Търсене в този блог

четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Салата "Разкош"

      Кръстих тази богата и вкусна салата "Разкош", защото съдържа в себе си цяло изобилие от есенни плодове и зеленчуци. Освен това салатата е пълна с витамини. Има деликатен, леко горчив вкус, идващ от салатата айсберг, която много приятно се съчетава със сладките карамелизирани бадеми, сушените боровинки и сладостта на крушата. А за разкош я поръсих със зърна от нар, бомба с витамини.


Продукти:

250 г салата Айсберг
50 г. карамелизирани бадеми
1 краставица
1 круша
1 авокадо
1 червена чушка
шепа сушени боровинки
1 ч.л. смляно ленено семе
1 ч.л. сусам
шепа зърна от нар
2 с.л. сос Песто
зехтин
сол


Измийте, обелете и нарежете зеленчуците на жулиени. Карамелизирайте захар и я излейте върху бадемите, изчакайте, докато се втвърди и ги счукайте. Внимавайте с горещия карамел да не се изгорите.
Сложете салатата Айсберг в купа и добавете нарязаните зеленчуци. Поръсете с лененото семе, сусама, сушените боровинки и карамелизираните бадеми. Поръсете със зърна нар. Добавете сос Песто, полейте салатата със зехтин и поръсете със сол на вкус.


--------------------------------------------------

ЕТНО Шардоне

Поднесете тази разкошна салата с чаша бяло вино ЕТНО Шардоне. То е свежо, цветно и с умерена плътност. Елегантно бяло вино. Със своя интензивен аромат, с нюанси на бели цветчета, праскова и зряла ябълка Шардонето ще ви остави с усещане за мека топлина в компанията на салата "Разкош".

Да ви е сладко и наздраве!



неделя, 27 октомври 2013 г.

Кекс с ябълки и лешници

     Като един истински, запален кулинарен фен много обичам всякакви "умни" кухненски уреди, които ми помагат и правят живота ми по-лесен. Влюбена съм в моя Kitchen Aid, както и в кухненския ми робот. Спестяват ми часове рязане, месене, пасиране, разбиване и т.н. 
     Когато с мен се свързаха от агенция All Channels и ми предложиха да изпробвам най-новия уред на Philips, който предстои да излезе на пазара, на име Multicooker, не се поколебах и приех предизвикателството да приготвя 7 вкусни рецепти с уреда и да изпробвам неговата функционалност, положителни и отрицателни страни. Още повече, че това е напълно иновативен кухненски помощник, който съвместява в себе си няколко уреда в едно и ти спестява много време (нещо, което аз много ценя, предвид двете ми сладурчета у дома), изцапани съдове и ток. Това е уред, който задушава, пържи, пече, притопля, готви на пара, вари и дори прави кисело мляко. Разполага с 12 различни програми за готвене и функция за поддържане на топлината на ястието до 24 часа. Multicooker може да регулира температурата между 40-180 градуса, а времето за готвене между 5 минути и 12 часа. Всичко в един интелигентен уред, с много красив дизайн.


     По природа съм много подозрителен човек и в началото погледнах на Multicooker доста пренебрежително, още повече, че не можах да информация за уреда и не си представях как работи. Трябва да ви призная, обаче, че след като два дни го подложих на различни тестове, останах силно впечатлена! Пекох кекс, сготвих боб с доматен сос, задушавах зеленчуци на пара и сготвих тиквички с ориз. Всичко стана чудесно.
       Първото нещо, което приготвих с уреда е кекс. Кексът е мерило за всяка фурна, затова се спрях на него и използвах рецептата от книгата с рецепти на Multicooker. Опече се точно за 50-те минути, за които е посочено, и се оказа много ароматен и вкусен, с дъх на лешници и масло. Впечатлих се колко безшумен е Multicooker. Не издава абсолютно никакъв звук и на моменти се чудих всъщност прави ли нещо, тогава отварях капака, за да се уверя, че наистина готви. Това е едно от удобствата на уреда, че можеш да отваряш капака по време на готвене и да добавяш продукти. На практика  Multicooker извършва на едно място няколко различни действия, като например при боба с доматен сос, първо запържи лука и чесъна на функция FRY, след това задуши доматения сос на функция STEW и накрая след като добавих боб го запече на функция BAKE. Това ястие щях да го готвя на два различни уреда - първо в тенджера на котлона и след това във фурната, а в Multicooker всичко се случва в един единствен уред. Единственият минус, който отчетох е, че максималната му зададена температура при печене е 180 градуса (уредът работи със специална 3D технология), но от друга страна леко захвана боба на дъното. Може би трябваше да го пека на по-ниска температура. Тепърва ми предстои да тествам уреда на различни нива и разбира се ще споделям с вас моите наблюдения.
        Кексът се хареса на всички у дома, пръхкав и ароматен. Заповядайте рецептата.


Продукти:

190 г меко масло
200 г захар
100 г смлени лешници
190 г брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
2 средно големи яйца
2 средно големи ябълки, обелени и нарязани на тънки резенчета
1 ванилия
канела


Разбийте с помощта на миксер маслото и захарта. Добавете яйцата и разбъркайте. Добавете брашното, бакпулвера, ванилията и смлените лешници и отново разбъркайте, докато получите хомогенно тесто за кекс.
Намажете дъното и стените на формата, в която ще печете с олио и изсипете сместа.


Заравнете с лъжица и подредете отгоре нарязаните ветрилообразно ябълки, като леко притискате в тестото. Поръсете с канела.


Ако печете в обикновена фурна печете отново на 180 градуса за 45-50 минути, докато добие златист загар и проверявайте готовността с клечка.


--------------------------------------

В Multicooker:
Натиснете бутона MENU, изберете програма BAKE-Печене и програмирайте температурата на 180 градуса, а COOKING TIME на 50 минути, след което натиснете бутона START. Когато времето изтече проверете кекса с клечка. Изключете уреда от щепсела. Изчакайте да се охлади и и извадете кекса от формата.

Да ви е сладко!

Източник: Recipe Booklet Multicooker
http://www.youtube.com/watch?v=E7srE0xeJj0


вторник, 22 октомври 2013 г.

Пиле в було с броколи и сирене Скаморца

    В сезона на броколите се насладете на това деликатно и крехко пиле в було, с броколи и пушено италианско сирене Скаморца. Пилешките пържоли в було са невероятно вкусни  и крехки, печени на фурна с бяло вино и сирена, а като им добавим броколи получаваме едно чудесно ястие, компания за чашата ви бяло вино. 


Продукти:

4 пилешки пържоли от бут в було
1 ч.ч. качествено бяло вино
1 средно голяма глава броколи
200 г сирене Скаморца
100 г сирене Ементал
прясна мащерка
черен пипер
сол


Нарежете главата броколи на цветчета. Сварете ги в подсолена вода за около 5-10 минути, до омекване. 
Сложете пилешките пържоли на дъното на тавичка за печене. Поръсете ги с черен пипер и малко сол (тъй като булото е леко солено), настържете 1/3 от сиренето Скаморца и залейте с чаша вино. Поръсете с прясна мащерка. Покрийте пържолите с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 50 минути. 


Извадете тавата и разпределете розичките броколи върху пилешките пържоли. Настържете сиренето Ементал и сиренето Скаморца, поръсете с малко черен пипер, сол и прясна мащерка и запечете докато сирената се стопят и добият лек загар.
Поднесете ястието топло, нарязано на парчета.


----------------------------------------------------

ЕТНО Совиньон блан и Мискет

Опитайте свежест като никоя друга. Совиньон бланът е характерен със своя интересен, характерен цитрусов нос, докато Мискетът е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Ароматът му е нежен, напомнящ на зелена ябълка и свежи цитруси.
Това вино си заслужава да бъде споделено с приятели, в компанията на вкусно пиле с броколи и сирена.


Да ви е сладко!



понеделник, 21 октомври 2013 г.

Тиквен пай

    Реших да приготвя тиквен пай за компания на кафето. Пазарът изобилства от тикви. Не исках да е класически пай с маслено тесто и плънка от тиквено пюре с подправки със сметана, исках да е леко сочен и мек, затова направих комбинация от рецептата ми за Тиквен щрудел и рецептата за Ябълков пай. Получи се много, много вкусен тиквен пай! Пухкаво кексово тесто, с нежна тиквена плънка, обогатена с орехи и сушени боровинки. Изненадата е приятният портокалов аромат, който чудесно допълва тиквения вкус. В това се убедих, когато направих "революционния" си Тиквен щрудел миналата година :))) Не го пропускайте!! 


Продукти за плънката:

400 г тиква
1 ч.л. канела
5 с.л. захар
шепа сушени червени боровинки (или стафиди)
50 г натрошени орехи
кората от половин портокал
1/4 ч.л. индийско орехче

продукти за тестото:

3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
галета


Настържете тиквата. Прехвърлете я в тенджерка, долейте малко вода и я гответе за няколко минути на бавен огън, докато омекне. Прехвърлете я в купа и добавете захарта, канелата, индийското орехче, кората от портокал, орехите и сушените боровинки. Разбъркайте добре. 
Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилията. Разбийте добре сместа. 


Сглобете пая като редувате половината тесто, поръсено с галета, цялата тиквена плънка, отново галета и завършете с втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. 
Когато изстине поръсете с пудра захар.


Да ви е сладко!

Ако и вие като мен обичате тиква и искате да разнообразите есенната си трапеза, можете да опитате някоя от следните рецепти в блога с тиква:


 

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Салата с рукола, червено цвекло и печени орехи

    Свежа и полезна салата с рукола, червено цвекло, сирене и печени орехи. Само четири съставки и една много вкусна салата.    


Продукти:

100 г салата рукола
50 г печени орехи
100 г краве (козе) сирене
1 глава червено цвекло
балсамов оцет
зехтин
сол


Ползвайте гумени ръкавици, ако не искате да боядисате ръцете си. Обелете главата цвекло и я нарежете на кръгчета. Сложете парчетата в тенджерка и налейте вода. Варете цвеклото приблизително час, докато лесно се боде с вилица. 
Сложете суровите орехи в тавичка и ги печете в загрята фурна на 200 градуса, до покафеняване 5-10 минутки. 
Разпределете руколата в плато. Натрошете орехите и сиренето отгоре. Нарежете цвеклото на парчета и го добавете. Ако желаете можете да изрежете цветенца от цвекло, с помощта на метална форма за сладки, както направих аз. 
Полейте със струйка зехтин, балсамов оцет и поръсете със сол на вкус.


----------------------------------------------------

Насладете се на тази оригинална салата в компанията на чаша червено вино ЕТНО Сира и Рубин. Сирата дава на виното изразена пикантност, топлина и кадифеност, докато рубинът от своя страна сочност, приятна сладост, плътен вкус, чийто пикантен финал заобикваш. В резултат се получава вино, което е с много добри качества, независимо, дали е отлежало или не.
Интригуващо. Неустоимо.

Да ви е сладко и наздраве!


неделя, 13 октомври 2013 г.

Мусака с тиквички с дъх на канела

    Мусака с тиквички. Поредната класика. Едно любимо ястие у дома, алтернатива на мусаката с картофи. По-лека и ароматна и харесвана от децата. Добавям канела и чесън в каймата и по този начин муската добива нотка източна екзотичност. Опитайте и вие.


Продукти:

1 кг тиквички
500 г кайма смес (свинска и телешка плешка)
1 глава лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
зехтин
1 с.л. доматено пюре
връзка копър
сол

за заливката:

200 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л. брашно

150 г кашкавал за настъргване


Обелете и нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в зехтин с малко вода, до омекване и добавете каймата. Поръсете с канелата, черния, червения пипер и солта. Накрая добавете доматеното пюре и разбъркайте. Гответе, докато каймата покафенее и отстранете от огъня. През това време обелете и нарежете тиквичките на малки кубчета. Сложете ги в дълбока купа и поръсете с нарязания копър и сол. Разбъркайте. 
Изсипете в тава половината от тиквичките. Отгоре разпределете цялата кайма и завършете с втората половина тиквички. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, до омекване на тиквичките. 
В купа разбийте яйцата с тел. Налейте прясното мляко и добавете брашното. Разбъркайте, до хомогенност и залейте мусаката. Когато заливката стегне в тавата, поръсете обилно с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути, докато се разтопи.  Поднесете муската топла с кисело мляко.



Да ви е сладко!

петък, 11 октомври 2013 г.

Мариновани пилешки гърди, върху зеленчуково пюре

    Крехки и ароматни пилешки гърди, мариновани в зехтин и средиземноморски подправки, поднесени върху канапе от зеленчуково пюре - лека и вкусна вечеря. Зеленчуковото пюре е комбинация от фин сос бешамел, печени патладжан, червени чушки, скилидки чесън и за разкош пресен магданоз и орехи. 


Продукти:

1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
1/2 ч.л. прясна мащерка
1/2 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. сух розмарин
черен пипер
сол
зехтин
-----------------
1 патладжан
4 бр червени чушки
1 глава чесън
зехтин
сол
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
200 мл прясно мляко
черен пипер
сол
1/2 кафена л. индийско орехче
шепа орехи
връзка магданоз


Нарежете пилешките гърди през средата и всяко наполовина. Мариновайте парчетата месо в зехтина и подправките. Приберете ги в хладилника за 40 минути.

Измийте чушките. Наредете ги в тава, постлана с хартия за печене, заедно с целия патладжан и необелените скилидки чесън. Набодете патладжана с вилица. Поръсете със сол, полейте със струйка зехтин и печете на 220 градуса за около половин час, до омекване. Обелете зеленчуците и ги нарежете заедно на ситно. 

Пригответе сос бешамел, като за начало разтопете маслото. Добавете брашното, с непрекъснато бъркане, накрая долейте млякото. Бъркайте, до сгъстяване. Овкусете с черен пипер, сол и индийско орехче. Добавете в бешамела, нарязаните на ситно печени зеленчуци, поръсете с нарязания магданоз, черен пипер и сол и разбъркайте добре. Накрая натрошете и малко орехи.

Загрейте тиган на котлона. Сложете маринованото пилешко месо да се сготви за около 3-4 минути от страна. Внимавайте да не се изгорите, че пръска. Можете да сложите вестници отстрани.
Поднесете ястието топло. Сложете от зеленчуково пюре на дъното на чинията. Отгоре сложете едно парче месо, след което отново малко пюре и завършете с второ парче месо. Декорирайте с прясна мащерка.


------------------------------------------------

Това разкошно ястие би си подхождало чудесно с чаша бяло вино ЕТНО Совиньон Блан и Мискет. 
ЕТНО Совиньон блан и Мискет - Виното, което свършва най-бързо
Совиньон бланът е характерен със своя интересен, характерен цитрусов нос, докато Мискетът е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Ако ги съчетаем в ЕТНО Совиньон блан и Мискет, се получава живо, игриво и изпълнено с обещания вино, което си отива на почти всичко, особено на пиле с гарнитура зеленчуково пюре.

-------------------------------------------------  

Пилешкото месо приготвих в новия тиган Tefal® Ceramic Control - първата гама съдове за готвене с керамично покритие с изключителния индикатор за температура Thermo-Spot®, който получих от Tefal. Останах приятно изненадана от факта, че тиганът запазва ароматите на месото, лесно се почиства и има недраскащо се и напрактика вечно покритие на дъното.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Бон Апети






петък, 4 октомври 2013 г.

Свинско контрафиле в хрупкава панировка с вишнев сос

     Екзотика в чиния. :) Така мога да определя днешното блюдо. Свинско контрафиле в хрупкава панировка от корнфлейкс и бадеми, поднесено с деликатен вишнев сос. Истинско гурме изживяване, особено поднесено с богата зелена салата и разбира се чаша червено вино Каберне Совиньон и Мавруд.


Продукти: 

4 бр. свинско контрафиле
брашно
1 яйце
1 голяма ч.ч. корнфлейкс
60-70 г белени бадеми
черен пипер
сол
300-400 мл олио

продукти за вишневия сос:

200 г вишни или от буркан
1 кафена ч.ч. червено вино
5 с.л. захар
50 г масло
1 ч.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок


Начукайте свинското контрафиле на тънко, през прозрачно фолио. Поръсете със сол и черен пипер.
Изсипете в блендер корнфлейкса и бадемите и пасирайте до трохи. Изсипете ги в супена чиния. Пригответе си други две супени чинии, една с разбито яйце, а другата с малко брашно. 
Загрейте тигана с олиото. Последователно топнете свинските шницели първо в брашното, после в яйцето и накрая в панировката от корнфлейкс и бадеми. Изпържете месото за около 5-6 минути от двете страни и извадете върху кухненско руло, да се отцеди.


Загрейте тиган на котлона и налейте червеното вино, заедно със захарта. Когато алкохолът изкипи сложете да се стопи бучката масло и изсипете вишните. Когато сосът се посгъсти добавете нишестето, размито с малко вода и лимоновият сок. Разбъркайте, докато се уплътни. Отстранете от огъня.
Поднесете месото топло, полято с леко охладения вишнев сос, резен лимон и малко салата.


--------------------------------------------

Поднесете това превъзходно гурме ястие с чаша червено вино ЕТНО Каберне совиньон и Мавруд и направете вечерта си наистина специална. То е перфектната червена комбинация на вишните. Кабернето предлага мекота и копринена текстура, докато Маврудът от своя страна притежава характерност, която придава живот на виното, както и пиперливост, която го дарява с екзотичност. Така един друг тези два сорта подчертават качествата си перфектно. Ароматът му е доминиран от черни горски плодове, касис и къпина, а вкусът му е плътен с усещане за неповторима сочност.

Да ви е сладко и наздраве!

Адаптирано от: Вкусно с Йоли

сряда, 2 октомври 2013 г.

Яйчени лодки с песто от печени червени чушки

Здравейте приятели,

Вчера беше емоционален ден за мен - първи телевизионен дебют :) Споделям с Вас видеото от участието ми в кулинарното шоу по БТВ "Щипка сол", защото благодарение на Вашето доверие към моите рецепти и подкрепата, която ми оказвате вече три години водя с огромно желание и страст моя блог Вкуснотека и с всеки изминал ден правя малки крачки в нови за мен хоризонти. 
БЛАГОДАРЯ ВИ


    Днешната рецепта: 


     Песто от печени червени чушки! Защо не? Кой казва, че пестото се прави само от босилек, пармезан и кедрови ядки? На практика можете да направите песто от почти всичко. Въпрос на въображение.
    Аз лично много харесвам пестото от печени червени чушки. Можете да го използвате в най-различни комбинации, като сос за паста, като топинг върху яйчени лодки, като тези, или дори като база на различни зеленчукови тартове. В най-скоро време ще ви покажа един такъв хрупкав тарт, именно с песто от печени червени чушки. 
    И накрая един съвет. Не използвайте готови, печени чушки от буркан за пестото. Те са с леко кисел вкус и с доста по-различен вкус, заради подобрителите. Изпечете ги на скарата или във фурната, върху хартия за печене. Става за минути, а вкусът и ароматът им е в пъти по-наситен.
    Непременно пригответе това вкусно предястие за вашите гости и съм сигурна, че ще останат много приятно изненадани. Дъщеря ми Аида например толкова хареса това "кремче", както тя го нарече, че си го ядеше намазано на филийка :) 

Продукти:

4 бр. яйца
черен пипер
сол

продукти за пестото:

4-5 бр. червени чушки
100 г печени орехи
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
връзка магданоз
черен пипер
сол


Изпечете червените чушки на парти грил или във фурната. Похлупете ги за половин час, след което ги обелете. Разрежете ги и изчистете семето. Сложете ги в блендера. Добавете печените орехи. 
Загрейте зехтина в тиган на котлона и стиснете скилидките чесън. Отстранете щом започнат да отделят аромата си, но внимавайте да не изгорят. Излейте чесновия зехтин при чушките и орехите в блендера. Добавете връзка магданоз, черен пипер и сол и пасирайте до гладък пастет. 
Сварете яйцата, както ги обичате. Обелете ги и разрежете на две половини. Поръсете с черен пипер и сол и сложете отгоре по една чаена лъжица от чушковото песто. 

Да ви е сладко!