понеделник, 28 ноември 2011 г.

Ябълков пай

   Рецептата за този сочен и пухкав ябълков пай знам от майка ми.


продукти:

3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
кората от 1 лимон

продукти за ябълковата плънка:

5-6 ябълки
2 с.л. канела
3 с.л. захар
шепа стафиди
100 гр. по-едро натрошени орехи
галета


   Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилия и лимонова кора. Разбийте добре сместа. 
  За да приготвите плънката настържете ябълките, отцедете ги и ги изстискайте, след това ги смесете в купа със захарта и канелата. Поръсете със стафиди и по-едро натрошени орехи.
   Сглобете пая в малка правоъгълна тава (моята е с размери 20/29 см), като редувате половината тесто, галета, цялата ябълкова плънка, отново галета и втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След като изстине по желание може да поръсите с пудра захар.

    Да ви е сладко!

вторник, 22 ноември 2011 г.

Крем супа от грах

    Какво по-хубаво от това да се сгрее човек в студените зимни вечери с топла и питателна домашна крем супичка от грах. Наситеният зелен цвят е радост за окото, а букетът от зеленчуци и витамини радост за сетивата. Супата има превъзходен вкус.


Продукти:

1 пакет замразен грах Бондуел
1 картофче
1 червена чушка
парче целина
1 морков
3 скилидки чесън
1 био пилешки бульон
100 мл. течна готварска сметана
вода, колкото да покрие зеленчуците
супена лъжица зехтин
черен пипер
сол на вкус


    Изсипете граха в тенджера. Измийте и нарежете зеленчуците на ситно. Изсипете ги при граха. Добавете един пилешки бульон и налейте вода, колкото да покрие зеленчуците. Сложете тенджерата да кипне и намалете котлона. Варете до омекване. 
    Изчакайте малко да се охлади и пасирайте до гладкост, като добавите сметаната, зехтина, солта и черния пипер.

      Да ви е сладко!

петък, 4 ноември 2011 г.

Салата от червено цвекло

   Целогодишно на пазара може да се открие червено цвекло. Не го пренебрегвайте. Червеното цвекло е изключително полезен зеленчук, богат на минерални соли - калий, калций, фосфор, желязо, сяра и йод. То съдържа още каротин, витамините В1, В2, В12 и С. Диетично е и много вкусно, приготвено с пикантни подправки.
   Салатката, която ви предлагам е много свежа, вкусна и полезна. Хапвайте я с удоволствие в студените зимни вечери. 


Продукти:

1 голям корен от червено цвекло
1 скилидка чесън
3 с.л. цедено кисело мляко
шепа натрошени орехи
сокът от 1 лимон
сол

     Използвайте ластични ръкавици, за не боядисате ръцете си.
Обелете и нарежете на филийки корена от цвекло. Сварете го до омекване. Настържете го с помощта на ренде или кухненски робот.
  Добавете цеденото кисело мляко и изстискайте чесъна. Прибавете натрошените орехи, лимоновия сок и сол на вкус. Разбъркайте салатата и оформете с помощта на купичка или друга форма. Поднесете, поръсена с орехи и топка цедено кисело мляко.

    Да ви е сладко!