сряда, 31 юли 2013 г.

Запеканка с червени чушки, сирене и пресен риган

    Това ястие е една лесна интерпретация на пълените чушки със сирене. На вкус напомня омлет или огретен, затова го кръщавам запеканка :) Импровизирах и да ви призная импровизацията много се хареса на всички у дома! Леко, диетично и много вкусно. Приятна лятна вечеря за хубава салата.



Продукти:

1 кг червени чушки
150-200 г краве сирене
две шепи листенца пресен риган
зехтин
черен пипер
сол

продукти за заливката:

3 яйца
200 мл прясно мляко
черен пипер
сол

150 г настърган кашкавал


Измийте и почистете чушките от семките. Нарежете ги на малки парчета и ги сложете върху тава, покрита с хартия за печене. Поръсете с черен пипер и сол и полейте със струйка зехтин. Пъхнете тавата в силно загрята фурна на 230-250 градуса и ги печете, докато омекнат и добият златист загар. Извадете тавата от фурната. Намалете я на 200 градуса. 

Поръсете печените чушки с натрошено сирене и листенца пресен риган. Накрая разбъркайте в купа продуктите за заливката и полейте чушките със сирене. Печете на 200 градуса, докато заливката стегне и поръсете с настърган кашкавал. Извадете, когато се стопи и леко зачерви.

Да ви е сладко!




петък, 26 юли 2013 г.

Свежа салата със селъри, чери домати и калмари

     Лято е, време е за нещо свежо и морско. Салата със селъри, чери домати и калмари е чудесна за любителите на селъри (целина). Свежа, пъстра, хрупкава и пълна с витамини. 


Продукти:

2 стръка селъри
листата на връзка селъри
връзка пресен босилек
две шепи чери домати, сорт Кампари жълти и червени
1 краставица
2 с.л. каперси
200 г почистени пипала калмари (или сепия)
2 скилидки чесън
зехтин
черен пипер
сол


Започнете като мариновате пипалата калмари. Нарежете ги на половина. Сложете ги в купа и стиснете две скилидки чесън. Полейте със струйка зехтин, поръсете със сол и черен пипер. Оставете ги настрана, докато приготвите салатата. Ако обичате по-пикантно можете да нарежете и една малка люта червена чушка, след като отстраните семките. 
Накъсайте листата селъри и ги сложете в салатена чиния. Сложете и листа пресен босилек. Нарежете два стръка селъри и ги добавете. Обелете краставицата, издълбайте семената, с помощта на малка лъжичка и я нарежете на малки парчета и нея. Нарежете на половинки и чери доматите. 


Загрейте тиган на газов котлон. Уверете се, че е силно загрят и сложете отцедените пипала калмари в него. Трябва им само минутка. Калмарите и сепията се готвят или много бързо или много дълго, в противен случай ще станат на гума. Затова само ги обърнете няколко пъти в тигана, за около минутка и ги извадете. Сложете ги небрежно върху салатата. Сложете каперси за разкош. Поръсете със сол и полейте със струйка зехтин. 


------------------------------------------------------

Насладете се на тази разкошна салата с чаша бяло вино ЕТНО Совиньон блан и Мискет. То е живо, игриво и изпълнено с обещания. Совиньон бланът е характерен със своя интересен, цитрусов нос, докато Мискетът пък е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Съчетани в ЕТНО Совиньон блан и Мискет правят вино с фина структура и мек финал, с леки цитрусови нотки, идеалната компания на интересни салати с морски дарове. 

Да ви е сладко!

Адаптирано от: Рецептите на Бил

вторник, 23 юли 2013 г.

Галет с тиквички, домати и сирене Моцарела

    Много нежен и фин галет с хрупкави семена Чиа, които са най-богатия растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Елегантен начин да добавите супер храните в менюто си.


