петък, 27 април 2012 г.

Вкусно телешко с гарнитура задушени зеленчуци

   Опитайте това фантастично телешко и няма да съжалявате. Няма как да го объркате. Резултатът винаги е крехко, сочно и ароматно телешко, чийто вкус дълго остава в устата.


Продукти:

500 гр. телешка плешка
1 голяма глава лук
зехтин
бучка масло
връзка магданоз
1 ч.л. шарена сол
1/2 ч.л. червен пипер
6 дафинови листа
10 бр. зърна черен пипер
сол
мъничко вода


   Почистете телешката плешка и я нарежете на кубчета. Измийте месото. Нарежете лука на тънки полумесеци и го сотирайте в зехтина и маслото в дълбок тиган, докато омекне и леко се карамелизира. Добавете кубчетата месо и бъркайте с дървена лъжица, докато леко се позапържи, за десетина минутки. 
  Прехвърлете всичко в тенджера под налягане. Поръсете с нарязан на ситно магданоз. Добавете подправките - сол, червен пипер, зърната черен пипер, дафиновите листа и шарената сол. Разбъркайте добре и долейте малко вода на дъното, но НЕ да покрие месото. Затворете капака и след свистенето на тенджерата под налягане намалете огъня на минимум и гответе 30 минути. Поднесете с гарнитура от задушени на пара царевица, грах и моркови, разбъркани с бучка масло, сол и настърган пармезан.


   Да ви е сладко!

   Адаптирано от рецепта на Червеновинска.

неделя, 22 април 2012 г.

Козуначен пудинг

   Дано не ви давам много късно идеята за този вкусен козуначен пудинг, но едва сега оползотворих последния козунак у дома. Наистина си заслужава да го опитате, макар и със специално купен за целта по-евтин козунак. Лимоновият вкус на крема придава чудесна свежест на сладкиша.


Продукти:

1/2 по-стар козунак
125 гр. масло
сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. канела

за крема:

3 яйца
5 с.л. захар
200 мл. сладкарска сметана
100 мл. прясно мляко
кората от 1 лимон
2 ванилии

шепа стафиди
4-5 сушени кайсии


Нарежете козунакът на филии и ги подредете плътно на дъното на форма за печене. Разтопете цялото масло и напоете козуначените филийки с помощта на лъжичка. Полейте със сока от лимон и поръсете с канела. Разхвърляйте стафидите и нарязаните на парченца сушени кайсии.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете лимоновата кора и сметаната. Накрая налейте прясното мляко и овкусете с ванилия. Залейте козунака с крема.
Сложете формата за печене в тава с по-голям диаметър. Прехвърлете я във фурната и внимателно налейте студена вода в тавата. Печете на водна баня 40 минути. 
Поднесете пудинга топъл. 


    Да ви е сладко.

сряда, 4 април 2012 г.

Лимонов кекс с парченца шоколад

    Опитайте сочния и ароматен лимонов кекс с парченца шоколад. Сигурна съм, че ще Ви плени.


Продукти:

100 гр. меко масло
100 гр. захар
2 яйца
120 гр. пресято брашно
сокът от 1/2 лимон
кората от един лимон
щипка сол
2 с.л. кисело мляко
1/2 натурален шоколад
1 лимон за украса


    Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер. Добавете едно по едно яйцата. Разбийте. Добавете пресятото брашно. Накрая сложете лимоновия сок, лимоновата кора, щипка сол и киселото мляко. Нарежете шоколада на парченца и го разбъркайте в сместа. 
    Сложете хартия за печене в продълговата форма за кекс, която да покрие стените. Изсипете сместа, заравнете и подредете кръгчета лимон върху повърхността за красота. Печете кекса 30-35 минути на предварително загрята фурна на 180 градуса, или докато клечката излезе суха.


      Да ви е сладко!
      Източник: www.ellenaguan.blogspot.com