петък, 31 май 2013 г.

Повод да почерпя



   Скъпи приятели, днес имам повод да почерпя. Ако следите редовно Вкуснотека, сигурно знаете с каква любов и отдаденост водя блога си. И когато човек прави нещо със сърцето си, рано или късно то се развива в някаква посока. 
  Получих предложение да списвам редовна,  седмична рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба „ЕТНО“. Още преди година имах идея да съвместявам рецептите с подходящи за тях вина, но така и не доведох нещата до край и сега това предложение дойде точно на място. В продължение на шест месеца, в допълнение към останалите рецепти, които публикувам, всяка седмица ще ви показвам по едно ястие, салата, предястие или десерт, което е подходящо за едно от вината на марката. Надявам се да успея да ви заинтригувам .
   Благодаря ви за вдъхновението, което ми давате с отзивите и подкрепата си! Обещавам за в бъдеще да откривам още по-вълнуващи гурме комбинации. Наздраве!


   П.С. Според вас какво вино би подхождало на „Ягодовия галет“, който ви предлагам днес?

сряда, 29 май 2013 г.

Пълнени чушки с киноа, тиквички и домати

     Днешната рецепта е вдъхновена от рецептата на Мария Митева-Кристоу за Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички.  Бях купила чудесни зелени камби и исках да ги напълня с нещо вкусно и по-нестандартно. Затова рецептата на Мария привлече вниманието ми. Замених булгура с киноа, която напоследък ми се превърна в много любима зърнена култура и добавих чубрица, вместо джоджен, както и 3 скилидки чесън разбира се :) Запазих всичко останало като технология. Чушките станаха разкошни. Много вкусни и леки! Направо не можеш да се спреш. 


Продукти:

9-10 бр. зелени камби
1 голяма чаена чаша киноа
2 тиквички
5-6 сушени доматчета
1 домат
3 скилидки чесън
1 био зеленчуков бульон
1 ч.л. чубрица
зехтин
черен пипер
сол


Подгответе си продуктите. Настържете тиквичките, поръсете ги с малко сол и ги оставете да се отцедят от водата. Нарежете сушените доматчета и домата на кубчета. Измийте и почистете чушките от семената, като отрежете капачето. Не изхвърляйте частта около дръжката. Нарежете и нея на парчета, ще я вложим в плънката. 
Налейте струйка зехтин в тиган и задушете нарязаните зеленчуци, без самите чушки. Задушете настърганите тиквички, нарязаните домати, парченца чушка и стиснете скилидките чесън. Добавете чубрица, черен пипер и сол.
Налейте 2 големи чаени чаши вода в тенджера, сложете бульона и киноата и варете 10-15 минути, след като заври, докато поеме водата.
Изсипете задушените зеленчуци при киноата и разбъркайте плънката. 
Напълнете чушките и ги подредете в тавичка. Полейте със струйка зехтин и налейте 1 пръст вода на дъното. Поръсете с щипка сол. 
Изпечете ястието за един час на 200 градуса, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно. 

Поднесете в компанията на таратор или свежа салата.


Да ви е сладко!

понеделник, 20 май 2013 г.

Боб със суров зеленчуков сос (по рецепта на фитнес инструктура Руми Илиева)

    Определено тази технология за приготвяне на боб ще се превърне в една от любимите ми. И преди съм ви показвала какъв боб ползвам от буркан. Необходимо е само да пасирате зеленчуковия сос и да го смесите с боба. Толкова е лесно. Хубавото на тази рецепта е, че се запазват всички витамини от зеленчуците в ястието, тъй като е суров. Рецептата е също така подходяща за суровоядци и вегани. Както Руми е писала, всеки, който е опитал този боб го харесва. Вкусно е като основно ястие, като салатка, тъй като е студен, а също така е разкошен и на другия ден, когато е поел хубаво всички аромати от пресните зеленчуци, намазан върху мек хляб, като разядка. 


Продукти:

540 г сварен боб от буркан
2 червени чушки
1 авокадо
1 морков
връзка магданоз
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 розов домат
няколко листа зелена салата
сокът от половин лимон
черен пипер
сол
струйка зехтин

Измийте и обелете всички зеленчуци и ги сложете заедно в блендера. Пасирайте, докато получите хомогенна смес. Не е необходимо да е съвсем гладко пасирана, дори напротив. Изсипете соса в купа и добавете сварения боб. Разбъркайте добре. Поднесете така студен.

Да ви е сладко!


събота, 18 май 2013 г.

Кюфтенца с риба тон ( по рецепта на фитнес инструктура Руми Илиева)

     Рецептата за тези вкусни фитнес кюфтенца е на инструктура Руми Илиева, която изготви индивидуален хранителен план на Ути Бъчваров. Много ми допаднаха, защото са печени и с много зеленчуци. Оказаха се и много вкусни. Хапват се като семки. Чудесно мезе са за чаша бяло вино или бира, а са и много диетични.


Продукти за 11 бр. кюфтенца:

2 консерви филе риба тон в собствен сос
1 картоф
1 тиквичка
1 морков
1 червена чушка
50 г пармезан
кората от 1/2 лимон
1 яйце
1 стрък пресен чесън
черен пипер
сол
зехтин


Настържете картофа, моркова и тиквичката и ги отцедете с ръце от излишната вода. Прехвърлете отцеденото "месо" в купа. Добавете филето от риба тон, отцедено от водата. Настържете или нарежете на фини парченца червената чушка, лимоновата кора и нарежете пресния чесън на ситно. Настържете и пармезана и чукнете едно яйце. Капнете няколко капки зехтин, поръсете с черен пипер и съвсем мъничко сол, тъй като има пармезан. Размесете всичко с ръка, докато получите хомогенна смес. 
Постелете тавичка с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. Оформете кюфтенца с ръце и ги подредете върху хартията. Изпечете ги без допълнителна мазнина за около половин час. Ако желаете можете по средата на печенето леко да ги обърнете, за да се изпекат равномерно от двете страни.
Поднесете ги студени.

