четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Баница с пушена сьомга и сирене Бри

   Тази баничка се роди като пълна импровизация, спрямо наличните у дома продукти. Затова я направих в малка тавичка с диаметър 24 см. Но вие разбира се можете да удвоите количеството и да я направите в по-голяма тавичка. Така смятам да процедирам за следващия път и аз ;)  Получи се много пухкава и вкусна баничка с нежен вкус на пушена сьомга. Нестандартно и много приятно предястие. А защо не и лека вечеря? Преценете сами :) 


Продукти за кръгла форма с диаметър 24 см ( 8 триъгълни парчета):

половин пакет фини точени кори
100 г пушена сьомга
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
връзка копър
100 г сирене Бри
2 яйца
черен пипер
сол
60 г масло

за заливката: 

1 яйце
100 мл готварска сметана
50 мл прясно мляко
черен пипер
сол


Подгответе сместа за плънката. В купа разбийте двете яйца с вилица. Нарежете сиренето Бри на кубчета. Нарежете копъра и пресния лук. Добавете черен пипер и малко сол. Накъсайте пушената сьомга на малки парчета и сложете и нея. Разбъркайте всичко добре. 
Отворете корите. Стопете маслото на котлона.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Аз използвах кръгла тавичка с диаметър 24 см. Намажете дъното с масло. Сложете три кори. Откъснете излишните парчета. Поръсете от плънката. Повторете три кори и отново малко плънка. Това количество плънка ми стигна за 4 реда. Редувайте, докато ви свърши плънката. Завършете с кори. Разрежете баницата на 8 триъгълника. Полейте по фугите с разтопеното масло. 
В купа разбийте яйцето за заливката. Налейте сметаната и прясното мляко и разбийте добре. Полейте баницата. 
Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 35 минути, докато придобие златист цвят.


Да ви е сладко!

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Най-лесният Чийзкейк с боровинки

Главният майстор сладкар на Гранд Хотел София, Васко Василев, е съпруг на моя приятелка. Миналата година го впечатлих на едно събитие с моята Торта с бадеми, маскарпоне и шоколад. А тази година той впечатли нас с неговия невероятно лесен и вкусен чийзкейк с малини в предаването на Лео. За първи път опитах чийзкейка при майка ми със сладко от боровинки и страшно много ми хареса. Не можах да повярвам, че не е направен с "Филаделфия", а с българското крема сирене, онова в малките пакетчета, помните ли го? Помислих си, щом главният майстор сладкар на 5 звезден хотел го е предпочел в чийзкейка си, значи има защо!Моето мнение е, че този чийзкейк е много вкусен и пристрастяващ, със своята лека и нежна текстура, без сметани и излишни сирена. Едно парче никога не ти е достатъчно..Излишно е да ви казвам, че е икономичен и безумно лесен за приготвяне и всяко дете би могло да го направи  само. Стига толкова приказки :) Ето рецептата:


Продукти за крема:

6 пакетчета българско крема сирене
200 г захар
1 ванилия
4 яйца

продукти за основата:

2 пакета чаени бисквити по 175 г.
100 г меко масло

1 буркан сладко от боровинки (или друго сладко по избор)


Загрейте фурната на 150 градуса.
Изсипете бисквитите и мекото масло във блендер и пасирайте, докато получите трохи. Изсипете ги във форма със свалящ се ринг и хубаво заравнете и притиснете на дъното. 
Разбийте с миксер крема сиренето, заедно със захарта и ванилията. Чукнете яйцата и разбийте всичко добре до гладкост. Налейте крема върху бисквитената основа и изпечете чийзкейка за 25 минути. По принцип чийзкейкът е готов, когато краищата са стегнали, а средата леко мърда, при разклащане на съда. Ако ви се стори, че не е готов, печете още няколко минути. Намажете го с боровинковото сладко, изчакайте да изстине и го охладете за няколко часа в хладилник. 

Да ви е сладко!

сряда, 20 февруари 2013 г.

Телешко пармиджана

Рядко приготвям телешко месо у дома. Основно, защото трудно се намира качествено телешко месо. Не един път ми се е случвало дори телешки джолан след готвене в тенджера под налягане да не става крехко.
В последния брой на списание Меню харесах една рецепта за Телешко пармиджано. Реших да опитам, пък каквото сабя покаже. Този път имахме късмет и намерихме много хубаво, жилесто контрафиле, което честно да ви кажа, след като го запечатах на тигана и го запекох с доматения сос и сирената, стана крехко като пилешко месо. Непременно опитайте тази рецепта. Доставете си това удоволствие.


