вторник, 28 февруари 2012 г.

Банички с гъби, сирене Гауда и мащерка

      Обичате ли банички? Предлагам ви много апетитни малки изкушения от бутер тесто с гъби, сирене Гауда и прясна ароматна мащерка, които са чудесни за Вашето следобедно матине, а защо не и за закуска. Приготвят се много лесно и са също толкова вкусни.


Продукти за 20 бр.:

1/2 пакет бутер тесто
250 гр. гъби
100 гр. сирене Гауда
няколко стръка прясна мащерка
50 гр. масло
1 яйце за намазване
черен пипер
сол

     Измийте и нарежете гъбите. Задушете ги в маслото, с малко сол и черен пипер. Нарежете Гаудата на малки парчета. Намажете голяма кръгла тава обилно с масло.
     Разтворете бутер тестото и го нарежете на квадрати. Леко разтеглете с ръце квадратчето и поставете в средата малко гъби. Поръсете с прясна мащерка и поставете парченце Гауда отгоре. 


Затворете на триъгълник и леко натиснете краищата с вилица, за да се залепят. Сложете баничката в тавата. По същия начин завийте и останалите. 


След като ги наредите в тавата ги намажете отгоре с яйце, за да добият златист цвят. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, като след което намалете фурната на 160 градуса, за да бухнат добре и печете до готовност. Баничките се отварят и сиренето потича. 


        Да ви е сладко!

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Кюфтенца с тиквички и гъби

      Правя тези кюфтенца в разстояние от два дни,  два пъти. Толкова са вкусни. А с млечно-чесново сосче и масълце с червен пипер са просто неустоимо мезе. Опитайте ги и вие. Ако желаете можете и да ги изпържите, като предварително ги оваляте в яйце и брашно, но аз лично ги предпочитам печени. Превъзходни са!



Продукти за 15 броя:


2 тиквички
4 бр. големи гъби
2 картофа
2 скилидки чесън
1 яйце
50 гр. масло
3 с.л. галета
1 с.л. кисело мляко
връзка копър
черен пипер
сол


    Обелете картофите и ги сложете в малка тенджера да се сварят. Обелете и настържете тиквичките. Измийте гъбите и ги нарежете на ситни парчета. Запържете ги в тиган в масло, с малко сол и черен пипер, без никаква вода. Когато станат златисти и нямат никаква течност прибавете настърганите тиквички, като предварително ги изстискате с ръце, за да нямат вода. Задушете ги заедно за няколко минути, докато омекнат тиквичките. 
        Включете фурната да загрее на 200 градуса. Постелете тавата, в която ще печете с хартия за печене.
       В купа настържете сварените картофи. Прибавете задушените тиквички и гъби. Сложете 3 с.л. галета, за да поеме останалата течност, стиснете чесъна, добавете яйцето, киселото мляко, копъра, солта и черния пипер. Разбъркайте. С помощта на супена лъжица загребете и оформете кюфтенцата в тавата. Опечете ги във фурната и по желание обърнете със шпатула, за да се опекат равномерно от двете страни.
         Поднесете с млечно-чеснов сос и заливка от разтопено масло с червен пипер.


          Да ви е сладко!         

събота, 18 февруари 2012 г.

Лесен сладкиш с ябълки и мини кроасани 7 Days

     Рецептата за този вкусен, лесен и оригинален сладкиш научих от майка ми. Оригинален е, защото за основа се ползват мини кроасани, и лесен, защото само се реди и се пече и може да се гарнира с различни плодове според сезона - ябълки, круши, сини сливи, кайсии, праскови. Непременно опитайте да го приготвите със сини сливи. Разбира се направих и малка добавка -  смлени печени бадеми, но вие можете да ги замените с орехи, ако желаете, както и малко сметана, за повече плътност. Можете да избирате между различните вкусове на кроасаните - с шоколад, карамел или шампанско. Аз избрах с крем шампанско за моя сладкиш. 


Продукти:

2 големи пакета мини кроасани 7 Days
4 средно големи ябълки
125 гр. масло
6 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела
1/4 ч.ч. смлени печени бадеми

за заливката:

300 мл. прясно мляко
200 мл. течна сладкарска сметана
3 ванилии
4 яйца

    Включете фурната да загрява на 180 градуса. Намажете тавата обилно с 1/4 от маслото. Подредете плътно кроасаните на дъното. 


