понеделник, 21 март 2011 г.

Витаминозна салата

   Представям ви една много вкусна и здравословна пролетна салата, с която можете да разнообразите менюто си. В нея се съдържат много витамини. За удобство на работещите дами се продават готови кълнови миксове, дори с настъргано цвекло или морков, и остава само да се добавят останалите зеленчуци. Салатата е много свежа и сочна, опитайте и вие :)


Продукти:

соеви кълнове
слънчогледови и житни кълнове
кълнове от лук
1 глава червено цвекло
1 морков
1 червена чушка
1 ябълка
50 гр. орехи
сокът от 1 лимон
зехтин
сол


   Сложете кълновете в купата. Настържете цвеклото, моркова и ябълката. Нарежете и прибавете червената чушка и натрошените орехи. Накрая полейте с дресинг от изцеден лимон, зехтин и сол. 

   Да ви е сладко!



събота, 19 март 2011 г.

Ориз с пресен спанак, сушени домати и кедрови ядки

   
   Ето и един нов прочит на класическото постно ястие - спанак с ориз. Сушените домати придават леко киселичък вкус на традиционното ястие, а кедровите ядки идеално допълват вкуса. Много обичам да готвя с пресен спанак. Вкусът е несравнимо по-добър от замразения и винаги се възползвам, когато видя да продават пресни спаначени листа. Ето и необходимите продукти:

Продукти:

500 гр. пресен спанак
150 гр. сушени домати
50 гр. кедрови ядки
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
1 голяма чаена чаша ориз
1 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. червен пипер
1 зеленчуков бульон
черен пипер
сол
зехтин

   Нарежете лука, чесъна и моркова и ги задушете в зехтина до омекване. Измийте добре и нарежете листата спанак. Прибавете ги към другите зеленчуци в тенджерата. Нарежете вътре сушените домати и сложете кедровите ядки. 


Задушете за няколко минути. Сложете подправките. Накрая сложете измития ориз. Разбъркайте добре и налейте 2 и 1/2 ч.ч. вода (със същата мерителна чаша от ориза). Намалете котлона на 1, затворете капака, но не напълно и оставете да се задуши ориза на бавен огън, докато стане на дупки на повърхността. Изключете, покрийте с памучна кърпа и затворете капака отгоре. Оставете да почине ястието до поднасянето.


    Да ви е сладко!

четвъртък, 17 март 2011 г.

Крем карамел


   Чували сме много митове и легенди за крем карамела - че продуктите трябва да са със стайна температура, че не трябва сместа да се бие с миксер, че не трябва водата да завира в тавата и т.н..- какво трябва и не трябва да се прави, за да не стане на шупли. Досега не смеех да пробвам, именно по тази причина. Снощи обаче реших да се престраша и резултатът беше блестящ! Гладък, като масло крем и мноого карамел :) За мен е много важно да се прецеди сместа за крема, преди да се налее в купичките, за да не останат следи от белтък, както и да се пече на водна баня. 
   Напишете ми вашите тайни за идеално гладък крем карамел, без шупли.

Продукти за крема в 10 порции:

200 гр. захар
6 бр. яйца
1 литър прясно мляко
2 ванилии

Продукти за карамела:

200 гр. захар за карамела
1-2 с.л. топла вода


   Подгответе си 10 бр. купички.
   Разбийте с миксер яйцата и прибавете 200 гр. захар. Продължете да биете сместа, до пълното й разтваряне. Внимателно налейте прясното мляко и добавете двете ванилии. Прецедете през цедка така готовата смес. 


   Карамелизирайте останалата част от захарта в друг метален съд на котлона. Аз добавям 1-2 с.л. вода, за да се топи захарта, докато се изпарява водата. Не го оставяйте да загаря. Щом промени цвета си и замирише на карамел го отстранете от котлона. Бързо разпределете карамела в купичките. Той стяга за минута. Изсипете върху него крема. Подредете купичките в тава, преместете я във фурната и чак тогава налейте студена вода в тавата, до средата на купичките. Това го правим с цел да не ни се налага да местим тежката, пълна с вода и десерти тава. Включете фурната на 180 градуса с горен и долен нагревател и печете до покафеняване на повърхността на купичките. Изключете и оставете карамела да изстине, заедно с фурната. Поднесете студен, обърнат в чиния или го хапвайте директно от купичката.

Да ви е сладко!

вторник, 15 март 2011 г.

