Оставете да къкри на бавен огън, като постоянно отваряте да разбъркате. Гответе около 18 минути, после отдръпнете от огъня и добавете парченцата сирене Чедар. Бъркайте, докато се разтопи и се поеме напълно от ориза.
Поднесете ризотото върху затоплени чинии и окрасете с поръсен зелен лук.

сряда, 26 май 2010 г.

Сушени чери доматчета

Чери доматчетата са ароматна съставка на много салати.


Често в заведенията изрично моля да ми ги добавят в пролетната салата, когато липсват. Предложеният от мен вариант е чери в уханна мащерка със зехтин на фурна.


При печенето на бавен огън ароматът и вкусът на доматите се засилват. Най-добрият вариант е да съхнат на загрята, но изключена фурна за едно денонощие, но ние не издържахме повече от 6 часа. Резултатът е блаженство във всяка хапка :) Прекрасно мезе за ракия, в компанията на сирене и хубав пухкав хляб. Така мариновани чери доматчетата могат да се поднесат в салатка от рукола, спанак и козе сирене.



Продукти:

1 клонка чери домати около 12-14 бр.
1 кафена лъжичка сол
1/2 кафена лъжичка захар
1 ч.л. сушена мащерка
3 с.л. зехтин

Включете фурната да загрее до 220 градуса. 
Нарежете доматите на половинки и внимателно изчистете остатъка от дръжките.  Подредете ги в огнеопорна тавичка. Поръсете ги със сол, захар и сушена мащерка. Полейте ги със зехтин.
Сложете тавичката във фурната и веднага я изключете. Оставете доматите да се сушат във фурната за едно денонощие или поне за един ден, без да отваряте вратата на фурната.

Разядка с авокадо, грах и мента, върху хлебно канапе

   Много обичам авокадо с чесън. Обичам и сладкия грах на Бондуел. Често приготвям пюре от грах като гарнитура към различни видове месо. Признавам, че комбинацията от двете ме изненада приятно. А като прибавих и аромата на свежи листенца мента и пресен сок от лайм и вкусът стана вълшебен. Получи се е една прекрасна, свежа разядка, поднесена по стилен начин върху кръгло канапе от пълнозърнесто хлебче.


Продукти:

1 бр. авокадо
1 малка консерва грах на Бондуел (отцеден от водата)
2 с. л. сок от лайм
3 по-големи скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
5-6 свежи листенца мента
пълнозърнест или ръжен хляб за канапето

Издълбайте вътрешността на авокадото и я смелете в блендера, заедно със сока от лайм и чесъна. Прибавете солта и отцедения грах. Накрая овкусете с листата мента. Пасирайте до гладкост и докато сместа придобие хубав зелен цвят.
Сложете една филийка хляб на равна повърхност и с чаена чаша, с диаметър около 7 см. отрежете кръгчета. Отрежете колкото желаете. Останалите изрезки хляб можете да използвате за вкусни домашни кюфтенца. Намажете кръгчетата обилно със сместа и поднесете като предястие върху голяма чиния.

Да ви е сладко!



сряда, 19 май 2010 г.

Месно руло с плънка от спанак и гауда


Продукти за рулото:

1 кайма смес
1 яйце
2 филии хляб
връзка копър
връзка магданоз
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион

продукти за плънката:

връзка пресен спанак
3 с.л. зехтин
2 стръка пресен лук
босилек
сол, черен пипер
1 морков
150 г сирене Гауда
галета

В купа сложете каймата и я объркайте с яйцето, намокрения хляб, копъра, магданоза и подправките. Накрая прибавете и нарязаните на ситно пресен лук и чесън.
В друг съд сложете на котлона да се стопли зехтина и задушете за малко пресния лук. Прибавете спанака и разбъркайте. Сложете и нарязания на половинки морков. Овкусете с босилека, солта и пипера. Щом омекне отдръпнете от котлона.

Разстелете кухненско фолио на плота. Сложете отгоре каймата и я оформете с ръце във формата на правоъгълник. Поръсете с галета. В долния край сложете парчета от сиренето гауда. Отгоре разпределете спаначената плънка. Завършете, като върху спанака сложите останалата гауда. Навийте рулото, с помощта на фолиото и го прехвърлете в намаслена тавичка. Поръсете рулото с червен пипер и полейте със струйка зехтин.
Печете около 30-40 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Поднесете рулото, нарязано на филийки, с гарнитура от пресни картофки.

Плодов десерт


Продукти (за 4 порции):

300 гр. ягоди
2 бр. манго
сок от 1 лимон
1 буркан боровинково сладко
4 бр. ванилено Данонино
4 ядки шамфъстък

В купа за мелба или висока, но широка чаша нарежете на дъното ягодите. Обелете мангото и го нарежете на парченца. Полейте го с лимоновия сок и го подредете върху ягодите. Отгоре полейте с боровинковото сладко. Завършете с ваниленото кремче и декорирайте с нарязан на ситно шамфъстък. Охладете в хладилник за малко преди сервиране.


вторник, 18 май 2010 г.

Coq au vin

Coq au vin е традиционно френско задушено, приготвено от пиле с бекон, гъби, по желание чесън и вино Бургундия. Различните райони на Франция използват различно вино, като например вино Ризлинг или дори Шампанско.
Предложеният от мен вариант е с вино Марсала.




Продукти:

6-8 пилешки долни бутчета
150 гр. бекон
300 гр. гъби
3 с.л. зехтин
2 скелидки чесън
3-4 дафинови листа
2 стръка пресен лук
75 мл. вино Марсала
сол и пипер на вкус
връзка копър
по избор кафена чаша течна сметана

Загрейте зехтина в дълбок тиган с двете скелидки чесън. След като замирише извадете скелидките и запържете, в ароматизирания зехтин, бекона до хрупкавост. Покрийте тигана с капак, за да не пръска. Прибавете нарязания пресен лук при бекона и задушете за няколко минути да поомекне.
Измийте и изчистете от кожите пилешките бутчета. Нарежете месцето и го прибавете в тигана, заедно с дафиновите листа, нарязаните гъби и виното Марсала.
Овкусете със сол и черен пипер и оставете да заври. Покрийте тигана с капак и оставете ястието на къкри на слаб огън около 30-40 минути. По желание можете да добавите и 1 кафена чаша течна сметана, за да получите хубав сос за паста. Преди сервиране поръсете с пресен копър.
Сервирайте със зелена салата или паста.




Овесени сладки

Предлагам на вашето внимание едни много вкусни, хрупкави овесени сладки, идеална компания за вашето сутрешно или следобедно кафенце :)


Продукти:

1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кафява захар
1 яйце
1 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. масло
кората от 1/2 лимон
2 ванилии
стафиди и шоколодови парченца

Смесете в купа сухите съставки - брашното, захарта, овесените ядки, бакпулвера и ванилиите. Прибавете мекото масло и лимоновата кора. Отделете желтъка от белтъка и сложете желтъка в сместа. Разбийте белтъка на сняг и го смесете с останалите съставки. Накрая добавете стафидите и парченцата шоколад.
Размесете с ръка сместа и оформете сладките. Разположете ги в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Печете на 200 градуса около 20-30 минути, докато покафенеят леко. Докато са още топли са меки. Като изстинат стават хрупкави.



петък, 14 май 2010 г.

Торта Династия

Това е една от най-вкусните домашни торти, които съм яла някога. Благодаря на Йоли за рецептата. Комбинацията от шоколад, лимон и орехи във всяка хапка е неустоима. Кремовете са като течен шоколад.
Да ви е сладко!





