четвъртък, 28 юли 2011 г.

Печена сьомга в марината и гарнитура от зелена салата с грейфрут и авокадо

     Инвестирайте в покупката на вкусна и полезна сьомга поне веднъж седмично. Сьомгата е безценен източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Съдържа още калий, калции, фосфор, цинк, магнезий и витамини, сред които и карнитин. Омега-3 мастните киселини и карнитина ускоряват метаболизма и изгарянето на калории. Не случайно е любима риба на отслабващите и спортистите. Сьомгата понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, предпазва от рак, остеопороза и артрит и регулира кръвното налягане. 



      Моето рибно предложение днес е по рецепта на тв водещата Мия Сантова за ароматна и невероятно бърза за приготвяне сьомга с марината от едрозърнеста горчица и лимонов сок, а за гарнитура  ви предлагам витаминозна и свежа салата с грейпфрут и авокадо. Диетично и същевременно много вкусно.



Продукти за рибата:

3-4 парчета сьомга
сол

за маринатата:

сокът от два лимона
1 ч. л. едрозърнеста горчица
1 ч.л. горчица
сол и черен пипер
връзка копър
струйка зехтин




Продукти за салатата:

1 зелена салата
рукола
5-6 листа прясна мента
1 грейпфрут
1 авокадо
50 гр. царевица
50 гр. филирани бадеми

за дресинга:

сокът от 1 лимон
1 ч.л. едрозърнеста горчица
сол



   Пригответе маринатата като изстискате лимоните, добавите двата вида горчица и подправките. Разбъркайте добре. Поставете по-голямо парче фолио на дъното на тава. Сложете рибните филета, посолете и полейте обилно с маринатата. Завийте добре във фолиото и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути. Поднесете топла със свежа салата.



     За да приготвите салатата накъсайте с ръце и разбъркайте зелената салата, руколата и листата мента. Почистете и нарежете на парчета грейпфрута и авокадото. Добавете царевицата и полейте с дресинг от разбъркани едрозърнеста горчица и лимонов сок. Поръсете с филирани бадеми.

     Да ви е сладко!
     

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Марокански кус-кус с патладжани, тиквички и чери домати


Продукти:

150 гр. марокански кус-кус
2 патладжана
2 тиквички
1 червена чушка
7-8 чери домата
шепа листа пресен босилек
1 зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
150 мл вода
сол

   Нарежете зеленчуците, без чесъна и ги гриловайте на тиган с малко зехтин. Междувременно кипнете водата със зеленчуковия бульон. В друга тенджера сложете 2 с.л. зехтин и запържете за около минута кус-куса. Налейте зеленчуковия бульон, добавете нарязания на ситно чесън и сол и разбъркайте енергично. Мароканският кус-кус е готов за секунди. Поема водата много бързо. Оставете да почине за малко под капак.  
 Сложете в чиния малко зеленчуци, поръсете отгоре с кус-кус и завършете с още малко зеленчуци. Поръсете с пресен босилек. По желание можете да полеете с чеснов млечен сос.

   Да ви е сладко!


понеделник, 18 юли 2011 г.

Гриловани патладжани с пиле, чери домати и Бри

Вдъхновена от рецептата на Руми  в сп. Меню за "Пилешко с патладжан и козе сирене в Средиземноморски стил" реших да я приготвя.  Но както винаги правя купих продуктите по спомен и действах в приготовлението по спомен и накрая се оказа, че съм пречупила тази вкусна рецепта през моята призма и съм й дала нов нюанс :) Приготвих патладжана с пиле, чери домати и сирене Бри и му придадох невероятен аромат и вкус на чесън и прясна мащерка. Ястието се получи леко, диетично и много вкусно. Изключителна хармония на вкусове. Благодаря ти Руми, още веднъж за свежата идея :)


Продукти:

2 средно големи патладжана
150 гр. сирене Бри
2 бр. пилешки гърди
15 бр. чери домати
3 скилидки чесън
7-8 стръка прясна мащерка
чеснова сол по желание
зехтин
сол


   Нарежете патладжаните на филийки по дължина, посолете и ги гриловайте в тиган за по около минута-две на страна с малко зехтин. През това време, с помощта на остър нож, филетирайте пилешките гърди на толкова парчета, колкото патладжанени канапета сте си приготвили. Гриловайте ги в същия тиган за по няколко минути на страна, овкусени само със сол и черен пипер. По желание може да добавите и малко чеснова сол. 
   Сглобете ястието като в тава подредите патладжаните. Върху всяко парче сложете по едно пилешко филе, нарязани на кръгчета чери домати и завършете с парче сирене Бри. Украсете със стрък прясна мащерка. Нарежете на ситно чесъна и го поръсете отгоре. Разрежете останалите чери доматчета на половини и ги разпределете отстрани в тавата. Поръсете ги със сол и малко мащерка. Полейте всичко със струйка зехтин и запечете за 15 минути на силно загрята фурна, докато сиренето се разтопи. Поднесете ястието топло.

     Да ви е сладко!

сряда, 13 юли 2011 г.

Лаврак на фурна с пресен розмарин

    Нежното и сочно месо на лаврака, както и липсата на дребни кости го прави една от най-вкусните и деликатесни риби. Можете да го приготвите като го запечете на скара, във фурна или на пара. Моето предложение е Лаврак печен на фурна с пресен розмарин. Приготвена така рибата става фантастична, крехка, не мирише на риба, с много приятен аромат на розмарин и подправки. Да си оближе пръстите човек :) А като прибавиш и колко е полезна, изобщо няма какво да й се чудим!


Продукти:

цял, чистен лаврак
стръкчета пресен розмарин
1 лимон
подправка за риба Kotanyl
черен пипер
сол
зехтин

    Измийте рибата и както е цяла я поръсете със сухите подправки от вътре и отвън. Нарежете лимона на кръгчета и мушнете два резена вътре. Сложете стрък пресен розмарин в рибата и поръсете отгоре. Полейте с лимонов сок и струйка зехтин. Печете в тава, върху хартия за печене, без да покривате отгоре, на силно загрята фурна около 20-30 минути. Извадете, филетирайте рибата, като отстраните главата и опашката. След това направете надлъжен разрез по средата отгоре и отгърнете навън получените половини, така че да се покаже бялото месо. Отстранете средната кост, и прокарвайки вилица извадете няколкото малки кости, които са останали. С лекота извадете и кожата. Така почистената и филетирана риба можете да я поднесете с гарнитура от задушени зеленчуци или печени картофи с розмарин и зехтин.
    Да ви е сладко!

неделя, 10 юли 2011 г.

Салата Капрезе с прошуто и рукола

Продукти:

2 големи розови домата
125 гр. сирене моцарела
100 гр. прошуто крудо
шепа листа рукола
няколко ореха
зехтин
балсамико
сол


   Нарежете доматите на кръгчета и ги подредете в колонка в чиния. Отгоре разположете парчета прошуто. Върху него аранжирайте листата рукола и завършете с кръгчета моцарела. Подредете орехите, полейте със струйка зехтин и балсамов оцет и овкусете със сол.

     Да ви е сладко!

вторник, 5 юли 2011 г.

Пълнени канелони с мляно месо, заляти с доматен сос

    Тези дни съм на вълна паста...Рядко правя у дома, защото съпруга ми не я обича особено. Но от време на време ми се прияжда много и приготвям по нещо. Интересното е, че тези Канелони с мляно месо и доматен сос много му се усладиха и дори си взе допълнително:) Дори не ми остана време да снимам и разрез:)


Продукти:

1 кутия канелони (аз ползвам Barilla)
500 гр. мляно телешко и свинско месо
1 глава лук
2 скилидки чесън
връзка магданоз (или босилек)
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер, сол
зехтин

продукти за доматения сос:

300 мл. доматено пюре
100 мл. течна готварска сметана
3 скилидки чесън
връзка магданоз (или босилек)
черен пипер, сол
зехтин

200 гр. кашкавал за поръсване

    Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в тенджера с малко зехтин и вода. Добавете мляното месо и разбъркайте. Сложете подправките и задушете за няколко минути, докато леко покафенее и отдръпнете от котлона.
    За да приготвите доматения сос, изсипете доматеното пюре в тенджерка и го затоплете с малко зехтин на слаб огън, докато клокне. Налейте сметаната и добавете чесъна. Накрая овкусете със сол, черен пипер и магданоз (босилек). 
    За канелоните. На опаковката пише предварително да ги бланширате за 4 минути и след това да ги пълните, но аз не ви съветвам. Изключително трудно се пълнят горещи и омекнали. 
Аз процедирам по следния начин. Видях технологията за пълнене в едно предаване на Звездев, на гости беше Йорданка Христова и много добре я показа. Взимате суровия канелон, държите го вертикално и започвате да тъпчете с него върху мляното месо, както си е в тенджерата. Помагате си с малка кафена лъжичка и леко набутвате навътре месото. Трябва да запълните добре кухината с плънка. Подреждате ги плътно, легнали в тавичка или в йена. Заливате ги обилно с приготвения доматен сос, така, че всички канелони да са добре покрити, за да сте сигурни, че добре ще се опекат и ги слагате в студена фурна на 200 градуса с покрит капак. Ако ползвате тава, може да ги покриете с фолио и да ги сложите в загрята фурна. След около 30 минути отворете капака, настържете обилно кашкавал отгоре и отново запечете, но този път с отворен капак за около 5 минути.
    Сипете си чаша вино и се насладете, докато е още топло.

   Да ви е сладко!

събота, 2 юли 2011 г.

Сладкиш с кайсии и череши


  През лятото обичаме да похапваме леки, плодови десерти и сладкиши. Това е така, защото лятото е сезонът на плодовете - кайсии, праскови, череши, вишни, малини, сливи, ябълки, и всички знаем колко са полезни те.
   Днешният сладкиш с кайсии и череши е идеалната компания на сутрешното или следобедното ви кафе в летните дни. Може да се приготви с всички от гореизброените плодове. Въпрос на фантазия. 
  Рецептата е по идея на мама Селма от Бг мама за Сладкиш с кайсии и орехи, но аз направих някои изменения и реших да го приготвя с кайсии и череши за разкош. Резултатът бе изключително вкусен, лек и пухкав сладкиш с приятно кисела нотка от плодовете. Приготвя се  много бързо и съм убедена, че не бива да го пропускате!

Продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. прясно мляко
140 гр. размекнато масло
3 намачкани на каша кайсии
200 гр. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия (или ванилена захар)
7-8 кайсии
100 гр. череши


    Разбийте на пухкав крем яйцата, заедно със захарта. Добавете прясното мляко и кайсиите на каша, след което брашното с бакпулвера в него и размекнатото масло. Накрая сложете и ванилията. 


    Изсипете сместа във форма със свалящ се ринг, върху хартия за печене, като отделите 2-3 с.л. от тестото. Заравнете и подредете отгоре резенчета кайсии (аз ги подредих ветрилообразно) и между тях половинки череши. 


Добавете малко хладка вода към останалата смес и разбъркайте. Покапете с нея върху плодовете. Не е необходимо да покривате плътно. 


    Опечете сладкиша на 180 градуса до порозовяване или докато  клечката излезе суха. 
    Извадете, и след няколко минути откачете ринга и отворете хартията, за да не кондензира. След като изстине поръсете, по желание, с пудра захар.

     Да ви е сладко!