Продукти за масленото тесто:

200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1-2 с.л. семена Чиа

продукти за галета:

2 бр. еднакво големи тиквички
4-5 бр. еднакво големи розови домата
зехтин
250 г сирене Моцарела
листенца пресен риган
черен пипер
сол

1 яйце за намазване


Нарежете маслото на малки парченца в брашното. Намачкайте го на маслени трохи. Чукнете яйцето, сложете солта, семената от Чиа и размесете с ръка, докато получите тесто. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л. студена вода. Увийте го в прозрачно фолио и го охладете в хладилник за минимум 30 минути. 
Измийте зеленчуците и ги нарежете на кръгчета без да ги белите. 
Извадете тестото от хладилника и го разточете в кръгла форма. Не е необходимо да е правилна. Сложете хартия за печене върху тава и прехвърлете тестото отгоре. Ако се скъса просто го залепете. Подредете нарязаните зеленчуци по средата ветрилообразно, като ги редувате. Оставете около два сантиметра до ръба. Повдигнете и прищипете борда. Поръсете зеленчуците със сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин и сложете отгоре кръгчета Моцарела. Поръсете с листенца риган.


Намажете борда с разбито яйце за повече блясък.
Печете галета на 200 градуса около 30 минути. След като леко се охлади поръсете с листенца пресен риган. 


Да ви е сладко!


четвъртък, 18 юли 2013 г.

Пълнени смокини със синьо сирене и орехи, увити в прошуто

    Ако искате да изненадате вашите гости или просто да поглезите вашите любими хора, поднесете им това смокинено гурме предястие и бъдете сигурни, че ще ги впечатлите. Сладко-соленият вкус на смокинята в новото й амплоа ще бъде съвършен, допълнен от чаша Шардоне.



Продукти:

7-8 бр. меки смокини
150 г синьо сирене
1 с.л. течен мед
2 с.л. печени, млени орехи
10 бр. слайса прошуто
пресен спанак и рукола за поднасяне
струйка зехтин


Сложете смокинята да легне върху по-широкото си дъно. Разрежете я на кръст откъм дръжката й, без да разрязвате до долу. Пъхнете щедро парче синьо сирене, полейте със струйка мед и поръсете с печени, млени орехи. Накрая увийте смокинята в слайс прошуто.
По същия начин напълнете и останалите смокини. Подредете ги в тавичка, полейте с тънка струйка зехтин и запечете смокините на 200 градуса за 15-20 минути, докато сиренето се стопи.
Поднесете върху канапе от пресен спанак и рукола.


----------------------------------------------------

Виното, което най-много подхожда на вашето изискано предястие е свежото, цветно и елегантно бяло вино ЕТНО Шардоне. Със своя интензивен аромат, с нюанс на бели цветчета, праскова и зряла ябълка, то е идеалният партньор на вашата хапка смокиня. Ще усетите прилив на зрели плодове и деликатен нюанс на ванилия. Прекрасно младо, бяло вино, с намек за комплексност!
ЕТНО Шардоне е носител на медал от най-престижния винен фестивал за шардонета, който се провежда ежегодно във Франция - сребърен медал Шардоне дю Монд 2013, както и сребърен медал от Балкански винен форум 2012.

Да ви е сладко!

петък, 12 юли 2013 г.

Пай с вишни и марципан

    Обожавам марципан! Напомня ми на любимия ми турско-арменски десерт Бадем езмеси. Затова, когато видях рецептата на сп. Меню за Вишнев пай с марципан веднага бях привлечена, като от магнит. Не си спомням от кога не съм правила толкова лесен и бърз сладкиш. Комбинацията от вкуса на марципана, киселичките вишни и хрупкавото маслено тесто е страхотна! Не бих могла да се сетя за по-добро съчетание на вкусове. Тъй като количеството е за една малка тавичка пай, откровено казано се скарахме кой да изяде парчетата :)) в това число и Аида. 