Продукти:

10 белтъка
300 г захар
300 г смлени орехи
3 с.л. брашно
кората от 1 лимон
3 ванилии

Белтъците се разбиват на сняг, като към тях се добавя захарта на тънка струйка. Добавят се смлените орехи, брашното, лимоновата кора и ванилиите. Бърка се с дървена лъжица или шпатула. Сместа се разпределя на три и се пекат блатове в кръгла тортена форма, върху хартия за печенее в предварително загрята фурна на 150 градуса. Блатовете са целувчени, много лепкави и чупливи. Не бива да се напояват.

Продукти за белия крем:

1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
кората на 1 лимон
2 ванилии

Смесете брашното, захарта и ванилията. Добавете малко от млякото и бъркайте, до получаване на кашичка. Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора. Постепенно се налива и останалото мляко. Сварява се гъст крем на котлона.
Готовият крем се разделя на две части.

  • В едната половина се слага 250 г масло, разбито със 100 г пудра захар. Разбива се с миксер. Това е масленият крем.

  • Във втората половина се прибавя 200 г разтопен на водна баня натурален шоколад. Разбива се с миксер.
Сглобяване на тортата:
Тортата се сглобява в следния ред - блат, маслен, шоколадов крем, блат, т.н. Отстрани и отгоре се намазва с крем и се поръсва с млени орехи. При нарастването на височина тортата натежава, затова трябва много внимателно да се поставят блатовете.
Отстрани окрасих тортата с шоколадови плочки, които направих с ленти хартия за печене, широки, колкото височината на тортата, които намазах обилно с разтопен на водна баня натурален шоколад. Маркирах с нож ширината на плочките и след като се охладиха в хладилника за около половин час ги извадих. Трябва да се работи много бързо с тях, защото се топят в ръцете. Подредих ги ветрилообразно отстрани на тортата.
Консумира се след 24 часа престои в хладилник.
При правилно изпълнение при разрез следва да се виждат ясно отделните слоеве блат и двата цвята крем.  
Моят съвет е да се реже на по-малки парчета, защото е тежка.

Рецепта: "Вкусно с Йоли"

четвъртък, 13 май 2010 г.

Тирамису



Продукти:

500 гр. сирене Маскарпоне
5 пресни яйца
100 гр. захар
3 пакета бишкоти Саворяди
3 силни кафета еспресо Лаваца
100 гр. десертно вино Марсала
кора от 1/2 лимон

Желтъците се разбиват, заедно със захарта, докато побелеят, след което се слагат на водна баня и се продължава да се бъркат с лъжица още около десетина минути, докато сместа се сгъсти. Този крем се нарича крем Забайон. След сваляне от котлона съдът се слага веднага в студена вода, за да се пресече варенето и се бърка, до охлаждане.
Маскарпонето се разбива с миксер и към него се прибавя крема Забайон. Бърка се с дървена лъжица или шпатула. Добавя се лимоновата кора. Накрая се слагат и разбитите на сняг белтъци.
Еспресото се разбърква с Марсалата.
В по-голяма правоъгълна йена  се редят ред бишкоти, който се напоява обилно с кафето, отгоре се слага 1/2 от крема, отново ред бишкоти, напоени с кафе и се завършва с втората половина крем.
Десертът се охлажда за 24 часа в хладилник и преди сервиране се поръсва с горчиво какао през цедка. По желание може да се декорира с трюфели с кафе.

сряда, 12 май 2010 г.

Лимонов чийзкейк

Продукти за  подложката:

2 пакета чаени бисквити с масло
100 гр. печени лешници
125 гр. масло

Продукти за крема:

3 кутии натурално крема сирене Филаделфия
200 гр. захар
3 яйца
кората на 1 1/2 лимон
малко лимонов сок
капачка коняк
2 ванилии

Бисквитите се пасират в блендера, заедно с лешниците. Добавя се мекото масло и се разбива докато се получат маслени трохи.
Крема сиренето се разбива, заедно със захарта с помощта на миксер. Към него се добавят трите яйца. Накрая се овкусява с лимоновата кора, сока, коняка и ванилията.
В тортена форма с ринг се слага хартия за печене, като се покриват и страните. Изсипват се маслените трохи, като внимателно с лъжица се оформя по-висок борд и леко се заравнява дъното. Не бива да се натъпква прекалено, за да не стане много твърдо при опичането. Кремът се изсипва в подложката. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 30-35 мин. Трябва леко да мърда средата при разклащане на съда. Добре е да се консумира след 24 часа, за да се охлади добре в хладилник и да стегне.
Да ви е сладко!

