Търсене в този блог

неделя, 30 септември 2012 г.

Пълнени бели патладжани със спанак, моцарела и домати

Това блюдо е по-скоро топло предястие, макар че би могло да се поднесе и като лека вечеря. Не бях ползвала досега бели патладжани, но като ги видях толкова прекрасни се изкуших да приготвя контрастно и цветно ястие с тях. Белите патладжани са много тънко кори и с много фин, деликатен вкус. Комбинацията със спанак, Моцарела и хубав розов домат е безспорен триумф!


Продукти:

3 бр. бели патладжана
500 г пресен спанак
2 скилидки чесън
1 връзка пресен лук
шепа сурови слънчогледови семки
250 г сирене Моцарела
2 домата
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
зехтин
сол
риган


Измийте патладжаните и без да ги белите ги разрежете на две половини. С помощта на лъжица издълбайте меката част в купа. Нарежете парчетата на ситно. Поръсете празните ладийките с малко сол, полейте със струйка зехтин и печете в загрята фурна на 200 градуса 15 минути.


Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Добавете нарязания на ситно спанак и го задушете и него. Поръсете със слънчогледовите семки. Накрая добавете нарязаната на ситно месеста част от патладжаните и я запържете за няколко минути, заедно с останалите продукти. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. Напълнете печените патладжанени ладийки с готовата смес. Нарежете Моцарелата на парчета  върху всяка половина. Отгоре подредете кръгчета домати, поръсете с риган и запечете за 10 минути във фурната, докато сиренето се разтопи. Поднесете топло.


Да ви е сладко!

петък, 21 септември 2012 г.

Шоколадова торта за 4тия рожден ден на Аида

Наближаваше 4-тият рожден ден на Аида и започнах планирането. Попитах я каква торта иска тази година и тя категорично заяви шоколадова торта с Ариел :) Приятелчетата са вече достатъчно големи за шоколадова торта. За по-наситен вкус специално за повода купих оригинален белгийски шоколад от магазина на Змееборец. Реших, че блатовете ще са класически пандишпанови, но с какао, а за крема почерпих идея от моята приятелка Михаела, която беше приготвила  вкусен прасковен кейк за рождения ден на съпруга си и го беше гарнирала с този крем, но с бял шоколад. Много ми допадна лекия му вкус и бях сигурна, че ще си подхожда чудесно с млечен шоколад и малини. Стори ми се и особено подходящ за деца - с крема сирене и кисело мляко. Не сбърках! Имах идея в главата си и за декорацията. Моята приятелка Ева ми помогна със захарните фигурки. За късмет всичко мина безаварийно и дори се получи точно така, както си я представях :) Тортата беше превъзходна, шоколадова, но с леко кисел привкус. 
Партито за рождения ден на Аида беше страхотно. Заради лошото време в неделя го отпразнувахме в едно много хубаво клубче в сряда вечерта. Децата много се забавляваха. Всички бяха вир вода мокри от игри, а рожденичката беше в екстаз:) Тортата не само, че не стигна, а почти всички гости поискаха допълнително :) Собственичката на клубчето дойде да ме поздрави и ми каза, че никога не била виждала торта да се изяжда така :) 
А ето и продуктите за моята торта Ариел:


Продукти 1 бр. блат: за тортата са необходими 2 такива блата

6 яйца
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 с.л. какао

200 мл. прясно мляко за напояване
1 ванилия

продукти за 1 пласт от крема: за тортата са необходими 2 такива пласта

200 г млечен шоколад
350 г крема сирене Филаделфия лайт
300 г кисело мляко 3,6 % (аз ползвах Megle)

500 г малини

за декориране:

150 мл. сладкарска сметана
1 с.л. пудра захар
1/2 кафена лъжичка синя сладкарска боя
8 бр. бисквити
захарни фигурки
2 хартиени чадърчета (неядливи)
мидички и звездички (неядливи)


Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците за 1 бр. блат, заедно със захарта на пухкав крем. В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Внимателно ги добавете към сместа от жълтъци и захар, като бъркате с помощта на шпатула. Накрая сипете брашното и какаото и бъркайте с шпатулата до пълното им поемане. Целта да е запазите въздуха в сместа, за да бухнат блатовете и да станат пухкави. Подгответе си тава. Постелете я с хартия за печене и сложете върху нея формата за тесто. Налейте сместа и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса десетина минути, докато клечката излезе суха. В същите купи пригответе по същия начин сместа и за втория блат и го изпечете. 
Разтопете шоколада на водна баня. Оставете го да се охлади. В купа разбийте с миксер крема сиренето и киселото мляко. Налейте стопения шоколад в сместа и бъркайте до хомогенност. Кремът е готов. 
Загрейте на котлона прясното мляко, заедно с една ванилия. 

Сглобяване на тортата:

Ако ползвате картон обърнете първия блат върху него. С помощта на супен лъжица го напоете с прясно мляко. Отгоре намажете първия пласт от крема. 


Разпределете малините. 


Обърнете върху тях втория блат и го напоете по същия начин с ваниленото прясно мляко. Измажете тортата с втория пласт крем, като внимателно измажете и отстрани.


