Търсене в този блог

сряда, 30 януари 2013 г.

Баница със сирене Рикота и спанак

Правих тази баница преди време. Толкова беше вкусна, че до снимки не се и стигна :)
Днес минах на поправителен :) Не е от най-фотогеничните баници, но пък е много вкусна, с пресен спанак и чесън, сирене Рикота, краве сирене и пармезан.


Продукти:

1 пакет дърпани кори на сач
500 г пресен спанак
връзка пресен чесън
250 г сирене Рикота
200 г краве сирене
50 г пармезан
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
100 г галета
1 яйце
100 г масло
зехтин

Измийте и нарежете спанака на ситно. Нарежете пресния чесън и го задушете в малко зехтин на котлона за минута-две, заедно със спанака. Отцедете излишната вода през цедка и сложете спанака в купа. Добавете сиренето Рикота, кравето сирене, настъргания пармезан, яйцето, 50 г от галетата, индийското орехче, черния пипер и солта. Разбъркайте плънката добре. 


Стопете маслото на котлона. Загрейте фурната на 180 градуса.
Вземете правоъгълна тава. Намажете я с малко от стопеното масло. Сложете половината кори, като всяка мажете с масло. Посипете с втората половина галета. Разпределете плънката  равномерно. 


Подредете останалите кори, като отново намажете всяка с масло. Намажете и последната. Печете баницата 40 минути. Разрежете на парчета и поднесете.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от Good Food

понеделник, 28 януари 2013 г.

Портокалов кейк с шоколад

Ароматен и влажен портокалов кейк с парченца шоколад - кой би устоял на подобно изкушение? Още повече, че тази комбинация е неизменна класика! Оригиналното в тази рецепта е, че се използва не кора, а цял пасиран портокал, което прави кейкът много сочен и изключително дъхав. Освен това е лесен като детска игра - всичко се слага в блендера и се пасира. Доставете си това удоволствие с кафето. И малчуганите също ще го оценят по достойнство. А защо да не им дадете те да го направят? 


Продукти:

1 цял портокал
125 г меко масло
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч смлени орехи
150 г шоколад


Смелете 1/2 ч.ч. орехи в блендера или в мелачка и ги сложете в настрана.
Измийте портокала добре. Разрежете го на половина и после всяка половина отново на половина. С помощта на остър нож почистете ако има от бялата част и пасирайте в блендер. Добавете мекото масло. Сложете 1 ч.л. сода в половин чаена чаша вода, разбъркайте и я налейте в сместа. В началото сместа изглежда като леко пресечена от маслото. Това не трябва да ви притеснява. Изсипете захарта, ванилията, чукнете двете яйца, сложете двете чаши брашно и смлените орехи и пасирайте до хомогенност. Нарежете шоколада на парченца и го добавете. Разбъркайте с лъжица. 


Сложете хартия за печене на дъното на форма за печене. Изсипете сместа и печете на 160 градуса 1 час. Проверете с клечка. Кейкът по принцип е по-влажен, заради портокала. Не е сух като кекс. 


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от Annabelle Langbein's orange cake


петък, 25 януари 2013 г.

Пай с пиле и гъби

В предишната публикация ви показах Тарт Татен с чери домати, приготвен с бутер тесто, и ви обещах да покажа какво да приготвите от втората половина. 
Днешната рецепта е за Пай с пиле и гъби, покрит с бутер тесто. Той е идеалната седмична вечеря - бърза, лесна и много вкусна. Хрупкава коричка, под която се крие крехко пиле с гъби в нежен сметаново-горчичен сос с аромат на мащерка. Не го пропускайте :) 


Продукти:

2 бр. пилешки гърди
1 кубче масло
зехтин
1 глава лук
5-6 големи гъби
1 с.л. брашно
3 с.л. заквасена сметана
2 ч.л. горчица
шепа листенца прясна мащерка
1/4 ч.л. индийско орехче
200 мл. био зеленчуков бульон
черен пипер
сол

100 г сирене Гауда (или кашкавал)
половин пакет бутер тесто
1 яйце за намазване


Загрейте фурната на 200 градуса. Кипнете 200 мл вода с едно кубче бульон. Подгответе си продуктите. Нарежете пилешкото месо на средно големи кубчета. Почистете и нарежете лука на полумесеци, а гъбите на филийки. 
Сложете масло и зехтин в тенджерка и изсипете пилешките хапки. Гответе няколко минути, след което добавете лука и гъбите. Разбъркайте и гответе под капак няколко минути. Сложете брашното и разбъркайте. Веднага добавете сметаната, горчицата и бульона и разбъркайте добре. Поръсете с подправките мащерка, индийско орехче, черен пипер и съвсем малко сол, тъй като има бульон. Оставете да поври всичко заедно за десетина минути, докато сосът се редуцира и сгъсти леко.