Торта Рафаело с ягоди

   Поводът за тази пролетна торта е рожденият ден на моя съпруг на 13 Март. Обича ягодови торти и за мен беше удоволствие да му направя това сладко изкушение. 
   Честит рожден ден любов моя :)


   Рецептата за тортата е на Наталина - торта Рафаело. От мен добавих двата реда ягоди, бадеми и лимонова кора. Резултатът беше лека и ароматична торта с кокосов крем, бадеми и ягоди. Кремът за тортата е много оригинален и вкусен. 


   Моят съвет, обаче към тези, които решат да опитат тортата е да я направят един ден по-рано, за да омекне кокоса добре в крема. Аз не разполагах с толкова време, тъй като реших да покарам ски през уикенда. Накрая се оказах с три часа, в които да приготвя тортата на самия рожден ден и с оцапани шкафове и таван с  кокосов крем :) Историята е комична :) Поради липса на време и фактът, че по рецепта кремът трябва да престои 2 часа в хладилника преди сглобяването на тортата, прибрах купата с крема във фризера за 5-10 минути, за да се охлади добре и да стегне мигновено. В следващия момент виждам с периферното си зрение как вратата на фризера се отваря (фризерът е в надстройката на хладилника) и купата с крема полита надолу...за късмет се превъртя и тупна с крема нагоре, но за сметка на това цялата кухня стана в крем от рикошета...метнах се с плонж от фурната до хладилника и успях да хвана купата във въздуха след като отскочи от пода :)) Имах крем дори по косата :) Естествено както при всяка моя торта и тази не мина без емоции..важното е, че тортата е много вкусна и си заслужава!
Ето я и рецептата:


Продукти за 1 бр. блат: (приготвят се 2 блата)

3 яйца
3 с.л. кристална захар
2 с.л. брашно

за напояване:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия

Продукти за крема:

240 гр. качествено масло (аз ползвам Президент) на стайна температура
1 кутия подсладено, кондензирано мляко Dutch Lady
40 гр. кокосови стърготини
1 ванилия
кората от 1/2 лимон

Продукти за украсата:

филирани бадеми
1 кг. ягоди
ягодов конфитюр


   Започнете с приготвянето на блатовете. Аз лично обичам по-ниски торти, затова, с редки изключения, правя тортите си с два блата. Блатовете за тази торта са пандишпан. Отделете жълтъците от белтъците на три от яйцата. Разбийте жълтъците със захарта на крем. В друга купа разбийте белтъците на сняг и с дървена лъжица или шпатула ги прибавете към яйчената смес като бъркате много внимателно на ръка до пълното им смесване. Сместа се вдига отдолу на горе. Целта е да запазите максимално въздуха на белтъците. Накрая сипете внимателно брашното и бъркайте с шпатула. Трябва да сте получили една много въздушна смес. Изсипете я върху хартия за печене във форма с отварящ се ринг и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса на горен и долен нагревател, като разположите тавата на 3то ниво от долу нагоре. През това време забъркайте със същото количество продукти и втория блат. Боднете блата с клечка след десетина минути, за да проверите дали е добре изпечен. Ако клечката излезе суха извадете блата и изчакайте напълно да се охлади. Опечете втория блат. Оставете да се охлади напълно.


   Докато чакате да изстинат блатовете пригответе за броени минути крема за тортата. Разбийте маслото с миксера и внимателно налейте кондензираното мляко. Бийте до гъст крем. Овкусете с една ванилия, кокосовите стърготини и лимоновата кора. Охладете крема за два часа в хладилник :)
   
   Сглобяване на тортата:



   Загрейте на котлона прясното мляко и му прибавете една ванилия. Отдръпнете от котлона.
   Измийте и нарежете ягодите на филийки.
  Обърнете първия блат надолу, отстранете хартията за печене и го напоете с ваниленото мляко. Отгоре намажете внимателно част от крема, поръсете с филирани бадеми и направете ветрило от ягодовите резени. Повторете процедурата, като отново сложите блат, напоявате го и отгоре намазвате с крем. За финал подредете отгоре ягоди под формата на ветрило. За да запазят свежия си вид плодовете, можете да ги намажете с четка с ягодов конфитюр. Така ще добият и лъскавина. 

   Да ви е сладко!

събота, 12 март 2011 г.

Рибно меню



   Случвало ли ви се е да сте поканили на гости приятели, които не ядат месо, постят, диетуват или са полувегетарианци? Тогава не ви остава много избор освен да им приготвите риба.


