вторник, 26 април 2011 г.

Супа с агнешко и лапад


   Ако сте приготвили агнешко месо за Великден, то със сигурност са ви останали кокалите от месото. Предлагам ви да си направим вкусна супа с агнешко месо, лапад и ориз. Рецептата е по идея на Танита http://tanitaang.blogspot.com/2009/04/blog-post.html  и горещо ви я препоръчвам, с тази разлика, че аз използвах лапад и накрая добавих лимонов сок за свежест и леко кисел вкус. Поднесете тази, много лека и приятна супа с чисто месце, в компанията на хубаво сирене и мек хляб и ще имате вашата перфектна вечеря за малки и големи!

Продукти:

агнешки кокали
2 л. вода
1 зеленчуков бульон
връзка лапад
връзка пресен лук
1 връзка магданоз
1 голям морков
1 кафена чаша ориз
1 ч.л. джоджен
червен пипер
черен пипер
1 жълтък
1 с.л. брашно
сол
зехтин
лимонов сок


    Сварете кокалите във водата с един зеленчуков бульон. Изчакайте да поизстинат и отделете месото от кокалите, като го накъсате на малки хапки. Отцедете бульона, върнете го при месото и охладете за една нощ в хладилник. На другия ден отстранете излишната мазнина от повърхността, с помощта на решетъчна лъжица и сложете супата на котлона да заври.
    Измийте и нарежете пресния лук и моркова. Сгънете листата лапад на две и с помощта на остър нож отстранете по цялата дължина стъблото, преди да го нарежете на ситно. Задушете лука и моркова в зехтина и след като омекнат прибавете лапада. Поръсете с червен пипер и черен пипер. Необходими са му няколко минути. Добавете зеленчуците към супата. Нарежете магданоза и сложете джоджена. Овкусете със сол и сложете ориза. Намалете котлона. След като оризът набъбне и омекне е време да застроите супата с 1 разбит жълтък и 1 с.л. брашно, разбъркани с малко от бульона. Оставете да покъкри за няколко минути на бавен огън и изключете. Поднесете супата, поръсена с малко лимонов сок.

Да ви е сладко!

  



понеделник, 25 април 2011 г.

Великденско агнешко, печено в тесто

   Христос Воскресе мили приятели! Нека си пожелаем най-вече здраве, щастие и благоденствие в домовете ни! Нека си пожелаем и да бъдем по-добри към себе си и към околните, да обичаме всеотдайно и да се радваме на малките красиви мигове по-често :)

   И тази година, както всяка друга имаше подготовка за празника. Разликата тази година бе, че дъщеря ми вече е по-голяма (2,7 м.) и исках да й доставя радост, да се включи в приготовленията за Великден и да се забавлява.  Още преди няколко седмици украсихме дома с яйца и зайчета. В четвъртък следобяд си вързахме по две опашки и заедно боядисахме яйцата. Под заедно разбирайте, че й дадох няколко яйца и една четка и започна цапането :)) Много се радваше. Старателно, последователно топеше четката във всички бои, докато накрая не започна да изпуска яйцата:) На другия ден отново заедно месихме, точихме и аранжирахме кошница от тесто за шарените ни яйца. Оплетохме я, опекохме я и после мама я боядиса с роял айсинг глазура. Пооцапахме се и с брашно, както си му е редът:)



До козунак не стигнахме, защото се захванах с една много оригинална рецепта за агнешко печено в тесто и именно тази методика искам да ви споделя по повод празника.
   При тази технология на печене месото запазва сочността и ароматите си, става крехко и вкусно.


Необходими продукти за тестото:

250 гр. сол
400 гр. морска сол
1 кг. брашно
2 белтъка
600 мл. хладка вода
розмарин, риган

   Смесете всички съставки в купа и месете, до получаване на тесто. Приберете тестото в хладилника за два часа.

