вторник, 30 октомври 2012 г.

Талиятеле със сос Джиджи

Рецептата за тази вкусна паста научих от един италианец на име Джиджи, който освен всичко друго е и собственик на италиански ресторант в Англия. 
Комбинацията от вкусове е много добра, а ароматът на пастата, поела от соса е чудесен и свеж!


Продукти:

300 г талиатели
2 големи розови домата (може и градински)
3 скилидки чесън
100 г черни маслини, без костилка
100 г бекон
връзка магданоз
стрък розмарин
50 мл. зехтин
3 с.л. заквасена сметана
пармезан за поръсване


Подгответе си продуктите. Обелете и нарежете доматите на ситни кубчета. Нарежете бекона и маслините на парченца. Наситнете си магданоза и розмарина.
Налейте зехтина в тиган и запържете за няколко минути бекона, докато мазнината му се стопи. Добавете доматите конкасе, стиснете скилидките чесън и оставете на силен огън на заври. Сложете нарязаните маслини, магданоза и розмарина и намалете силата на котлона. Оставете да покъкри за десетина минути. През това време сложете да кипне дълбока тенджера с вода и 1 ч.л. сол. Щом заври сложете пастата. Аз варих 3 минути, тъй като пастата ми беше прясна. Но ако вашата е суха варете според указанието на опаковката, обикновено 11 минути.
Отцедете, като оставите малко от водата на дъното, за да не изсъхне. Добавете 3 с.л. заквасена сметана и разбъркайте. Накрая изсипете соса в пастата и разбъркайте, за да поеме ароматите. 
Поднесете топла, поръсена с прясно настърган пармезан и стръкче розмарин.

Да ви е сладко!


петък, 26 октомври 2012 г.

Пълнозърнест хляб със семена

Толкова съм щастлива! Като малко дете се радвам! Приготвих първия си домашно изпечен хляб и то не какъв да е, а пълнозърнест с различни семена. От всичко, което някога съм приготвяла този вкусен хляб ми донесе най-голямата гордост! Както казва една моя приятелка - никой не е по-голям от хляба! :) Край вече на купешките хлябове, приготвени с неясно какви съставки! Ще приготвям на семейството си вкусен, диетичен и напълно здравословен хляб. Първият ми неуспешен опит замина във боклука. Но.. аз не търпя провали. Днес отново запретнах ръкави и след два часа имахме прекрасен, бухнал, мек отвътре и хрупкав отвън пълнозърнест хляб за вечеря. Нямам търпение да ви споделя как да го приготвите. Ако спазите пропорциите ще се насладите на чудесен домашен хляб. А уханието, което се носи у дома, докато се пече е просто неописуемо :) 



Продукти:

500 г пълнозърнесто брашно (аз ползвам Biokorn)
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 опаковка суха мая dr.Oetker ( 7г)
1 с.л. зехтин
320 мл. хладка вода
30 г микс от различни семена (белени слънчогледови и тиквени семки, ленено семе)
1 ч.л. сусам и овесени ядки за поръсване отгоре


Намажете съда, в който ще печете с олио. Аз използвах правоъгълна форма за кекс.
Сложете брашното в купа. Направете кладенче и добавете солта, захарта, маята и 1 с.л. зехтин.
Налейте хладката вода и замесете меко тесто. Поръсете плота с малко от брашното и сложете топката тесто върху него. Започнете да месите, като постепенно добавяте семената и ги размесвате в тестото. Аз лично начупих тиквените семки, за да не са много големи. Не добавяйте допълнително брашно към тестото. Оформете тестото по дължина и го прехвърлете във формата за печене.
Покрийте го с прозрачно кухненско фолио, включете фурната да загрее на 50 градуса и сложете тестото да втаса в нея. Ще му отнеме час да удвои обема си. Загрейте фурната на 220 градуса, поръсете със сусам и овесени ядки и изпечете хляба за 40 минути до готовност. 
Извадете го от фурната и от формата за печене. Покрийте с кухненска кърпа леко да се задуши. Разрежете, след като напълно изстине.
Съхранявайте хляба, увит в кухненска кърпа и плик.



Ако искате можете да приготвите хляба с 250 г бяло брашно и 250 г пълнозърнесто брашно, всички останали продукти си остават същите. Ще получите много пухкав полу-пълнозърнест хляб, който е и много вкусен.

Да ви е сладко!





вторник, 23 октомври 2012 г.

Ябълков щрудел





Продукти за 2 бр (една порция е достатъчна за двама души):

фини точени кори
4 ябълки
1 голяма ч.ч. захар
2 шепи накиснати стафиди
1 ч.л. канела
2 шепи натрошени орехи
портокалова кора
100 г разтопено масло

продукти за соса:

сокът от 1 портокал
1 с.л. захар


Измийте и обелете ябълките. Настържете ги в гевгир, подложен с чиния отдолу, в която да изтече водата. Не я изсипвайте. Ще ви е необходима за соса. Поръсете ябълките със захарта. Добавете натрошените орехи и накиснатите стафиди. Поръсете с канела и прясно настъргана портокалова кора. Разбъркайте сместа и притискайте с лъжица няколко минути, докато изтече водата от ябълките. 
Постелете тава с хартия за печене.


Наложете 4 фини кори, като между всяка намажете с разтопеното масло. Вземете от ябълковата смес и сложете точно по средата купчинка. Сложете отгоре една кора. Намажете я с масло. Отново сложете от ябълковата смес в средата върху купчинката. Повторете, като отново сложите кора и я намажете с масло. Отгоре сложете от ябълките и отново ги покрийте с кора, намазана с масло. Отрежете по една лента от всички страни на корите с помощта на нож, така че да намалите големината на квадрата. Хванете всички краища и ги съберете към центъра, така че да получите бохча. Притиснете с пръсти. Прехвърлете готовата бохча в тавата. По същия начин пригответе и втората. Печете на 170 градуса до покафеняване. 
Прецедете отцедилата се вода от ябълките, сложете я в малка тенжерка, добавете портокаловия сок и 1 с.л. захар и го кипнете на сироп. При поднасянето пъхнете кръгче портокалова кора върху бохчата за повече красота, полейте с топлия сироп и добавете отстрани топка ванилов сладолед или бита сметана.

Да ви е сладко!

По рецепта на Джейми Оливър


петък, 19 октомври 2012 г.

Паста с прясна сьомга и подправки

Обещах ви вкусни рецепти с паста и държа на обещанието си. Днешната рецепта е невероятно вкусна, бърза и лесна! Непременно я опитайте! Сигурна съм, че любителите на пастата ще оценят тази изискана паста :) За основа използвах рецептата на Йоли за паста със сьомга, но обогатих соса с любими горчици и лимонов сок. Получи се разкошен лек  и много ароматен сос, който приятно допълва нежната на вкус сьомга. 


Продукти за 4 порции:

400 г паста (аз използвах спагети)
400 г прясно филе сьомга
400 мл заквасена сметана
4 ч.л. ретро (едрозърнеста) горчица
2 ч.л. Дижонска горчица
сокът от 1 лимон
черен пипер, сол
 1 и 1/2 с.л. смес от средиземноморски подправки
(мащерка, риган, естрагон)
50 г масло
тънък стрък пресен лук
зехтин

Измийте и нарежете филето от сьомга на кубчета. Поръсете ги със средиземноморските подправки, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Запържете ги за две-три минути на тиган с малко зехтин до омекване, като разбърквате с дървена лъжица леко. 


Кипнете в голяма тенджера вода с 1 ч.л. сол. Щом заври сложете пастата и варете според указанията на опаковката до готовност. Ако е суха пастата - 11 минути, ако е прясна - 3-4 минути. 
През това време в купа забъркайте соса. Изсипете голяма кофичка заквасена сметана. Добавете двата вида горчица и изстискайте сока на един лимон. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Налейте готовия сос при запържените парчета риба в тигана, оставете да кипне и намалете котлона. Оставете да поври заедно за около 2-3 минути и отстранете. 
Когато пастата се свари, изсипете водата, но оставете мъничко на дъното, за да не изсъхне. Добавете бучка масло и разбъркайте. Накрая изсипете соса в пастата и внимателно разбъркайте. 
Поднесете пастата веднага, поръсена с нарязан на ситно пресен лук.


Да ви е сладко!






понеделник, 15 октомври 2012 г.

Тиквен кейк

Рецептата за този тиквен кейк е на Марта Стюарт. Идеята се роди случайно, докато с Аида гледахме по телевизията рецепта за бананов кейк и тя поиска да й приготвя. Сложих я да спи на обяд и запретнах ръкави да опека кейка за следобедна закуска, но изведнъж ми хрумна, че мога да заменя бананите с тиква. Открих рецептата на Марта Стюарт и видях, че съставките са абсолютно същите, само с променени пропорции, а и е толкова лесна и бърза. Отделно се смесват сухите и мокрите продукти и после се обединяват. Няма по-лесно от това. Докато се печеше, у дома замириса на Коледа. Ароматът на домашно печен кейк с канела създава усещане за домашен уют :)  А най-хубавото е, че се оказа и също толкова вкусен :) 


Продукти:

175 г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
1/4 ч.ч. топло мляко
1 голяма ч.ч. пюре от тиква
1 1/4 голяма ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
на върха на лъжицата хималайска сол


Обелете и нарежете тиквата. Сварете я във вода с малко захар до омекване, след което я намачкайте с вилица. 
В купа смесете всички сухи съставки - брашно, канела, индийско орехче, сода, сол и ванилия.
С помощта на кухненски робот или миксер разбийте мекото масло със захарта. Добавете двете яйца, топлото мляко и пюрето от тиква и бъркайте до хомогенност. Накрая добавете сухите съставки. 
Намажете с масло и поръсете с брашно форма за кейк или тортена форма със свалящ се ринг. Изсипете тестото. Печете в загрята фурна на 170 градуса 50 минути, докато клечката излезе суха. Оставете да се охлади. Ако формата го изисква го обърнете и поръсете с пудра захар. Бихте могли да приготвите и карамелен сос, който да разлеете отгоре от течна сладкарска сметана и кафява захар, които да кипнете на котлона, но и така е чудесен!


Да ви е сладко!




четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Пене ригате с кюфтенца в доматен сос (ала Джейми Оливър)

Фантастична паста! Облизахме си пръстите! Браво на Джейми! Кюфтенцата са невероятно ароматни и лееко пикантни. Съвършено се допълват от лекия доматен сос с пресен босилек, а  поднесени върху паста са просто божествени!! 
Напоследък съм на вълна паста. Направо я преоткрих :) Ще ви споделя някои вкусни рецепти, които изпробвах и съм сигурна, че ще станат любимии на вас!
А ето я и рецептата за Пене ригате с кюфтенца в доматен сос:


Продукти за кюфтенцата (22 бр.):

500 г кайма смес телешко и свинско месо
1 яйце
3 филии пълнозърнест хляб
2 скилидки чесън
2 ч.л. Дижонска горчица
1 ч.л. пресен розмарин
1 ч.л. сух риган
черен пипер
сол
зехтин

продукти за доматения сос:

400 мл. доматен сос
1 глава лук
2 скилидки чесън
зехтин
1 с.л. балсамов оцет
шепа пресен босилек
черен пипер, сол

паста по избор (аз използвах пене ригате)
бучка масло

прясно настърган пармезан
стрък босилек


Сложете каймата в купа, добавете яйцето, мокрия наронен хляб, горчицата, заедно с всички подправки  и размесете добре. Оформете средни по големина кюфтенца, като топчета. Загрейте тиган на силен огън (аз ползвах газ), подредете кюфтенцата, полейте с тънка струйка зехтин и запържете с постоянно разклащане на тигана за 8-10 мин. Разрежете едно кюфтенце, за да се уверите, че са сготвени. Не бива да има следа от розово вътре. На два пъти изпържете всички кюфтета. Прехвърлете ги в купа. 


Ястието може да се приготви и на два пъти. Предния ден кюфтенцата, а на другия ден соса и пастата. Но ако имате време като мен можете и на веднъж. 
Напълнете по-голяма тенджера с вода, поръсете с 1 ч.л. сол и оставете да заври на котлона.
През това време нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в тенджера с малко зехтин и вода, до омекване. Изсипете доматения сос, добавете балсамовия оцет, солта, черния пипер и наситнения босилек и оставете да покъкри, докато водата се изпари и се сгъсти.


Когато водата в тенджерата ви заври прибавете пастата и варете според указанията 11 минути, а ако е прясна паста 2-3 минути. Отцедете, като запазите малка част от водата, в която е вряла пастата и оставите мъничко вода на дъното на тенджерата, за да не са сухи. Върнете на котлона с бучка масло и разбъркайте, докато се стопи. Вземете 2-3 с.л. от доматения сос и заделената вода и ги добавете в пастата. Разбъркайте добре. В останалия доматен сос прибавете кюфтенцата и ги кипнете за кратко на котлона.

Поднасяне на пастата:

Сложете в отделни чинии от пастата. Ако желаете можете да я поднесете, за по-близки приятели, и в голямо плато на средата на масата. Отгоре аранжирайте кюфтенца с доматен сос. Накрая настържете пармезан и декорирайте със стрък босилек за повече свежест.


Да ви е сладко с чаша бяло вино!





неделя, 7 октомври 2012 г.

Галет с тиква, розмарин и карамелизиран лук



Започна сезонът на любимите ми есенни тикви. Първото, което приготвих с тях бе рустик галет с тиква, розмарин и карамелизиран лук. Лек, сладникав и ароматен пай с тиква и сирена,  върху вкусен маслен блат. 


Продукти за масленото тесто:

200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
нарязан на ситно стрък розмарин

продукти за карамелизирания лук:

2 средни глави лук
1 с.л. захар
2 с.л.тъмен балсамов оцет
зехтин

продукти за плънката:

2 ч.ч. кубчета тиква
200 г сирене Сеждамер (може да се замени с Горгонзола или синьо сирене)
50 г сирене Рикота
2 стръка розмарин
черен пипер
сол

Застелете тава с хартия за печене и опечете кубчетата тиква, поръсени с черен пипер, сол и зехтин, в загрята фурна на 230 градуса за 15 минути.
Сложете всички продукти за масленото тесто в купа и размачкайте с ръка до хомогенност. Оформете на топка и приберете купата в хладилник за 10-15 минути.
През това време карамелизирайте лука. Обелете и нарежете на полумесеци две средни глави лук. Сотирайте ги в тиган с малко зехтин, докато омекнат и леко покафенеят. Добавете лъжица захар и налейте балсамовия оцет. Разбъркайте и гответе докато захарта се разтопи, а оцетът се изпари. 


Извадете охладеното тесто от хладилника. Ще ви споделя малка тайна как да го разточите без усилие и така, че да не цапате плота и точилката си. Отрежете две парчета хартия за печене с размера на тавата, в която ще печете галета. Застелете тавата с едното, поставете топката тесто върху него и го покрийте с другото парче хартия. Притиснете леко с ръка, след което разточете тестото между двата листа. Ще се получи гладко разточено тесто. Не е необходимо да има идеално кръгла форма, търсим по-груб вид - рустик. Махнете горната хартия. Разпределете карамелизирания лук посредата на тестото, като оставите краищата ненамазани. Разпределете кубчетата печена тиква отгоре, както и кубчета от сиренето Сеждамер и Рикота. Накрая поръсете със сол, черен пипер и боднете стръкчета розмарин тук-там. Подгънете краищата  на галета навътре с леко прищипване. 


Изпечете галета за 15 минути на 200 градуса, докато добие златист загар и сиренето се разлее. Поднесете ястието топло.


Да ви е сладко!


сряда, 3 октомври 2012 г.

Лимонов рикота кейк

Човек понякога си търси сам поводи за почерпки и добро настроение :) Вчера Беатрис стана на 3 месеца и реших да се поглезим с гала вечеря и десерт. Имах прекрасна прясна рикота и реших да я превърна в сочен, нежен, лимонов сладкиш. Веднага набелязах рецептата на Ева Тонева и запретнах ръкави. Намалих малко количеството продукти. Приготвя се изключително бързо, а резултатът е повече от задоволителен - влажен и вкусен лимонов кейк. Поднесете го с ароматно кафе и му се насладете! :)



Продукти:

125 г меко масло
125 г пудра захар
3 яйца
кората от два лимона
1 с.л. лимонов сок
200 г сирене Рикота
1 ванилия
80 г брашно
1 бакпулвер


Разбийте на пухкав крем мекото масло, заедно със захарта. Отделете белтъците от жълтъците и добавете жълтъците в масления крем. Настържете кората на два лимона, сложете сиренето Рикота, лимоновия сок и ванилията и разбъркайте до хомогенност. Бийте белтъците до меки връхчета и внимателно ги смесете с останалия крем с помощта на шпатула или дървена лъжица. Накрая пресейте брашното, заедно с бакпулвера и го разбъркайте и него с шпатула.
Изсипете сместа в обилно намаслена и набрашнена форма за кекс и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. Кейкът не бухва и е леко влажен като текстура. Оставете го да се охлади и поръсете с пудра захар преди поднасяне.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.evatoneva.com/index.php#.UGvr4phmJ0g