Да ви е сладко!

сряда, 15 май 2013 г.

Пълнозърнест, здравословен киш с тиквички, патладжан и домат

    Много вкусен киш! Исках да приготвя нещо леко за хапване. Вдъхнови ме Ути с неговия копривен Киш Лорен, но в последствие реших да използвам патладжан, тиквичка и чушка. Реших също така да го направя по-здравословен и диетичен с пълнозърнесто брашно, по-малко масло, без сметана и френски сирена..За пореден път се убеждавам, че ако човек премисли съставките и замени някои от тях с по-здравословния им вариант, отново може да му е вкусно и да си хапва с чиста съвест! Не пропускайте стъпката с печенето за зеленчуците, защото по-този начин стават по-ароматни и вкусни.


Продукти за основата:

100 г пълнозърнесто брашно
100 г бяло брашно
60 г масло
60 мл зехтин
1 яйце
1 ч.л. сол

продукти за плънката:

1 голям патладжан
2 тиквички
1 червена чушка
150 г краве сирене
2 розови домата
2 яйца
150 мл прясно мляко
връзка пресен босилек
черен пипер
сол (ползвам само хималайска)
зехтин

Смесете всички съставки за основата. Размесете с ръце и оформете тесто. Ако имате миксер с приставка за тесто можете да ползвате него. Става за секунди. Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за половин час да стегне.
През това време измийте и обелете зеленчуците без доматите. Тях запазете за по-късно. Нарежете патладжана, тиквичките и чушката на кубчета. Прехвърлете ги върху хартия за печене, поръсете със струйка зехтин, сол и черен пипер и изпечете зеленчуците на силно загрята фурна на 220 градуса за 10-15 минути, до омекване. 
Извадете тестото от хладилника и с ръце го разпределете на дъното на тавичка. Моята е кръгла.  Възможно е леко да се рони, но с ръце лесно се слепва отново. Разпределете отгоре изпечените зеленчуци. Поръсете със сол. Натрошете краве сирене. Поръсете с връзка нарязан, пресен босилек. 


В купа чукнете двете яйца, добавете прясното мляко и разбъркайте с бъркалка. Полейте киша. Нарежете двата домата на кръгчета и украсете киша с тях. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и изпечете ястието на 200 градуса докато плънката стегне.


Да ви е сладко топло или студено поднесено!


понеделник, 13 май 2013 г.

Кокосов сладкиш с червени боровинки и шоколад

    Подсладете се с тези изкусителни блокчета с шоколад, червени боровинки и кокос, върху фина бисквитено-маслена платка. Много са вкусни! Направих ги по рецепта на невероятната Анабел Лангбайн. 


Продукти:

1 пакет чаени бисквити с лимон
125 гр стопено масло
1 пакет (25 г.) кокос
100 г сушени червени боровинки (или стафиди)
100 г сурови белени бадеми, предварително накиснати
100 г натурален шоколад
1 консерва кондензирано мляко


Смелете бисквитите в блендер, заедно със стопеното масло до маслени трохи. Изсипете ги в тавичка и заравнете.
Изсипете водата на бадемите и ги изплакнете. Нарежете ги с нож.
Поръсете с кокос, сложете нарязаните бадеми, сушените боровинки и нарязания на парчета шоколад. Полейте с консерва кондензирано мляко и изпечете сладкиша в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Извадете, оставете да изстине, охладете го в хладилник за няколко часа или една нощ и разрежете на парчета. 

Да ви е сладко!


вторник, 7 май 2013 г.

Пресни картофки, запечени на фурна с пресен лапад

Христос Воскресе мили приятели! Бъдете здрави и благословени! 
След тежката и обилна храна по празниците нека да дадем възможност на организма ни да реанимира. 
Предлагам ви едно семпло и същевременно вкусно ястие от запечени пресни картофи и лапад. Реших да разнообразя класическата комбинация от лапад с ориз и ми хрумна да го комбинирам с крехки пресни картофки, пресен лук и чесън. Много ми допадна резултатът. Със сигурност ще повторя. Оказа се, че с повечко въображение човек не е никак трудно да се храни и безмесно :) У дома издържахме две седмици без да консумираме месо, като през цялото това време внесох доста голямо разнообразие на трапезата ни. Не сме спазвали пост. Просто такъв импулс ни дойде и решихме да го последваме :) 
А сега ето какво ви е необходимо за днешната рецепта:


Продукти:

700 г дребни пресни картофи
500 г пресен лапад
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
връзка копър
50 г масло
зехтин
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
сол
150 г кашкавал
250 г Моцарела


    
Измийте добре пресните картофки и ги задушете в маслото, с малко черен пипер и сол. През това време измийте и почистете лапада от жилата по средата на листото и дръжката. Това можете да направите като прегънете листа на две и с помощта на остър нож ги изрежете.
Задушете го в малко зехтин и вода, заедно с нарязаните на ситно пресен лук, пресен чесън и копър. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. 
Изсипете задушените пресни картофки на дъното на тавичка. Разпределете равномерно върху тях лапада и зелениите. Поръсете с червен пипер. Настържете обилно кашкавал, нарежете Моцарелата и запечете на 200 градуса докато се разлеят и леко покафенеят.
Поднесете ястието топло, в компанията на зелена салата или таратор.


Да ви е сладко!


Ако са ви останали доста сварени яйца от Великден ето някои предложения как да ги оползотворите: