вторник, 17 август 2010 г.

Суфле от тиквички


   Днешната рецепта е взаимствана от списание Меню, брой 39. Хапваше ми се нещо леко, непретенциозно, компания на любимата ми доматена салатка. Спрях се на "Крема от тиквички" в едно от любимите ми кулинарни списания. За мен това си е чисто суфле :) Разбира се  направих някои промени. Пропуснах сметаната, тъй като не исках да бъде толкова калорично, добавих уханен чесън и зеленчуков бульон и замених лука с праз лук, за повече сладост. Гарнирах с моцарела. Резултатът бе пухкаво и леко предястие, върху хлебно канапе, което дори дъщеричката ми одобри :)

Продукти за 6 бр.:

4 средно големи тиквички
1 стрък праз лук
2 скелидки чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
4-5 стръка копър
сол и черен пипер на вкус
1/2 кубче био зеленчуков бульон
3 яйца

Продукти за канапетата:

6 бр. тостерни филии хляб
2-3 с.л. зехтин
шарена сол


                       

   Нарежете праз лука и чесъна на ситно и ги задушете в маслото и зехтина с малко вода до омекване. Овкусете с 1/2 зеленчуков бульон. Прибавете нарязаните на кубчета тиквички и разбъркайте. Изчакайте да покъкрят на бавен огън, докато омекнат. Отстраняват се от огъня и се изчаква да се охладят преди да се пюрират в блендера. Тъй като са воднисти, моят съвет е да ги прецедите през цедка, преди да ги сложите в робота. След като ги пасирате добавете яйцата и копърът.
   Намажете формичките за суфле с масло и разпределете в тях сместа. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна на водна баня около 45 мин.
   Ако желаете можете да оформите кръгли хлебни канапета с помощта на купичките за суфле. Моите филиики бяха по-малки, затова ги запазих в оригиналния им вид. Намажете ги с зехтин, поръсете ги с шарена сол и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до порозовяване.
   Готовото суфле се изчаква да се охлади и се обръща върху хлебното канапе. Гарнира се с парче моцарела . Аз украсих с цвете от домат и стръкче копър.

Да ви е сладко!

Източник: списание Меню, бр. 39



четвъртък, 12 август 2010 г.

Котлет от сьомга в лучен сос


   Аз отново съм на морска вълна :) Днешното ми предложение е много ароматна сьомга в сос от праз лук. Сосът се получи много, много вкусен. Според мен приятно би овкусил и телешки пържоли и пилешко месо. Рибните котлети са пържени в зехтин и подправки, но следващия път бих ги опекла във фолио във фурната. По-здравословно е, а и рибата би била по-сочна.

Продукти за соса:

3 стръка праз лук (само бялата част)
100 мл. зехтин
1/2 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. мащерка
2-3 дафинови листа
250 мл. зеленчуков бульон
1/4 ч.л. сол

продукти за жулиените от праз лук:

1 стрък праз лук (само бялата част), нарязан на жулиени
1 с.л. магданоз
2 с.л. зехтин
2 с.л. прясно издецен лимонов сок

продукти за сьомгата:

2 котлета или филета сьомга
3 стръка магданоз
1/2 ч.л. розмарин
100 мл. зехтин

за украсата:

1 с.л. общо кора от лайм, лимон и портокал
2 с.л. листа от пресен босилек
2 с.л. кедрови ядки
черен пипер


   За соса: нарежете праз лука на ситно и го задушете в зехтина и подправките с малко вода до пълно омекване. Добавяйте по малко вода, ако се изпари, преди да е готов праза. През това време сложете 250 мл. вода да заври в малка тенджерка и добавете 1/2 зеленчуков бульон.
Изсипете лука в блендера и добавете бульона. Ако искате да бъде по-гъст не слагайте целия. Пасирайте до гладкост. Добавете солта.
   За жулиените: бланширайте ги във вряща, подсолена вода за около минута. Изцедете ги и ги овкусете с нарязания магданоз, зехтин и лимонов сок. Оставете ги настрана да поемат ароматите.
  За да приготвите сьомгата налейте зехтина в тиган и добавете нарязания магданоз и розмарина. Загрейте котлона и сложете сьомгата. Пържете няколко минути, може и за малко под капак и после обърнете другата страна. Отцедете котлетите  върху кухненска хартия.
   Налейте соса във формата ка кръг в чиния и разположете върху нея рибния котлет. Поръсете отгоре с кора от лайм, лимон и портокал. Декорирайте лучените жулиени и полейте с останалия дресинг. Отстрани на сьомгата поръсете с пресен босилек, черен пипер и кедрови ядки.

Да ви е сладко!

вторник, 3 август 2010 г.

Скариди със сос Виерже


   Лято е и е време за морски дарове. Ако сега не им се насладим, кога? Скаридите са добро начало, особено поднесени с лек, ароматен сос Виерже. Сосът е добро допълнение към топли зеленчуци или морски дарове.

Продукти:

400 гр. скариди
2 с.л. зехтин
черен пипер

за соса:

2 големи розови домата
5 скелидки чесън
1 глава лук
4 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
щипка захар
щипка сол
черен пипер
2 с.л. листа пресен босилек

     Почистете скаридите като първо отстраните главата, а след това обелите черупката и отстраните краката. По желание можете да запазите опашката, но можете и нея да махнете. Прокарайте нож по гърба на скаридата и извадете вената. В този си вид са готови да бъдат консумирани, тъй като обикновено се продават леко бланширани. Аз обаче леко ги обърнах в тигана с малко зехтин и черно пиперче. Готови са за минути.
   Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтина с малко водичка. Не ги запържвайте. През това време обелете доматите и ги накълцайте на ситно. Прибавете ги към вече задушените лук и чесън. Намалете котлона на по-слабо, за да къкри. Овкусете с балсамовия оцет, захарта, солта и пипера. Накрая добавете и нарязаните на ситно листа босилек.
   За ваше удобство първо пригответе соса и след това затоплете скаридите, за да не изстинат при приготвянето на соса.
   Поднесете в две купички, като в едната сложите скаридите, а в другата соса Виерже.

   Да ви е сладко!