Забулени яйца върху канапе от тиквички и спанак

Продукти:
1 голяма връзка пресен спанак
3 тиквички
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 връзка пресен лук
4 скелидки чесън
50 гр. сирене
50 гр. шунка
1 морков
1 зеленчуков бульон
сол
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
зехтин
оцет

Спанакът се измива и нарязва на ситно. В голям съд се задушава за няколко минути чесъна в зехтина. Прибавят се нарязаният пресен лук и моркова. След като се позадушат се слагат нарязаният спанак, копър и магданоз. След като поомекне нивото на спанака спада. Овкусява се със сол, черен пипер и 1 зеленчуков бульон. Прибавят се намачканото сирене и нарязаната шунка. Сваля се от котлона.
Тиквичките се измиват и нарязват на кръгчета.
Малък съд се пълни до половината с вода и се слага да заври на котлона с малко сол и оцет. Щом кипне се чукват едно по едно 5- 6 яйца и се варят 6-7 минути,за да се забулят и да не са рохки.
Фурната се загрява на 180 градуса. В намазнена тава се подреждат тиквичките, отгоре се разпределя спаначената смес и най-отгоре се слагат забулените яйца. Пече се, докато омекнат тиквичките, приблизително 15-20 минути.
В малък метален съд се разтапя масло на котлона. Добавя се 1/2 ч.л. червен пипер. С тази смес се залива порцията, като се гарнира отстрани с кисело мляко.

вторник, 11 май 2010 г.

Butter-scotch pudding

Продукти (4-6 порции) :

60 гр. масло
200 гр. кафява захар
щипка морска сол
3 с.л. царевично нишесте
2 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
3 с.л. уиски
2 ванилии

Разтопете маслото в средно голям съд на котлона. Прибавете кафявата захар и солта и бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Отдръпнете от котлона.
В по-малък съд смесете царевичното нишесте с 60 мл. от млякото и разбъркайте добре, така, че да не останат топчета. Прибавете двете яйца. 
Внимателно налейте останалото мляко в разтопената захар, бъркайки постоянно. След това добавете и нишестената смес. 
Върнете сместа на котлона и я оставете да заври, като бъркате през цялото време. Щом заври намалете котлона на най-слабата степен и продължете да бъркате за още 1 минута, докато сместа се сгъсти и придобие гъстотата на пудинг.  
Отдръпнете от котлона и прибавете уискито и ванилията.
Разпределете пудинга в 4-6 купички и го охладете в хладилник поне 6 часа преди консумация.
Адаптирано от Давид Лебовиц

неделя, 9 май 2010 г.

Ягодово-бананов мус



Продукти за подложката:

1 пакет бисквити с масло
80 гр. масло
50 гр. печени лешници
2 с.л. пудра захар
3 с.л. коняк

Продукти за ягодовия мус:

1/2 кутия сирене Маскарпоне (от 500 гр.)
250 гр. ягоди
3 с.л. пудра захар
1 ванилия
1 с.л. прясно мляко

Продукти за банановия мус:

1/2 кутия сирене Маскарпоне
2 банана
3 с.л. пудра захар
1 ванилия
1 с.л. прясно мляко

Смесете в блендера бисквитите, лешниците и пудрата захар и разбийте до получаване на трохи. Прибавете маслото и коняка.
Смесете продуктите за банановия мус в робота и пасирайте до гладкост. По същия начин пригответе и ягодовия мус. За ваше улеснение следвайте тази хронология, за да не се налага да миете робота два пъти.
На дъното на чаша за крем сложете 2 супени лъжици от маслените трохи и внимателно изравнете, без да натъпквате прекалено. Сложете отгоре част от банановия крем и изравнете. Най-отгоре нанесете ягодовия крем. Декорирайте, по желание, с ягода и кокосови стърготини.

