неделя, 26 август 2012 г.

Пълнени пънчета тиквичка с кус-кус

Днешното блюдо можете да го поднесете като предястие, гарнитура към месо или дори лека вечеря.


Продукти:

7-8 тиквички
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 червени чушки
прясна мащерка
1 голяма ч.ч. кус-кус (аз ползвах звездовиден)
50 гр. масло
150 г сирене Гауда
зехтин
черен пипер
сол

Измийте тиквичките много добре. Нарежете всяка на две пънчета през средата. С помощта на малка лъжичка издълбайте пънчетата по вътрешния контур, без да стигате до самото дъно и ги подредете в тава. 


Не изхвърляйте месестата част. Отделете я в отделен съд и след това я нарежете на ситно. 
Кипнете 1 1/2 голяма ч.ч. вода и добавете кус-куса. Варете докато омекне и поеме цялата вода, след което разбъркайте в него маслото. 
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете на котлона в малко зехтин и вода. Добавете и нарязаната червена чушка на кубчета. Когато омекнат добре добавете вътрешността на тиквичките и разбъркайте добре. Поръсете с черен пипер и сол и овкусете с прясна мащерка. 
Разбъркайте кус-куса с останалата смес. 


Напълнете пънчетата. 


Полейте със струйка зехтин и печете на 200 градуса 45 минути под фолио, след което отстранете фолиото и печете още 15 минути. Накрая поръсете с мащерка и настъргано сирене Гауда и го оставете да се разтопи. 





Да ви е сладко!

вторник, 21 август 2012 г.

Пай с кайма и бутер тесто

Това ястие го приготвих съвсем случайно :) Готвих мусака с тиквички и както обикновено се получава, когато мъжете пазаруват - или се оказваме с по-малко от необходимите ни продукти или обратното с повече -  в случая съпругът ми взел повечко мляно месо :) С останалото реших да приготвя друго ястие и след кратко ровене из различни рецепти попаднах на идеята да използвам бутер тесто. Резултатът е много бързо за приготвяне и много вкусно блюдо - пай с кайма и бутер тесто. Подправките придават чудесен аромат, а канелата създава усещане за уют и топлота. Чудесна лека и бърза вечеря в делничните дни. Поднесете с кисело мляко за повече свежест и хубава салата.  


Продукти:

400 г мляно месо (200 г свинска и 200 г телешка плешка)
1 глава лук
3 скилидки чесън
зехтин
1/2 ч.л. канела
връзка магданоз
3 с.л. доматен сос
3 яйца
1 ч.ч. настърган кашкавал
50 г настърган пармезан
80 г масло
1 пакет размразено бутер тесто
черен пипер
червен пипер
сол



Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Добавете мляното месо и го разбъркайте. Сипете и доматения сос. Прибавете подправките - канела, черен пипер, червен пипер, сол и накрая свеж магданоз. Когато каймата потъмнее и се сготви я отстранете от котлона. В купа разбийте яйцата и ги смесете с настъргания кашкавал и пармезан. Поръсете с малко сол и черен пипер. 


Добавете яйчената смес в топлата кайма. Разбъркайте добре. 
Разтопете маслото на котлона.
Разтворете бутер тестото на плота. В пакета има две кори. Отворете първата. Обърнете съда, в който ще печете на обратно, върху кората и притиснете. По този начин ще отрежете кръг с точния диаметър. По същия начин отрежете и втората кора. 
Намажете дъното на съда с масло. Сложете една кора на дъното. Намажете я с част от разтопеното масло. Изсипете отгоре месната смес и разнесете равномерно. Покрийте пая с втората кора и леко повдигнете краищата като борд. С помощта на нож разрежете пая на триъгълници и намажете с масло. Печете на 200 градуса 30 минути, докато паят се надигне и придобие златист цвят.


Да ви е сладко!

събота, 18 август 2012 г.

Чеснови брускети с домати, сурови тиквички и маслини

В малките френски пекарни продават прекрасен, ароматен, хрупкав хляб. Онзи ден си купих от една такава пекарна пълнозърнест хляб и като видях франзелките им не се въздържах и реших, че ще приготвя брускети. Популярни са в Италия. Можете да ги хапвате като предястие, в компания на зелена салата, топла супа или да ги приготвите за някое парти или коктейл. 
И така за вечеря имаше домашна пилешка супичка и чеснови брускети с домати, сурови тиквички и маслини. Сигурно се чудите защо сурови тиквички?! Тиквичките са зеленчуци, съдържащи  калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, C, В1 и В2. Бих казала, че преоткрих тиквичката в суровия й вид. Досега съм я консумирала само печена или пържена. Оказа се, че сурова запазва по-голяма част от нутриентите си, много по-вкусна е от краставица и придава приятна свежест на брускетите, особено в комбинация с домати. Непременно ще опитам и фетучините от сурови тиквички със сос песто. 


