четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Бърза, свежа и лесна торта с ябълки без печене

Здравейте приятели! Днес Ви споделям много бърза, свежа и лесна рецепта за торта с ябълки, която дори не се пече. Просто смесвате всичко в една купа, пресипвате във форма с ринг и охлаждате за няколко часа преди поднасяне. Толкова е лесна. Вкусът е изключително деликатен, с лек дъх на ябълки, мед, масло и канела. Ще ви плени! Текстурата не е хомогенна. Бисквитите се напояват от горещото масло, рома и заквасената сметана, но въпреки това остават леко хрупкави. Това е много бърз десерт за гости, особено, когато нямате време или фурната е заета с друго печиво. Сега е сезонът на ябълките. Възползвайте се :) 


Продукти:

4 средно големи ябълки
1 пакет чаени бисквити с мед и масло
100 г орехи
100 г стафиди
125 г качествено масло
капачка Ром
1 ч.л. канела
60 г пудра захар
200 мл заквасена сметана

шоколадови стърготини за украса


Натрошете бисквитите на едро в дълбока купа, с ръце. Добавете стафидите и натрошените орехи и разбъркайте. Стопете на котлона пакет масло и още топло го налейте при бисквитите. Сипете и капачка Ром. Разбъркайте добре. 


Обелете ябълките. Настържете ги в гевгир, подложен с чиния отдолу. Поръсете с канелата и 20 г от пудрата захар. Разбъркайте и оставете да се отцеди водата им. С ръце вземете от ябълковата смес, изстискайте ненужната течност и сложете настърганите ябълки при бисквитената смес. Добавете заквасената сметана и останалата пудра захар и разбъркайте добре с лъжица. 


Пресипете готовата смес във форма със свалящо се дъно и страници. Заравнете добре и охладете в хладилник за 3-4 часа, а най-добре за през нощта и консумирайте на другия ден студена. 


Преди поднасяне поръсете с шоколадови стърготини. Най-лесно това става с белачка за картофи.


Да ви е сладко!

неделя, 25 ноември 2012 г.

Брауни с бисквитки Орео

Браунито с бисквитки Орео е радост за сетивата на шокохолиците. Много шоколадово, влажно, нежно като текстура и с хрупкави бисквитки с крем. Просто няма как да му устоите :) Божествено вкусно е :)


Продукти:

165 г масло
165 г натурален шоколад

3 яйца
2 жълтъка
1 ванилия
165 г кафява захар Демерара
2 с.л. брашно
1 с.л. горчиво какао
щипка сол
1 кутия бисквити Орео


Разтопете на котлона маслото, заедно с начупения в него шоколад. Оставете сместа да се охлади.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер яйцата, заедно с ванилията. На два пъти сипете захарта и бийте с миксера на пухкав крем. Налейте шоколадовата смес при яйчената и бъркайте. Сложете 2 с.л. брашно, 1 с.л. горчиво какао, щипка сол и бъркайте с шпатула. Натрошете на едри парчета бисквитки Орео в крема. 


Намажете правоъгълна форма за печене с масло и изсипете сместа. Заравнете с помощта на шпатула и боднете тук-там цели бисквитки Орео. Печете браунито 30 минути до готовност. Оставете напълно да се охлади, нарежете на кубчета и поднесете с чаша студено мляко. 



Да ви е сладко!

Източник: "Сладката Лорейн"



сряда, 21 ноември 2012 г.

Овесени сладки с ябълка, кокос и портокалова кора

Обичам овесени сладки и бисквитки. Особено обичам рецепти, които мога да консумирам без угризения, че са калорични :) Затова си забърках тези ябълкови овесени сладки без захар и масло, само с мед и аромат на канела, кокос и портокалова кора. Получиха се вкусни мекички сладки, идеални за следобедна закуска на малчуганите с чаша прясно мляко. 


Продукти за 15 бр. сладки:

80 г овесени ядки
1 малка ябълка
шепа стафиди
шепа натрошени орехи
3 с.л. мед
2 ч.л. прясно мляко
1/2 ч.л. канела
кората от половин портокал
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
2 ч.л. кокосови стърготини

Включете фурната да загрее на 200 градуса.
Обелете и настържете ябълката. Добавете канелата, кокоса, стафидите и орехите. Настържете портокаловата кора. Разбъркайте добре. Сложете овесените ядки, бакпулвера и ванилията. Накрая добавете меда и прясното мляко и размесете с ръка сместа. 
Постелете голяма тава с хартия за печене. С помощта на лъжица сложете купчинки от сместа на малко разстояние една от друга и леко ги оформете като сладки. Печете около 15 минути на загрята фурна на 200 градуса. 
Извадете сладките върху решетка да изстинат. 

Да ви е сладко!

неделя, 18 ноември 2012 г.

Вкуснотека вече и във фейсбук!

Здравейте приятели! Както може би знаете, Вкуснотека е третото ми дете на 2г. , което отглеждам с много желание и любов :) Обичам вкусната, домашна и красиво поднесена храна и съм щастлива, че имам възможност да я споделям с вас. По молба на мои приятели създадох страница на блога и във фейсбук, където да си общувам с всички вас. Ще се радвам там да ми споделяте снимки на приготвени вкусотии по рецепти от блога, да обсъждаме рецептите и да споделяме опит. Ще ви очаквам! 
Ето линк към страницата:

http://www.facebook.com/vkusnoteka


събота, 17 ноември 2012 г.

Пилешко руло, обвито в прошуто, с плънка от спанак, гъби и рикота

Идеята за тези вкусни пилешки рулца ми даде Недялка Колева, която списва блог Food for the soul. Разгледайте блога й, повярвайте ми, там ще намерите невероятни снимки на много вкусни блюда! 
Foodblogger-ите и любителите на кулинарията имаме група във фейсбук и там Нели публикува снимка на пилешко руло със спанак, гъби, кашкавал и крема сирене. Изглеждаше страхотно и веднага ме провокира да го приготвя. Разбира се моят поглед върху рецептата включваше сирене Рикота и Пармезан, както и запечатване на месото, за повече сочност, след което печене. Получи се възхитително вкусно, сочно пилешко месо, обвито в Прошуто, с много богата плънка от сирена, пресен спанак и гъби. Ястието е много подходящо за гости. Пеперуда и половина (3 рула)  ще стигне за 4 човека. За гарнитура и повече контраст поднесох със задушени зеленчуци.



Продукти за 2 рула:

1 пилешка пеперуда
6 слайса прошуто
връзка пресен спанак
6-7 големи гъби
половин глава лук
250 г сирене Рикота
100 г сирене Пармезан
черен пипер,
сол
зехтин



Разрежете пеперудата покрай хрущяла по средата на две. От всяка една половина ще оформим две рула. Изтънете с помощта на нож двете пилешки филета, след което ги начукайте през кухненско прозрачно фолио. 


Поръсете със съвсем малко сол и черен пипер. 
За плънката:
Пригответе си продуктите. Нарежете на ситно половин глава лук. Измийте добре и нарежете пресните листа спанак. Измийте и нарежете гъбите. В тенджера задушете с малко зехтин и вода лука, до омекване. Добавете гъбите и гответе до готовност. Махнете капака и сложете спанака. Овкусете с малко сол и черен пипер и изчакайте две-три минути да се изпари водата. Охладете плънката, след което я смесете с 250 г сирене Рикота и 100 г настърган Пармезан. Разбъркайте всичко добре. 


Вземете с лъжица от плънката и сложете в единия край на пилешкото филе. Сложете щедро количество плънка. Това количество е точно за две рула. Завийте месото на руло. Сложете три слайса Прошуто на дъската, поставете пилешкото руло в основата им и навийте. 



Загрейте малко зехтин в тиган на силен огън. Внимателно сложете рулата в тигана и запечатайте месото, за да запази соковете си и да остане сочно. С помощта на щипки или лъжица го обръщайте за по минута от всяка страна, за да се зачерви Прошутото.  Прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене, полейте със струйка зехтин и печете във фурната на предварително загрята фурна за 15 минути.




Да ви е сладко!

сряда, 14 ноември 2012 г.

Салата от червено цвекло, ябълка и грейфрут

Преди точно година ви предложих тази вкусна Салата от червено цвекло . На мен ми е любима! В сезона на цвеклото днес ви предлагам друг вариант на свежа салата с този вкусен и безкрайно полезен зеленчук, а именно Салата от червено цвекло, ябълка и грейфрут с вкусен  медно-горчичен дресинг.  Малко разнообразие на зимната ни трапеза не вреди никому :) Да ви е сладко! :)


Продукти:

1 малък корен червено цвекло
1 малък грейфрут
1/2 ябълка сорт Златна превъзходна
шепа натрошени орехи
2 скилидки чесън
5 листа пресен спанак за поднасяне

за дресинга: 

сокът от 1 грейфрут
1 ч.л. ретро горчица
1 ч.л. течен мед
зехтин
сол



Подгответе червеното цвекло. Обелете го с ръкавици, за да не се изцапате, нарежете го на филии и го сварете във вода до омекване. Трябва да можете да го боднете с вилица, но все пак да се запази хрупкаво.
Оставете го да се охлади. Нарежете го на по-едри парченца и го смесете с нарязаната ябълка. Обелете грейфрута с помощта на малък нож и го филетирайте между ципите, така че да извадите парченца чисто месо. Не изхвърляйте обелките и месестата част. Сложете резенчетата при останалите продукти.  Поръсете с натрошени по на едро орехи и стиснете скилидките чесън. 
Пригответе дресинга като стиснете с ръка корите и месестата част от грейфрута, за да изцедите сока. Добавете ретро горчицата, меда и солта, налейте малко от водата, в която се е варило цвеклото. Полейте със струйка зехтин. Разбъркайте внимателно салатата.