понеделник, 3 май 2010 г.

Вариант на гуакамоле


Продукти:

2 бр. по-меки авокадо
2 по-големи скилидки чесън
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол
1 ч.л. Дижонска горчица
1 с.л. доматено пюре или салца
по желание орехи

Авокадото се издълбава от кората и се пюрира в блендера, заедно с останалите продукти, до пълна гладкост.
Чудесно предястие с пухкав хляб.
Една идея как да запазите свежия зелен цвят на гуакамолето по-дълго. Боднете костилката от авокадото по средата на разядката и  цветът ще си остане свежо зелен.

Да ви е сладко!

Ягодов чийзкейк


Уникално вкусен чийзкейк.



Като един от най-верните последователи на кулинарния блог на Йоли, който ме вдъхнови да се захвана с кулинария, нямаше как да пропусна да направя едно от последните й изкушения, а именно Ягодов чийзкейк. Горещо ви препоръчвам нейния вариант. Не е необходимо да се добавя нищо. Вкусът е неповторим.

Продукти за подложката:

2 пакета чаени бисквити с масло
100 гр. предварително запечени безсолни лешници
125 гр. меко масло

Продукти за пълнежа:

250 гр. сирене Рикота
3 яйца
400 гр. квасена сметана
140 гр. захар
1 ванилия
кората от 1 лимон

Продукти за глазурата:

300 гр. пресни ягоди
250 гр. ягодов конфитюр

Сложете в блендера бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца и прибавете маслото. Мели се до получаване на трохи. Постелете дъното и страните на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете блат, но без да натъпквате прекалено много. Оформете висок борд за ограничител на пълнежа.
В купа разбийте с миксер сиренето Рикота, заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата и разбъркайте. Накрая сложете и сметаната. Изсипете крема в подложката и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около час. Кремът стяга по краищата, а в средата леко мърда, като се разклати формата. Това не бива да ви притеснява. Когато изстине ще стегне. Не трябва да се препича, за да не стане твърдо като сирене. След като изстине кейка се намазва с ягодовия конфитюр и отгоре се декорира с ягоди. По желание може и отгоре да се сложи конфитюр.

неделя, 2 май 2010 г.

Торта с бял шоколад, смокини и бадемов крокан


Продукти за млечния крем:
2 ч.ч. прясно мляко
половин ч.ч. захар
7 с.л. брашно
3 с.л. кокос
2 ванилии
500 гр. Маскарпоне
2 бели шоколада
сладко от зелени смокини
1 пакет белени бадеми

продукти за блатовете (2 бр.):
6 жълтъка
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
6 белтъка
ром
сироп от смокиновото сладко

продукти за бадемовия крокан:

1 ч.ч. захар
1/2 пакет белени бадеми, предварително запечени за 1-2 минути в микроволнова фурна

Една чаена чаша захар се карамелизира на котлона. Леко запечените бадеми се слагат на дъното на тефлонов съд, предварително намазан обилно с масло. Заливат се с горещия карамел и се оставят да се охладят. Чуква се дъното на съда и крокана пада цял. Начуква се през кухненско прозрачно фолио.

Млякото се затопля на котлона и към него бавно, с бъркане се добавят, предварително смесените брашно и захар. Бърка се до получаването на пухкав крем. Докато е още топъл към крема се добавят 3 с.л. кокос и 2 ванилии. Оставя се да се охлади.

Маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя охладеният млечен крем. Прибавят се двата бели шоколада, предварително разтопени на водна баня, нарязаните на малки парченца смокини и бадемовият крокан.

