събота, 25 декември 2010 г.

Коледна сладка супа ашуре (ануш абур)

   Правенето на ашуре по Коледа е традиция за всяко арменско семейство. На празничната трапеза редом със сърмичките с лозов лист, канела и стафиди, боба плакия, пълнените чушки с ориз, баницата с тиква и късмети, почетно място заема ашурето. Много го обичаме. То е идеалната компания на хубаво, ароматно кафе.
   Сега е моментът да пожелая на всички мои читатели Весела Коледа и една много успешна и щастлива Нова 2011 Година! Нека домовете ви се изпълнят с коледен дух, светлинки и вкусни аромати. Да е пълна трапезата ви и да ехти весел детски смях около вас.


Продукти:

1 пакет жито от 400 гр.
800 гр захар
4-5 с.л. розова вода
100 гр. стафиди
50 гр. цели печени, безсолни лешници
50 гр. печени, белени, безсолни бадеми
(по желание лимонова кора, парчета сладко от зелени смокини или парчета сушени кайсии)

при поднасяне:

смлени печени орехи
канела


   Почистете житото и го измийте в цедка. Изсипете го в най-голямата, висока тенджера, която имате, защото по време на варенето житото повишава нивото си. Долейте вода около пет пръста над нивото на житото. Сложете тенджерата да заври на силен котлон, със задължително открехнат капак, за да не изкипи, и след което намалете котлона на минимум. Варете житото приблизително три часа, като постоянно доливате вода, когато видите, че я поема. Не бива да става нито прекалено гъсто, нито прекалено рядко. Житото е сварено, когато  с небце можете да го стиснете. Трябва да е напълно разварено. Накрая започнете да прибавяте захарта. Опитвайте, за да определите сладостта. Ако обичате по-сладко, обаче, можете да прибавите още захар. При топенето на захарта количеството се увеличава и покачва допълнително нивото. Ако се налага прелейте част от ашурето в по-малка тенджера. Така направих и аз, тъй като нямам достатъчно голяма тенджера.
   Накрая сложете стафидите, които при варенето се подуват и придават допълнителна сладост. Добавете и печените цели лешници и нарязаните на половинки печени, белени бадеми. Сега е моментът да сложите и нарязаните сушени кайсии, смокини или лимонови кори, по Ваше усмотрение и вкус.
NB: В арменското ашуре не се слага боб.
  Придайте му допълнителен аромат като прибавите и 4-5 с.л. розова вода.
 Още гореща налейте сместа в стъклени купички и купи. Оставете ги на хладно за едно денонощие, за да се желират. При поднасянето поръсете с канела и печени счукани орехи.


Да ви е сладко!

вторник, 21 декември 2010 г.

Коледно настроение с пъстри Коледни меденки


   С наближаването на Коледа ме обвзема Коледното настроение. На всякъде е бяло, празнично и светещо. Тъй като Аида е малко болна тази седмица си останахме на топло двете и реших да се захвана с приготовленията за празника. Украсихме заедно елхата и се захванахме с Коледните меденки. Домът ни ухаеше на мед, канела и джинджифил, аромат, който ми се иска да остане за дълго в съзнанието и спомените на дъщеря ми, когато порасне и наближи Коледа.


   Сред многото рецепти се спрях на рецептата на Йоли за Коледни меденки, но направих някои промени. Замених ръженото брашно с изцяло бяло, пропуснах содата, намалих малко количеството на меда и рома и като подправки сложих само канела, джинджифил и индийско орехче. Внимавайте с количеството на джинджифила. Ако прекалите може да подлютите сладките. Сложете не повече от 1/2 малка кафена лъжичка от цялото количество подправки. Промених и глазурата. В началото започнах с глазура от пудра захар и вода, но никак не ми допадна. Много бързо стяга и се захаросва, освен това, когато изсъхне става на скреж. Досега не бях работила и със сладкарски бои, да си призная.. Сложих прекалено много от тях и боите ми станаха прекалено наситени и тъмни. Не ми харесаха и ги изхвърлих. Забърках нова глазура от белтък, пудра захар и капки лимонов сок и този път определено глазурата стана снежно бяла и много лесна за работа. За да няма балончета е много важно пудрата захар да се пресее два пъти преди да се смеси с белтъка. А белтъкът се разбива с тел. Тогава глазурата става гладка. Този път сложих буквално прашинки цвят във всяка купичка и получих прекрасни, меки тонове на червеното, розовото, светло синьото, оранжевото, лилавото и зеленото. За разнасяне използвах малка лъжичка и тънка четка за рисуване. Бих искала също така да ви споделя, че при правенето на сладки е много важна точната пропорция, затова неизменен приятел ми бе готварското кантарче. Тестото се получи не много лепкаво и много лесно за работа. А меденките станаха много вкусни и ароматни.


Продукти за меденките:

200 гр. мед
130 гр. кафява захар
1 с.л. ром
100 гр. меко масло (аз използвах Президент)
1 яйце
500 гр. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил и индийско орехче

Продукти за глазурата:

2 белтъка
200 гр. два пъти пресята пудра захар
7-8 капки лимонов сок



   Загрейте медът и кафявата захар на котлона до леко разтопяване, охладете сместа и я изсипете в дълбока купа. Добавете 1 с.л. ром, 1 яйце и мекото масло. Разбийте с миксер, докато стане леко на пяна. Сложете брашното в друга купа. Направете кладенче и изсипете в него бакпулвера и 1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил и индийско орехче. Разбъркайте добре и пресейте в купата със сместа. Разбъркайте с миксера, докъдето можете и след това омесете на ръка тестото, за да го споите добре. Приберете купата с тестото в хладилника поне за 2 часа, за да стегне.


    Сложете на работния си плот хартия за печене и я поръсете с мъничко брашно. Сложете малка част от тестото и го разточете с помощта на точилка до 0,5 мм. Изрежете различни форми с формички за сладки. Подредете ги в тава с подложена хартия за печене. Меденките се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко порозовяване. Оставят се да се охладят добре преди да се приберат в кутия. Можете да работите реално само с две тави, като само вадите едните и слагате следващите. Много лесно се работи с тестото. Остатъците след изрязването се събират на топка, разточват се отново и се изрязват формички. Аз оползотворих цялото тесто. Общо получих около 70 сладки.
   След като изстинат сладките можете да пристъпите към украсяването им.


   Пригответе глазурата като разбиете с помощта на тел два белтъка и към тях прибавите два пъти пресятата пудра захар. Капнете 7-8 капки лимонов сок и разбъркайте добре с телта. Сложете по малко от бялата глазура във всяка купичка и прибавете прашинки от съответния цвят боя, който искате да постигнете. Запазете си достатъчно количество и от бялата, за да можете да очертавате контурите. На мен повече ми харесват с бял контур. За целта използвах пош с тънък накрайник.
   За да омекнат сладките ги съхранявайте в кутия с парчета ябълка.
   Развихрете фантазията си и си направете весели и шарени Коледни меденки за радост на малки и големи:)



Да ви е сладко!

....да се готви ашурето :)))

Източник: адаптирано от "Вкусно с Йоли"

събота, 18 декември 2010 г.

Зимен джинджифилов чай за кашлица

  
   Тази топла, ароматна и най-вече полезна напитка я правя по препоръка на моя баща и реших да я споделя с вас, именно в разгара на зимните вируси и продължителни кашлици. Фитотерапевтите препоръчват вътрешно приемане на корен от джинджифил (Zingiber officinale) при болка в  гърлото. Той е естествен антиоксидант и антисептик и отдавна се използва като лек при настинки и грип. Успокоява кашлицата. Освен това джинджифилът има благотворно влияние върху целия организъм - при рак, при сутрешно гадене, при възпаления, киселини, мигрена, менструални болки, както и засилва кръвообръщението.
   Дюлята също е природен цяр. Плодът й има стягащо действие, а семената действат противовъзпалително на дихателните пътища. Разтворът, който се получава при накисването на семената от дюля във вода е ефикасно средство при бронхити, ангини, ларингити и фарингити. Пелтето от дюли е много популярно в България за лечение именно на подобни проблеми.
   Небет шекер е кристална захар, специално за кашлица. Можете да я намерите в био магазините.
   Аз приготвям чая, за да пие моята дъщеричка Аида, както и ние със съпруга ми, когато имаме оплаквания. Много е ефикасен.
Рецептата е следната:

1 пакет ошав (сушени сливи, круши, ябълки, шипки)
1 дюля
1/2 пръст корен джинджифил
7-8 кристалчета небет шекер
орехи
около 200 мл. вода
1 ч.л. мед
по желание лимон


   Обелете и нарежете дюлята на кубчета, заедно със семената. Обелете джинджифила и го настържете при дюлята. Кипнете в малка тенджерка на котлона водата. Изсипете ошава, дюлята и настъргания джинджифил. Прибавете кристалчетата небет шекер.


   Затворете с капака, като оставите малък отвор да не изкипи и оставете да къкри на тих огън около 15тина минути. Отстранете от котлона и захлупете, за да се запари. Когато поизстине прецедете чая в каничка и подсладете с чаена лъжица мед, за да убието леко пикантността на джинджифила. Поднесете с резен лимон в стъклена чашка.


Дано да останете доволни от благотворното действие на този джинджифилов елексир.

вторник, 14 декември 2010 г.

Шоколадов чийзкейк Габи

    Идеята за чийзкейк Габи се роди в желанието ми да зарадвам две дечица Габи и Спаси с нещо вкусно и шоколадово..Топло ми е на душата, защото с моите приятелки накарахме усмивката да изгрее на лицата им в навечерието на Коледа. Заедно с 13те прекрасни феи успяхме да ги зарадваме и да направим Коледата им малко по-пъстра, по-топла и по-истинска...Силно вярвам, че борбена жена като Гери, героиня в предаването по Станция Нова - "Най-добрата майка", и нейните ангелчета ги чака по-добър живот, защото все още има добри хора около тях, а Гери е пример за подражание как човек на ръба на нищетата може да бъде истински щастлив и благодарен за това, което има - двете си деца и "керемида над главата си".. Казват, че по Коледа стават чудеса..според мен чудесата ги правим ние хората. Нека не забравяме да бъдем човечни и да помагаме на ближния, когато можем и с каквото можем.

      Представям ви шоколадов чийзкейк Габи, който нарекох на тази малка сладурана, защото особено се впечатлих как отговори на въпроса на водещата на предаването "Какво би направила ако имаш много парички?" Детето отговори без да се замисли  "Ще си купя шоколад":) Не е ли прекрасна?


   Преди да напиша рецептата искам да споделя с вас някои тънкости при приготвянето на чийзкейк, които е важно да се спазят, за да получите идеален, гладък и кремообразен чийзкейк.
   За приготвянето на крема е много важно да извадите крема сиренето няколко часа по-рано или от предната вечер от хладилника, за да е на стайна температура. Ако сте забравили можете да го пуснете в микроволновата за около минута-две.
   Другото много важно правило е да не разбивате непрекъснато с миксера, а да оставяте сместа да почине. Изсипете яйцата едновременно и не ги разбивайте с крема повече от необходимото да се смесят. Когато налеете крема върху подложката ударете формата няколко пъти в масата (плота), за да излезе въздуха. Това се прави с цел да получите гладка консистенция на чийза. 
   Печенето на чийзкейка е не по-малко специфично. Не трябва да се напуква повърхността. За да го избегнете сложете съда в кръгла тава с по-голям диаметър и го поставете във фурната. Налейте вода 1-2 пръста в тавата и печете на водна баня около 30-40 мин. при 170 градуса. Кейкът е готов, когато разклащайки съда със чийза средата продължава леко да мърда, а повърхността може да се пипне без да остава следа. При охлаждането стяга. Целта е да не го препечете прекалено и да получите твърдо сирене, а да се насладите на кремообразна структура с хрупкав блат.
   За да бъде хрупкав блатът не бива да натъпквате прекалено много бисквитените трохи на дъното, а просто леко да ги притиснете и разпределите равномерно. В противен случай ще ви бъде необходим нож, за да си разрежете подложката на парчето торта, защото ще стане много твърдо.

Аз използвах бисквити Орео, заради тъмно черния им цвят. Еверест и другите чаени какаови бисквити са прекалено светли на цвят и няма да се получи желания контраст с шоко крема.
    Насладете се на това удоволствие, защото вкусът е невероятен. А сега и самата рецепта..


Продукти за подложката:

2 опаковки бисквити Орео (по 154 г всяка)
100 гр. масло

Продукти за крема:

4 кутии крема сирене Филаделфия light (по 175 г всяка)
100 мл заквасена сметана 
1/2 ч.ч. кристална захар
300 гр. натурален шоколад
1 ванилия
4 яйца

    За да приготвите подложката остържете с нож белия крем и смелете бисквитите в блендера, заедно с маслото. Изсипете трохите във форма за печене с подвижен ринг и притиснете с пръсти дъното, като внимавате да не го натъпкате прекалено много. Приберете формата в хладилника, докато приготвите крема.
    Разбийте крема сиренето с помощта на миксера. Прибавете постепенно захарта и разбийте на силна степен, докато се разтопи. Сложете 1/2 кутия заквасена сметана и 1 ванилия и разбийте отново. Стопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади до стайна температура преди да го добавите в сместа. Бъркайте до пълна хомогенност. Накрая сложете наведнъж четирите яйца и разбийте колкото да се поемат. Изсипете крема върху охладената бисквитена подложка и печете на загрята на 170 градуса фурна приблизително 30-40 минути, или докато при разклащане средата леко мърда, а повърхността е гладка. Оставете го да изстине напълно и го изстудете за едно денонощие в хладилника без да махате ринга, за да не се спука . На другия ден отворете ринга и поднесете в тортена чиния. Декорацията може да бъде най-различна - Коледна (аз използвах зелен кокос и цветни бонбони за направата на елхичката

и си изрязах шаблон на елена Рудолф, който поръсих с пудра захар за получения ефект.

 Ако не разполагате с подобни материали бихте могли да настържете бял и черен шоколад по повърхността с помощта на белачка за картофи, по страничния ръб на шоколада или да аранжирате сини и червени боровинки. Също така бихте могли да разтопите черен шоколад и да поръсите с лъжица безразборни линии върху тортата, както и да пресеете през цедка горчиво какао. Който и вариант да изберете съм сигурна, че ще останете очаровани!


Да ви е сладко!