Търсене в този блог

понеделник, 31 октомври 2011 г.

Шоколадови мъфини с банан и парченца шоколад




























Продукти за 14 бр. средни по размер мъфина:

275 гр. брашно

3 ч.л. бакпулвер

1 ванилия

3 ч.л. какао

2 натурални шоколада

3 банана

1 яйце

50 мл. прясно мляко

75 гр. разтопено и охладено масло

Необходими са ви хартиени формички за мъфини от най-близкия хипермаркет.



Включете фурната да загрее на 180 градуса.
Смесете сухите съставки - брашно, бакпулвер, ванилия, какаото и нарязания на парченца шоколад.
В друга купа намачквате с вилица бананите. Разбивате яйцето и го прибавяте към бананите. Сипвате млякото и накрая разтопеното и охладено масло. Разбърквате добре.
Изсипвате мократа смес към сухата и разбърквате, само колкото да се поеме брашното, не повече. Получава се доста гъста смес. С помощта на лъжица я разпределете в хартиените чашки. Пълнете ги наполовина, защото се надуват и бухват. Изпечете кексчетата 20 минути и проверете дали са готови с клечка.
Хапвайте ги топли или студени. За мен най-вкусни са топли, с леко топящ се шоколад.

Да ви е сладко!

Източник: http://happyhomebaking.blogspot.com




събота, 29 октомври 2011 г.

Фузили с тиква и розмарин

     В сезона на тиквата обичам да хапвам най-различни блюда с нея - от вкусни, сладки десерти,  до салати, супи и ястия с месо. Не бях опитвала досега обаче паста с тиква. Допадна ми идеята на любимото ми списание Good Food, но я приготвих през моя поглед :) Замених лука  със сладкия вкус на праз лука, увеличих чесъна, добавих куркума за цвят и готварска сметана за повече влажност и плътност на соса. Получи се много ароматен и сладък сос за паста с парченца тиква. А розмаринът е гвоздея на това вкусно блюдо - приятно разнообразие за любителите на италианската кухня. 


Продукти:

300 гр. фузили
400 гр. тиква, нарязана на малки кубчета
2 стръка праз лук
4 малки скилидки чесън
шепа пресен розмарин
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. индийско орехче
150 мл. готварска сметана
50 гр. масло
сол и черен пипер
1/4 ч.ч. вода


    Напълнете с вода тенджера и я кипнете с 1 ч.л. сол. Сложете фузилите и ги оставете да кипнат отново. Намалете котлона и ги варете според указанието на опаковката. Когато са готови излейте водата и ги оставете на топло под капака. 
    Нарежете праз лука на ситно в тенджерка и го задушете в маслото. Нарежете скилидките чесън и ги прибавете. Нарежете на ситно стръкчетата розмарин и поръсете с подправките. Прибавете нарязаната на малки кубчета тиква, разбъркайте и налейте 1/4 ч.ч. вода. Задушавайте докато тиквата омекне напълно. Понатиснете я с лъжицата на места. Накрая налейте сметаната и оставете да къкри на слаб огън за няколко минути. Поръсете със сол и черен пипер. Отдръпнете от котлона и изсипете сварените фузили в соса. Разбъркайте добре и поднесете топли със стръкче пресен розмарин.


       Да ви е сладко!


понеделник, 24 октомври 2011 г.

Рататуй



    Покрай Аида се влюбих в детското филмче "Рататуй". Толкова е сладко и забавно, а малкият плъх-готвач Реми е толкова очарователен, че съм способна да го гледам редом с нея по няколко пъти :) 
   Разтърсих се за рецепта на характерното френско ястие "Рататуй" и разбира се срещнах безброй варианти. Накрая реших да го приготвя максимално близко до показаното във филмчето, разбира се пречупено през моя поглед, от което Аида беше много щастлива и нямаше търпение да го дегустира :)
   Признавам, че бях скептична, но резултатът ме впечатли, точно както впечатли и критикът Антон Его :) Ястието е толкова ароматно, че след всяка хапка в устата остава приятен букет от подправки и вкусове. Това е "Рататуй"!

NB: Подберете сравнително еднакви по големина зеленчуци!

                                                             Необходими продукти:


1 патладжан
1 тиквичка
3 домата
2 жълти чушки


продукти за доматения сос:

4 меки домата
1 печена червена чушка
1 глава лук
2 скилидки чесън
5-6 листа босилек
3-4 стръка мащерка
1 стрък розмарин
1 дафинов лист
черен пипер
                                                             щипка захар
                                                             зехтин
                                                             сол
продукти за дресинга:

2 скилидки чесън
3-4 листа босилек
стрък розмарин
3-4 стръка мащерка
50 мл.зехтин
малко вода
сол

продукти за дресинг за украса:

1 жълта чушка
3-4 листа босилек
зехтин


   Започнете с доматения сос. Нарежете на ситно лука и чесъна и го задушете в зехтин до омекване. Обелете и пасирайте доматите, след което ги прибавете към тях. Нарежете на ситно босилека, розмарина и мащерката и ги прибавете, както и един дафинов лист. Овкусете с щипка захар. Оставете да къкри, докато се сгъсти. Извадете дафиновия лист.
     Изсипете доматения сос на дъното на тавичката, която сте приготвили. 


     Измийте патладжаните, тиквичките, доматите и чушките. Нарежете ги на тънки кръгчета.


 Подредете ги ветрилообразно върху доматения сос. 



Стремете се да ги слагате последователно, за да има симетрия. Посолете и поръсете с прясно смлян черен пипер. 