През това време разстелете бутер тестото на плота. Отрежете правоъгълник с големината на съда, в който ще печете и с помощта на нож направете внимателно ромбоиди на повърхността. 
Изсипете пилешко-гъбената смес на дъното на тавичка или йена. Настържете сиренето Гауда обилно отгоре, след което покрийте с кората от бутер тесто. Намажете с разбито яйце и печете на най-горната решетка на фурната за 15 минути. Нарежете на парчета и поднесете с гарнитура от задушени зеленчуци или в компанията на салата.


Да ви е сладко!

Рецепта: Адаптирана от Джейми Оливър



сряда, 23 януари 2013 г.

Тарт Татен с чери домати

Много харесвам сладката Лорейн Паскал :) Толкова апетитно и вкусно говори за храната, че на човек му се прияжда всичко, което види да приготвя. След Яйцата по шотландски днес насочвам вниманието ви към поредното нейно изкушение - изкусителния Тарт татен с чери домати.  Честно да си призная очаквах да е вкусен, но не чак толкова. Оригиналната рецепта е с босилек. Класика! Аз нямах и го замених с прясна мащерка. Резултатът надмина очакванията ми. Комбинацията от чери домати, мед, хлебни трохи, мащерка и бутер тесто се оказа уникално вкусна.
От втората половина бутер тесто ще покажа как да приготвите Пай с пиле.


Продукти:

500 г чери домати
зехтин
1 с.л. мед
черен пипер
сол
1 филия хляб на трохи
шепа листенца прясна мащерка

1/2 пакет бутер тесто
1 яйце


Загрейте фурната на 200 градуса.
Изберете съд, в който можете да готвите на котлона и след това да печете във фурната с него.
Аз използвах тефлонова тенджера с метални дръжки. Разтворете бутер тестото. Обърнете тенджерата върху него и притиснете, така че да се отбележи диаметърът й. Вдигнете я и отрежете кръга с помощта на остър нож.
Налейте струя зехтин в тенджерата и изсипете чери доматите в нея. Ако нямате достатъчно домати можете да ги разрежете на половинки като мен. Полейте ги с една супена лъжица течен мед, поръсете с черен пипер и сол и поръсете с листенца прясна мащерка. Ако медът ви е захаросан можете да го стопите в микроволновата фурна за около 20 секунди. Гответе доматите на силен огън за няколко минути. Внимателно разбъркайте един път, след което поръсете с трохите от филията хляб. Те ще поемат част от течността. Покрийте внимателно с кръга от бутер тесто и притиснете краищата с помощта на опакото на ножа към доматите, така че да ги запечата. Намажете с разбито яйце. Прехвърлете тенджерата във фурната и печете около 15 минути на загрята фурна, до покафеняване, след което намалете на 100 градуса и печете още 10 минути. Можете леко да боднете тестото посредата един-два пъти, за да не се вдига много. След като го извадите ще спадне. Изчакайте няколко минути. Похлупете съда с чиния с малко по-голям диаметър. Сложете си кухненски ръкавици и внимателно над мивката, за да не изтече излишна течност, обърнете решително тарта върху чинията. Поръсете с листенца мащерка и полейте със струйка зехтин преди поднасяне. 

Да ви е сладко!

Рецепта: Адаптирана от Сладката Лорейн




понеделник, 21 януари 2013 г.

Разядка със сирене Рикота и пушена сьомга

Бързо и много вкусно похапване, когато не разполагате с много време или гурме разядка за гости. Насладете се на този истински деликатес с чаша бяло вино в добра компания.
Благодаря ти татко за чудесната рецепта! :)


Продукти:

250 г сирене Рикота
100 г пушена сьомга
връзка магданоз
четвъртина глава лук
1 скилидка чесън
шепа сурово кашу (или кедрови ядки)
1 ч.л. каперси
1 ч.л. Дижонска горчица
2 ч.л. зехтин
сок от почти 1 лимон
черен пипер
сол

2 бр. хлебчета чиабата с маслини
зехтин
3 сварени яйца


Сварете яйцата и ги обелете.
Сложете Рикотата в купа. Към нея добавете всички останали продукти като нарязания на ситно магданоз, кашуто, сьомгата нарязана на фини жулиени, лукът и чесънът стиснати през преса за чесън, всички подправки, заедно със сокът от почти един цял лимон и каперсите. Разбъркайте всичко добре и опитайте дали е по ваш вкус. 


Разрежете хлебчетата чиабата през средата. Опечете ги на скара или на грил, докато леко покафенеят. Поръсете със струйка зехтин хлебчето, след което нанесете пухкав слой от крема. Нарежете сварените яйца на колелца и подредете по два-три резена върху всяко хлебче. Поръсете с черен пипер и малко сол.


Да ви е сладко с чаша бяло вино!


четвъртък, 17 януари 2013 г.

Боб касерол с наденици

Само при вида на този ароматен боб с наденици със сигурност ще зарадвате по силните ви половинки дами! :) Изключително вкусен и засищащ. Бърз и много впечатляващ боб, който трайно ще навлезе в менюто ви. 
Готвенето на боб е много бавно и трудоемко занимание. Първо бобът се кисне, после се вари, за да се махне първата му вода, накрая се готви. Отнема много време, а доста често и резултатът не е този, който сте очаквали, защото бобът, въпреки всичко, понякога хрупа. Именно по тази причина използвах консервиран бял боб в буркан, екстра качество с моркови и чушки, който смесих с домашно приготвения доматен сос с характерни български подправки като джоджен и девесил. Ако не откриете такъв боб, непременно добавете един морков и една червена чушка към соса. Надениците приготвих на скара, но ако вие желаете можете и да ги изпържите в тиган. Аз както знаете ако мога да си спестя някоя излишна калория не бих пропуснала тази възможност :) 
Поднесете топлото ястие директно в съда на масата и ще почувствате домашния уют, който това вкусно блюдо създава. 



Продукти:

400 г консервиран боб (с моркови и чушки)
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 люта зелена чушка
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. девесил
680 мл доматено пюре
черен пипер
сол
4-5 бр. селски наденици
пресен магданоз за поръсване


Нарежете лука и чесъна и лютата чушка на ситно и ги задушете в зехтин с малко водичка, докато водата се изпари и остане само на мазнина. Поръсете с джоджена и девесила и разбъркайте добре. Налейте доматеното пюре, поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте. Оставете да поври, докато се редуцира и водата се изпари. 


През това време направете на надениците по няколко напречни малки разреза с остър нож и ги изпечете на скарата (парти грил) от всички страни до зачервяване. Прехвърлете ги в дълбок съд за печене.


Изсипете боба в доматения сос с подправки и оставете да покъкри всичко заедно на бавен огън за около 15 минути, след което го пресипете при надениците. Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. Поръсете топлото ястие с магданоз. Поднесете с мек хляб, люти чушлета и горчица. 


Да ви е сладко!





понеделник, 14 януари 2013 г.

Яйца по шотландски

Днес ви представям яйца по шотландски. Красиви и вкусни те могат да бъдат ефектна вечеря, в компанията на една свежа салата. Приготвени са от селски наденици с подправки и сварени яйца. Моите бяха наденици смес свинско и телешко месо с магданоз, лук и подправки, която изстисках в купа и добавих допълнително индийско орехче и мащерка. Могат да се приготвят и с кайма. Също така ако предпочитате можете да ги изпържите, но лично аз предпочитам да спестя излишните калории. Яйцата не бива да се варят прекалено дълго, за да не се появи син кръг около жълтъка. 


Продукти за 5 бр: 

3 наденици (смес)
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. мащерка
черен пипер
сол

5 сварени яйца

100 г брашно
100 г галета
1 яйце


Сварете яйцата за 5 минути и ги обелете. 
Изстискайте надениците в купа. Подправете с индийско орехче, мащерка, сол и черен пипер и разбъркайте добре. 
В три купички си пригответе продуктите за овалване. В едната сложете брашното. В другата яйцето, а в третата галетата. 
С намокрени ръце откъснете от месото и го разтеглете върху кухненско фолио, докато стане около 0,5-1 см. дебело. Оваляйте едно от яйцата в брашното. Сложете го в единия край и заедно с фолиото завийте на стегнато рулце. 


Притиснете хубаво краищата и там, където се слепва. Увийте го във фолиото като малка бомбичка. 


След това отстранете фолиото и го потопете в яйцето и галетата последователно. Прехвърлете го в малка тавичка. По същия начин завийте и другите яйца в месо и ги подредете в тавата. Поръсете с зехтин и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.



Да ви е сладко!

Адаптирано от "Сладката Лорейн"

сряда, 9 януари 2013 г.

Паста Путанеска

Паста Путанеска е една италианска класика. Характерното за нея е, че в продуктите за соса присъстват и рибки аншоа, които се разтапят в зехтина и чесъна. Гарантирам ви, че няма да усетите вкус на риба. Тя е по-скоро като солена подправка в случая. Аз самата не обичам аншоа, но тази паста определено заслужава вниманието ви! Една малка екстра, която добавих от мен е, че сложих и чери доматки и за разкош накрая уплътних соса с малко заквасена сметана. 


Продукти:

300 г талиатели
3-4 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
3 филета аншоа
4 розови или градински домата
(аз използвах 2 домата и 10-тина чери домати)
2 с.л. каперси
шепа зелени маслини
връзка магданоз
2 с.л. заквасена сметана
черен пипер
сол


Измийте и нарежете доматите на кубчета. Ако ползвате и чери домати просто ги нарежете на четвъртинки. Подгответе си и нарязаните на четвъртинки маслини.
Загрейте зехтина в тиган на слаб огън. Запържете в него изстисканите скилидки чесън, заедно с филетата аншоа. Бъркайте с дървена лъжица, докато рибните филета се стопят. Добавете нарязаните домати. На този етап можете да засилите котлона. Добавете каперсите и нарязаните маслини. Поръсете с черен пипер и сол. Добавете и магданоза. Накрая завършете с 2 с.л. заквасена сметана и разбъркайте добре, за да уплътните соса.


В дълбока тенджера кипнете вода с 1 ч.л. сол. Сварете пастата според указанието на опаковката. Ако е прясна 2-3 минути. Ако е суха 11 минути.
Излейте водата, като внимавайте да оставите малко от нея на дъното. Не бива да я пресушавате напълно. Излейте соса в нея и разбъркайте добре всичко.
Поднесете пастата топла, поръсена с прясно настърган пармезан.

Да ви е сладко!


понеделник, 7 януари 2013 г.

Наложена баница със сирене

      За мен истинската баница е с много сирене и аромат на масло. Разбира се най-добре е да е с домашно-точени кори, но когато не разполагате с време и искате да приготвите вкусна и уютна съботно-неделна закуска за вашето семейство тази наложена баница със сирене с готови кори е перфектното решение. Мирише на масло, достатъчно хранителна е за вашите деца, защото е с прясно мляко и за разнообразие можете да я поднесете, поръсена с пудра захар. У дома я обичаме точно така в компанията на кисело мляко. Приготвя се за 15 минути. Ако не разполагате с мляко, можете да я приготвите и с газирана вода. 


Продукти:

1 пакет фини точени кори
250-300 г качествено сирене
125 г качествено масло
500 мл прясно мляко
3 яйца

Вземете кръгла тава. Започнете да редите баницата по следния начин. Слагате две кори една върху друга. Отгоре поръсвате с натрошено сирене. Отгоре отново две кори и поръсвате със сирене. Продължете в същата хронология до изчерпване на корите и сиренето. Завършете с ред кори. Откъсвайте излишните кори и ги слагайте по средата. Не изхвърляйте нищо.
Стопете маслото в малка съдинка на котлона.
Разрежете баницата на квадратни парчета. С помощта на супена лъжица полейте фугите между парчетата и по ръба на тавата обилно с масло. 
В купа разбийте с тел 3 яйца. Налейте 500 мл прясно мляко и разбийте заедно. Полейте внимателно цялата баница. Печете 35-40 минути на предварително загрята фурна на 180 градуса или докато придобие златист загар.
Извадете, напръскайте с няколко капки вода, покрийте с кърпа и оставете баницата малко да почине.
Поднесете топла или студена, по желание, поръсена с пудра захар и кисело мляко.

Да ви е сладко!