четвъртък, 29 юли 2010 г.

Сладкиш с круши, бадемов крем и карамел


   Едва ли има някой, който не обича круши. Особено сладки, жълти, екологично чисти крушки, току-що паднали от дървото:) Наложи се спешно да проведа акция по спасяването им и приготвих този апетитен десерт. Исках да направя домашен бадемов крем, но се оказа, че няма да ми стигнат бадемите и затова се спрях на мой любим полу-готов крем Gala vanille-mandel на Dr. Oetker. Това е ароматен ванилен крем с парченца бадеми. Приготвя се за минути.
   За пръхкавия, маслен блат взех идеята от тази рецепта на Йоли: Тарта с карамелени круши, като единствено намалих количеството брашно от 300 на 200 г. Допадна ми и идеята за карамеления топинг. Благодаря ти Йоли, че винаги ме вдъхновяваш!
   Резултатът бе изненада за мен самата. Гостите бяха очаровани. Комбинацията от вкусове на масло, канела, круши, бадеми и карамел се оказа неустоима. Много приятен и лек летен десерт.
   NB: Охладете добре десерта в хладилник за едно денонощие, преди да го извадите от формата...ние не му оставихме тази възможност:)


Продукти за блата:

150 гр. масло
80 гр. пудра захар
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
1 яйце
200 гр. брашно

продукти за крема:

крем Gala vanille-mandel на Dr. Oetker
550 мл. прясно мляко
3 с.л. пудра захар

продукти за крушите:

1 1/2 кг круши
50 гр. масло
2 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. лимонова кора

продукти за карамелената заливка:

1 ч.ч. захар
вода
1 ч.ч. течна сметана

     Загрейте фурната на 170 градуса.
   Разбийте мекото масло заедно с пудрата захар. Прибавете лимоновата кора и ванилията и разбийте, заедно с яйцето. Накрая сгъстете с брашното. Изсипете сместа върху намаслена и набрашнена хартия за печене във форма със свалящ се ринг. Разпределете равномерно по дъното.  Набодете с вилица повърхността. Печете до порозовяване и след като го извадите го оставете да се охлади напълно.
   През това време в купа смесете сухото съдържание на крема Gala vanille-mandel с 3 с.л. пудра захар. Добавете последователно 6 с.л. от млякото, като постоянно разбърквате.
Сложете останалото мляко да кипне на котлона и го отстранете. Гребнете от топлото мляко няколко лъжички и уравновесете температурата на сместа в купичката. След това внимателно я налейте в млякото, като не спирате да бъркате. Върнете съда с крема на слаб котлон и бъркайте, докато се сгъсти. Оставете го да се охлади.
   Обелете и нарежете крушите по дължина. В малка тенджера разтопете маслото и задушете  крушите, заедно с 2 с.л. кафява захар, 1/2 ч.л. канела и 1/2 ч.л. лимонова кора. Оставете ги да се охладят.
   За карамеления сос - карамелизирайте захарта и щом я отстраните от котлона налейте 1 ч.ч. сметана. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  
   Сглобяване на сладкиша:

   Внимателно отстранете хартията за печене под блата и го върнете обратно във формата с ринга. Налейте бадемовия крем. Отгоре аранжирайте плътно парченцата круши и накрая залейте с карамеления сос.
   Охладете в хладилник едно денонощие, за да стегне добре и извадете от формата.

   Да ви е сладко!

сряда, 21 юли 2010 г.

Крем супа от броколи, сирене и уханна мащерка


   Представям ви една много ароматна и вкусна супа. Приготвя се много бързо и е много полезна.

Продукти:

2 средни глави пресни броколи (или 800 гр. замразени)
2 стръка пресен лук
2 скелидки чесън
150 гр. краве сирене Маджаров (аз използвах Light)
1200 мл. зеленчуков бульон
3 с.л. зехтин
2 ч.л. сушена мащерка
прясно смлян черен пипер

   В малка тенджерка кипнете 1200 мл. вода с един зеленчуков бульон. Изключете котлона.
   Разкъсайте броколите на розички и ги измийте. Задушете до омекване лука и чесъна в зехтина с малко вода. Овкусете с мащерката и прибавете розичките броколи. Разбъркайте добре, за да поемат от мазнината. Налейте бульона и прибавете, намачканото с вилица, сирене. Поръсете с прясно смлян черен пипер. Затворете капака на тенджерата и щом заври намалете котлона на минимум и оставете да къкри още 10 минути.
   Пасирайте сместа в кухненски робот до получаване на желаната гладкост и гъстота.
                                 