Необходими продукти за месото:

1, 7 кг. агнешки бут
връзка розмарин
няколко скилидки чесън
2 с.л. зехтин
бучка масло
1 яйце
1 жълтък

Необходими продукти за лучените трохи:

1 малка глава лук
4 филии хляб
шепа розмарин
шепа риган
шепа магданоз
1 с.л. зехтин

   Почистете бута от мазнините и отстранете кокалите, ако е възможно. Аз лично отстраних два, но запазих един, за да не се разпадне цялостта на месото. Шпиковайте го с чесън ирозмарин и промушете през средата му една-две цели скилидки и малко розмарин. Разтопете маслото и го смесете със зехтина в дълбок тиган. Запържете месото до зачервяване от двете страни. Извадете го и го сложете да се отцеди върху хартия.
   В същата мазнина запържете, нарязания лук за няколко минути, след което го изсипете в блендера. Прибавете хляба и зелените подправки и пасирайте, до получаване на трохи. Облепете месото с трохите.
   Загрейте фурната на 200 градуса.
   Покрийте плитка тава с хартия за печене.
   Разбийте яйцето и жълтъка.
   Извадете тестото и го разточете на работния си плот. Сложете, посредата месото и го завийте като плик с тестото.


Обърнете пакета на обратно върху хартия за печене и го намажете с разбитото яйце и жълтък. Печете 1 час, след което извадете от фурната и оставете тестото да почине на топло място точно 20 минути. Тази стъпка е много важна, за да почине глутена в тестото и лесно да се отдели от месото. Разрежете тестото през средата и внимателно разтворете кората с ръце. Прехвърлете месото в чиния и разрежете. Не е необходимо да добавяте допълнително сол. Месото се е овкусило от тестото и е поело ароматите.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от "The cook's book"

сряда, 20 април 2011 г.

Шпиковано телешко с гарнитура от задушени картофи


    Скъпи приятели, отдавна искам да споделя с вас най-вкусното телешко, което правя у дома, но все не му идва ред :) Mесото става толкова крехко и сочно, че се топи в устата. За най-добър резултат препоръчвам плешка, защото шола е по-сух. Месото се шпикова с цели скилидки чесън, подправя се, полива се обилно с червено вино и се пече в компанията на ароматни морковчета и дафинови листа. По същия начин можете да приготвите и свинска плешка. Ястието е бързо, идеално за гости и изключително ароматно и вкусно с чаша хубаво червено вино.

 Продукти:

1 кг. телешка плешка.
голяма глава чесън
2 моркова
2-3 дафинови листа
200 мл. червено вино
50 мл. вода
зехтин
червен пипер
зърна черен пипер
сол

Продукти за задушените картофи:

бучка масло
1 кг. картофи (вече има и пресни)
1 зеленчуков био бульон
черен пипер
сол
(по желание копър)

   Обелете главата чесън и почистете скилидките. Ако са много големи ги разполовете. Почистете телешкото от мазнините. Разположете го в стъклена йена или тава. С помощта на малък остър нож започнете да правите дълбоки разрези в месото и да пъхате скилидки чесън в тях.  Обърнете парчето месо и продължете по същия начин. Колкото повече е шпиковано месото, толкова по-ароматно и крехко става след изпичане. Обтрийте месото с червен пипер, сол и черен пипер. Полейте го със струйка зехтин. Нарежете на кръгчета морковите и ги разпределете отстрани и на повърхността на телешкото. Сложете в съда 2-3 дафинови листа и залейте с червеното вино и водата.


   Затворете капака и печете на 200 градуса около 1 час и 10 минути, за да загрее фурната. След час отворете внимателно капака и опитайте да откъснете парченце с вилица. Ако се откъсва с лекото, месото е готово.


   За да сервирате ястието нарежете месото, като го прободете с дълга вилица с едната ръка и режете филийки с другата. Поднесете резените месо в чиния, с гарнитура от задушени картофи.


   Обелете и нарежете картофите. В дълбок тиган разтопете бучка масло и изсипете суровите картофи. Натрошете зеленчуковия бульон, поръсете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и затворете капака. Оставете котлона на силен огън за около 5 минути. След това притиснете с кърпа капака и разклатете тигана с картофите, за да се разбъркат. Намалете на среден огън. Ако желаете, можете периодично да бъркате с помощта на дървена лъжица, но по този начин е възможно да ги разкашкате. Най-хубави се получават с раздрусване на тигана. Особено пресните картофи, когато са малки - запазват цялостта си. Хващат и лека коричка. Опитайте ги на вкус след петнайсетина минути. Ако са готови изключете котлона и по желание можете да добавите нарязан на ситно копър.
   Това са едни от най-вкусните и любими картофи, вече не само на моето семейство, но и на наши приятели, които са ги опитвали, защото са много бързи за приготвяне и чудесна гарнитура за всички видове месо и риба.
   

