неделя, 30 декември 2012 г.

Пикантно пиле в зелен ароматен сос

Скъпи приятели,
желая ви весело посрещане на новата 2013 година! Нека тя да бъде една много успешна, плодотворна и незабравима година за вас и вашите семейства!
Не забравяйте точно в 00.00 ч. да си пожелаете много силно нещо. Досега винаги съм си пожелавала и всичко се е сбъдвало :) 


Днешната рецепта е много семпла, но и много лесна, вкусна и леко пикантна. Чудесна е за бързи седмични вечери, когато търсите малко разнообразие :) Тя е своеобразно продължение на Одата ми за сусамовия тахан.


Продукти:

пилешки гърди
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса:

1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
сокът от половин лимон
1 1/2 с.л. сусамов тахан
струйка зехтин
сол
3 с.л. вода


Разполовете и филетирайте пилешките гърди. От една пилешка пеперуда ще получите 4 пилешки филета. Поръсете ги с черен пипер и сол. Капнете няколко капки зехтин в тиган и гответе филетата по 3-4 минутки от страна, докато придобият приятен загар. Не ги изсушавайте прекалено много, за да останат сочни и крехки. 
През това време пригответе соса. Сложете в каната на блендер връзка магданоз, скилидка чесън, сокът от половин лимон, сусамовия тахан, зехтина и солта и пасирайте докато получите хомогенна смес. 
Поднесете пилето, полято със соса, с гарнитура - салата по ваш избор.

Да ви е сладко!

сряда, 26 декември 2012 г.

Весела Коледа приятели

      Честито Рождество Христово приятели! Желая на вас и вашите семейства да сте здрави, усмихнати и позитивни. Вярвайте в доброто, правете добро и се радвайте на щастието тук и сега. Живейте за мига! Бъдете благословени! 


   Както ви писах, тази година за първи път нашето семейство беше домакин на Бъдни вечер. Всичко мина чудесно! Точно в 20 ч. бях напълно готова да посрещна роднините, като се има предвид, че се приготвях точно в рамките на три дни за празника :) Бях си разпределила нещата, за да не ми се струпа всичко в последния момент. Накрая от толкова готвене и дегустиране не хапнах почти нищо, но удоволствието беше огромно да си приготвя всичко сама, от разядките, до домашно изпечения хляб, да подредя масата празнично по мой вкус, да запаля свещите и да посрещна гостите в рокля с високи токчета. Най-накрая и пепеляшка се превърна в принцеса ;))) 
   Няма да споменавам как поизмъчих гостите да огладнеят, докато направя няколко бързи снимки на трапезата, но... това е неудобството да бъдеш гост на фууд блогър :)) 
    По традиция казах Коледната молитва, хапнахме за здраве, и малко преди да дойде Коледа добрият старец звънна на вратата на нетърпеливите деца и им остави два чувала с подаръци :))) Радостта в очите им беше огромна. Гледаха с голямо учудване как чувалите са се озовали пред вратата ни - племенникът ми дори се разтрепери :))) Трябва да отбележа, че Дядо Коледа е прочел и моето писмо, защото ми донесе, така мечтаната, машина за прясна паста, и комплект керамични ножове ;)
   Менюто ми беше точно това, което описах в блога преди няколко седмици. Единствената промяна, която направих в последния момент беше, че замених топеницата от сушени червени чушки с гуакамоле от авокадо, за повече контраст в цветовете на масата и разнообразие от вкусове, както и това, че сложих на масата 9 блюда, тъй като просто нямаше място за повече. Зелевите сарми със сушени домати и орехи и сушените чушки с булгур, орехи и стафиди бяха хит, както и бобът и тиквеника. Всички много харесаха блюдата, дори и брат ми, който ми се обади няколко пъти преди празника, за да ми каже, че иска "Кухнята на мама" :)))) Какво оживление настъпи само на масата, когато опита от боба плакия и възкликна "Като на мама е" :))))))))) Ами как иначе, след като й звънях може би около 20 пъти през целия ден ....
    Ето няколко снимки на празничната ни трапеза:





Моето дряново дръвче:


Свещникът от медено тесто, който ми донесе първа награда на конкурса на iwoman и "Моята Еко Коледа":
и свещите ми за края на света, в Коледна премяна:
За да завърша моята Коледна публикация искам да ви споделя, че ме поканиха да гостувам в предколедната рубрика на сайта за здравословен начин на живот www.fitwell.bg, с интервю и Коледна рецепта. Споделих фаворитът ми за тази Коледа - тиквеният щрудел с джинджифил, канела и портокалова кора. Благодаря на екипа на сайта за вниманието и коректността. Ето линк към статията:



събота, 15 декември 2012 г.