 Днешното леко, но отбрано рибно меню би задоволило вкуса на тези гости. Като начало ще започнем с ароматна, пролетна салата с авокадо и чеснови скариди, за основно ще им поднесем  кюфтета от сьомга с гарнитура задушени броколи и бейби моркови, а за десерт ще ги освежим с витаминозна бомба от цитрусови плодове и сладко от малини. Рибното меню можем да поднесем с бутилка Chardonnay или Sauvignon Blanc.


Пъстра пролетна салата с чеснови скариди и авокадо

Продукти за 4 порции:

1 бр. зелена салата
връзка рукола
Радичио (червена цикория)
1 бр. авокадо
7-8 бр. чери домати
150 гр. бланширани скариди
2 скилидки чесън
1/4 ч.ч. бяло вино
зехтин
сокът от 1 лимон
сол на вкус

   Ако желаете да поднесете салатите в индивидуални чинии, за повече красота, си подгответе например 4 бр. чинии. Накъсайте салатите и ги разпределете в тях. Почистете и нарежете авокадото и чери доматите и ги прибавете. 
   Почистете скаридите от главите, опашките и краката. Първо отстранете главата, после хванете крачетата и ги дръпнете, по този начин ще отделите ципата върху месото. Накрая отстранете и опашката. По желание с тънък нож можете да почистите и вената на гърба, като направите тънък разрез по гърба на скаридата и с помощта на върха на ножа почистите вената. 
   Нарежете чесъна на ситно. В  тиган налейте част от зехтина и затоплете нарязания чесън, докато замирише. Сотирайте скаридите за няколко минути от всяка страна и накрая налейте бялото вино. Ароматът е невероятен! Прехвърлете така готовите скариди върху салатата.
   Полейте със струйка зехтин, лимонов сок и овкусете със сол.


  Като основно блюдо за вашите гости предлагам един оригинален начин за поднасяне на риба сьомга- под формата на ароматни кюфтенца с пресен джинджифил и лимонова кора. Приготвят се много бързо, здравословни са, защото не са пържени, а печени на фурна и дори биха се харесали на децата. Надявам се, че с тях домакинята ще обере овациите.

Кюфтета от сьомга с джинджифил


Продукти за 4 порции:

400 гр. прясно филе от сьомга (или замразено)
връзка пресен лук
30 гр. зехтин
парче настърган пресен джинджифил, около 1 пръст
кората от 1 лимон
1 кафена лъжица подправка за риба Kotanyl
черен пипер
сол


   Уверете се, че филето няма кости и го пасирайте в блендера за няколко секунди. Добавете настъргания джинджифил, лимоновата кора, солта и пипера и отново пасирайте. В тиган задушете лука в зехтина и го прибавете към рибата. От така приготвената смес оформете 4 бр. кюфтенца. Подредете ги в тава върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. За по-интересен външен вид можете да натиснете с пръсти няколко пъти по повърхността на кюфтетата.


Източник: Адаптирано от сп. Good food

   За гарнитура на кюфтетата от сьомга и джинджифил ви предлагам задушени на пара и разбъркани с масло броколи и бейби моркови. По този начин рибата ще изпъкне като вкус.

Гарнитура от задушени броколи и бейби моркови с масло


Продукти:

1 пакет броколи (или пресни)
1 пакет бейби моркови
бучка масло
черен пипер
сол

   Налейте 2-3 пръста вода в тенджера и сложете приставка за варене на пара. Изсипете зеленчуците и варете на пара за около десетина минути. Прехвърлете зеленчуците в купа и ги гарнирайте с бучка масло, сол и черен пипер на вкус.


    За десерт на това леко и приятно рибно меню ви предлагам полезен десерт с цитрусови плодове. Приготвя се за броени минути. Вкусен, лек и сезонен. Можете да замените плодовете по избор с  ягоди, круши, банани, или какъвто друг плод разполагате у дома.

Десерт с цитрусови плодове и сладко от малини


Продукти за 4 порции:

1 бр. ананас
1 бр. манго
2 бр. киви
1 кофичка гъсто кисело мляко
2-3 с.л. пудра захар
1 ванилия
сладко от малини

  В купа смесете киселото мляко, захарта и ванилията и разбъркайте до гладкост.
 Нарежете плодовете на парчета. Аранжирайте ги в купички. Можете да ги смесите като плодова салата, а можете да ги подредите и ред по ред, като между всеки ред слагате от крема. Аз така направих, защото обичам с повече крем. Отгоре изсипете няколко лъжици малиново сладко. Това е! Просто и лесно! Охладете в хладилник и поднесете за десерт.