    Измийте и обелете ябълките. Нарежете ги на филийки и ги подредете на гъсто върху кроасаните. Поръсете със захар, канела и смлените бадеми. Разтопете останалото масло на котлона и полейте десерта. 


     Пъхнете тавата във фурната, докато ябълките поомекнат и добият златист цвят. През това време затоплете на котлона прясното мляко, сметаната и ванилиите. Разбийте яйцата. Постепенно налейте млечната смес към яйцата, без да спирате да бъркате. Залейте десерта и печете, докато стегне заливката.

         Да ви е сладко!

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Меню за св. Валентин

    Менюто, което ви предлагам е моето предложение за деня на влюбените. В него присъстват храни, известни като афродизиаци - като аспержи, шампанско, чесън, авокадо и шоколад. Те възбуждат апетита и сексуалното желание. 
    Блюдата, които ви поднасям са фантастична крем супа от аспержи, микс от салати с авокадо, маслини каламата и сушени домати, пълнени, крехки пилешки копанчета с тиквичка, целина и морков, заляти със сос Алфредо и гарнитура ароматно ризото с шампанско и сирене Скаморца. А за десерт безумно вкусна торта с двойно шоколадов и малинов мус.
     След тази експлозия от вкусове съм сигурна, че и най-тежкия работен ден ще се превърне в прекрасен празник на сетивата и разбира се на любовта.




   Като най-трудоемко започнете с приготвянето на десерта. 

Торта с двойно шоколадов и малинов мус


Необходими продукти:

За шоколадовия блат:

200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
щипка сол

За шоколадовия мус:

1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад

За муса от бял шоколад и малини:

500 гр. малини (аз ползвах замразени)
1 с.л. захар
1 пакетче желатин
1 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад


   Включете фурната да загрее на 200 градуса. Подгответе си формата със свалящ се ринг, като я намажете с масло. 
  Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Запазете съдовете, защото отново ще ви потрябват. Оставете сместа да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разбийте белтъците на сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в нея. Сложете щипка сол. Изсипете шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути, докато клечката излезе почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. 


    Докато блатът се пече пригответе шоколадовия мус, като разтопите шоколада на водна баня. Разбийте сметаната с миксер и ги разбъркайте с охладения шоколад. Излейте муса върху шоколадовия блат и охладете в хладилник. 
   Остана ви да приготвите муса от бял шоколад и малини. В купа с малко вода изсипете съдържанието на желатина. Оставете го 5 минути да набъбне. 
  Пюрирайте малините. Прецедете ги през цедка с помощта на лъжица и изхвърлете останалите семки. Отцеденото, гладко пюре прехвърлете в тиган, добавете 1 с.л. захар и редуцирайте на бавен огън. Добавете желатина и бъркайте, докато се стопи. Натрошете белия шоколад в купа и го залейте с горещото пюре от малини. Изчакайте около минута и разбъркайте енергично, докато сместа стане хомогенна. Разбийте сметаната. Внимателно я добавете към сместа от бял шоколад и малини. Разбъркайте с помощта на шпатула. Излейте крема върху шоколадовия мус. Заравнете и охладете в хладилник поне за два часа. 
   Прекарайте мокър нож по ръба на съда и внимателно отделете ринга от тортата. Прехвърлете я върху тортена чиния. Аранжирайте по повърхността й малини с формата на сърце. 


Адаптирано от: http://www.hungryhappenings.com/2011/02/valentines-day-chocolate-raspberry.html Тук можете да видите подробно стъпките, като имате предвид, че аз пропуснах суровите яйца в шоколадовия мус.

    Докато тортата ви се охлажда се заемете с приготвянето на основното блюдо. 
   Ще изненадате любимия си с кокетни, пълнени пилешки копанчета, поднесени с гарнитура от ароматно ризото с шампанско и италианското сирене Скаморца. Специално снимах сиренето, за онези от вас, които не са го виждали досега и се притесняват дали ще го разпознаят. На вкус наподобява нашето пушено топено сирене.