   Да ви е сладко!

неделя, 10 април 2011 г.

Лимонови блокчета

   Бързам....., бързам да споделя с вас тези УНИ КА Л НИ лимонови блокчета, защото ако обичате цитроновия вкус, то това е вашият десерт! Силен, наситен лимонов вкус, перфектно допълнен от хрупкав блат, с аромат на масло. За мен това е десерт с WOW ефект, който води до пристрастяване :) Хвала на Дейвид Лебовиц, който след три опита достига до този съвършен вкус! Спазила съм рецептата едно към едно, защото исках да видя какъв ще бъде резултатът с пасирани цели лимони, а не само аромат на лимонова кора и сок, както бих направила аз. Резултатът е един бърз и лесен десерт с вълшебен вкус във всяка хапка..


Необходими продукти за масления блат:

140 гр. брашно
50 гр. захар
1/4 кафена лъжица сол
2 ванилии
125 гр. разтопено масло

Необходими продукти за лимоновия топинг:

1 лимон
200 гр. захар
45 мл. прясно изцеден лимонов сок
3 яйца, със стайна температура
4 чаени лъжици брашно или царевично нишесте
1/4 кафена лъжица сол
45 гр. разтопено масло (охладено)

по желание пудра захар за поръсване при поднасяне


  Загрейте фурната на 200 градуса.
 В купа смесете брашното, захарта, солта, ванилията и разтопеното масло и пасирайте до хомогенност. Покрийте правоъгълна или квадратна тава с хартия за печене, като се стараете да покрива и стените. Аз използвах тавичка с размери 31:19 см. Изсипете сместа в нея и хубаво разпределете с пръсти или шпатула по цялата повърхност. Печете в предварително загрятата фурна, докато леко покафенее отстрани и клечката излиза суха. След като го извадите от фурната  намалете на 150 градуса. 


  Докато блатът се пече можете да приготвите лимоновия топинг. Измийте добре и нарежете на парчета лимона. Сложете го в блендера и го пасирайте, заедно със захарта и прясно изцедения лимонов сок. Отворете и добавете трите яйца, брашното, солта и разтопеното, охладено масло. Пасирайте до гладкост. Не се тревожете ако останат някои парченца от лимона. Става още по-вкусно!
   Изсипете лимоновия топинг върху топлия блат и печете за около 25 мин. или докато крема спре да мърда при разклащане. 
  Оставете десерта да се охлади напълно, след което го извадете от тавата, с помощта на хартията, разрежете го на правоъгълници и го поръсете с пудра захар преди сервиране. 


   Да ви е сладко!






четвъртък, 7 април 2011 г.

Салата със скариди, поднесена в ледена купа


   Ето един оригинален и стилен начин да поднесете салата на вашите гости, а именно в купа от лед. За целта са ви необходими две еднакви стъклени купи с диаметър 22 и 16 см. Налейте около 1/3 студена вода в голямата купа. Сложете малката купа в нея и захванете с тиксо, за да не мърдат от мястото си. Пуснете да плуват във водата няколко цели скариди, стръкчета копър и зрънца черен пипер и сложете внимателно купата във фризера да стегне на лед. След което извадете и декорирайте парченца лимон върху леда. 


   Налейте вода до горе и отново приберете във фризера до пълно стягане. Може да отнеме няколко часа. Междувременно пригответе коктейла от скариди.

Продукти за салата със скариди:

3 листа зелена салата
микс от пролетни салати - Айсберг, рукола
1 ябълка
1 червена чушка
1 бр. авокадо
3 с.л. царевица
4-5 бр. чери домати
4-5 бр. яйца от пъдпъдък
2 с.л. каперси
150 гр. скариди
дресинг от зехтин, сол и лимонов сок


   След като купата се заледи напълно я извадете и я сложете в голям съд със студена вода и леко окажете натиск, за да излезе купата от формата. Ледът се топи сравнително бързо, затова трябва всичко да ви е готово за салатата и директно да пълните и поднасяте след като я извадите от фризера. Подложете по стените и дъното къдравата зелена салата за красота. Объркайте плодовете и зеленчуците с пролетните салати и напълнете купата по средата. Отгоре подредете пъдпъдъчите яйца и скаридите. Накрая залейте с дресинга.





   Да ви е сладко!

Адаптирано от: "Уверени в кухнята - съвременен курс по готварство"