В чиния сложете листата от спанак и върху тях поднесете салатата. Поръсете с натрошени на ситно орехи. 


Да ви е сладко!





четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Арменски курабии

Признавам, че това са едни от най-трудните сладки, които съм правила някога. Изглеждат много лесни, но доста ми се опънаха. А още по-трудно се оказа да се сдобия с оригиналната арменска рецепта за тези вкусни курабии. 
Помня когато бях дете милата ми баба Арсине ги приготвяше. Направо умирах за тях. А днес могат да бъдат открити в Арменския клуб или по важни празници в Арменската църква, основно под формата на буквата S. Толкова са вкусни. У дома имам някои книги с арменски рецепти и наскоро се опитах да ги приготвя, като подведена от купешките сладки, сложих в средата орех и локум. Получиха се, но бяха прекалено твърди. Някъде грешах. Оказа се, че има някои важни правила, които трябва да се спазят и печенето става на съвсем ниска температура, по-скоро напомняща за сушене, от колкото печене. Разбира се, това още повече ме амбицира да успея да направя истинските. Намерих рецептата на баба в рецептурната книга на мама, а в последствие ми я потвърди и нейната приятелка Такухи и ми помогна с технологията. Вторият опит се оказа успешен! 
Курабийките са божествени, миришат на масло и се топят в устата. Стига да спазиш всички препоръки :) Далеч по-вкусни са от купешките! :)



Продукти:

NB: използвайте една и съща мерителна чаша

1 ч.ч. разтопено масло (184 г)
2 ч.ч. пудра захар, 1 пръст под ръба
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия

пудра захар за овалване


Разтопете маслото. Прецедете го два пъти. Пресейте пудрата захар един път и я добавете към маслото. Разбийте хубаво с миксер. Пресейте брашното два пъти, добавете ванилията и на части го смесете с масления крем. Разбъркайте добре. Ще получите леко ронлива смес за тесто. Оставете я да почине в хладилника за половин час. Сложете хартия за печене в тава. Загрейте фурната на 110 градуса. Оформете с ръце топчета с големина на орех и ги подредете в тавата. Печете 12-13 минути. Извадете ги, оставете ги да починат няколко минутки и още топли ги оваляйте внимателно в пудра захар. Съхранявайте в кутия с капак на стайна температура. 


Да ви е сладко!

Курабийките могат да бъдат и красив подарък за любими приятели :)



събота, 3 ноември 2012 г.

Телешки джолан в гърне

Това ястие е от тежките, съботно-неделни блюда, които отнемат малко повечко време за приготвяне, но пък напълно си заслужават усилията :) Сутринта рано си подготвяте всичко необходимо - месото и зеленчуците, пъхате гювеча във фурната да си къкри на бавен огън, и го забравяте поне до обяд. Резултатът е разпадащо се от кокала месо, в компанията на леко сладки на вкус зеленчуци, в ароматен винен сос. Достоен съботен обяд за любимите ви хора, а защо не и Коледен обяд :) 


Продукти:

2 бр. телешки джолан
5-6 средно малки лукчета
10 скилидки чесън
3 големи моркова
1 голям батат (сладък картоф)
2 картофа
глава целина
1/2 дюля
10 стръка прясна мащерка
400 мл червено вино
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
100 мл зехтин
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол


Измийте парчетата месо. Не почиствайте нищо. Не махайте и кокъла. Той ще направи чуден бульон, а и мозъкът е много вкусен. С помощта на остър нож направете малки прорези в месото и го шпиковайте с малки скилидки чесън от двете страни. Поръсете със сол и черен пипер и запечатайте за няколко минути на силен огън в тиган с малко зехтин. Прехвърлете в гювеча. Обелете зеленчуците. Нарежете при телешкото един голям сладък картоф, трите моркова, картофите, целината и дюлята. Сложете обелените цели лукчета и скилидки чесън. Поръсете с прясна мащерка, сол, черен пипер и червен пипер. Добавете зърната черен пипер, дафиновите листа и полейте с червено вино и зехтин. Разбъркайте внимателно. Накрая поставете няколко цели клонки прясна мащерка и налейте вода, до три пръста под нивото на зеленчуците. 


Захлупете капака и пъхнете гювеча в студена фурна на 200 градуса за половин час, след което превключете на 150 градуса и гответе на бавен огън 3 часа. 
Поднесете ястието топло, декорирано със стрък прясна мащерка, в компанията на чаша червено вино.


Да ви е сладко!

..и една леко блърната снимка от топлата пара на ястието: