Търсене в този блог

понеделник, 28 юни 2010 г.

Салата със смокини, Горгонзола и кедрови ядки

   Едва когато се гмурнах в необятното море на салатите разбрах какво разнообразие и комбинаций от най-различни вкусове съм изпускала досега, обръщайки внимание на по-традиционните салати у дома. Вариантите на комбинаций са най-различни, като тенденцията напоследък е да се смесва сладко със солено. Аз залагам на плодовете в салатите. Придават приятна свежест и сладост.
   След салатата с карамелизирани круши, и изкушението с кайсий и ябълки, днешното ми предложение е салата със сладки смокини и сирене Горгонзола. Нежният й вкус се допълва от ароматни чери домати и кедрови ядки, окъпани в дресинг от балсамико и зехтин.  Да ви е сладко!


Продукти за 2 порции:

1 зелена салата
3 големи зрели смокини
10 бр. чери домати
100 гр. сирене Горгонзола
40 гр. кедрови ядки

за дресинга:

зехтин и балсамов оцет
сол на вкус


   Измийте и накъсайте зелената салата в две чинии. Нарежете смокините на парченца и ги аранжирайте върху салатата. Разполовете чери доматите и ги прибавете. Нарежете на кубчета сиренето и овкусете салатата с него. Накрая поръсете с кедровите ядки и залейте с дресинга от зехтин и балсамов оцет. Осолете на вкус.

Забележка: По ваше желание можете да добавите и прошуто в тази салата.

Свежа салата с кайсий, ябълки и бадеми

   От както дойде сезонът на кайсийте ми се върти идеята да направя свежа лятна салата с тях. Когато са напълно узрели стават много подходящи. Мисля, обаче, че леко закъснях, защото спанакът стана неоткриваем. Питах на няколко места и по пазарите и ми казаха, че вече не му е сезонът и тъй като е много скъп не взимат. Жалко, щеше чудесно да допълва вкусът на кайсийте. При това положение се спрях на зелена салата и рукола. Комбинацията от чери доматки, ябълки, кайсий и приятния вкус на печени бадеми е просто неустоима. А като прибавим и ароматния дресинг от лимон, зехтин и мед се получи една много свежа и страшно вкусна салатка!


 Продукти за 2 порции:

1 зелена салата
1 връзка рукола
6 бр. добре узрели кайсий
1/2 зелена ябълка
10 бр. чери домати
12 бр. сурови белени бадеми
сол на вкус

за дресинга:

сокът от 1 лимон
4 с.л. зехтин
1 с.л. мед

   Измийте и накъсайте зелената салата в двете чиний. Подредете отгоре листенцата рукола. Нарежете кайсийте на четвъртинки и ги аранжирайте върху салатата. Нарежете ябълката на тънки филийки и ги подредете върху салатата. Разполовете чери доматчетата и ги прибавете. Опечете бадемите за около 2 мин. в микроволнова фурна и ги оставете леко да изстинат. С помощта на нож настържете 4 от тях върху салатите.
   Смесете продуктите за дресинга и полейте салатите. Овкусете със сол.



четвъртък, 24 юни 2010 г.

Салата с патладжан, печено сирене и белени домати

   Тези дни сме на вълна салати. Разнообразявам менюто по този начин:


Продукти:

1 голям патладжан
1 розов домат
4 печени червени чушки
100 гр. маслини
200 гр. краве сирене за грил
зехтин
балсамико оцет
сол на вкус

    Обелете патладжана на раета и го нарежете на кубчета. Сложете ги в тавичка. Полейте ги със зехтин и ги овкусете със сол. Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса докато омекнат. Обелете домата и го нарежете на кубчета или малки парчета. Нарежете печените чушки. Загрейте малко зехтин в тефлонов тиган и запечете за няколко минутки от двете страни сиренето.
   В голяма салатена чиния сложете в единия край кубчетата патладжан, в противоположния парченцата домат, а от двете страни маслините и парчетата печени чушки. Посредата аранжирайте печеното сирене. Полейте доматите и чушките със зехтин и балсамико. Овкусете със сол.


Да ви е сладко!

сряда, 23 юни 2010 г.

Салата с рукола, синьо сирене и карамелизирани круши

Продукти:

1 зелена салата
връзка рукола
клонка чери домати
1/2 авокадо
1/2 круша
1/4 ч.ч. захар
50 гр. синьо сирене
цели орехови ядки
сокът от 1 лимон
4-5 с.л. зехтин
сол на вкус

   Измийте и накъсайте зелената салата, за да запази витамините си. Добавете листата от рукола. Нарежете чери доматчетата на половинки. Почистете авокадото и го нарежете на дълги ленти. За да карамелизирате крушите, нарежете на тънки филийки 1/2 круша. Сложете захарта да се карамелизира на котлона с малко водичка и прибавете резените круши. Обърнете ги и от двете страни да се карамелизират. Извадете ги и ги прибавете към салатата. Поръсете с ореховите ядки. Полейте със сока от един лимон, овкусете със сол и зехтин.

Да ви е сладко!

вторник, 22 юни 2010 г.

Торта с карамел и шоколад

  
   Дойде рожденият ден на брат ми и като любител на шоколада реших да направя една от последните изкусителни торти на Йоли - Торта с Дулсе де лече. Купих кондензираното карамелизирано мляко от руския магазин "Берьозка" и запретнах ръкави. По рецепта тортата ми се стори много лесна за изпълнение, но още на блата разбрах, че съм я подценила. Блатът е въздушен, орехов, подобен на блата на Династията.. Още след като го извадих от фурната и го изчаках да се охлади се счупи на три в ръцете ми, докато се опитвах да го извадя от хартията за печене..Освен това се беше опекъл неравен, на вълни. Започнах да приготвям крема. Бях взела сметана на Президент. Пресече се, докато я разбивах, въпреки, че беше току-що извадена от хладилника. Определено не ми беше ден за тортоправене :)Облякох детето и отидохме да вземем нова сметана. Този път на друга марка.
   Втори опит..
   Забърках отново продуктите за блата, но този път не го изсипах в хартия за печене, а го излях в обилно намаслена и набрашнена форма. Свалих нивото на фурната на 2 и го пъхнах. Веднага щом порозовя, въпреки, че леко лепнеше клечката като го боцна, го извадих. Когато изстина, спря да лепне. Прокарах нож отстрани. Оставих го във формата. Този път се беше опекъл равномерно и не беше на вълни. Приготвих крема и го налях върху блата. Прибрах го в хладилника и през това време приготвих шоколадовия ганаш. Направих грешката да го налея още топъл върху нестегналата торта и естествено той потъна и изчезна :)Това се случваше вечерта и просто нямах сили да започвам всичко отначало, затова я оставих да се охлади и да стегне през нощта в хладилника и на сутринта забърках и я залях с нов шоколадов ганаш:)Можете да си представите почудата ми, когато в ресторанта ми донесоха отрязано парче от тортата и по средата имаше втори шоколадов блат :)Първият ганаш се беше свлякал посредата и формирал втори шоколадов блат. На вкус го докарваше повече на гараж торта:)Страшно сладка, но въпреки това мноого вкусна!Въпреки всичко, гостите я оцениха по достойнство.
   Разказвам за перипетийте си в правенето на тортата, защото се надявам опитът ми да бъде полезен на други, които решат да направят тази превъзходна торта. Карамеленият крем има чудесен вкус. Правенето на торти не ми е силата, както е видно от горното:) Но човек се учи от опита си, така смятам да се поуча и аз от моя.
Благодаря ти Йоли, за прекрасната рецепта.



Продукти за блата:

3 яйца
1 непълна ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. орехи
1 ванилия
1 с.л. галета

Продукти за крема:

1 консерва Дулсе де лече или Сгушеное Молоко (от руския магазин)
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 ванилия

Продукти за шоколадовия ганаш:

200 гр. натурален шоколад
1 ч.ч. течна сметана

Продукти за декорацията:

1/2 ч.ч. печени млени орехи

   За блата, разбийте желтъците с половината захар, а останалата с разбитите на сняг белтъци. Смесете млените орехи с ванилията и галетата. Редувайки с белтъчената смес, прибавяйте постепенно към жълтъчената ореховата смес. Намаслете обилно тортена форма с ринг и поръсете с брашно. Изсипете сместа в нея и печете на предварително загрята на 170 градуса фурна на второ ниво на фурната от долу нагоре.  Щом порозовее равномерно извадете от фурната и оставете да изстине напълно. Леко прокарайте нож отстрани на формата, колкото да се отлепи от стените, като внимавате да не го напукате. Блатът е много ронлив и чуплив.
   За крема, разбийте сметаната на сняг. Прибавете към нея, разбитото кондензирано мляко и ванилията. Налейте крема върху блата, като предвидите една част за измазване отстрани и приберете тортата в хладилника да стегне напълно. Кремът е доста течен, но стяга много добре.
   За шоколадовия ганаш, сложете на котлона сметаната да клокне. Отдръпнете от котлона и натрошете в нея шоколада. Бъркайте, до получаване на хомогенна шоколадова смес. Налейте горещия ганаш върху напълно охладената торта и заравнете. Оставете да стегне в хладилника.
   Отворете ринга. Намажете отстрани тортата, с объл нож, с останалия крем. Изпечете за 2 минути орехите в микроволнова фурна. Оставете ги да се охладят напълно. Завийте ги в домакинско фолио и ги счукайте. Облепете тортата отстрани с печените орехи. Декорирайте по ваше желание. Аз изрязах цветенце от портокалова кора и окрасих с него.

Да ви е сладко!

петък, 18 юни 2010 г.

Карнъ ярък, или иначе казано Пълнени патладжани с кайма

  

   Едно от най-традиционните арменски ястия е Карнъ ярък, или иначе казано пълнени патладжани с кайма. Още пазя детските си спомени, в които баба ми ни посрещаше с тях у дома, когато се прибирахме от почивка с майка ми и баща ми. Вкусът е прекрасен.



Продукти:

2 бр. големи патладжана
500 г телешка кайма
1 голяма глава лук
5 скелидки чесън
2 домата
доматен сос
5-6 пресни листа мента
5-6 пресни листа босилек
връзка магданоз
1/4 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
100 мл. зехтин

   Измийте патладжаните и отстранете дръжките. Обелете ги на ивици. Разполовете ги. Поръсете със сол и ги обърнете да се поизпотят. След известно време издълбайте меката част със супена лъжица и я нарежете на малки кубчета. 
   Запържете половините патладжани в зехтина, докато омекнат и леко покафенеят. Извадете ги и си оставете върху хартия да се отцедят от излишната мазнина. В останалата мазнина задушете лука и чесъна с малко вода. Щом поомекнат прибавете каймата и разбъркайте. Поръсете с подправките, листата мента, босилек и магданоз.  Накрая прибавете и изстисканите кубчета патладжан.
   Подредете патладжанените половини в тавичка. Напълнете ги с плънката и сложете отгоре резени домат. Полейте с доматения сос, поръсете с малко сол и направете един кръг със зехтин. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около час.

Да ви е сладко!

четвъртък, 17 юни 2010 г.

Телешко с манатарки



   И аз като всеки друг си имам любими местенца в София, където обичам да похапвам вкусно. В едно такова местенце обожавам да си поръчвам Телешко с манатарки, защото го приготвят много крехко и ароматно.
   Наскоро си закупих един буркан манатарки в марината от зехтин. Случайно ги открих в един от големите хипермаркети. Обърнах внимание на това, че не съдържат никакви консерванти, само зехтин и сол. В главата ми веднага премина мисълта за домашно приготвено телешко с ароматните гъбки.



   Признавам, бях малко скептична и не очаквах такъв добър резултат. Получи се изумително вкусно блюдо! Съпругът ми каза, че дори е по-вкусно от любимото ми в ресторанта. Гарнирах го с пресни картофи соте.



Продукти за телешкото:

1 кг телешки джолан
1 малка глава лук
4 скелидки чесън
1 ч.л. розмарин
1 тел.бульон
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сол
черен пипер
4 с.л. зехтин

Продукти за соса:

300 мл. течна сметана
100 мл. вино Марсала
1 буркан манатарки в зехтин
1/2 ч.л. сол
черен пипер

за декорация:

резен портокал и резен лимон
стрък копър

   Измийте, почистете и нарежете телешкия джолан на парчета. Сложете ги в тенджера под налягане и прибавете към тях нарязания на ситно лук, филийките чесън и подправките. Полейте със зехтин и налейте вода, да покрие месото. Варете около 45 минути. Отворете капака и оставете месото да почине.
   През това време пригответе соса. Налейте сметаната в не много дълбок тиган. Като клокне намалете котлона на най-ниската степен и прибавете Марсала виното. Отцедете зехтина от буркана с манатарки и сложете гъбите в соса.  Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да се посгъсти соса на бавен огън още 15-20 минути, докато замиришат манатарките. Отдръпнете от котлона.
   В друг по-дълбок тиган запържете леко месото, с малка част от бульона. Прибавете соса с манатарки, разбъркайте и оставете да къкри на бавен огън около 30 минути, докато хубаво поеме ароматите и се сгъсти.
   За гарнитура пригответе пресни картофи соте.
   Поднесете, като декорирате с резен портокал, лимон и стръкче копър. Опитайте да стиснете малко портокал върху месото, придава много свеж и приятен вкус.

   Да ви е сладко!

събота, 12 юни 2010 г.

Арменски сармички с ориз, канела и стафиди в лозов лист


  

   Мисля, че не съм споменавала досега, че съм арменка по националност, а арменките са известни със своята кулинария и вкус към хубавата храна. Мисля, че не правя изключение:)
Първата рецепта, която ви предлагам от серията арменски рецепти е традиционни арменски сармички с ориз в лозов лист. По-различното в тези сармички е, че те са сладки на вкус. Сладост придават стафидите, и захарта, а в комбинация с аромата на канела тези сармички стават неустоимо мезе.


Продукти:

1 ч.ч. ориз
2-3 по-големи глави лук
3 с.л. зехтин
2 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
черен пипер
1 ч.ч. златни стафиди
2 връзки пресни лозови листа
сокът от 1 лимон

   Нарежете и задушете лука в тенджера с малко вода и 3 с.л. зехтин. Прибавете почистения и измит ориз и бъркайте на силен огън, докато се кристализира. Веднага налейте 1 ч.ч. вода (същата мерителна чаша, с която сте мерили ориза) и намалете котлона на най-слабата степен. Разбъркайте отново. Прибавете подправките и стафидите, като постоянно опитвате сладостта на вкус. Оризът няма да омекне напълно. Това не бива да ви тревожи, защото после сармичките ще се варят. Готовата плънка изглежда по този начин:



   Разтворете връзките лозови листа и ги попарете в тенджера с подсолена вряща вода за няколко минути, за да омекнат. Не изхвърляйте накъсаните и дефектни листа. Ще ги използвате за варенето. Внимателно извадете листата и ги сложете в плитка чиния. Моят съвет е да подберете по-малките листа за сармичките, защото са по-крехки и при навиването не се наслояват много пластове лист. По-приятни са при ядене. Сложете друга голяма, плитка чиния пред себе си, в която ще ги навивате. Трябва да получите тънки, дълги пурички. Сложете в чинията лозовия лист с широката страна към вас. С лъжичка разпределете по дължината на долната част на листа част от плънката. Старайте се да има стафиди по цялото протежение. Прегънете левия и десен край на листа по следния начин:


След това и долните краища:

Навийте сармичката:


   Сложете на дъното на дълбока тенджера с диаметър поне 20 см. дефектните или накъсани листа, които сте отделили. Отгоре подредете плътно навитите сармички. Налейте 1 1/2 ч.ч. вода и похлупете с една чиния. Оставете тенджерата да заври на котлона и веднага намалете на най-слабото. Похлупете с капак и оставете да се готви приблизително 30 минути.
   Отдръпнете от котлона, махнете чинията и полейте обилно с лимоновия сок.
   Поднасят се студени с резени лимон.


Да ви е сладко!

Ягодово-лимонов десерт


   Много обичам ягоди. Не толкова колкото череши, но дойде ли сезонът им непременно у дома има ягоди. А от както направих ягодовия чийзкейк се влюбих и в ягодовите десерти.
Днешното ми предложение е свеж и безумно вкусен лимонов крем в компанията на ароматни ягоди, върху подложка от хрупкави бисквитки. Рецептата е адаптирана от "Кухнята на Звездев", тъй като замених някои продукти. Количеството е за 6 бр. десерта.



Продукти за бисквитената подложка:

13 чаени бисквити с масло
50 гр. печени лешници
4 с.л. течен мед

Продукти за крема:

1 кутия цедено кисело мляко от 500 гр.
200 мл. течна сладкарска сметана
500 гр. пресни ягоди
кората от 1 лимон
сокът от половин лимон
1 ч.ч. кафява захар (Brown Cane Sugar)
1 ванилия

за украсата:

3 чаени маслени бисквити
листенца пресен босилек


Сложете бисквитите и лешниците в блендера и ги смелете. Добавете лъжиците мед и пасирайте, до образуването на бисквитени трохи. Разпределете подложката в купичките по-равно и заравнете.
Пасирайте трите бисквити в блендера. Ще ги използвате за декорацията.
Разбийте сметаната на сняг. В друг дълбок съд разбийте с миксера цеденото кисело мляко, заедно с кафявата захар, сокът и лимоновата кора и ванилията.Смесете крема със сметаната и бъркайте до хомогенност.
Разпределете крема върху бисквитената подложка в купичките. Поръсете с бисквитените трохи и украсете с листенце пресен босилек.

Да ви е сладко!

сряда, 9 юни 2010 г.

Тарта с чери домати, сирене Чедар, маслини и гъби




    Сигурно сте си задавали въпроса какво е тарт? Тарт е печен на фурна сладкиш, обикновено с основа от парено тесто или маслен блат, покрит с яйчен или неяйчен крем, аранжиран с най-различни плодове. Вариациите на тарт включват и солени пайове, като Лучения пай (Zwiebelkuchen) в Германия и Швейцарския тарт със сирене Грюер.
Предложеният от мен тарт е вариант на Швейцарския, но аз замених сиренето Грюер с Чедар.


Идеята ми дойде от списание "Good Food", където бяха представени различни видове тарти. Не бях правила досега и реших да опитам. Приготвих я с ароматни, печени чери домати, маслини и гъби. Резултатът беше пухкав и вкусен пай, чудесна компания на чаша бяло вино или розе.


Продукти за блата:
200 гр. брашно
100 гр. масло, нарязано на парченца
50 гр. сирене Чедар
3 с.л. студена вода

Продукти за плънката:
500 гр. разполовени чери домати
3 с.л. зехтин
7-8 накъсани пресни листа босилек
сол и черен пипер на вкус
щипка захар
2 яйца
150 мл. течна сметана
150 мл. прясно мляко
100 гр. настъргано сирене Чедар
10 черни маслини, нарязани на парченца
4 бр. гъби, нарязани на филийки

   Загрейте фурната на 220 градуса. Подредете половинките чери домати в тавичка, полейте ги със зехтина и ги овкусете с подправките. Печете ги на силна температура около 20 минути, после намалете на 170 градуса и печете още 20 минути. Извадете ги и увеличете фурната на 190 градуса.
   За блата: сложете брашното и парченцата масло в блендера и ги смелете до образуването на маслени трохи. Разтопете на котлона леко сиренето Чедар и го добавете към останалите продукти. Налейте три супени лъжици вода и пасирайте. Извадете тестото от робота и го размесете с ръце на набрашнена повърхност. Тук вариантите са два. Можете или да разточите с точилка тестото и да го сложите на дъното на форма за тарта с диаметър 25 см., като отрежете излишното от страните на формата, или да сложите тестото на дъното на съда и да го разстелете с ръце, без да покривате страните. Аз лично се спрях на втория вариант, защото не исках да има прекалено много тесто в тарата. Исках да преобладава плънката. Сложете блата да се опече за около 15 минути, до порозовяване. През това време смесете продуктите за крема.
   В дълбока купа разбийте яйцата. Към тях внимателно налейте сметаната и прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая настържете и сиренето Чедар. Прелейте сместа върху опечения блат и отгоре аранжирайте печените чери домати, маслините и гъбите. Печете около 30 минути, докато плънката леко бухне и придобие златист цвят. Оставете да се охлади преди сервиране.
Да ви е сладко!