събота, 27 ноември 2010 г.

Карамелени круши в крем Маскарпоне


   Предлагам на Ваше внимание един много лек, вкусен и фин десерт от карамелени круши в маскарпоне крем, поляти с ароматен сос, като идеален завършек на Вашето меню.

Продукти за карамелените круши:

4 бр. круши
3 с.л. масло
1 с.л. мед
1 ванилия
5-6 семена кардамон
1/2 ч.л. канела
1/2 кафена лъжичка джинджифил
1/2 ч.л. индийско орехче
2 с.л. кафява захар
2 с.л. лимонов сок

Продукти за Маскарпоне крема:

1/2 ч.ч. маскарпоне
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
1 ванилия
лимонова кора

   Нарежете крушите на половини и с почистете семките с помощта на чаена лъжица. Ако желаете можете да ги обелите. Аз ги запазих така.
   В по-разлят тиган сложете да се стопи маслото, заедно с меда. Прибавете джинджифил, канела, индийско орехче, семена кардамон и една ванилия. Изчакайте да заври и сложете крушите в соса, с издълбаната страна надолу. Захлупете с капак, за да се задушат и омекнат. След няколко минути внимателно ги обърнете с помощта на лъжица. Накрая прибавете кафявата захар в соса и лимоновия сок. Отдръпнете от огъня.
   За да приготвите крема разбийте маскарпонето с пудрата захар. Налейте сметаната и бъркайте до хомогенна смес. Овкусете с ванилия и лимонова кора. Охладете крема в хладилник за около час преди да сервирате.
    За да поднесете карамелените круши, оформете кръгло канапе от крема маскарпоне с помощта на лъжица и широк нож. Сложете отгоре една круша и я полейте с част от соса. Декорирайте с кора от лимон и канелена пръчка.

Да ви е сладко!



вторник, 9 ноември 2010 г.

Мусака с патладжани


Продукти:

4-5 патладжана
зехтин
сол
500 гр. кайма
1 голяма глава лук
3 скелидки чесън
2 малки домата или доматено пюре
1 връзка магданоз
2 дафинови листа
сол и черен пипер

продукти за заливката:

50 гр. масло
3 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. индийско орехче
сол и черен пипер
2 яйца
(пармезан по желание)



   Измийте и нарежете патладжаните на кръгчета. Посолете ги и ги оставете да се "изпотят", за да изкарат горчивата вода. Подсушете ги и ги подредете в тавичка, върху хартия за печене. Полейте със зехтин и поръсете със сол. Печете ги около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
   Задушете в малко зехтин и вода нарязания на ситно лук и чесън. Когато омекнат добавете каймата и я раздробете. Овкусете с дафиновите листа, солта и пипера. Накрая прибавете магданоза и доматите.
   За да приготвите заливката трябва да направите сос бешамел и, когато изстине да добавите двете яйца. Започнете като разтопите маслото в тигана. Намалете котлона на слаб огън. Сложете върху маслото брашното и бъркайте постоянно, до получаване на хомогенна смес. Налейте част от млякото постепенно, без да спирате да бъркате. Когато го поеме, налейте на части и останалото мляко. Бъркайте, до получаването на еднороднна смес. Овкусете с индийското орехче, солта и пипера. Оставете я да се охлади добре и прибавете разбитите яйца към соса.
   Сглобете мусаката, като редувате ред патладжани, кайма, ред патладжани и завършите със заливката. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-30 минути. По желание можете да поръсите с настърган пармезан.
  
   Да ви е сладко!

   Адаптирано от сп. "Кулинарен журнал"