сряда, 20 април 2011 г.

Шпиковано телешко с гарнитура от задушени картофи


    Скъпи приятели, отдавна искам да споделя с вас най-вкусното телешко, което правя у дома, но все не му идва ред :) Mесото става толкова крехко и сочно, че се топи в устата. За най-добър резултат препоръчвам плешка, защото шола е по-сух. Месото се шпикова с цели скилидки чесън, подправя се, полива се обилно с червено вино и се пече в компанията на ароматни морковчета и дафинови листа. По същия начин можете да приготвите и свинска плешка. Ястието е бързо, идеално за гости и изключително ароматно и вкусно с чаша хубаво червено вино.

 Продукти:

1 кг. телешка плешка.
голяма глава чесън
2 моркова
2-3 дафинови листа
200 мл. червено вино
50 мл. вода
зехтин
червен пипер
зърна черен пипер
сол

Продукти за задушените картофи:

бучка масло
1 кг. картофи (вече има и пресни)
1 зеленчуков био бульон
черен пипер
сол
(по желание копър)

   Обелете главата чесън и почистете скилидките. Ако са много големи ги разполовете. Почистете телешкото от мазнините. Разположете го в стъклена йена или тава. С помощта на малък остър нож започнете да правите дълбоки разрези в месото и да пъхате скилидки чесън в тях.  Обърнете парчето месо и продължете по същия начин. Колкото повече е шпиковано месото, толкова по-ароматно и крехко става след изпичане. Обтрийте месото с червен пипер, сол и черен пипер. Полейте го със струйка зехтин. Нарежете на кръгчета морковите и ги разпределете отстрани и на повърхността на телешкото. Сложете в съда 2-3 дафинови листа и залейте с червеното вино и водата.


   Затворете капака и печете на 200 градуса около 1 час и 10 минути, за да загрее фурната. След час отворете внимателно капака и опитайте да откъснете парченце с вилица. Ако се откъсва с лекото, месото е готово.


   За да сервирате ястието нарежете месото, като го прободете с дълга вилица с едната ръка и режете филийки с другата. Поднесете резените месо в чиния, с гарнитура от задушени картофи.


   Обелете и нарежете картофите. В дълбок тиган разтопете бучка масло и изсипете суровите картофи. Натрошете зеленчуковия бульон, поръсете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и затворете капака. Оставете котлона на силен огън за около 5 минути. След това притиснете с кърпа капака и разклатете тигана с картофите, за да се разбъркат. Намалете на среден огън. Ако желаете, можете периодично да бъркате с помощта на дървена лъжица, но по този начин е възможно да ги разкашкате. Най-хубави се получават с раздрусване на тигана. Особено пресните картофи, когато са малки - запазват цялостта си. Хващат и лека коричка. Опитайте ги на вкус след петнайсетина минути. Ако са готови изключете котлона и по желание можете да добавите нарязан на ситно копър.
   Това са едни от най-вкусните и любими картофи, вече не само на моето семейство, но и на наши приятели, които са ги опитвали, защото са много бързи за приготвяне и чудесна гарнитура за всички видове месо и риба.
   

   Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ани, обожавам телешко :)
    Твоето е чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно, много обичам.
    Поздрави, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, много обичам телешко - веднага си копирам рецептата:).И картофките ми звучат много вкусно:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Dani, благодаря ти. Хубава вечер

    Еос, благодаря ти Зори, поздрави

    Аелис, много се радвам, че са ти харесали. Сигурна съм, че ще ви станат фаворити:)

    ОтговорИзтриване