    Пълнени пилешки копанчета със сос Алфредо и гарнитура ризото със шампанско и сирене Скаморца


Необходими продукти за пилето:

10 бр. пилешки копанчета (долно, малко бутче)
1 тиквичка
1 морков
парче целина
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
риган
сол
зехтин

   Необходимо е да обезкостите копанчетата. За тази цел са ви нужни малък остър нож и дъска. С върха на ножа подхванете месото на бутчето от широката страна на копанчето, прокарвайки ножа покрай кокала. Внимателно издърпайте месото надолу и отрежете до хрущяла. Обърнете месото с кожата навън, така че да е готово за пълнене. По този начин обезкостете и останалите копанчета. Измийте ги. 
    Включете фурната да загрее на 200 градуса.
    Измийте и нарежете зеленчуците на лентички. Хванете с ръка копанчето и пъхнете в отвора по една лентичка от всеки вид зеленчук. Напълнете всички и ги подредете в тавичка. 


Поръсете ги с подправките и залейте със струйка зехтин. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 градуса половин час, след което отстранете фолиото и запечете за още 10 минути. 

По рецепта на Джуджи от "Черешката на тортата"

Необходими продукти за сос Алфредо:

1/4 ч.ч. масло
2 ч.ч. готварска сметана
1 1/2 ч.ч. настърган пармезан
3 скилидки чесън
черен пипер
сол на вкус

   Разтопете маслото в съд на котлона. Добавете сметаната и бъркайте до хомогенност. Прибавете настъргания пармезан и изстискайте 3 скилидки чесън. Подправете с черен пипер и сол на вкус.


Необходими продукти за ризотото:

1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 глава лук
4-5 с.л. зехтин
2 ч.ч. шампанско
1 ч.ч. настъргано сирене Скаморца
1/2 ч.ч. настърган пармезан
черен пипер
3 1/2 ч.ч. вода

   Нарежете и задушете лука в зехтина до омекване. Добавете ориза, без да го миете и бъркайте до кристализиране. Долейте шампанското и водата и намалете котлона на минимум. Когато оризът е почти готов добавете сиренето Скаморца и пармезана. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте, докато сирената се стопят. 

По рецепта на Камелия Воче от "Черешката на тортата"

   Остана ви да приготвите супата от аспержи. Салатата ще я приготвите в последния момент, за да не пусне вода.
   Крем супата от аспержи е превъзходна. Признавам, че бях много предубедена към нея, но бях  изключително въодушевена от резултата. Използвах бели аспержи, но вие можете да я приготвите и със зелени. Уверявам ви, че ще ви стане любима не само заради вкуса, но и заради бързото й приготвяне. 

Крем супа от бели аспержи


Необходими продукти:

1 връзка бели аспержи
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
500 мл. био зеленчуков бульон
50 мл. готварска сметана
черен пипер
сол


    Кипнете 500 мл. био зеленчуков бульон.  
  Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтина до омекване. През това време нарежете аспержите на парчета, като запазите няколко връхчета за декорация. Добавете аспержите при лука и чесъна и налейте зеленчуковия бульон. Разбъркайте и оставете да заври. След което намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън за двайсетина минути. Добавете сметаната и след 2-3 минути отстранете от котлона. Овкусете със сол и черен пипер. Охладете леко супата и пасирайте до гладкост. 
    Поднесете с леко бланшираните връхчета аспержи и стрък магданоз. 

По рецепта на предаването "Бон Апети"

    И малко преди да посрещнете любимия пригответе салатата. За удобство на заетите жени се предлагат и готови миксове свежи салати. 

Микс от салати с авокадо, маслини Каламата и сушени домати


Необходими продукти:

микс от зелена салата, рукола и радикио
2 бр. авокадо
10 бр. маслини Каламата
10 бр. сушени домати
филирани бадеми
зехтин
балсамико
сол

   Нарежете маслините, авокадото и сушените домати и ги прибавете към салатата. Овкусете със зехтин, балсамов оцет и сол. Преди поднасяне поръсете с филирани бадеми.


   Остана само да ви пожелая най-незабравимата романтична вечер с любимия човек и да ви е сладко. Не забравяйте свещите и бутилката вино - моят избор беше бутилка розе J.P. Chenet Grenache Cinsault.