Тиквен щрудел със сушени кайсии, орехи, портокалова кора и много аромати

Последната рецепта от проекта ми за Бъдни вечер е този фантастичен тиквен щрудел! Толкова е вкусен и ароматен с дъх на канела, джинджифил и портокал, че бих го правила не само за празника. Аз лично ползвах смес от олио и масло, но вие ако желаете може да го направите само с олио за празника. Не се лишавайте от тази наслада. Непременно го опитайте! :) 


Продукти:

половин голяма тиква цигулка
пакет фини точени кори
шепа сушени кайсии
1/2 ч.ч. орехи
кафява захар Muscovado Dark Brown
1 портокал
3 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 кафена л. индийско орехче
4-5 с.л. галета
масло и олио смес


Обелете, измийте и настържете тиквата. Прехвърлете я в дълбока тенджера и я задушете на бавен огън за няколко минути с мъничко вода, без никаква мазнина, колкото да поомекне малко. 
Подгответе си останалите продукти на масата. Нарежете на малки парчета сушените кайсии и ги добавете при задушената тиква. Нарежете с нож орехите. Не ги мелете, за да се усещат. Оставете ги настрани. В малка купичка смесете сухите подправки (канела, джинджифил и индийско орехче). Оставете ги настрани. 
Разтопете на котлона смес от масло и олио в равни количества. Не уточнявам точно колко, тъй като всеки слага различно количество върху корите на око. Ако е необходимо разтопете допълнително. 
Вземете една тънка кора. Намажете я обилно с мазнина. Похлупете и притиснете върху нея втора кора. Поръсете с лъжица от сухите подправки навсякъде. Настържете на средното ренде портокалова кора върху цялата повърхност на кората тук-там, поръсете добре и с орехи. С лъжица поръсете от галетата в дъното на кората, където ще разположите плънката. Вземете от тиквената смес и сложете от нея на късата страна на кората по цялата дължина. С ръце наронете кафява захар отгоре. Тъй като тя се слепва, ще ви е по-лесно с ръце. 


Навийте рулото и прехвърлете внимателно в средна по големина кръгла тава. Ще вием рулата до центъра. По същия начин навийте и останалите кори, две по две. Внимавайте в рутината да не пропуснете някоя от съставките, както и коледните късмети :) 


След като подредите рулата в тавата ги намажете обилно с мазнина по повърхността, с помощта на лъжица. Изпечете щрудела, малко преди събитието, на 170 градуса за 30 минути, докато добие приятен кафяв загар. 


Оставете го да се поохлади и поръсете с пудра захар през цедка.



Да ви е сладко и ароматно :) 



сряда, 12 декември 2012 г.

Пълнени сушени чушки с булгур, стафиди и орехи и някои ефектни идеи за Коледна украса

Продължавам с менюто за Бъдни вечер :) Днес ви представям Пълнени сушени чушки с булгур, стафиди и орехи. Много са вкусни! Ако не ви кажат няма да разберете, че са с булгур. Непременно ги пригответе и някой друг път и си ги хапнете с кисело мляко. Знам, че традицията във България е да се пълнят чушки с боб. Арменската е с ориз, но ви приканвам да опитате и моя вариант с булгур. В крайна сметка малко разнообразие не вреди никому :) Няма да съжалявате!




Продукти:

7 сушени чушки
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
1 ч.ч. булгур (средна големина)
1/2 ч.ч. орехи
2 шепи стафиди
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. чубрица
сол
зехтин


Почистете булгура и го накиснете във вряла вода за 20 минути, в съотношение 2:1 (2 вода към 1 булгур). Потупайте чушките да паднат семената и ги накиснете в гореща вода за 20 минути, за да омекнат. 
Обелете и нарежете на ситно една глава лук, 2 скилидки чесън и настържете моркова. 
В тенджера задушете на силен огън лука, заедно с чесъна в малко зехтин и вода. Когато поомекнат добавете настъргания морков. Сложете стафидите, смлените на по-едро орехи, подправките и бъркайте непрекъснато. Накрая добавете и добре изцедения булгур. Разбъркайте . Отцедете чушките. Напълнете ги с плънката. Подредете ги в малка йена или тавичка. Полейте със зехтин и залейте с 1 ч.ч. подсолена вода. Печете на 200 градуса за 10-15 минути. Не бива да изгарят отгоре. 

Ако ги поднасяте в различен ден от Бъдни вечер можете да ги хапнете с кисело мляко.

Да ви е сладко!

За да допринеса за Коледния дух искам да ви споделя и някои интересни идеи за  ефектна Коледна украса, които можете да си изработите сами с подръчни материални. Домът ви ще се изпълни с аромат на портокал, карамфил, ябълка и канела :) 

Украса от портокал и карамфил


Необходими са ви два портокала с правилна форма и хубав оранжев цвят и две пакетчета карамфил. Карамфилът е подправка, която прилича на малки гвоздейчета. С помощта на малък, остър нож внимателно отрежете тънки спираловидни ленти в портокала. Набодете ги с гвоздейчета карамфил и аранжирайте топките по ваш вкус.

Сушени резенчета портокал и ябълка


С помощта на остър нож отрежете равно тънки, напречни резени портокал и ябълка. Подредете ги върху парче хартия за печене върху радиаторите у дома и изсушете за една нощ. На сутринта ще имате чудесни сушени портокалови и ябълкови чипсчета, които можете да използвате по ваше усмотрение като ефектен елемент върху вашите подаръци, като украса върху елхата или венец или дори като декорация на дряновото дръвче, заедно със звездички анасон, люти чушлета и пръчки канела. Така мисля да направя аз :) Сушенето на радиаторите е безплатно. Не е необходимо да харчите ток, за да ги сушите във фурната няколко часа. Но и това е вариант ако нямате парно.
Използвайте въображението си и включете децата в Коледните приготовления. Това ще им достави неимоверна радост :) 


Весели празници скъпи приятели! 

вторник, 4 декември 2012 г.

Честит първи сняг! Меню за Бъдни вечер

С падането на първия сняг ме обзема и Коледното настроение!
Тази година за първи път на мен се пада честта да съм домакиня на семейството на Бъдни вечер :) Много се вълнувам! Досега винаги сме празнували при моите родители и при родителите на мъжа ми, и аз почти нищо не приготвям, но тази година, когато семейството ни се увеличи и стана четиричленно искаме като истинско семейство да се порадваме на домашния уют с любими хора. Искам да украсим къщата и да светнем елхата, заедно с Аида, да накиприм дряновата клонка със сушени плодове и люти чушлета, да сложим новата красива покривка, която купих, свещника от медено тесто, който направихме, венец, да отрупам масата с традиционни вкусни блюда и да ни е топло и приятно..с аромат на канела и розова вода ...
Тъй като списвам кулинарен блог реших, че бих могла да ви бъда полезна и да ви дам някои идеи за разнообразяване на блюдата на Бъдни вечер.


Ето го и моето празнично меню:

Меню за празничната вечеря на Бъдни вечер:

1. Салата от кълнове
2. Арменски лозови сарми със стафиди и канела
3. Зелеви сърми с ориз, праз лук, сушени домати и орехи
4. Пълнени сушени чушки с булгур, стафиди и орехи
5. Топеница от сушени червени чушки с чесън и орехи
6. Хумус
7. Боб плакия с лимон и магданоз
8. Ашуре с шам фъстък и зърна от нар
9. Баница с късмети с тиква, сушени кайсии, орехи, канела и портокалова кора
10. Купа с плодове и орехи
11. Домашно опечен хляб

Някои от гореизброените ястия съм ви показвала, затова слагам линк към рецептите им. Останалите ще се опитам да покажа предварително, преди празника.

Днес ще ви покажа Зелевите сарми с ориз, праз лук, сушени домати и орехи
Получиха се много вкусни сарми, комбинация от сладко и кисело. Плънката е много ароматна, с леко сладникав привкус. Контрастира прекрасно на киселичките зелеви сарми.


Продукти за 6 бр.:

листа от кисело зеле
1/2 голяма ч.ч. ориз
връзка праз лук
100 г орехи
100 г сушени домати
сух босилек
зехтин
черен пипер
червен пипер
сол


Нарежете лука на ситно и го задушете в зехтин до омекване. Добавете нарязаните на ситно орехи, сушени домати и ориза. Налейте 1 голяма чаена чаша вода, намалете огъня на минимум, подправете с босилек, сол и черен пипер и гответе под капак, докато оризът стане почти готов.
Разпънете си предварително зелевите листа. Аз лично отрязвам жилата, ако са много дебели. Сложете от плънката в дъното по средата, похлупете левия и десния край на листа отгоре и навийте на рулце. По същия начин навийте и останалите сърми. На дъното на тенджера под налягане сложете накъсани листа. Подредете сармите и притиснете с обърната чиния. Гответе 20 минути, след което можете да ги запечете за още 20 минути във фурната. При поднасянето полейте със струйка зехтин и поръсете с червен пипер.


Топеница от сушени червени чушки, чесън и орехи



Продукти:

100 г сушени червени чушки
2 скилидки чесън
шепа орехи
сол
струйка зехтин

Сложете чушките за няколко минути да набъбнат във вряща вода. Прехвърлете ги в блендер, добавете чесъна, орехите, зехтина и солта и пасирайте за няколко минути. Добавете малко от водата, в която са вряли чушките и пасирайте до хомогенност. Разбъркайте с лъжица.
Поднесете с мек хляб, поръсена с орехи.

Да ви е сладко!