Продукти:

1 франзела
1 розов домат
1/2 тиквичка
10 маслини Каламата
2 средно големи скилидки чесън
50 мл зехтин
риган
сол

Нарежете франзелата на филийки. В малка купа стиснете скилидките чесън и ги разбъркайте с 50 мл. зехтин. Подредете хлебчетата върху хартия за печене в тава и ги намажете с чесновия зехтин. Запечете ги на 200 градуса за около десетина минути. През това време си подгответе зеленчуците. Обелете и нарежете домата и тиквичката на кубчета. Отделете костилките на маслините и ги нарежете на малки парченца. Смесете всичко и внимателно разбъркайте с малко сол. Извадете тавата от фурната. Разпределете обилно, с помощта на лъжичка, готовата зеленчукова смес върху топлите чеснови брускетки. Поръсете със сушен риган.


Да ви е сладко!

сряда, 15 август 2012 г.

Рибен пай

   Днес ви предлагам фантастичен  рибен пай. Ястието е по оригинална Ирландска рецепта. По принцип може да се приготви с три вида риба - хек, сьомга и треска, но аз се спрях само на треска, за разнообразие, тъй като със сьомга готвя по-често. 
  Паят е изключително ароматен, благодарение на бешамела, с който се залива рибата. Ще доловите фин аромат на бяло вино и пресен копър. Вкусът на риба е много деликатен и ненатрапчив. А картофената коричка придава плътност на цялото ястие и засища. 
   Тази рецепта е базова. От тук нататък бихте могли по желание да импровизирате и обогатите вкуса, като добавите и сотирани зеленчуци като лук, праз лук, моркови върху рибата, както и да настържете сирене Пармезан например в бешамела. 
  В заключение ще добавя, че паят се приготвя много лесно, не съдържа специфични продукти, но за сметка на това е много вкусен и ще достави истинска наслада на любителите на морските храни.


Продукти:

3-4 филета от бяла риба Треска
300 мл. прясно мляко
3 дафинови листа
500 г картофи
80 г масло
2 с.л. брашно
100 мл. бяло вино
връзка копър

черен пипер
сол


Обелете картофите. Нарежете ги на едри парчета и ги сложете да се сварят във вода. Докато се варят измийте и нарежете рибните филета на парчета. Залейте ги с прясното мляко, сложете дафиновите листа и ги поширайте за 2-3 минути на котлона. С помощта на решетъчна лъжица извадете рибата и я разпределете на дъното на тавичка за печене. Прелейте останалото от поширането мляко в купа и оставете настрани. 

Ако картофите са се сварили ги намачкайте с преса или вилица. Добавете 50 гр. масло и ливнете малко от отделеното топло мляко, в което сте варили рибата. Разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер. Картофеното ви пюре е готово.
Сложете останалото масло в същия съд, в който сте поширали рибата. По този начин ползвате един и същи съд и запазвате ароматите в него. Добавете брашното и бъркайте. Налейте бялото вино и разбъркайте до гладка каша. Налейте топлото прясно мляко и кипнете бешамела, като непрекъснато бъркате до разтваряне на бучките брашно. Накрая поръсете с пресен копър, сол и черен пипер. Когато сосът стане хомогенен отдръпнете от котлона и полейте с него рибните хапки. С помощта на шпатула разпределете картофеното пюре отгоре. Започнете от краищата на тавичката и постепенно разнесете към центъра, така че да покриете рибата със соса. Направете черти с вилица и печете на 200 градуса за 20 минути, докато паят леко се зачерви по повърхността. Поднесете ястието топло с чаша бяло вино.


Да ви е сладко!

понеделник, 13 август 2012 г.

Шоколадов чийзкейк сладкиш

Представям ви едно шоколадово изкушение, което ще се превърне в любимо на шокохолиците :) На практика това е шоколадово брауни, но в изкусителна комбинация с чийзкейк. Вкусът е фантастичен и много шоколадов :) Приготвям този сладкиш вече за втори път - поводът беше погачата на Бети в неделя, наред с другите сладки, които опекох, и бързо се превърна в любим десерт! Надявам се сами да се уверите в това :) 


Продукти за шоколадовия пласт:

125 г масло
150 г шоколад
1 цяло яйце
2/3 голяма ч.ч. захар
3/4 голяма ч.ч. брашно

продукти за чийзкейк пласта:

260 г крема сирене Филаделфия
1 ванилия
1/3 голяма ч.ч. захар
1 яйце
1/2 голяма ч.ч. студена сладкарска сметана


Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете малка тавичка (моята е с размери 30:18 см) с масло.
Започнете, като приготвите шоколадовия пласт. Разтопете маслото, заедно с целия шоколад в малък съд на котлона. Разбийте яйцето заедно със захарта и добавете шоколадовата смес. Накрая пресейте брашното и го добавете и него, но вече бъркайте с шпатула. Заравнете и печете 10 минути на загрята фурна. 
Междувременно пригответе чийзкейк пласта, като разбиете крема сиренето, ванилията, захарта и яйцата на крем. Разбийте и сметаната на сняг и я добавете в крема с шпатула. Залейте шоколадовия пласт с готовия бял крем, заравнете добре и печете още 40 минути. Извадете сладкиша. Оставете го да изстине напълно и го нарежете на парчета. 


Да ви е сладко!

вторник, 7 август 2012 г.

Сурови тарталети с крем от къпини и малини

Днешното ми предложение е отново от здравословните, сурови десерти. Рецептата е от блога на Лидия www.moonbites.net, в който можете да откриете много вкусни сурови ястия и десерти. Не вярвах, че десерт без захар може да бъде вкусен, а на всичкото отгоре полезен и енергиен, но съм грешала. Тарталетите са чудесни веган десертчета. Сладкият блат идеално се допълва от леко киселичкия, свеж крем от къпини и малини. Можете да им се насладите без угризения :) 


Необходими продукти за 6 бр. тарталети

продукти за подложката:

1 ч.ч. сурови или печени лешници
1 ч.ч. сурови белени бадеми
12 бр. фурми

продукти за крема:

1 1/2 ч.ч. микс пресни къпини и малини
сокът от 1/2 лимон
1/2 ч.ч. сурово кашу
3 с.л. кокосово масло
1 с.л. кокос

продукти за украса:

кокос
къпини и малини


Смелете ядките и фурмите в блендер. Загребете с ръце малко от тестото и оформете подложките на тарталетите в хартиени форми за тарталети или мъфини. Разстелете го по дъното и по стените. Приберете формите в хладилника, докато приготвите крема. 


За крема пюрирайте плодовете в блендера, заедно с лимоновия сок. Добавете кашуто, кокосовото масло и кокоса и смелете, докато получите хубав крем. 
Напълнете формите с крема и заравнете с лъжица. Поръсете по края с кокос и аранжирайте няколко пресни къпини и малини за красота. Охладете в хладилник.


Да ви е сладко!

четвъртък, 2 август 2012 г.

Огретен с тиквички и Моцарела

Лятото обичаме да похапваме леки и бързи ястия, а още по-добре ако са и без месо в големите горещини. Предлагам ви фин огретен от тиквички с Моцарела, който е не само лек и здравословен, но и много вкусен. 


Продукти:

4 тиквички
3 яйца
120 мл. готварска сметана
120 мл. прясно мляко
3 скилидки чесън
шепа прясна мащерка
500 г. сирене Моцарела (два пакета)
30 мл. зехтин
сол и пипер меланж

Измийте тиквичките добре и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Поръсете ги със сол и черен пипер. Не е необходимо да ги отцеждате. Нарежете и Моцарелата на филии. Подредете тиквичките и Моцарелата в съд за печене ветрилообразно. 


В купа разбийте с тел яйцата, сметаната, прясното мляко, стиснатия чесън, прясната мащерка, зехтина, солта и черния пипер. Залейте ястието и печете около 50 минути на 200 градуса. 


Да ви е сладко!

Източник: Бон Апети



Веган кокосови бонбони - фалшиво Рафаело

Вторият ми опит със здравословните веган бонбони премина през Кокосови бонбони - фалшиво Рафаело. Изключително сполучливи и вкусни бонбони, които правя вече за трети път. Отново са силно енергийни, но и богати на витамини, минерали и протеини - идеален заместител на сладкото изкушение. Приготвят се буквално за минути и никой не вярва от какво са направени :)



Продукти за 8 бр. бонбона: 

100 г. сурово кашу, накиснато за един час
1 с.л. мед
1 с.л. кокос
1 с.л. кокосово масло
1 ванилия
8 бр., накиснати за един час, белени бадема

кокос за овалване

Изсипете водата, в която сте накиснали ядките и ги изплакнете. Смелете всички съставки без бадемите в блендер. Сместа не е напълно ситна. Оформете топчета с ръце и пъхнете по средата по един бадем. Оваляйте топчетата в кокос и ги охладете в хладилник за час-два преди консумация. 


Да ви е сладко!

Източник: http://desilifestyle.net/