Търсене в този блог

сряда, 25 юли 2012 г.

Веган здравословни бонбони

Вчера, докато Беатрис спеше у дома направих първото си сериозно посещение в био магазин :) Сдобих се с някои интересни продукти като елда (гречка), киноа, кокосово масло, сироп от агаве, годжи бери, и др. Напоследък започнах да се интересувам и да чета повече за веганството и суровоядството като течения в кулинарията. Не, не съм станала вегетарианка още, но възбудиха интереса ми и то най-вече с това дали всъщност едно сурово или напълно постно ястие или десерт може да бъде вкусно.


Първото нещо, което реших да изпробвам е веган здравословни бонбони в два варианта, които съчетах по мой вкус. Тези бонбони са истински енергийни бомби - във физическо и умствено отношение. Съдържат само сушени плодове и ядки, както и моята тайна съставка за бонбоните от първия вид - пресен плод, който придава аромат. За подсладител съм използвала сироп от плодът агаве или мед. Поради изброените причини е добре да препоръчам да консумирате бонбоните най-късно до ранния следобед, а най-добре преди тренировка, за да ви дадат енергия.
Единствената непозната съставка в бонбоните е плодът годжи бери. Той е силен имуностимулант. Съдържа много витамин C и редовната му консумация предпазва от злокачествени образувания. Изключително полезен за сърцето, подхранва кожата и предпазва от целулит. 
Надявам се и на вас да ви харесат моите здравословни веган бонбони, както и на нашето семейство, които могат да бъдат идеален заместител на шоколадовите си побратими :)


Вариант 1:
за  8 бр. бонбона

10 бр. фурми без костилки
шепа накиснати белени бадеми
1 с.л. сироп от агаве
1 ванилия
1 с.л. кокос
1 ч.л. горчиво какао
щипка хималайска сол
2 с.л. вода
четвърт пресен банан (или друг плод по избор; би могло плодът да се замени със сушени смокини)

кокос за овалване


Вариант 2:
за 11 бр. бонбона

шепа орехи
10 бр. накиснати сушени кайсии
шепа годжи бери
1 ч.л. сушени червени боровинки
1 ч.л. мед
1 с.л. слънчогледово семе
1 ч.л. кокос
1/2 ч.л. канела
щипка хималайска сол
2 с.л. вода


И за двата варианта бонбони всички продукти се смилат едновременно в блендер. Оформят се топчета с ръце и се охлаждат в хладилник. Какаовите бонбони от първия вид се овалват в кокос. Другите се оставят така. 



Да ви е сладко!


сряда, 18 юли 2012 г.

Киш с броколи, пушена сьомга и три вида сирена

Много обичам киш. Особено ми допада през лятото. 
Днес ви предлагам да опитате Киш с броколи, пушена сьомга и три вида сирена. Изключително фин, елегантен и вкусен киш. Чудесно предястие, а защо не и лека вечеря в летните горещини в компанията на чаша бяло вино.


Продукти за масленото тесто:

220 г брашно
120 г студено масло на парченца
3 с.л. студена вода
1/2 ч.л. сол

продукти за плънката:

глава броколи
100 г пушена сьомга
сирене Бри

продукти за заливката:

3 яйца
200 г заквасена сметана
120 мл. прясно мляко
50 мл. готварска сметана
70 г сирене Ементал
50 г  кашкавал
шепа прясна мащерка
черен пипер и сол


Разделете главата броколи на розички и ги сложете да се сварят в подсолена вода за 5-10 минутки, след което ги шокирайте със студена вода, за да запазят зеления си цвят.
Смесете всички продукти за масленото тесто и размесете с ръце. Приберете тестото в хладилник за 20-30 минути, след което го разточете и прехвърлете на дъното на съда, в който ще печете. Отрежете излишното. Надупчете с вилица. Не е необходимо да го печете предварително. 
Нарежете пушената сьомга и сиренето Бри на парчета и ги разпределете заедно с броколите върху масленото тесто. Старайте се да е равномерно. 


Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете заквасената сметана и бъркайте до гладкост с тел. Не ви е необходим миксер. Долейте прясното мляко и сметаната, след което настържете Ементала и кашкавала. Накрая овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Залейте киша със заливката и печете на 200 градуса в продължение на 40 минути до готовност.
Извадете от фурната. Оставете го да почине 10 минути и поднесете топъл.



Да ви е сладко!




неделя, 15 юли 2012 г.

Тилапия с пармезан и ароматни подправки

   Ако сте опитвали вече рецептата за риба Тилапия с лимонов сос, то най-вероятно сте разбрали колко вкусна риба е тя. Днес ви предлагам още един вариант на приготвяне на Тилапия, но този път с пармезан и ароматни подправки - заложих на магданоз, риган, босилек, както и лимонова кора и червен пипер за разкош. Получи се много сочна и вкусна рибка, която поднесох с гарнитура от задушени зеленчуци, за да е още по-здравословна. Рецептата е изключително бърза и лесна.


Продукти:

4 филета тилапия
70 г. настърган пармезан
връзка магданоз
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. червен пипер
кората от един лимон
сол и черен пипер меланж
зехтин


Настържете пармезана в дълбока чиния и го смесете с нарязания на ситно магданоз, лимонова кора и всички подправки. Разбъркайте добре.
Оваляйте едно по едно рибните филета в зехтин, след което ги топнете в сухите подправки, така че равномерно да се полепят по повърхността им. Подредете ги в малка йена или тава, постлана с хартия за печене. Полейте ги със струйка зехтин и печете на 200 градуса за 25 минути до готовност, без да покривате съда. 
Поднесете топли с гарнитура по избор.


Да ви е сладко!

сряда, 11 юли 2012 г.

Най-благата вест на света и почерпка с пиле Пармиджана

Започвам днешната публикация с най-благата вест на света, а именно, че на 02.Юли станах майка за втори път на прекрасната малка госпожица Беатрис :)) Получих най-големия подарък за 30 годишнината си, която отпразнувах на 07.Юли с близките си, като ни изписаха за празника и се прибрахме у дома. Щастието ми бе помрачено единствено от липсата на кака Аида, която за късмет се обрина с варицела ден по-рано и замина при баба и дядо. Но разбира се болестта дойде точно навреме за нея.
Пожелавам на всеки да изпита огромната радост и вълнение, от това да създаде живот, да поплаче от щастие в родилната зала и да държи в обятията си малкото ангелче :)


Искам да благодаря специално на Йоли, която ми приготви прекрасната торта Династия за празника, разбира се отново не без участието на съпруга ми :)

Почерпката днес е подобаваща за празник - пиле Пармиджана. Рецептата е от списание "Меню" и е наистина чудесна. Изключително ароматно ястие, крехко и сочно.

Пиле Пармиджана


Продукти:

4 пеперуди пилешки гърди (филе)

400 мл. доматен сос
3 скилидки чесън
2 шепи пресен босилек
зехтин
сол и черен пипер

250 г. Моцарела
2 филии хляб
50 гр. Пармезан
1 скилидка чесън
шепа магданоз


Разрежете всяка пеперуда наполовина и отделете 8 парчета пиле. Ако са прекалено дебели можете да ги разполовите още веднъж. Посолете, поръсете с черен пипер и запържете леко в тиган с малко зехтин за няколко минути от страна, докато станат златисти. Прехвърлете филетата в съда за печене.


Намалете котлона на минимум.
В същия тиган, в който сте запържили пилето, добавете малко зехтин и запържете за секунди нарязания на ситно чесън, за да подсили аромата си. Изсипете доматения сос и бъркайте. Добавете нарязания на ситно босилек, сол и черен пипер. Отдръпнете от котлона, щом се редуцира.


Загрейте фурната на 190 градуса. Ако печете в керамичен съд или йена сложете съда в студена фурна.
Залейте филетата с доматения сос. Отгоре подредете по резен сирене Моцарела.
В купа настържете Пармезана. Наронете филиите хляб, нарежете магданоза и стиснете скилидката чесън. Разбъркайте добре и нанесете обилно от сухата смес върху филетата.


Изпечете ястието за 25 минути.


Поднесете с гарнитура от задушени картофи и чаша бяло вино.




Да ви е сладко!