   Да ви е сладко!



понеделник, 12 юли 2010 г.

Тарта с мус от пилешки дробчета

   Предлагам на вашето внимание едно много изискано и вкусно предястие:

Продукти за блата:

1 яйце + 1 яйце за намазване на блата
150 гр. меко масло
250 гр. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. прясно мляко

продукти за муса:

150 гр. пилешки дробчета
2 стръка пресен лук
2 по-големи скилидки чесън
250 мл. течна сметана
1 яйце
1 с.л. стафиди
1 с.л. коняк Арманяк или друг коняк
1 с.л. вода
1 с.л. листа от пресен босилек
индийско орехче
сол и пипер на вкус

   В купа смесете яйцето и маслото за блата. Прибавете брашното и солта. Накрая изсипете и прясното мляко и разбъркайте с миксера. Оставете тестото да почине 1 час, преди да го използвате.
   Сложете стафидите, водата и коняка в малка тенджерка и я кипнете на котлона. Щом заври изключете котлона и ги оставете да изстинат. Стафидите ще набъбнат.
   Почистете пилешките дробчета, като отстраните с помощта на нож всички зелени остатъци, мембрани и жилки. Сложете ги в блендера, заедно с пресния лук и скилидките чесън и ги смелете. Прибавете яйцето и сметаната и овкусете с листа пресен босилек и индийско орехче. Изсипете останалата течност от стафидите, сложете сол и пипер и пасирайте.
   Загрейте фурната на 200 градуса. Разстелете с ръце тестото във форма с откачащ се ринг, като предварително намаслите и набрашните съда. Направете дупки по тестото с вилица и намажете с разбитото яйце.


След това печете блата 10 минути на средно ниво във фурната. Когато леко порозовее и се отдели от страниците е готова.


   Извадете я и намалете на 160 градуса.
   Поръсете блата със стафидите и налейте отгоре муса. Печете 30 минути и извадете тартата да почине преди да я разрежете на порции.
















Да ви е сладко!


петък, 2 юли 2010 г.

Прасковен щросел (крамбъл)



Вдъхновена от идеята за Крамбъл с праскови на Краси от блог "Магия и любов", реших да направя и аз моя вариант. Много обичам праскови. Правила съм  Ябълков щросел с коняк, стафиди и кардамон. Използвах неговата рецепта като само замених ябълките с праскови. Не прибавих и бахара и кардамона. Получи се много ароматен и вкусен десерт.


Да ви е сладко!

Пълнени кайсии с козе сирене и орехи


Продукти:

9 бр. кайсии
100 гр. козе сирене
60 гр. натурално крема сирене Филаделфия
1 с.л. мед
няколко стръка копър
50 гр. смлени орехи
1/4 ч.л. мащерка

   Измийте и нарежете кайсиите на половинки. Извадете костилките.
   В купа смесете намачканото с вилица козе сирене с крема сиренето. Добавете останалите продукти и разбъркайте добре.
   Напълнете с помощта на лъжичка кайсиевите ладийки. Охладете в хладилник преди да сервирате.

Адаптирано от "Вкусни рецепти"

четвъртък, 1 юли 2010 г.

Яйчени ладийки с пълнеж от пушена сьомга

Продукти:

6 яйца
100 гр. пушена сьомга
4 зелени опашки пресен лук
3 с.л. каперси
сок от 1/2 лимон
1/2 ч.л. лимонова кора
1/4 ч.ч. майонеза
1/2 ч.л. Дижонска горчица
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. червен пипер
черен пипер

   Сварете яйцата до твърдост за около 15 минути. Обелете ги и ги разполовете. С помощта на лъжичка извадете жълтъците и ги размачкайте в купа. Прибавете нарязаната на малки парченца пушена сьомга, нарязания лук, лимоновата кора и каперсите. Добавете майонезата, горчицата и киселото мляко, овкусете с подправките и разбъркайте добре.
   Напълнете яйчените ладийки с тази смес.
   Охладете в хладилник.
   Да ви е сладко!

Адаптирано от "Вкусни рецепти"