Продукти:

2 парчета телешко контрафиле по 200 г
1 ч.ч. галета
4 с.л. натърган Пармезан
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
2 яйца
50 мл зехтин
2 топки Моцарела
100 г Пармезан за запичане

продукти за соса:

1 глава лук
3 скилидки чесън
50 мл зехтин
500 г доматено пюре
шепа листа пресен босилек
черен пипер
сол


Разрежете всяко от парчетата телешко на три пържоли. Начукайте ги през домакинско фолио. 
В купа смесете настъргания Пармезан с галетата, ригана и мащерката. В друга купа разбийте с вилица яйцата с малко сол. Потопете месото в яйцето, след което в сместа с Пармезан и галета. Зачервете ги в тиган за по няколко минути от двете страни и ги прехвърлете в тавичка. 


Пригответе соса. Задушете лука и чесъна в зехтин с малко вода, докато омекнат. Изсипете доматите и овкусете със сол и черен пипер. Оставете малко да поври на слаб огън, докато се сгъсти и накрая сложете босилека, нарязан на ситно. Разпределете соса върху месото. Поставете отгоре резени Моцарела и поръсете с настъргано Пармиджано.
Изпечете ястието за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато сирената се разтопят и зачервят. 

Да ви е сладко!

Източник: сп. Меню, брой 64

неделя, 17 февруари 2013 г.

Морковена торта

Опитвала съм морковена торта няколко пъти, но никога досега не ме е грабвала. Някак суха ми стоеше. Напомняше ми на кекс с глазура. Не беше моят десерт. Няколко мои читатели са искали да направя морковена торта и ето, че дойде и нейният ред, а поводът беше рожденият ден на татко на 16 февруари. Реших да й дам последен шанс. Разрових се и попаднах на не традиционната рецепта на Йоана за Морковена торта. Още след като я прочетох бях сигурна, че ще остана приятно изненадана, особено при наличието на ананас, портокалова кора, лешници и толкова аромати. А за крема имах концепция още от преди това и бях сигурна в крайния резултат. За тази торта за първи път направих и фигурки от марципан. Много им се радвах на сладките морковчета, които за мое учудване първи се изядоха и то, не от Аида :) Направих някои промени в количествата продукти - намалих малко захарта, количеството ананас, замених карамфила с джинджифил. Промених малко и крема, като обогатих вкуса с повече масло, лимонов сок и лимонова кора. Придаде чудесна свежест на тортата. Сиропирах и блатовете със сиропа от ананаса и по този начин постигнах онзи ефект, който търсех в морковената торта, за да ми хареса. Докато се печаха блатовете у дома ухаеше вълшебно. Поради броя поканени гости на рождения ден направих тортата кръгла в 26 см форма.
Всички много я харесаха. Беше много вкусна, леко по-влажна и с много дъхав, свеж крем. Гостите никога не биха предположили, че в тортата има моркови, ако не бях сложила "подсказка" :)))


NB: Не сглобявайте тортата от предишния ден, тъй като кремът ще изсъхне и стегне прекалено много. Пригответе крема на деня.

Продукти за блатовете:

3 яйца със стайна температура
200 г бяла захар
100 г тъмно кафява захар Muscovado
щипка сол
1 ванилия
кората от 1 портокал
100 мл олио
400 г настъргани на ситно моркови
150 г смлени белени лешници
150 г консерва ананас на кубчета
300 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. джинджифил на прах

продукти за крема:

525 г крема сирене
180 г меко масло
180 г пудра захар
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок

продукти за морковчетата от марципан:

100 г белени сурови бадеми
200 г пудра захар
1 белтък
жълта, червена и зелена боя на прах
няколко капки алкохол

10 бр. половинки ядки орехи за украса


Настържете си морковите. Смелете във блендер лешниците на ситно. 
Разбийте яйцата с двата вида захар, докато увеличат обема си и станат на пухкав крем. Добавете портокаловата кора, олиото и ванилията. Смелете за кратко. 
Загрейте фурната на 180 градуса. 
Изсипете настърганите моркови, ананасът на кубчета и смлените лешници. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула. Смесете брашното с останалите сухи подправки като бакпулвер, канела, индийско орехче, сол и джинджифил и ги пресейте. Изсипете ги в сместа и бъркайте внимателно с лъжицата. 
Подгответе си тава, постлана с хартия за печене, върху която да сложите ринг или кръгла форма със свалящ се ринг, на дъното, на която да сложите хартия. Разпределете сместа на две и изпечете двата блата последователно във формата за 30 минути всеки или докато клечката излезе суха. Оставете ги да изстинат. През това време си пригответе крема.
В купа разбийте с миксер до гладкост крема сиренето, заедно с маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете малко лимонов сок и кората от половин лимон. Разбъркайте добре. 


Сглобяване на тортата:

Поставете първия блат върху картон или тортена чиния. Стегнете го в ринга, за да ви е по-лесно да сглобите тортата. Сиропирайте го с няколко лъжици от сиропа на ананаса. Намажете с 1/3 от крема. Сложете втория блат. Сиропирайте и него и намажете с крем. Приберете в хладилник за 2 часа малко да стегне. Свалете ринга и намажете с останалия крем стените. Приберете отново в хладилник за няколко часа. През това време пригответе декорацията.


Морковчета от марципан:

Смелете фино във блендер 100 г сурови белени бадеми. Добавете пудрата захар и белтъка от едно яйце и мелете, докато сместа стане хомогенна. Приберете в хладилник за 1-2 часа да почине и да стегне. Работете бързо с марципана, защото омеква от топлината на ръцете. 
Откъснете две топки от тестото. Сложете много малко от боята в капачка и сложете 2-3 капки алкохол, след това изсипете боята върху топката тесто, която искате да оцветите. Месете с пръсти, до получаване на желания цвят. Оранжево ще получите като първо боядисате в жълто тестото и след това с малко червено. Оформете морковчетата с длани. Направете малка дупка, откъм широката част с шишче, за да пъхнете там листото. Топнете шишчето в какао на прах и направете няколко разреза на морковчето за по-автентичен вид. 
Декорирайте тортата с морковчетата и половинки ядки орех.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от http://www.kulinarno-joana.com/















четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Запеканка с броколи и гъби с четири сирена

Знаете, че съм привърженик на бързите, лесни и вкусни седмични вечери. В раздел Основни блюда можете да откриете много идеи за такива ястия, с които да разнообразите трапезата си.
Днешното ми предложение, Запеканка с броколи и гъби с четири сирена, съм сигурна, че бързо ще заеме своето място в графата "любими" :) Задължителните съставки са само броколи и гъби. От там нататък можете да сложите каквито предпочитате сирена и шунка. 


Продукти:

1 голяма глава броколи
300 г гъби
100 г шунка
150 г сирене Гауда
100 г сирене Чедър
1 опаковка пушено топено сирене
150 г кашкавал
10 с.л. заквасена сметана
50 г масло
черен пипер
сол


Отделете розичките броколи и ги сварете в подсолена вода до омекване. Измийте, нарежете и задушете гъбите в маслото. Подправете с малко сол и черен пипер.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Докато се готвят броколите и гъбите си нарежете сирената и шунката. Отделете половината кашкавал, за да го настържете към края на печенето на повърхността. 
Изсипете отцедените розички броколи на дъното на тавичка за печене. 


Отгоре разпределете гъбите. 


Разпределете равномерно парчетата шунка и сирената. Тук там сложете по супена лъжица заквасена сметана. 


Поръсете с черен пипер и печете ястието половин час на загрята фурна. Към края на печенето отворете фурната, притиснете с вилица топеното сирене, за да омекне, поръсете с настърган кашкавал и печете още пет минути, докато добие златист загар. 



Да ви е сладко!


вторник, 5 февруари 2013 г.

Шоколадов тарт с лешници и касис

Преди седмица бях поканена на погача на едно приятелско бебче. По традиция се носи нещо сладко и реших да направя и занеса този вкусен Шоколадов тарт с лешници, който си бях набелязала във блога на Ирина Купенска.
Уверявам ви не е за изпускане! Много шоколадов, наситен, с нежна текстура и аромат на лешници. Консистенцията на крема е като на мус, но върху хрупкава бисквитена подложка. Спазих пропорциите на Ирина, защото така сладкишът е съвършен. Декорирах с клонки касис.


Продукти за блата:

100 г печени, безсолни лешници
1 пакет какаови бисквити
1 с.л. какао
2 с.л. пудра захар
100 г разтопено масло


продукти за крема:

250 г натурален шоколад
350 мл сладкарска сметана
1 с.л. какао
3 яйца
1 ванилия

за украса:

горчиво какаво
клонки касис


Смелете във блендер лешниците, заедно с бисквитите. Добавете захарта, какаото и накрая разтопеното масло и пасирайте, докато получите мокри трохи. Изсипете ги във форма със свалящ се ринг. С помощта на супена лъжица оформете борд и дъно. Леко притискайте, но не прекалено, за да не стане основата много твърда при рязане. За да има по-добър вид можете да подравните борда с нож, така че да е равен. Приберете формата в хладилник за 15 минути. 
Загрейте фурната на 180 градуса.
Затоплете сметаната на котлона, докато клокне. В купа сложете начупения шоколад, какаото и ванилията. Залейте го с топлата сметана и бъркайте до хомогенност. Не бива да остават бучици. Изчакайте да се поохлади и добавете яйцата. Разбъркайте и налейте върху охладената бисквитена основа. Печете 20 минути. Оставете да изстине напълно. Поръсете с горчиво какао и декорирайте с малини или клонки касис. 

Да ви е сладко!

Източник: Sunshine's kitchen