вторник, 29 май 2012 г.

Вегетарианска лазаня

    Никога не съм предполагала, че лазанята без месо може да бъде тоолкова вкусна. На практика вкусът е много близък. Свежа, здравословна и с аромат на пресен босилек тази лазаня е перфектната веджи вечеря. 
      Исках да направя белия сос със сирене Рикота, но тъй като точно в този ден не я открих никъде реших да рискувам и взех така непознатия за мен "Cottage cheese", който до този момент не бях ползвала. Оказа се, че като консистенция наподобява нашата извара, но е малко по-водниста и солена. Определено много ми хареса този продукт и най-много се зарадвах след като прочетох, че се използва и за лазаня. Опитайте и вие. 


Продукти:

1 кутия кори за лазаня
1 бр. средно голям патладжан
1 бр. средно голяма тиквичка
2 бр. червени чушки
2 с.л. зехтин
шепа, нарязан на ситно пресен босилек
сол, черен пипер

продукти за доматения сос:

1 малка глава лук
680 мл. доматен сос
4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
сол

продукти за белия сос:

1 опаковка сирене "Котидж" (Cottage cheese)
100 г. настъргано сирене Пармезан
две шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г. краве сирене
2 яйца
черен пипер

150 г. настърган кашкавал

    Започнете като измиете и нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета, а чушките на по-малки парчета. Подредете ги в голяма тава, върху хартия за печене, полейте ги със струйка зехтин, поръсете със сол, черен пипер и пресен босилек и печете в силно загрята фурна на 230 градуса за около 15 минути, докато омекнат и се запекат. 


Ако не съберете всички зеленчуци наведнъж ги опечете на два пъти. 


    Докато чакате да се опекат зеленчуците пригответе доматения сос.
   Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтин и водичка в тенджера на котлона, докато омекнат. Добавете доматения сос и бялото вино. Поръсете със сол. Намалете котлона на минимум и гответе още 20 минути, докато сосът се редуцира.
  Накрая пригответе белия сос, като разбиете с тел яйцата. Добавете "Котидж" сиренето,  настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с две шепи, нарязан на ситно пресен босилек и черен пипер и разбъркайте до хомогенност. 
    
   Сглобяване на лазанята:
  • Количеството доматен сос трябва да ви стигне за 4 пласта. Същото се отнася и за корите  за лазаня - те също са 4 пласта. Белият сос е само един пласт, по средата. Зеленчуците си ги разпределете за 2 пласта. 

  • Пригответе си правоъгълна йена или тава (Моята йена е с големина 26:19 см.)
  • Не е необходимо да попарвате корите. Ако са достатъчно добре покрити със сос няма опасност да не омекнат. 

1. Сипете част от горещия доматен сос на дъното и го разпределете с помощта на шпатула. 
2. Отгоре подредете 3 и половина листа от лазанята. 
3. Върху тях подредете половината от печените зеленчуци.
4. Полейте с два черпака от доматения сос. 
5. Покрийте с нов пласт кори. 
6. Отгоре разпределете целия бял сос и го разнесете равномерно. 
7. Върху него поставете нов пласт кори. 
8. Разпределете втората половина от печените зеленчуци.
9. Покрийте с доза доматен сос.  
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с последния доматен сос. 


    Покрийте йената с фолио и запечете за 40 минути в студена фурна на 200 градуса, за да не се спука йената. Ако печете в обикновена тава можете да я поставите и в загрята фурна. Отстранете фолиото, поръсете обилно с настърган кашкавал и печете за още 5-10 минути, докато се стопи и придобие златист загар. 


Оставете да почине десетина минути и поднесете топла със зелена салата. 



   Да ви е сладко!

неделя, 20 май 2012 г.

Клафути с кайсии

    Още един френски десерт :) Известните клафутис - палачинково тесто, запечено с плодове.   Изключително бърз, лесен и вкусен десерт. Лек и не много сладък, но с изтънчена нотка на масло и кайсии. Рецептата е оригинална от книгата "Всеки ден с Жак Пепен". Можете да го приготвяте с различни пресни плодове - като череши, сливи, малини, боровинки, праскови. Жак Пепен предлага с компот от кайсии, като слага и част от сиропа в тестото. Това прави десертът целогодишен. 


Продукти:

1 компот кайсии
3 яйца
2 с.л. захар
1/4 голяма ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч.брашно
1 ванилия
1/2 ч.ч. сироп от компота
3 с.л. масло
пудра захар за поръсване


    Включете фурната да загрее на 200 градуса.
    Сложете кайсиите да се отцедят от сиропа в отделен съд. 
   Пригответе кръгла тавичка или тиган с метална дръжка на котлона и стопете в него на слаб огън 3 с.л. масло. 
  С миксер разбийте в купа яйцата, заедно със захарта. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сгъстете сместа с брашно, овкусете с ванилия и половин чаена чаша от сиропа на компота. Накрая добавете и една супена лъжица от стопеното на котлона масло. Изсипете сместа в тигана, подредете кайсиите в сместа и запечете на силен огън за 2-3 минути. Веднага прехвърлете тигана в загрятата фурна и запечете за 18 минути. 
     Поднесете клафутите леко топли, поръсени с пудра захар.


P.S. На пазара се предлагат и компоти с белени кайсии. Десертът е още по-хубав с тях.

    Да ви е сладко!


вторник, 15 май 2012 г.

Пъстърва в маслено-бадемов сос с гарнитура пресни картофи

     Не веднъж съм ви споделяла колко обичаме да хапваме риба у дома, по ред причини -  рибата е вкусна, полезна, диетична и бърза за приготвяне храна. А най-хубавото от всичко е, че научихме и Аида да я обича. Милото с охота си изяжда една цяла риба ако има тази възможност, стига мама да й я почисти :) Дори от градината ми казват, че само тя яде риба, когато имат един път седмично в менюто.
      Обикновено залагам на по-лесните за приготвяне риби, като лаврак, сьомга, тилапия, хек. Рядко взимам пъстърва, тъй като съм установила, че малко повече ми мирише на риба, а и така и не уцелих достатъчно добър начин за приготвяне. Когато хапваме навън пъстърва винаги е с маслено-бадемов сос и много ми харесва. Реших да си я приготвя у дома, за да разнообразим малко рибното меню. Порових се в интернет за рецепта, но така и не открих това, което търсих и реших да импровизирам. Получи се точно този вкусен сос, който харесвам и с него за мен пъстървата придоби съвсем друго амплоа.  


Продукти:

3-4 филета от пъстърва
80 гр. масло
1 кг. дребни пресни картофи
чесън на прах
черен пипер
сол

продукти за соса:

50 гр. филирани бадеми
70 гр. масло
3-4 стръка копър
сокът от 1/2 дребен лимон
2 с.л. готварска сметана
черен пипер


     Измийте дребните картофки. Сложете ги в тава. Поръсете със сол, черен пипер и чесън на прах. Разхвърляйте около 50 гр. парченца от маслото по повърхността и печете в силно загрята фурна на 220 градуса, докато омекнат и добият карамелен загар. 
  Измийте филетата от пъстърва, поръсете ги със сол и черен пипер и ги запържете в тиган с останалото 30 гр. масло за по 2-3 минути от страна. 
  Извадете рибата, намалете силата на котлона на минимум и запечете филираните бадеми за половин минута в сухия тиган. Добавете 70 гр. масло и бъркайте, докато се стопи. Изстискайте сокът от половин дребен лимон. Сгъстете соса с 2 с.л. готварска сметана и поръсете с черен пипер и нарязания на ситно пресен копър. Отдръпнете от котлона. 
    Поднесете блюдото като полеете филето от пъстърва с маслено-бадемовия сос и отстрани аранжирате печените пресни картофи.

     Да ви е сладко!

петък, 11 май 2012 г.

Френски сладкиш с круши и карамелен сос

     От няколко дни ми се яде сладкиш с круши и карамел. Комбинацията е неустоима. Докато накрая не попаднах на фантастичната рецепта на Natalyna от форума Гответе с мен за "Френски сладкиш с круши". Впечатли ме оригиналната му заливка. Уверявам ви след като го опитате ще се влюбите в него и ще го приготвяте много често. Комбинацията от вкусове и текстурата е уникална, а полят с карамеления сос, този сладкиш се превръща в едно голямо УАУ!!! възклицание :))) Без съмнение френската кулинария е най-добрата!


Продукти за форма от 24 см. със свалящ се ринг:

4 бр. круши
150 г брашно
100 г захар
2 яйца
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

за заливката:

80 г масло
3 с.л. захар
1 яйце

за карамеления сос:

1/2 ч.ч. захар
бучка масло
1/4 ч.ч. сладкарска сметана


    Разбийте яйцата с миксер, заедно с щипка сол и прибавете внимателно захарта. Бийте докато сместа побелее и удвои обема си. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес. Накрая постепенно добавете прясното мляко, смесено с олиото. 
    Загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател или на 160 градуса при фурна с вентилатор. 
     Измийте, обелете и нарежете крушите на филии. 
   Изрежете кръг от хартия за печене за дъното на форма със свалящ се ринг. Намажете страните с масло. Изсипете половината тесто на дъното. Подредете резените круши върху тестото и залейте отгоре с останалото тесто. Запечете сладкиша за 30 минути. 
      Към края на времето за печене си пригответе заливката:
В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтопете маслото. Добавете захарта и яйцето и бъркайте с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа НЕ бива да завира, защото в противен случай ще се пресече яйцето. 
    Извадете сладкиша от фурната, направете дупки с клечка за зъби или шиш и залейте със заливката. Целта е да проникне навсякъде. Върнете сладкиша във фурната и печете за още 20 минути. Извадете и оставете да изстине напълно във формата. Прехвърлете сладкиша в поднос. 


      Пригответе карамеления сос:
Карамелизирайте захарта на котлона на среден огън. Веднага щом се стопи прибавете бучката масло и бъркайте енергично. Когато се стопи маслото напълно налейте сметаната. Сместа шупва. Това не бива да ви притеснява. Намалете още малко котлона и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане хомогенна. Отдръпнете от котлона и оставете соса напълно да се охлади и сгъсти.
      Поднесете парчетата сладкиш, поляти с карамеления сос. 


      Да ви е сладко!

сряда, 2 май 2012 г.

Арменски магданозени кюфтенца (Кайгана)

         Сред най-вкусните разядки в Арменската кухня са традиционните магданозени кюфтенца - Кайгана. Поляти с млечно-чеснов сос те се превръщат в прекрасно мезе за бира или ракия. 


Продукти:

3-4 големи връзки магданоз
2 яйца
1 с.л. брашно
1 скилидка чесън
черен пипер
щипка сода
сол

брашно за овалване
зехтин или олио

продукти за соса: 

1 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
шепа копър
сол


   Нарежете целия магданоз на много ситно. Добавете яйцата, 1 с.л. от брашното и подправките. Размесете всичко с ръка и оставете сместа да почине половин час в хладилника.          
    Гребнете с лъжица от сместа, оформете кюфте с ръце, оваляйте го в брашното, изтупайте излишното количество и изпържете в мазнина, на силен огън, за няколко минути, от двете страни. След това отцедете върху салфетка. По същия начин изпържете и останалите кюфтенца. 
      По желание поднесете кюфтетата с млечно-чеснов сос. 

      Да ви е сладко!