Търсене в този блог

вторник, 26 юни 2012 г.

Торта Камелия

     В събота бяхме поканени на рожден ден на една много красива и нежна дама на име Камелия. Разбира се реших да я изненадам с домашно приготвена торта и набързо си скицирах идеите как да изглежда тя. 


Получи се много нежна и фина торта, феерия от цветове, точно като рожденичката Ками, а на вкус беше истинска изненада....изключително деликатна, идеално балансирана торта и определено на всички гости им беше малко по едно парче :) От всички торти, които съм правила класирам тази в топ 3 на второ място след Тортата с маскарпоне, бадеми и шоколад


Шоколадовият блат е без брашно, с много мека и влажна текстура, а белият маскарпоне крем е с дъх на лимон и идеално допълва ягодовото желе на вкус. Комбинацията от трите пласта е в пълна хармония, а за разкош поръсих с печен, белен шамфъстък.
     А сега да ви споделя рецептата. Като за 12 човека реших да я направя в правоъгълна форма.
Тъй като поднесоха тортата по тъмно едвам успях да щракна едно парче под една лампа и то с телефона, за да добиете представа от разреза :) 


Продукти за шоколадовия блат:

200 г. натурален шоколад
100 г. масло
4 бр. яйца
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ванилия
щипка сол

продукти за белия маскарпоне мус:

1 кутия сирене Маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 ванилии
кората от 1 1/2 лимон

продукти за ягодовото желе:

1 кг. ягоди
2 с.л. захар
1 пакетче желатин

продукти за украса:

50 гр. печен шамфъстък за украса
2 бр. киви
15 бр. ягоди
20 бр. физалис (може да се замени със сини боровинки)


Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете плоска тава с хартия за печене и сложете върху нея правоъгълната форма. Разтопете шоколада и маслото на водна баня и ги оставете да се охладят. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците при шоколадовата смес и овкусете с ванилия. Разбийте белтъците на сняг и на два пъти прибавете кафявата захар към тях. Добавете белтъчната смес към шоколадовата като внимателно бъркате, за да запазите въздуха в нея. Сложете и щипка сол. Разбъркайте добре и налейте сместа във формата. Печете 10 минути. Извадете блата и го оставете да изстине.



     Обелете и нарежете кивитата на филийки и после всяка на половинки. Нарежете ягодите на филийки, а физализа на половинки. Подредете ги по борда на блата, без да махате формата. Аз не съобразих големината на формата и кремът ми дойде по-ниско от плодовия борд, затова се наложи малко да ги подрежа в последствие, но вие можете да разширите леко формата и да ги подпъхнете между блата и формата без да ги подрязвате. Ако изберете да направите тортата кръгла плодовете ще потънат в крема и ще има много красива визия отстрани. 


      За да приготвите крема за тортата разбийте сметаната на сняг и добавете захарта. Сложете сиренето Маскарпоне, ванилията и лимоновата кора. Разпределете крема върху блата и внимателно заравнете. 


     Отстранете дръжките на ягодите, измийте ги и ги пасирайте в робота. Прецедете ги през цедка, за да остане само фината текстура, без семките. Налейте ягодовото пюре в тиган, добавете 2 с.л. захар и бъркайте, докато малко се редуцира сместа. Накрая отстранете от котлона и изсипете пакетчето желатин. Бъркайте, докато се стопи напълно и леко започне да сгъстява пюрето. Още топло го изсипете върху крема. Заравнете. Охладете в хладилник 24 часа преди консумация. Желатинът стяга и формира ягодово желе. Отстранете формата. 


Обелете шамфъстъка до зелено, натрошете го на ситно и поръсете тортата на 5 см. от борда за украса.

      Да ви е сладко!

вторник, 19 юни 2012 г.

Ода за сусамовия тахан и три рецепти с него

   Таханът представлява хранителен продукт, получен главно чрез смилане на сусамови семена. Под формата на полутечна консистенция, той е основна съставка в редица ориенталски и азиатски ястия.
   Таханът е изключително богат на витамини продукт, преди всичко тези от групата В (В1, В2 и В6), Е и калций - в количество, пет пъти по-високо от това в млякото. Той е богат на незаменими аминокиселини, както и на други микроелементи - силиций, фосфор, мед, магнезий и калий.
  В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове меса. Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове, сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато, наречено зехтин. Като минерални съставки сусамът е един истински мултиминерален природен продукт – в него се съдържат калций, магнезий, желязо, цинк, калий и фосфор.
   Съществуват два основни вида тахан:
от белени сусамови семена, или т. нар. бял тахан. Той е светъл и с изключително приятен вкус и от небелени сусамови семена - обикновено е по-тъмен, наричат го още натурален, с леко нагарчащ вкус, но пък за сметка на това е далеч по-богат на хранителни вещества и минерали. Дължи се на неотстранената кожица, която е най-богата на незаменими мастни киселини.
  Сусамовият тахан действа като еликсир за стомашно-чревния тракт – сутрин на гладно 1-2 с.л. в комбинация с мед. Високото съдържание на калций го превръща в отлично средство за профилактика на костно –мускулната система, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
  Малките семенца сусам са изключително подходящи за хора от всички възрасти, както и за бременни жени, кърмачки и всички активно спортуващи и водещи здравословен начин на живот.

Източник: Тахан - необходим и желан във всяка кухня http://www.bb-team.org

Днес ви предлагам три любими рецепти със сусамов тахан, които със сигурност много ще ви допаднат:

· Бананов шейк със сусамов тахан;
· Свежа салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан
· Овесени сладки със сусамов тахан, орехи и стафиди

Бананов шейк със сусамов тахан




Продукти:

2 банана
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. мед
550 мл. прясно мляко
2 щипки пчелен прашец
Щипка хималайска сол
Канела на върха на ножа

Смелете всички продукти в блендер кана. Разпределете в чаши.



Наздраве!

Свежа салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан





Продукти:

1 свежа салата микс - лоло россо, радикио, спанак, рукола и зелена салата
1 средно голям морков
1/2 глава червено цвекло
1 портокал
1-2 шепи белени слънчогледови семки
сокът от един лимон
сокът от половин портокал
1 с.л. сусамов тахан
3 с.л. зехтин


Сложете салатата в купа. Обелете моркова и червеното цвекло и ги смелете на ситно в робота. Добавете ги към салатата. Обелете портокала и филирайте парченца портокал в салатата. Поръсете със слънчогледовите семки. В купичка пригответе дресинга - лимонов сок, портокалов сок, зехтин и сусамовия тахан. Полейте салатата и разбъркайте внимателно.

Да ви е сладко!

Овесени сладки със сусамов тахан, орехи и стафиди



Продукти:

200 г. сусамов тахан
200 г. мед
200 г. овесени ядки
1 ванилия
1 ч.л. канела
100 г. смлени орехи
2 шепи стафиди





Загрейте фурната на 180 градуса.


Накиснете стафидите за кратко в алкохол (ром, коняк) или вода.


Смесете в купа всички съставки и оформете с влажни ръце топчета, с големината на орех. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и леко ги притиснете с ръка, за да се сплеснат. Печете 15 минути, докато леко покафенеят. Оставете да починат за няколко минути в тавата и прехвърлете върху решетка. Най-вкусни са топли. Съхранявайте в плик и затворени в кутия. След като престоят няколко дни леко се втвърдяват.



Да ви е сладко!

Източник: Кулинарно в кухнята с Йоана

понеделник, 11 юни 2012 г.

Кифлички калцоне с плънка от кайма

     Преди няколко години бяхме на гости на моята приятелка Веси с децата и тя беше приготвила превъзходни кифлички с кайма. Мина доста време от тогава, но никой от нас не ги забрави. От известно време си мислех за тях, защото много ми се бяха прияли солени кифлички..Веси ми сподели, че е направила тестото за кифличките по рецепта на блога на Пепа Стоева от "Храна за мой'те канибали" и веднага запретнах ръкави. Имах и повод - почерпката след тържеството по случай завършване на учебната година в детската градина на Аида. Дозата ми се видя много голяма и реших да я намаля точно наполовина, а като плънка се спрях на кайма, лук, чесън, домати конкасе, зелени маслини, кашкавал и ароматни подправки. Признавам, че в тестените изделия съм лаик, но това тесто е просто превъзходно за работа. Приготвя се изключително лесно и е много пухкаво и лесно за работа. Не лепне и не е необходимо допълнително брашно за разточване. Втасва чудесно.  С лекота се получиха 40 фантастични, пухкави кифлички, с вкусна плънка и най-важното се харесаха от всички. Със сигурност съвсем скоро пак ще ги направя. Развихрете фантазията си и напълнете кифличките с различни варианти на плънка - месни, с яйце и сирене, с шоколад и орехи, с мармалад, или просто различни зеленчуци. Изборът е изцяло вас, а аз ви гарантирам, че ще изчезнат за отрицателно време, защото са идеални за закуска, следобедно матине и дори леко похапване през деня. Пепи, тези кифлички са истинско откритие :)))



Общ брой кифлички 40 бр.

Продукти за шупване на маята:

1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. топла вода
3 с.л. брашно

продукти за тестото:

700 г. брашно
125 мл. топло мляко
125 мл. топла вода
150 мл. олио

продукти за плънката:

400 г. кайма смес
1 глава лук
3 скилидки чесън
100 г. зелени маслини
2 домата
100 г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. ронена чубрица
червен пипер
черен пипер
сол
зехтин

продукти за украса:
1 яйце
чубрица


    Сложете продуктите за шупване на маята в малка купа. Разбъркайте добре, покрийте съда с фолио и увийте в кърпа. Сложете купата на топло, докато шупне маята и удвои обема си. 
     През това време си пригответе плънката. 
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтина до омекване. Добавете каймата. Подправете с подправките. Нарежете на кубчета маслините и кашкавала. Обелете и нарежете на кубчета конкасе доматите и добавете всичко при каймата. Гответе каймата до готовност и докато изври водата от доматите. Отстранете от котлона.
     Сипете 700 гр. брашно в дълбока купа. Направете кладенче и сипете в него шупналата смес. Добавете топлото мляко, топлата вода и олиото и разбъркайте с ръка. След няколко минути месене ще имате чудесно пухкаво тесто. Покрийте го с фолио и кърпа и го оставете на топло да втаса за около 20 минути.
      Включете фурната да загрее на 220 градуса.
    Махнете кърпата и разделете тестото на 5 топки. Всяка топка разточете на тънка кръгла кора. Разрежете я с помощта на нож за тесто на 8 триъгълника. 
    Поставете малко от плънката в широкия край на всеки триъгълник. Леко загънете отстрани ъгълчетата, за да не изтече плънката и навийте на кифличка. По същия начин навийте всички кифлички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и намажете с яйце. Поръсете с чубрица за красота. Изпечете кифличките за 15 минути до порозовяване. През това време пригответе втората тава с кифлички за печене. Общо излизат 3 тави. 


      Да ви е сладко!






вторник, 5 юни 2012 г.

Салата "Биг Бен"

     В разгара на лятото какво по-хубаво от една свежа, вкусна и полезна салатка? Ароматни розови домати, вкусно краве сирене, полезни броколи и хрупкави орехчета. Комбинацията е чудесна и спокойно можете да вечеряте само с нея.
    Идеята и името за тази салата дойде от една много вкусна салата, която обичам да хапвам в едно столично заведение. Нямаше как да не си я приготвя и у дома и да я споделя с вас. По желание можете да замените българското краве сирене с фета. Така е в оригиналната рецепта. 




Продукти:

3 розови домата
1/2 глава броколи
100 г. краве сирене
100 г. кашкавал
50 г. накълцани орехи
шепа суха мащерка
зехтин
балсамов оцет
сол


   Измийте и накъсайте броколите на цветчета. Варете ги на пара за 5-6 минутки и веднага ги прехвърлете в купа със студена вода, за да съхраните цвета им. Не ги преварявайте. Нека са леко хрупкави. Нарежете доматите на кубчета и ги сложете в купа за салата. Добавете броколите, нарязаните на кубчета сирене и кашкавал и накълцаните орехи. Поръсете със сушена мащерка, полейте със струйка зехтин, балсамов оцет и овкусете със сол.

    Да ви е сладко!