    Загрейте фурната на 200 градуса. 
   Ще полеем зеленчуците с дресинг от зехтин, чесън и зелени подправки, като тя ще им придаде  аромат и вкус и няма да им позволи да изсъхнат при печенето. Сложете в блендер около 50 мл. зехтин, малко вода, 2 скилидки чесън, 3-4 листа босилек, стрък розмарин и 3-4 стръка мащерка и пасирайте. (Не бързайте да измивате робота) Полейте зеленчуците с така получения дресинг.


   Изрежете кръг от хартия за печене, с диаметър колкото тавичката, намокрете го и покрийте тавата. 


Запечете ястието 15 минути с хартията, след което я отстранете и печете още 15 минути.
  Сложете нарязана жълтата чушка в същия блендер, в който сте приготвили дресинга. Добавете зехтин и босилек и пасирайте. Тя ще поеме от ароматите. 
    Поднесете ястието топло, аранжирано на купчинка, украсено със стрък босилек и полято с чушков дресинг.


     Да ви е сладко!

петък, 14 октомври 2011 г.

Свинско бон филе с ябълки и горчичен сос и гарнитура от печени картофи

    Тази рецепта е специално за любителите на свинското. Съчетанието от крехко месо в сметаново-горчичен сос и ябълки, сотирани в масло е  много пленяващо и вкусно. Печените картофи в масло са фантастично допълнение на това прекрасно блюдо. Остава само да си сипете чаша червено вино и да му се насладите. 


Продукти за месото:

50 гр. масло
3 ябълки
500 гр. свинско бон филе
200 мл. пилешки бульон
1 1/2 с.л. едрозърнеста горчица
2 с.л. готварска сметана
2 дафинови листа

продукти за картофите:

1 кг. картофи
черен пипер
червен пипер
50 гр. масло
сол

   Нарежете бон филето на медальони и го поръсете със сол и черен пипер. Нарежете ябълките на полумесеци и ги почистете от обелките и семките. Сотирайте ги в маслото за няколко минути от страна, докато се карамелизират. Извадете ги от тигана и ги оставете на страна. Налейте малко зехтин и запържете медальоните за по 3 минути от страна. 


   Налейте бульона, добавете горчицата  и оставете да къкри за 5 минути. Върнете в тигана ябълките. Прибавете два дафинови листа и оставете да къкри за още 1 минута. Свалете от огъня, добавете сметаната, солта и черния пипер и разбъркайте. 


Ястието е готово. Поднесете топло с гарнитура печени картофи на фурна. 
  Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета. Подредете ги в тава и ги поръсете с подправките. Отгоре нарежете на кубчета маслото. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, като от време на време разбърквайте. Накрая включете горен нагревател за няколко минути, за да придобият златиста коричка. 
   

    Да ви е сладко!

     Източник: брой 47, сп. Good food

понеделник, 10 октомври 2011 г.

ВКУСНОТЕКА гостува на списание "Кулинарен журнал"

Здравейте приятели,

в октомврийския брой на списание "Кулинарен журнал" можете да откриете няколко страници, посветени на Арменската кухня и Вкуснотека.
Благодаря на главната редакторка за отправената покана и коректното отношение.




четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Шоколадова Сахер с малини

    Представям ви един нов поглед към класическата торта Сахер - със свеж малинов привкус. Тортата напомня много и на Гараш с плътните си слоеве, топящи се в устата с божествения си вкус. За приготвянето се използва изцяло черен шоколад, в комбинация с масло, бадеми и малиново сладко. Резултатът е пленяващ! На практика тортата няма крем, но самите блатове са много фини и шоколадови, без почти никакво брашно. Вадят се от фурната леко недопечени и напомнят на шоколадовото суфле като консистенция. 


Продукти за блатовете:

200 гр. черен шоколад (70% какао)
175 гр. масло, нарязано на парченца
2 ванилии
1/2 ч.л. инстантно кафе ( Jacobs Monarch)
50 гр. печени белени бадеми
2 препълнени супени лъжици брашно
1/4 ч.л. сол
5 яйца
140 гр. ситна кристална захар
14 бр. пресни малини
4 с.л. малиново сладко Schwartau

за глазурата:

140 гр. черен шоколад (45% какао)
100 мл. сладкарска сметана
300 гр. малини
малко малинов конфитюр
филирани бадеми


   Разтопете черния шоколад в купичка заедно с маслото в микроволновата фурна. За ваше удобство ги начупете на парчета. Оставете сместа да изстине и добавете ванилиите и кафето на гранули. 
     Смелете бадемите, сложете ги в купа и добавете брашното и солта.
     Загрейте фурната на 160 градуса.
  Разбийте яйцата с миксера на пяна. Добавете захарта на части. След това добавете  шоколадовата смес и разбъркайте на бавна  скорост. Прибавете на два пъти бадемовата суха смес и разбъркайте внимателно.
    Разпределете сместа на две половини. Изсипете първата половина във форма, със свалящ се ринг, върху хартия за печене и печете около 15 минути. Блатът трябва да остане леко недопечен, сочен. Извадете и охладете на решетка. По същия начин опечете и втория блат.
    Пасирайте 14те малини с малиновото сладко.
   След като са напълно изстинали, обърнете върху тортена чиния първия блат и го намажете с малиновия пласт. Отгоре поставете втория блат, обърнат наобратно. 
За да приготвите глазурата клокнете на котлона сметаната. Отдръпнете от котлона и натрошете в нея двата черни шоколада. Бъркайте до хомогенност. Изчакайте да се охлади и залейте тортата, като се стараете да я измажете и отстрани. 
  За финал аранжирайте малините на повърхността и ги намажете с малинов конфитюр с помощта на четка. По желание поръсете с филирани бадеми между тях. 
Охладете тортата за една нощ в хладилник и сервирайте на малки порции.

Да ви е сладко!

Източник: брой 47, списание Good Food