събота, 29 юни 2013 г.

Арменски кекс с индийско орехче "MESHKENGOUYZOV GARGANTAG "

   Време е за нещо класически арменско и много вкусно ... Изключително ароматен кекс, с дъх на канела, индийско орехче, масло и орехи. Това, което го прави различен е хрупкавата маслена подложка в комбинация с пухкавия кекс със заквасена сметана, обогатен с аромати и ядки. Несъмнено вдъхновяваща рецепта :) 


Продукти:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 г студено масло
1 ч.л. сода
1 ч.ч. заквасена сметана
1 яйце
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
щипка сол

1/2 ч.ч. орехи (и/или шамфъстък)
1 ч.л. канела за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете форма за кекс с масло.
Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта, след това добавете нарязаното на малки парченца студено масло и претрийте с ръка, докато получите фини маслени трохи. Добавете захарта и разбъркайте. 
Изсипете половината от тази смес на дъното на формата за печене и притиснете с ръка, докато заравните. 
Шупнете содата в заквасената сметана, прибавете леко разбитото с вилица яйце, индийското орехче и канелата, след което сложете останалата суха маслена смес и разбъркайте добре. Изсипете тестото във формата за печене, поръсете с натрошени орехи или шамфъстък и с малко канела и изпечете кекса за 45 минути. Изчакайте да се охлади, преди да го извадите от формата. 


Да ви е сладко!



сряда, 26 юни 2013 г.

Пица с Прошуто, Моцарела и смокини

В живота си съм опитвала много и най-различни видове пица. Разбира се италианските са ми фаворит, особено с четирите сирена в едно китно Венецианско ресторантче... ех размечтах се :) 
Днес, обаче, искам да ви споделя може би една от най-хубавите пици, които съм яла и приготвяла лично, която е достойна да се нарече италианка!
Пица с Прошуто, Моцарела и смокини. Сладко-солена комбинация от продукти - зашеметяващо вкусна, поръсена с щипка черен пипер, струйка зехтин и пресни листенца босилек. Наслада във всяка хапка! Истинско гурме изживяване за вас и вашите приятели. Поканете ги и заедно си доставете това удоволствие.


Продукти за тестото: 

250 г брашно
20 мл. зехтин
1 пакетче суха мая
щипка сол
160 мл. хладка вода

продукти за пицата: 

4-5 с.л. качествено доматено пюре
2 пакета Моцарела ( 250 г)
10 слайса Прошуто
5-6 пресни смокини, нарязани на четвъртинки
черен пипер, сол
зехтин
шепа листенца пресен босилек


Смесете в купа водата, зехтина и маята, докато последната се разтвори. Внимателно изсипете на части брашното и бъркайте, докато получите тесто. Накрая сложете и солта.  Добавете още малко брашно, докато спре да ви лепне. Оформете топка, покрийте купата с кухненско фолио и оставете на топло да втаса за около половин час. 
Загрейте фурната на 220 градуса.
Тестото е готово за приготвянето на пицата, щом удвои обема си. Намажете голяма тава със зехтин и разстелете с ръце тестото, до големина 30 см. Намажете го с доматеното пюре, като внимавате да оставите около 2,5 см. ръб отстрани. Накъсайте на средно големи парчета топките Моцарела и ги разпределете върху пицата. Навийте и сложете небрежно слайсовете Прошуто тук-там, след което боднете хаотично половината от четвъртинките смокини. Поръсете с щипка сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин пицата и печете около 20 минути. Извадете пицата. Нека почине 5 минутки.
Преди поднасянето сложете останалите нарязани смокини, полейте със струйка зехтин и поръсете с пресни листенца босилек.


---------------------------------------

Споделете тази фантастична пица с приятели и вдигнете наздравица с чаша бяло вино ЕТНО, купаж от Мускат и Димят. Направете им впечатление с наситения му аромат, доминиран от нюанси на индрише, липа, акация и билкова пикантност. Добрата му плътност и загладения му вкус  за дълго ще оставят ароматен спомен в устата ви.

Да ви е сладко!

Адаптирано от Лорейн Паскал

понеделник, 24 юни 2013 г.

Пай с кайсии и малини

Обещах ви вкусен десерт с кайсии и малини и спазвам обещанието си. Сега е сезонът на кайсиите, които аз обожавам. 
Приготвих пая с много обич за погачата на едно много сладко бебче на име Габриела. Дано животът й бъде така сладък и слънчев като този десерт! :) Всъщност тя вече е късметлийка, защото си има прекрасно семейство! 
Паят е много приятно балансиран на вкус с подложка от маслено тесто, нежен и свеж, млечен крем, и сладко от кайсии. Декориран е с пресни малини за разкош. 


Продукти за масления блат:

200 г брашно
1/3 ч.ч. захар
125 г меко масло
щипка сол
1 яйце

продукти за крема:

250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л. захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
300 мл. заквасена сметана

продукти за кайсиевия топинг:

8-9 бр пресни, по-твърди кайсии
1 кафена ч.ч. захар
1 с.л. царевично нишесте
1/2 кафена ч.ч. вода

пресни малини


Започнете с масленото тесто. Приготвя се изключително лесно. 
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете мекото масло на малки парченца и започнете да го претривате с ръка, заедно със сухите съставки. Чукнете яйцето и хубаво омесете всичко, докато получите тесто. Увийте го в кухненско фолио и го приберете в хладилника за поне 20 минути. 
През това време пригответе крема за пая.
Сложете в купа захарта, нишестето и ванилията. Добавете двата жълтъка и бъркайте с миксер. Налейте внимателно прясното мляко и хубаво разбийте сместа. Прехвърлете в тенджера  на котлона и сварете на най-ниската степен пухкав крем, като непрекъснато бъркате. Отстранете, оставете леко да се охлади и сложете лимоновата кора. След това разбъркайте хубаво крема с миксер, заедно със заквасената сметана. Кремът е готов. Приберете в хладилника, за да се охлади добре.
Извадете тестото от хладилника. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тавичка или форма за пай обилно с масло. Разстелете тестото на дъното и с ръце го разпределете по стените и дъното. Ако желаете можете и да го разточите, но според мен не е необходимо. С масленото тесто се работи много лесно. Набодете го с вилица по дъното. Сложете отгоре хартия за печене и изсипете боб или друга тежест. Пъхнете във фурната и го печете около 20 минути, след което отстранете хартията с тежеста и печете още 5 минути. Оставете го да изстине добре. Прекарайте нож по ръба и внимателно обърнете формата, за да извадите подложката. 
Измийте и нарежете кайсиите на половинки, след което на четвъртинки. Сложете ги в тиган на котлона и ги поръсете със захар и малко вода. Бъркайте внимателно, за да не се разкашкат.  Когато захарта стане на сироп извадете внимателно плодовете и добавете 1 с.л. нишесте, предварително разбъркана с няколко лъжици вода, за да се стопи. Разбъркайте и щом усетите, че се сгъстява соса върнете плодовете обратно в тигана. Внимателно разбъркайте и отстранете от котлона. Когато поизстинат, ако желаете, обелете кайсиите от люспите. Старайте се да запазите цялостта на плодовете. 


Сглобяване на пая:

Излейте крема в средата на маслената подложка и с лъжица го разнесете равномерно. Подредете кайсиите в каквато форма желаете. Боднете малините отстрани. 
Охладете пая добре и го поднесете студен.

Да ви е сладко!


петък, 21 юни 2013 г.

Свинско със зеленчуци в глинен гювеч

   Рецептата, която ще ви предложа тази седмица е свинско със зеленчуци в глинен гювеч. Налейте си чаша червено вино и оставете сетивата ви да ви водят. 



Продукти:

800 г свинска плешка
2 големи патладжана
2 големи тиквички
3 домата
3 глави лук
5-6 големи гъби
5-6 скилидки чесън
шепа пресен босилек
няколко стръка пресен розмарин
няколко стръка прясна мащерка
зехтин
черен пипер
сол


Почистете, измийте и нарежете месото на парчета и го поръсете със сол и черен пипер. Измийте зеленчуците и ги нарежете на по-дебели кръгчета. Вземете гюведжа и редете парче месо, кръгче патладжан, кръгче лук, кръгче домат и кръгче тиквичка, сложете ги вертикално. По същия начин продължете да редите останалите зеленчуци и месо, докато запълните гюведжа. Нарежете и гъбите на големи парчета и ги аранжирайте отстрани. Поръсете с нарязани на филийки скилидки чесън. Нахвърляйте пресните подправки. Поръсете със сол. Полейте със струйка зехтин. Затворете капака. Не е необходимо да сипвате вода или вино. Зеленчуците пускат течност. Ако желаете можете да сложите и една люта чушка. Сложете гюведжа в студена фурна на 220 градуса и печете половин час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете 2 часа. Ако желаете към края на времето можете да отворите капака, за да се позапече. 


---------------------------------------
Поднесете ястието с чаша красиво, червено ЕТНО Сира и Рубин вино. Сортът Сира дава изразена пикантност и топлина, а Рубинът от своя страна придава сочност и приятна сладост. Резултатът е опияняващо вино, което показва много добри качества, независимо дали е отлежало или не. Вкусът му е с добра структура, меки танини и усещане за зрял плод на финала. Насладете му се!


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Вкусно с Йоли

сряда, 19 юни 2013 г.