Да ви е сладко!






неделя, 6 март 2011 г.

Меню за гости за 8ми март


   „Меню за гости” е името на новата рубрика, която започвам на страниците на Вкуснотека. Съзнавам,  че се захващам с мащабен проект, но той е породен от желанието ми да съм полезна на обикновената майка, съпруга и домакиня, на която в забързаното ежедневие и безкрайните ангажименти, свързани с работа, деца, поддържане на дома и собствения си добър външен вид, не й остава време да развихри въображението си и да внесе топлина и уют на празничната трапеза.
   Обичаме да се събираме със семейството или с приятели, да бъбрим сладко, да се смеем шумно, да играят децата и да релаксираме след натоварената работна седмица... да, но понякога нямаме вдъхновение и идея какво да сготвим за гостите – да доставим удоволствие за сетивата и разбира се, да оберем овациите им. Колко по-лесно би било, ако някой ни подскаже какво и как да приготвим като ордьовър, салата, основно ястие или десерт, а ние само да купим продуктите и да го сготвим в уречения ден, после да отпием чаша превъзходно вино и да се насладим на приятната компания.



   Идеи за готови менюта ще откривате в рубриката „Меню за гости”.  Надявам се да ви бъдат полезни и да намерите идеалното обедно или вечерно меню за вашите гости.
   Днешното меню е салата Айсберг с чери домати, орехи и стафиди с портокалово-меден дресинг, основно блюдо - пиле Coq au vin с гъби и лукчета с гарнитура ориз с гъби и ягодов крем за десерт.  Подходящо вино за това ястие е червено Бургундско или Pinot Noir.



Започнете подготовката за гостито, като приготвите първо десерта от ягодов крем, тъй като е необходимо да стегне в хладилника за около 3-4 часа. Кремът е много лек и има много пухкава текстура. Идеално се съчетава с филираните бадеми и сладкото от ягоди. Поднесете го с кафе. 

Ягодов крем



Продукти за 4 бр:

250 гр. пресни ягоди
300 гр цедено кисело мляко
100 мл. сладкарска сметана
3 с.л. пудра захар
1 ч.л. портокалова кора
1 ванилия
пакетче желатин
За топинга:
7 бр. ягоди, нарязани на филийки
сокът от половин портокал
1 с.л. захар
филирани бадеми

   С помощта на миксер разбийте сметаната на пяна. Добавете цеденото кисело мляко, пудрата захар, ванилията и портокаловата кора. Разтворете желатина в студена вода и го сложете да се разтопи напълно на водна баня. Оставете да се охлади леко, но го използвайте още топъл. Смесете го с ягодовия крем. Налейте го в чашите и приберете в хладилника да стегне. Преди да поднесете сотирайте за няколко минути, до сгъстяване, ягодовите кръгчета в портокаловия сок и захарта. Не изпивайте другата половина сока. Ще ви бъде необходим за салатения дресинг.


  Поръсете с филирани бадеми и аранжирайте ягодовите филийки отгоре. По желание украсете със стрък мента.


   Докато чакате да се охлади десерта се заемете с приготвянето на Coq au vin пилето. Ястието е много ароматно и изключително вкусно.  В рубриката Основни блюда в блога можете да видите и друг вариант на приготвяне на Coq au vin и да разберете повече за произхода на това блюдо.

Пиле Coq au vin с гъби и лукчета


Продукти:

8-12 бр. пилешко горно бутче
200 гр. по-малки гъби
5-6 малки лукчета
50 гр. пуешка шунка
2 скелидки чесън
70 гр. масло
1 с.л. брашно
1 с.л. доматен сос
250 мл. червено вино (аз използвах Мерло)
500 мл. зеленчуков бульон
сол, черен пипер

   Подгответе си продуктите предварително, за да не се бавите по време на готвенето. Обелете лукчетата. Измийте гъбите. Нарежете пуешката шунка и чесъна. Кипнете зеленчуковия бульон.
   Сложете на котлона дълбока, голяма тенджера и разтопете маслото.  Сотирайте пилешките бутчета, като постоянно ги обръщате, така че да придобият златист цвят. Добавете лукчетата и гответе за няколко минути. Добавете целите гъби, пуешката шунка и нарязания на филийки чесън. Гответе за няколко минути. Поръсете с 1 с.л. брашно и сложете 1 с.л. доматен сос. Периодично разбърквайте, за да се облеят добре със соса. Налейте червеното вино и оставете да заври. Намалете котлона, след което прибавете зеленчуковия бульон и оставете отново да заври. Намалете и гответе на тих огън около 40-50 минути.
   Загрейте фурната на 200 градуса. С решетъчна лъжица извадете месото и зеленчуците и ги прехвърлете в тава. Пасирайте в блендера остатъците и соса и залейте месото с получения сос. Печете около 20 минути. Поднесете ястието топло гарнирано с ориз с гъби.

Източник: The Cook’s book

Ориз с гъби


Продукти:


1 ½ ч.ч. ориз

1 глава лук

7-8 бр. гъби

1 пилешки бульон

сол, черен пипер

50 гр. масло

стръкче магданоз за украса



   В тефлонова тенджера сотирайте, на силен котлон, за няколко минути лука в маслото. Добавете нарязаните на парчета гъби и разбъркайте. Прибавете почистения и измит ориз. Отново разбъркайте, до кристализирането му. Налейте 3 ч.ч. вода, поръсете с пилешкия бульон, солта и черния пипер. Намалете котлона на 1 и оставете ориза да се готви под затворен капак, докато видите, че водата се е поела и повърхността е станала на дупки. Изключете, покрийте с памучна кърпа и затворете с капака, за да се задуши и да почине.  При сервирането в чинията напълнете чаена чаша с ориз, като хубаво го притиснете и заравнете отгоре. Внимателно обърнете чашата върху чинията за поднасяне. Поръсете с малко магданоз.



   За финал, през времето, докато се готви ориза, пригответе салатата, за да бъде възможно най-прясна. Никога не овкусявайте салатата преди идването на гостите, защото ще пусне вода и ще се спаружи. 

Салата Айсберг с чери домати, орехи и стафиди с портокалово-меден дресинг




Продукти:



1 салата Айсберг

1 малка краставица, нарязана на половинки

8-9 бр. чери домати, нарязани на половинки
1 бр. авокадо, нарязано на парчета
50 гр. натрошени орехи
50 гр. стафиди
50 гр. царевица

Продукти за дресинга:

сокът от половин портокал
зехтин
1 ч.л. течен мед (ако имате захаросан го разтопете за няколко секунди в микроволновата фурна)
сол на вкус

   Всички продукти се прибавят към салатата Айсберг. Овкусява се с портокаловия дресинг. 












петък, 4 март 2011 г.

Тортино с патладжани, тиквички и пармезан

   Тортино е апетитен италиански пай, който може да бъде приготвен с различни по вид зеленчуци, като патладжани, тиквички, аспержи, праз, артишок. Можете да го поднесете като мен с гарнитура от зелена салата с рукола, чери домати и козе сирене или като допълнение към  месно ястие или дори като предястие. 


Продукти: 

2 патладжана
2 тиквички
1 глава лук
4 яйца
4 с.л. балсамов оцет
200 мл готварска сметана
50 гр. синьо сирене
40 гр. настърган пармезан
зехтин
морска сол
черен пипер


   Сотирайте лука в тиган до златисто в 2 с.л. зехтин. Отстранете го от огъня и го сложете на дъното на съда, в който ще приготвяте тортиното. Аз използвах керамична форма за огретени. 
  Обелете тиквичката и я нарежете на кръгчета. Без да белите патладжана го нарежете на кръгчета. Сотирайте кръгчетата патладжани и тиквички за няколко минути в тигана, поляти с тънка струйка зехтин. Готовите, прехвърлете в съда с лука. Разбъркайте ги внимателно, като се стараете да не разкъсвате зеленчуците. 


   За заливката разбийте яйцата в дълбок съд, като към тях добавете 2 с.л. зехтин, 4 с.л. балсамов оцет, 200 мл. сметана, 50 гр. синьо сирене, сол и пипер. Залейте тортиното с нея и печете на 160 градуса 30 мин., след загряване на фурната, като предварително покриете съда с фолио. След половин час отстранете фолиото и печете още 15 минути, докато заливката стегне. Поръсете с настърган пармезан и запечете за още няколко минути с горен нагревател и вентилатор, докато придобие златиста рошава коричка. Извадете от фурната. Оставете да почине десетина минути и поднесете със свежа зелена салата с рукола, чери домати, кедрови ядки и стафиди и козе сирене в мед.


   Да ви е сладко!

Адаптирано от The cook's book