Търсене в този блог

понеделник, 28 януари 2013 г.

Портокалов кейк с шоколад

Ароматен и влажен портокалов кейк с парченца шоколад - кой би устоял на подобно изкушение? Още повече, че тази комбинация е неизменна класика! Оригиналното в тази рецепта е, че се използва не кора, а цял пасиран портокал, което прави кейкът много сочен и изключително дъхав. Освен това е лесен като детска игра - всичко се слага в блендера и се пасира. Доставете си това удоволствие с кафето. И малчуганите също ще го оценят по достойнство. А защо да не им дадете те да го направят? 


Продукти:

1 цял портокал
125 г меко масло
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч смлени орехи
150 г шоколад


Смелете 1/2 ч.ч. орехи в блендера или в мелачка и ги сложете в настрана.
Измийте портокала добре. Разрежете го на половина и после всяка половина отново на половина. С помощта на остър нож почистете ако има от бялата част и пасирайте в блендер. Добавете мекото масло. Сложете 1 ч.л. сода в половин чаена чаша вода, разбъркайте и я налейте в сместа. В началото сместа изглежда като леко пресечена от маслото. Това не трябва да ви притеснява. Изсипете захарта, ванилията, чукнете двете яйца, сложете двете чаши брашно и смлените орехи и пасирайте до хомогенност. Нарежете шоколада на парченца и го добавете. Разбъркайте с лъжица. 


Сложете хартия за печене на дъното на форма за печене. Изсипете сместа и печете на 160 градуса 1 час. Проверете с клечка. Кейкът по принцип е по-влажен, заради портокала. Не е сух като кекс. 


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от Annabelle Langbein's orange cake


25 коментара:

  1. Изглежда вкусно! Чудесни снимки, скъпа!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно и красиво!Дано си го направя в скоро време и аз...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, непременно го направи. Ще ви стане любим. Толкова е лесен.

      Изтриване
  3. БЪРЗО И ВКУСНО !
    Обожавам такива рецепти!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. zi4e, и аз мила. И дете може да ги направи. Пред дилемата, дали или винаги да го направиш печели :)))

      Изтриване
  4. Много прекрасно изглежда това!Страхотно си го направила!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен аромат и вкус,Ани!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, както винаги си много мила. Успешна седмица и за теб.

      Изтриване
  6. V kakva forma i kakav razmer se peche keksa?Iskam utre da go probvam.Izglejda super!Milena

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Милена,

      аз изпекох кекса в кръгла форма - дъното на електрическата ми тенджера, диаметърът е 23.5 см. Ако нямате такава можете да печете във форма за торта с такъв диаметър, със свалящ се ринг, като сложите хартия за печене на дъното. Успех.

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Бети, благодаря ти. Много се радвам, че ти хареса :)

      Изтриване
  8. И аз ги обичам такива сочни сладкиши! Освен това този тук е и много вкусен и ароматен! Рецептата е много интересна, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен кейк, Ани! Ароматен и вкусен! :)
    Усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  10. "Ароматен и влажен портокалов кейк с парченца шоколад - кой би устоял на подобно изкушение?" -Гарантирано никой,Ани,или аз поне със сигурност не мога да се въздържа от това изкушение!Още повече,че с Дани и Бети много ме провокирате с този сварен портокал,ще взема да го тествам и аз.
    Много ти е сочен кейкът!
    Прекрасен вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, портокалът не е сварен, а пасиран цял. Придава чудесна влажност на кейка. Непременно го опитай мила. Успешна седмица ти желая

      Изтриване
  11. Звучи много вкусно! Непременно ще го пробвам, само един въпрос - портокала обелва ли се или се смила с кората?
    Това ми е любимата комбинация - портокал и шоколад!
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Руми,

      не, не се обелва, само го срязвате на четвъртинки и отрязвате белите жили, които се виждат, иначе го смилате в робота цял.

      Изтриване
  12. Много приятно портокалово изкушение, Ани...:-))) Още сега ще го направя с удоволствие..Благодаря ти, Ани!

    Поздрави,
    Вени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Класическа комбинация от вкусове Вени. Смело напред. Много е сочен. Поздрави

      Изтриване