Декориране на тортата:


Разбийте сметаната, заедно с пудрата захар. Отделете част от сместа. Добавете синята боя в останалата и разбийте. Сложете си кухненски ръкавици и с пръсти нанесете от синия крем в единия край на тортата, така че да имитират вълни. Смелете бисквитите в блендер. Поръсете с бисквитените трохи в другия край на тортата, така че да имитират пясък. 


Оставете една лента, на която да изпишете с пош Честит рожден ден със сметаната. Подредете мидички и звездички. Боднете чадърчетата и аранжирайте захарните фигурки на Ариел, Фландър и Себастиян. 



Да ви е сладко!





четвъртък, 13 септември 2012 г.

Тортиля с пиле

Една идея за бърза вечеря или бързо похапване:) Гарантирам ви, че ще се поизцапате докато ги хапвате, но и ще си оближете пръстите с тези сочни и вкусни тортили. Крехко пилешко бонфиле, сочен домат, авокадо и топящ се кашкавал и всичко това в пикантен млечно-чеснов сос. Вкусно!! 


Продукти за 4 бр:

4 бр. тортили
300 г пилешко бонфиле
1 домат
1 авокадо
шепа листа пресен босилек
150 г кашкавал
черен пипер
сол

за млечно-чесновия сос:

1/2 кофичка кисело мляко 3,6 %
1 с.л. Дижонска горчица
1 ч.л. майонеза
1 скилидка чесън
черен пипер
сол


Започнете подготовката за тортилите като сотирате за няколко минути пилешките бонфилета от двете страни в тиган с малко зехтин. Предварително ги поръсете с черен пипер и сол. След като ги извадите ги нарежете на жулиени по дължина. Обелете и нарежете домата на две половини, след това го нарежете и него по дължина. Почистете авокадото и го нарежете. Настържете си в чиния кашкавала. 
За приготвянето на млечно-чесновия сос смесете всички продукти в купа и разбъркайте. 
Вземете една кора тортиля и я сложете в чиния. Намажете сос по цялата й повърхност. В единия край разпределете пилешкото филе, отгоре върху него резени авокадо и домат. Сложете цели листа пресен босилек. Поръсете останалата свободна повърхност от тортилята обилно с настъргания кашкавал. Завийте на стегнато руло. По същия начин напълнете и останалите 3 тортили. Сложете ги в една чиния и ги затоплете за 2 минути в микроволновата фурна или в печката, на загрята фурна, докато кашкавалът се разтече. Разрежете всяка тортиля по диагонал през средата и поднесете веднага.

Да ви е сладко!



събота, 1 септември 2012 г.

Пене с домати и тиквички

Често на домакините им се налага да измислят вечеря - от нищо нещо.
Днес нямахме нищо за вечеря. Излязохме на разходка с децата привечер и тъй като окъсняхме единственото, което успяхме да купим по тъмно бяха 3 млади тиквички и няколко вида плод. 
Замислих се какво бих могла да сготвя за вечеря с тиквичките и си спомних за една от бързите рецепти от последния брой на сп. Goodfood за паста пене с домати и тиквички. Оказа се, че у дома имам точно пене ригате и веднага щом се прибрахме запретнах ръкави. За половин час имахме фантастична топла паста за вечеря, която на всичкото отгоре е и много здравословна и диетична. Съпругът ми не обича особено паста, а от тази си сложи дори допълнително, както разбира се и Аида :) Всички си облизахме пръстите, а най-доволна бях аз, защото след много неуспешни опити най-после открих моята рецепта за паста. Домашно приготвеният доматен сос с чесън и босилек е невероятно ароматен, особено с розови домати и прави ястието много сочно. Поръсете пастата с прясно настърган пармезан и дори Дейвид Роко ще ви завиди какво италианско пене с домати и тиквички сте си приготвили :)


Продукти:

200 г пене ригате
2 розови домата
2 скилидки чесън
3 млади тиквички
2 с.л. заквасена сметана
50 г масло
1 ч.л. сух босилек
зехтин
черен пипер
сол
пармезан за поръсване


Сложете пенето да се свари във вода с 1 ч.л. сол. През това време измийте добре тиквичките без да ги белите и ги нарежете по диагонал на кръгчета. Капнете малко зехтин в тиган и ги изпържете за няколко минути от страна. Измийте и обелете розовите домати. Нарежете  ги на кубчета. Стиснете скилидките чесън при тях. След като сте сотирали всички тиквички ги извадете настрани в чиния и леко ги посолете. В същия тиган изсипете доматите и чесъна, налейте струйка зехтин, поръсете с босилек и сол и кипнете соса. 
Отцедете пастата от водата, като запазете малко от нея на дъното. Добавете бучка масло и  го разбъркайте в горещото пене. Сложете 2 с.л. заквасена сметана и отново разбъркайте. Накрая изсипете доматения сос и тиквичките. Поръсете с черен пипер и сол на вкус и разбъркайте.  
Поднесете пастата топла и непременно поръсете с прясно настърган пармезан.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: сп. Goodfood