За всеки от двата блата се забърква, с миксера, смес от 3 жълтъка, 3 с.л. захар и 2 с.л. брашно и накрая, разбитите на сняг белтъци. На дъното на тортена чиния с ринг се слага хартия за печене, така че да обхване и страниците и се изсипва сместа. Пече се, докато клечката излиза суха.

Сглобяване на тортата:

Първият блат, обърнат с дъното нагоре, се слага на дъното на тортената чиния с ринг. Напоява се с ром и сироп от сладкото от смокини. Върху него се разпределя част от крема, като се внимава да остане малко по-голямата част за отгоре и отстрани. Слага се вторият блат и по същия начин се сиропира. Намазва се втората част от крема. Оставя се да се охлади 24 часа в хладилник и се маха ринга. С помощта на нож се намазва крем oтстрани. Декорира се по желание с настърган натурален шоколад, смокина и бадем.


Сьомга в тесто




Продукти:

2 филета от сьомга
100 гр. рукола
2 с.л. кисело мляко
100 гр. сирене Маскарпоне
4 стръка копър
1/2 ч.л. сол
250 гр. брашно
125 гр. краве масло
2 с.л. кисело мляко
2-3 щипки сол
1 яйце за намазване

Пасираме в робота продуктите за крема - руколата, киселото мляко, Маскарпонето, копъра и солта, докато се получи крем.
Пресяваме брашното и прибавяме маслото на парченца. Прибавяме 2 с.л. кисело мляко и сол и месим с върха на пръстите. Оставяме готовото тесто в хладилника за 20 мин.
След като почине тестото го разделяме на две парчета и всяко разточваме на правоъгълник. В средата поставяме филето от сьомга, отгоре поливаме обилно с крема и завиваме като плик, така, че да не остане въздух и да не изтече крема. Слагаме запечатаното тесто в тава със затворената част надолу. Правим прорези на повърността и намазваме с яйце. Печем на 180 градуса 30-40 мин. и поднасяме топло, гарнирано с крем.
Източник: Кухнята на Звездев

Мохито чийзкейк


Продукти:

3 пакета обикновено крема сирене
1 пакет прясна мента
2 с.л. течна сметана
1 с.л. пудра захар
2 ванилии
кората на 1/2 лайм
1 с.л. коняк
2 пакета чаени бисквити с масло
125 гр. масло

За подложката:
Бисквитите се смилат в робота, заедно с маслото до получаване на маслени трохи. В купички се сипва по малко от сместа, като леко се притиска с пръсти, за да се получи тънко блатче. Не бива да се натъпква прекалено, защото като стегне трудно ще се реже.

За крема:
В блендера се слагат всички продукти за крема - крема сиренето, сметаната, пудрата захар, ванилиите, коняка, кората от лайм и листата от прясна мента. Всичко се пасира до гладкост. Възможно е да останат части от листенца от ментата.
Сместа се разпределя върху подложките в купичките.
Десертът се декорира с листа от мента и се охлажда в хладилника за няколко часа преди консумация.

Шоколадов мус с дъх на портокали



Продукти (за 4 порции):

2 големи портокала
1 кутия маскарпоне
1 натурален шоколад
3 с.л. пудра захар
1 кафена чаша прясно мляко
2 ванилии
30 гр. портокалов сок и 20 гр. коняк

Портокалите се режат на половини и се издълбават. В купа се разбива маскарпонето. Към него се добавят, разтопеният на водна баня шоколад, захарта, конякът, заедно със сока от портокал, двете ванилии и млякото. Всичко се разбива с миксер.
От хартия за печене се изрязват широки пръстени, с диаметъра на портокаловите половини и се закрепят в тях, с помощта на кламери. Целта е след като се охлади муса и се махнат хартиените пръстени да се получи един пръст висок борд над ръба на портокаловите ладийки. В пръстените се налива шоколадовият мус. Отгоре може да се декорира по желание с карамелизиран резен портокал. А отстрани с шоколадови дражета или пръчици.

Адаптирано от "Вкусно с Йоли"

Ябълков крамбъл с коняк, стафиди и кардамон




Продукти:

1 кг. ябълки
220 гр. брашно
70 гр. масло
50 гр. фини овесени ядки
250 гр. захар
3 с.л. течен мед
4-5 зърна бахар
2-3 шушулки кардамон
1 ч.л. канела
бакпулвер
4-5 с.л. разтопено масло
сок от 1/2 лимон
50 гр. кафява захар
5-6 с.л. сметана
1 ч.ч. коняк
1/2 пакет стафиди


Обелваме и нарязваме ябълките на полумесеци.
В голяма купа смесваме разтопеното масло, медът, лимоновия сок, коняка, кафявата захар и около 100 гр. от бялата, канелата, стафидите, бахара и кардамона. Към тази смес прибавяме, нарязаните ябълки и оставяме така да поемат от ароматите.
В друг съд смесваме останалата захар, брашното, бакпулвера и маслото нарязано на малки парченца и размесваме с ръце, до получаването на сухи трохи. Прибавяме овесените ядки и сметаната и отново разбъркваме. Сместа не трябва да се получава много мокра.
На дъното на йена изсипваме ябълковата смес, отгоре разпределяме брашнената смес. Поръсваме с малко кафява захар и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин., до покафеняване на повърхността. Ако печем в йена, не загряваме предварително фурната.
Сервираме вкусния сладкиш топъл, с топка ванилов сладолед за разкош.


Да ви е сладко!

Арменска грис халва


Продукти:

3 ч.ч. грис
4 ч.ч. вода
125 гр. масло
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро

Грисът се сипва в тава. Към него се прибавят, нарязаните на едро орехи и се запича в предварително загрята фурна на 170 градуса до порозовяване и опичане на орехите, като постоянно се разклаща тавата. Докато грисът се запича в отделен съд се слага да се стопи маслото на котлона. Към него се добавят захарта и четирите чаши вода. Бърка се до получаване на сироп. Запеченият грис се вади от фурната и се слага на котлона на средна степен. Налива се горещият сироп, като постоянно се бърка. Намалява се котлонът на 1-2 степен, за да не загори и се бърка постоянно, докато грисът поеме напълно сиропа и сместа се изсуши. След приблизително час сушене на слаб котлон и разбъркване трябва да се получи смес с консистенцията на пясък. Тавата се сваля от котлона и се покрива с кърпа да почине. След половин-един час се разрошва с вилица. Поднася се студена, поръсена с пудра захар и канела.

Филе от пангазиус в сусамова панировка

Продукти:

2 бр. филе от пангазиус
1 лимон
сусам
галета
1 яйце
шарена сол
девисил
подправка за риба на Котанил
черен пипер
сол
олио или зехтин

Рибните филета се измиват и поръсват с черния пипер, солта, шарената сол, лимоновия сок, девисила и подправката за риба. Потапят се в разбитото яйце, след това в смес от галета и сусам и се пържат за по 3-4 минути от страна.

Свински джолан с пресни картофи на фурна


Продукти (за двама):

1 свински джолан
4 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
50 гр. меко масло
черен пипер
червен пипер
сол
1 с.л. зехтин
горчица
лимонов сок
бяло вино
1 кг. пресни картофи

Забърква се смес от чесъна, нарязан на ситно, магданоза, парченцата масло, черния, червения пипер, солта и зехтина и с нея се шпикова джоланът. Парчето месо се обтрива с горчица, малко червен пипер, черен пипер и сол. Полива се с лимонов сок. Месото се маринова в бяло вино с малко водичка и се оставя да престои така 5-6 часа, покрито с кухненско прозрачно фолио. Пече се в предварително загрята фурна 2 часа на 200 градуса под фолио. След час и половина се повдига фолиото, намазва се обилно с масло и се добавят пресните картофки отстрани, овкусени със сол, черен пипер, червен пипер и малко чесън на прах. Когато картофите се опекат се вади цялото ястие от фурната.

Да ви е сладко!