Продукти:

500 г почистени от костилките вишни
75 г брашно
75 г кристална захар
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г марципан (аз ползвам др. Откер)
75 меко масло
2 яйца
100 г филирани бадеми
1-2 с.л. пудра захар


Смесете в купа брашното с кристалната захар, бакпулвера и настъргания марципан. Нарежете на малки парченца маслото и претрийте на трохи със сухите съставки. Накрая чукнете в сместа и двете яйца и разбъркайте с лъжица. Намажете малка правоъгълна тавичка с масло и поръсете с брашно. Изсипете и загладете сместа. Подредете вишните отгоре. Поръсете с филирани бадеми и най-отгоре с пудрата захар. Изпечете пая за 25 минути на загрята на 180 градуса фурна. 

Да ви е сладко!

Източник: сп. Меню, брой 68

сряда, 10 юли 2013 г.

Телешко с манатарки и печени картофки с розмарин

    Днес ви поднасям крехко телешко месо с манатарки. Сервирам го с ароматни печени картофки с розмарин. Сготвих ястието, мариновано в червено вино Каберне Совиньон и Мавруд. 


Продукти за маринатата:

1 кг телешки врат
1-2 с.л. горчица
150 мл червено вино ЕТНО Каберне Совиньон и Мавруд

1 глава червен лук
5-6 скилидки чесън
2 моркова
2 с.л. каперси
200 г замразени или сушени манатарки
50 г масло
150 мл червено вино ЕТНО Каберне Совиньон и Мавруд
прясна мащерка
2 дафинови листа
зехтин
черен пипер
сол

1 кг дребни пресни картофи
2 стръка, нарязан на ситно пресен розмарин
черен пипер
червен пипер
сол
50 г масло
зехтин

Почистете телешкото от мазнините. Намажете го с горчица и го сложете за 24 часа в марината от червено вино. На другия ден го сложете в гювеч. Нарежете лука и чесъна на ситно, сложете нарязаните моркови и каперси. Поръсете с подправките, сложете дафиновите листа и полейте с червено вино и зехтин. 
Задушете манатарките в масло и ги подправете със сол и черен пипер. Ако сте взели сушени,  предварително ги накиснете във вряща вода, за да набъбнат. Добавете и тях в гювеча. Налейте малко вода и печете на 200 градуса в продължение на 1 час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете още 3 часа.
Обелете и измийте картофките. Нарежете ги на четири. Сложете ги в тавичка. Поръсете с подправките, сложете кубчета масло, полейте с малко зехтин и печете за 30-40 минути на 250 градуса. 
Поднесете телешкото с манатарки с гарнитура печени картофи с розмарин.



----------------------------------------------------

Знаете, че хубавите вина се използват не само за пиене, но и в кулинарията. Дори е задължително условие да се готви с качествено вино. Аз заложих на ЕТНО Каберне совиньон и Мавруд за моето телешко с манатарки и резултатът беше крехко и сочно месо. 
Каберне совиньон и Мавруд са страхотна комбина заедно – кабернето предлага мекота и  копринена текстура, докато Маврудът от своя страна притежава характерност, която придава живот на виното. Така един друг тези два сорта подчертават качествата си перфектно и са идеалният приятел на задушените червени меса. 

Наздраве и да ви е сладко!

понеделник, 8 юли 2013 г.

Торта с кокос, малини и бадеми

   Представям ви тортата, която направих за 1-вия рожден ден и кръщенето на порасналото ми бебче, Беатрис. Исках да е бяла, нежна като нея и много сладка :))) Резултатът е божествено вкусна торта, която няма да забравите. Заслужено обра овациите на всички гости на тържеството! Половината от тортата декорирах с детски фигурки, които изработих от марципан, а другата половина с плодове, тъй като празнувахме заедно на моя рожден ден :). Комбинацията от ефирни, кокосови блатове, без брашно, нежен лимоново-бадемов крем с малини и бял шоколад е зашеметяваща! Гарантирам ви, че със своите съвършено-допълващи се вкусове, ще се превърне в една от любимите ви летни торти.  



Продукти за кокосовите блатове (2 бр.):

5 белтъка
1/2 голяма ч.ч. захар
1 ванилия
150 г кокос

продукти за крема:

200 г меко масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
80 г филирани бадеми
1 пакет бисквити с лимон
300 г заквасена сметана
кората от 1 лимон
1 ванилия

300 г малини

продукти за ганаша:

200 мл течна сладкарска сметана
130 г бял шоколад

продукти за украсата:

1 бр. марципан др. Откер
сладкарски бои
зелен кокос
стопен шоколад
плодове по избор


Започнете с приготвянето на блатовете.
Разбийте белтъците на сняг и внимателно, постепенно добавете захарта. Сложете и ванилията, след което продължете като добавяте на части кокоса и бъркате с шпатула. Очертайте два кръга, с големината на формата със свалящ се ринг и ги изрежете. Сложете единия на дъното на формата и изсипете половината смес. Разнесете я равномерно с лъжица или шпатула и изпечете първия блат на 160 градуса за 15 минути, докато стане леко златист. Извадете го да се охлади и изпечете по същия начин втория блат, върху изрязания кръг хартия. 


Дойде време за крема. Смелете в блендер един пакет бисквити с лимон и филираните бадеми,  след което ги разбъркайте с миксер с мекото масло. Налейте консерва кондензирано мляко, добавете заквасената сметана и накрая кората от един лимон и една ванилия. Разбъркайте всичко добре и охладете крема за два часа в хладилник. 

Сглобяване на тортата:

Обърнете първия кокосов блат върху картон или тортена чиния. Отлепете внимателно хартията и го стегнете с ринг. Поръсете с пресни малини. Сложете 1/2 от крема върху малините и разнесете равномерно. Поръсете с още малини и нежно ги притиснете в крема. Сложете втория кокос блат и намажете втората половина от крема. Ако желаете си запазете малко за измазване отстрани. При мен не беше необходимо, тъй като след като прекарах нож по ръба, рингът се отлепи идеално. Охладете тортата за няколко часа в хладилник.
Затоплете сметаната на котлона и отдръпнете щом клокне. Натрошете белия шоколад и бъркайте, докато напълно се разтопи. Изчакайте час-два леко да сгъсти, след което го излейте бързо върху тортата. Приберете отново за едно денонощия в хладилника за да стегне.
На сутринта декорирайте тортата с фигурки от марципан или плодове.


Да ви е сладко!





вторник, 2 юли 2013 г.

Талиателе в доматен сос с козе сирене, ананас и рукола

    Тази седмица ще ви изкуша с ароматна паста в доматен сос с козе сирене, ананас и рукола. Една по-нестандартна комбинация, но несъмнено много оригинална и вдъхновяваща. Букет от вкусове, балансиран от соленото сирене, сладкия ананас, средиземноморски пресни билки и тръпчивата, леко пикантна рукола.


Продукти за соса:

2 големи розови домата
4 скилидки чесън
1 малка глава лук
2 шепи кубчета ананас
1 ч.л. смес от средиземноморски подправки
(пресен риган, босилек, розмарин, мащерка)
100 г козе или краве сирене
2 с.л. заквасена сметана
шепа листа рукола
зехтин
черен пипер
сол

талиателе
1 ч.л. сол
пармезан

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтина за няколко минути. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета. Изсипете ги в тигана и разбъркайте. Сложете нарязаните пресни подправки, натрошете сиренето и добавете кубчетата ананас. Поръсете с черен пипер и сол. Накрая добавете заквасената сметана, разбъркайте и добавете с прясна рукола. 
Докато сосът ври налейте тенджера с вода и сложете 1 ч.л. сол. Щом кипне сложете пастата и варете 3-4 минути. Отцедете водата, като запазите малко на дъното, за да не изсъхва.

Поднасяне:

Навийте топлата паста с помощта на вилица в чинията. Полейте със соса, поръсете щедро с настърган пармезан и украсете със стръкче прясна билка.


--------------------------------------------

Насладете се на вкусната паста с чаша червено вино ЕТНО Мерло, което обещава пивкост и сочност. Цветът му е пурпурен, с гранотови отенъци, а вкусът му хармоничен и балансиран, със зрели танини и приятна топлина на финала. 


Да ви е сладко!