Тепанада (дип от маслини Каламон)

Предлагам ви един вкусен маслинен дип, който освен намазан върху мек хляб или хрупкави брускети е също така много подходящ за сос за паста с тиквички, чушки и пармезан например, както и за месо. 
Използвайте маслини каламон и не пропускайте аншоата в рецептата. Гарантирам ви, че няма да усетите вкус на риба. Тя само ще придаде онзи очарователен средиземноморски привкус на дипа, в който ще се влюбите.


Продукти:

200 г маслини каламон без костилки
1 голяма скилидка чесън
2 филета аншоа
2 с.л. каперси
1 ч.л. средиземноморски подправки (розмарин, риган, мащерка, босилек)
кората от 1/2 лимон
зехтин

Сложете всички продукти в блендера и пасирайте до гладкост. 

Да ви е сладко!

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Пролетни рулца с рулца от раци и хрупкави зеленчуци

     Пролетни рулца от хрупкави, ароматни зеленчуци с рулца от раци и авокадо. Потопете в соев сос и им се насладете. 


Продукти за рулцата:

1-2 парчета целина
1 морков
1 червена чушка
1 тиквичка
парченце джинджифил
1 скилидка чесън
черен пипер
рулца от раци
сусам

за "гуакамолето":

1/2 меко авокадо
1 скилидка чесън
сол

оризови кори
по желание соев сос за топене


Размразете рулцата от раци.
Измийте, обелете и нарежете зеленчуците по дължина на фини жулиени. Сотирайте ги за няколко минути в тиган със зехтин, като им добавите скилидка чесън и парченце настърган джинджифил. Поръсете с черен пипер и сол. 
Намачкайте мекото авокадо с вилица, заедно с една стисната скилидка чесън и малко сол. 
Потопете за минутка една кора в купа с хладка вода, за да омекне и я отцедете върху кърпа. Намажете я в единия край с малко от авокадото, сложете купчинка от зеленчуците, върху тях малко рулца от раци, поръсете със сусам и малко сол и завийте двата края навътре. След това внимателно завийте на руло като сърмичка. По същия начин и в същата последователност навийте и останалите кори. Охладете и по желание поднесете с купичка соев сос.

Да ви е сладко!




понеделник, 10 юни 2013 г.

Свежа салата от бейби спанак и рукола с печена сьомга, печени, червени чушки и бакла

    Рецептата, която искам да ви предложа тази седмица е богата и невероятно вкусна салата с бейби спанак и рукола, с печена сьомга, печени, червени чушки и бакла. Всички вкусове се допълват много хармонично и избухват с всяка хапка и отпита глътка вино! Тъй като приготвянето на салатата отнема около половин час, а и в нея присъства риба, салатата е достатъчна за лека вечеря за двама. 


Продукти:

125 г микс от бейби спанак и рукола
1 авокадо
1 филе 150-200 г сьомга
2 червени чушки
150 г бакла
малко лимонов сок
черен пипер
сол

продукти за дресинга:

3 ч.л. каперси
1 скилидка чесън
2 ч.л. балсамов оцет
60-70 мл зехтин
1/4 ч.л. сол

Сложете филето от сьомга в тавичка, постлана с фолио, поръсете със сол и черен пипер и го запечете за не повече от 20 минути на силно загрята фурна. Добавете до него нарязаните на парчета червени чушки и ги печете за същото време. Оставете да изстинат. 
Докато сьомгата и чушките се пекат обелете баклата от шушулките. Извадете зрънцата и ги сварете за 4-5 минути във вряща, подсолена вода. Отцедете и обелете ципите им, тъй като са малко дебели. Нарежете авокадото на парчета и го полейте с малко лимонов сок, за да не потъмнее.
Пригответе дресинга като нарежете на ситно каперсите и ги смесите със стиснатата скилидка чесън, балсамовия оцет, солта и зехтина.

Сглобяване на салатата:
Сложете спанака и руколата в купа или плато. Накъсайте отгоре печеното филе от сьомга на средно големи парчета. Поръсете с парчетата авокадо и баклата. Добавете и печените червени чушки и полейте салатата със сока им от печенето. Завършете с дресинга. По желание добавете още малко зехтин. 

------------------------------ 

Насладете се на великолепната салата с чаша бяло вино ЕТНО купаж от Сувиньон блан и Мискет. То е с нежен билков, цветист акцент на зелена ябълка и свежи цитрусови нотки и ще ви устави с усещането за приятен мек финал.

Да ви е сладко!

Адаптирано от Good food

сряда, 5 юни 2013 г.

Ягодов галет и глътка розе

   Скъпи приятели, както ви обещах, започвам с представянето на рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба "ЕТНО". 
    Първата рецепта, която ще ви предложа тази седмица е елегантен ягодов галет. 


Продукти за тестото:

350 г брашно
150 г меко масло
5 с.л. захар
щипка сол
3-4 с.л. студена вода

продукти за ягодовия топинг:

700 г пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте

3-4 с.л. филирани бадеми, предварително леко запечени
1 яйце за намазване
2-3 стръкчета прясна мента за украса

Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете на малки парченца мекото масло и внимателно претрийте с ръка, докато получите меки маслени трохи. Добавете водата и размесете с ръка, докато оформите топка меко тесто. Увийте го във фолио и го приберете да почине в хладилника за половин час. 
Измийте ягодите. Отрежете зелената част и ги нарежете на половинки. Сложете ги в тиган и ги поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Кипнете ги. Прецедете сока от ягодите в купа, добавете няколко лъжици от него в малка купичка с 1 с.л. нишесте, разбъркайте да се разтвори и след това го излейте обратно в сока и го върнете на котлона да сгъсти. След това добавете и ягодите и разбъркайте внимателно. Бъркайте, докато получите  смес с гъстотата на ягодово сладко. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете, с помощта на точилка. Не е необходимо да има правилна кръгла форма. 
Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене. Сложете точилката в единия край на тестото, повдигнете единия край и внимателно прехвърлете разточеното тесто върху хартията за печене. Изсипете ягодовото сладко в средата на тестото. Разпределете го равномерно по-средата, така че да остане празно място, което да прегънете. С пръсти завийте свободните краища тесто към центъра, като леко ги застъпвайте.


Намажете борда на галета с разбито яйце, който ще придаде повече блясък, и изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути.
Поръсете готовия галет с печените филирани бадеми и украсете със стръкчета прясна мента.
----------------------
Представихте си чудесни и ароматни вина в компанията на този вкусен ягодов галет.
Много от вас предположиха, че идеално би си подхождал с чаша розе...

Аз ви казвам наздраве с чаша EТНО РОЗЕ, купаж от Мавруд и Каберне Совиньон. Неговият  интензивен, плодов аромат е доминиран от червени горски плодове, с фини нюанси на малина и ягода и ще допълни идеално вкуса на десерта, като ви остави с усещането за мека свежест.

Да ви е сладко!





неделя, 2 юни 2013 г.

"Силкме" или иначе казано Телешко с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос

    Сигурно всеки от вас свързва детството си с някой мил спомен от баба си. Аз имам много спомени с моята баба Арсине, тъй като тя живееше у дома и се грижеше за мен и брат ми през деня, докато мама и татко работеха. Тя беше голяма кулинарка и обичаше да ни приготвя по някое вкусно специално, арменско ястие за добре дошли, когато се прибираме от почивка. 
    Представям ви едно традиционно арменско блюдо - "Силкме" - Телешко месо, запечено с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос. Гарантирам ви облизване на пръсти! Фантастично е! Е, разбира се не без някоя друга екстра калория :) Също така не е от най-бързите ястия. Бих го определила като съботно-неделно. Отнема около два часа да се сглоби. Но за сметка на това удоволствието е несравнимо, особено поднесено с мек хляб и хубаво червено вино.
     Благодаря на Таки Шубаралян, затова че изтупа прахта от бабините рецепти и им върна живот :) 



Продукти:

700 г телешки джолан
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
зехтин

3 бр. средно големи патладжана
10 бр. червени чушки
3 розови твърди домата
2 скилидки чесън
връзка магданоз
500 мл качествено олио
сол


Измийте и почистете чушките от семките. Подредете ги върху тава и ги изпечете цели във фурната на най-високото ниво, до реотана. Обърнете ги, когато се запекат от едната страна, за да се изпекат равномерно. Похлупете ги в тенджера, за да омекнат, след което ги обелете. 
Почистете телешкото месо и го нарежете на фини жулиени. Сложете го в тенджера под налягане, добавете ситно нарязаните глава лук и скилидки чесън, поръсете с червен и черен пипер и струйка зехтин, налейте малко водичка и гответе под налягане 30 минути. 
Измийте патладжаните, отрежете дръжките и върховете и ги обелете като зебра. Нарежете ги  на филии по дължина и после на половинки. Поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят в гевгир за десетина минути, след което ги измийте и подсушете със салфетка. Правим това, тъй като ще ги пържим и не искаме да пръскат много. 
Налейте 500 мл. олио в дълбок тиган и го загрейте. Изпържете първо патладжаните, а след това и печените, червени чушки, като всеки път отцеждате излишната мазнина върху салфетка.  
Разпределете телешкото месо, заедно с течността на дъното на йена или тавичка. Отгоре редувайте патладжани с накъсани на жулиени чушки. Поръсете със сол. За финал в купа настържете три домата, стиснете две скилидки чесън, поръсете с малко сол и залейте ястието. Полейте със струйка зехтин и печете 20 минути в загрята фурна на 200 градуса. Поръсете със свеж магданоз, след като извадите от фурната. 


Да ви е сладко!