вторник, 24 декември 2013 г.

Арменска орехова баклава (Коджа каръ герданъ)

Скъпи приятели,

в навечерието на Бъдни вечер и Коледа искам да ви пожелая тиха и свята Бъдни вечер с вашите семейства и близки. Пожелавам ви да бъдете много здрави, да се обичате и уважавате.
Превърнете Коледа в пиршество за сетивата. Насладете се на тази фантастична орехова баклава, която обещавам ви, ще ви стане любима! У дома се приготвя всяка година. Рецептата е арменска, на баба ми Мариам и вече трето поколение й се наслаждаваме. Прави се лесно като детска игра. Необходима ви е само една по-тънка пръчка или по-тънка точилчица. Моята майка, например, ползва долната пръчка от дървена закачалка, а аз използвах дръжката на спукан балон на децата, за да я набръчкам като гердан. Заповядайте рецептата с постъпкови снимки.


Продукти:

1 пакет фини точени кори Белла
2 ч.ч. сурови, смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло

за сиропа: 

2 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон

Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата.
Стопете маслото на бавен огън на котлона.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте, поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората. 


Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори. 


С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите. 


Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете рулото в намазана с масло тавичка. Аз ползвам за целта дъното на електрическата ми тенджера. По същия начин навийте и останалите рула. Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.
Оставете я напълно да изстине.
През това време пригответе сиропа.
Сложете на котлона да кипне смес от захар и вода. Щом кипне, оставете да поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата. Може сиропът да ви се стори много, но повярвайте ми, за едно денонощие ще го "изпие".
NB!!! Не забравяйте правилото - СТУДЕНАТА баклава се залива с ГОРЕЩИЯ сироп.


Да ви е сладко!

На финала искам да ви поздравя с прекрасната Коледна песен на Вокална група Мики Маус. Вярвам, че ще ви трогне :) 

понеделник, 16 декември 2013 г.

Фритата с броколи, праз лук и гъби

    Приготвих тази фритата в мултикукър за 40 минути. Направо ме спаси една вечер, когато се прибрахме късно и трябваше светкавично да приготвя вечеря за семейството. Оказа се неочаквано добра комбинация от вкусни броколи, леко сладък праз лук и апетитни гъбки. Много вкусно се получи. Може да се приготви и в тефлонов тиган и да се запече във фурна след това.


Продукти:

1 глава броколи
2 стръка праз лук
5-6 бр. големи гъби
шепа листенца прясна мащерка
3 яйца
200 мл. прясно мляко
черен пипер
сол
50 г настърган кашкавал


Нарежете броколите на розички, праз лука на кръгчета, а гъбите на парчета. Сложете ги във вътрешния съд на мултикукъра, полейте със зехтин, поръсете със сол и черен пипер и затворете капака. Изберете функция FRY за 10 минути. Броколите ще станат по-наситено зелено, празът и гъбите ще омекнат. Отворете и поръсете с мащерка, разбъркайте. В купа разбийте яйцата, заедно с прясното мляко, черния пипер и солта. Залейте зеленчуците, изберете програма BAKE за 20 минути на 180 градуса. След края на програмата отворете капака и поръсете с настъргания кашкавал. Внимателно изсипете фритата в чиния.


-------------
Ако не ползвате мултикукър:

Загрейте фурната на 200 градуса.
Задушете зеленчуците със зехтин, черен пипер, сол и мащерка до омекване в тефлонов или керамичен тиган с метални дръжки. Излейте яйчената смес и запечете за 5-6 минути, след това пъхнете съда във фурната и запечете фритата и от горната страна, докато стегне и добие леко златист цвят. Поръсете с настъргания кашкавал. Поднесете я топла.

Да ви е сладко!


вторник, 10 декември 2013 г.

Кюфтенца с пилешко и киноа

   Сигурно вече сте разбрали колко обичам киноа :) Обичам всичките й здравословни превъплащения. Правих тези малки, сладки кюфтенца наскоро, но чак сега им дойде редът да ви ги споделя. Много са апетитни. Направо се хапват като семки, на крак и в движение. А с биричка са просто разкош :) 


Продукти за около 15 бр. кюфтенца:

1/2 голяма ч.ч. киноа
1 био зеленчуков бульон
1 бр. пилешки гърди
1 яйце
50 г пармезан
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 морков
1/2 червена чушка
шепа листенца босилек
черен пипер
сол


Сварете киноата във вода с един зеленчуков био бульон в съотношение 1:2, около 15 минути, докато я поеме. 
През това време сложете останалите продукти в купа. 
Настържете пармезана. Чукнете едно яйце. Обелете и настържете на ситно един морков и половин чушка. Нарежете на ситно пресния лук и стиснете две скилидки чесън. Нарежете на ситно и шепа пресни листа босилек. Нарежете пилешкото на малки парченца, поръсете със сол и черен пипер. Ако желаете го пасирайте в блендер, за да се нареже на ситно. Накрая добавете и сварената киноа. Разбъркайте всичко добре, докато получите хомогенна смес. 
Постелете голяма тава с хартия за печене.
С леко мокри ръце загребете от сместа и оформете кюфтенца. Подредете ги в тавата и печете на 200 градуса до готовност. Обърнете ги, за да се изпекат равномерно. 

Да ви е сладко!




събота, 7 декември 2013 г.

Италианска Капоната

      Във фейсбук страницата на Вкуснотека читатели ме помолиха да предложа идеи за постни рецепти. 
     Не е тайна, че моето семейство не пости, както и това, че аз не мога да живея без масло, яйца и сирена. Кулинарията не би била същата без тези компоненти и именно по тази причина не мога да ви предложа кекс с олио, без яйца или например киш без масло и сирена. Това би било кощунство :) 
    Поклон пред хората, които съумяват да спазват строгите Коледни и Великденски пости. Аз не бих издържала :) Специално за вас ви предлагам една лека и много вкусна зеленчукова, италианска Капоната, с която да разнообразите менюто си. Също така опитайте рецептата за Пълнени чушки с киноа, тиквички и домати, както и Френското ястие Рататуй  и Ориз със спанак, сушени домати и кедрови ядки


Продукти:

2 големи патладжана
1 зелена чушка
1 глава лук
3 скилидки чесън
7-8 бр. чери домати
10 бр. маслини Каламон
щипка захар
черен пипер
сол
зехтин
пресен босилек

Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете патладжаните като Зебра. Нарежете ги на кубчета и ги поставете върху постлана с хартия за печене тава. Поръсете със сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин и изпечете патладжаните до омекване, за около 20 минути.
Почистете маслините от костилките, като леко натиснете с нож маслината. След това ги нарежете на половинки.
Нарежете лука на полумесеци, зелената чушка на фулиени, а чесъна на ситно и ги задушете в зехтин до омекване. Срежете чери доматите на две половини и добавете и тях. Поръсете с щипка захар, черен пипер и сол. Добавете опечените патладжани и маслините и оставете да покъкри още 5 минути.
Накрая поръсете с нарязан пресен босилек.

Да ви е сладко!

Адаптирано от: Кулинарно в кухнята с Йоанна

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Ципура с билково масло и каперси за Никулден

     Да си кулинарен блогър често означава празниците да идват при теб няколко дни по-рано :) Нашият Никулден мина :) А вашият? :)))) Сигурна съм, че моята рецепта ще ви хареса, защото тя е с малко продукти, бърза е за приготвяне и е много вкусна. 


Продукти:

3 бр. почистени от вътрешности ципура
80 г масло
4-5 стръка пресен магданоз
4-5 стръка пресен босилек
4-5 стръка прясна мента
1 лимон
2 с.л. каперси
черен пипер
сол
зехтин


Нарежете студеното масло в купа на малки кубчета. Нарежете на ситно и добавете билките. Настържете кората на лимона. Размесете с ръка, докато маслото омекне и получите хомогенно билково масло. Оформете с ръце на малко руло. Ако желаете можете да го сложите в хладилника за кратко да стегне, но ако не разполагате с време работете с него така.
Направете по 3 вертикални прореза върху повърхността на рибата. Сложете в тях от билковото масло. Прехвърлете я върху тава, покрита с хартия за печене. По същия начин пригответе и останалите риби. Поръсете със сол и черен пипер. Нарежете един лимон на кръгчета и пъхнете по два във вътрешността на всяка риба. Сложете и по малко каперси във всяка. 
Аз разпределих останалото билково масло във вътрешността, но мъжът ми даде много добра идея в последствие, че останалото масло може да се стопи и да се налее в каничка, да се поднесе към рибата, за да може всеки да си полива, докато хапва. Мисля, че би се получило много добре. Ако желаете можете да стиснете и скилидка чесън в билковото масло. Изборът е ваш. Стиснете сока от остатъците от лимона върху рибата. 
Полейте със струйка зехтин и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.

Поднесете с гарнитура от печени картофи или зеленчуци по избор.

Да ви е сладко!

сряда, 4 декември 2013 г.

Лимонови коледни венчета, Марципанени елхички с червени боровинки и Снежковци с марципан

     Нали знаете приказката "Луд умора няма?" :)) Миналия петък си сецнах кръста, докато вадех малката от столчето в колата. От тогава много ме боли кръста. Внимавам да не вдигам детето и като цяло тежко, което се оказа трудна задача. 
     Дори и в това състояние, обаче, музата и Коледното настроение не ме напускат и за радост на децата отново правих Коледни сладки :) Мисля, че и на мен ми доставя огромно удоволствие и ме успокоява. Тъй като си бях намислила 3 вида сладки реших с едно тесто да направя и трите. Разделих го на две топки, а след това една от тях още на две. Основното тесто е маслено със заквасена сметана. Трите вида сладки са Лимонови Коледни венчета със сушени боровинки и шам фъстък, Снежковци с марципан и Марципанени елхички със сушени червени боровинки. Аида беше много щастлива, че ще ми помага да украсим венчетата, а Бети излапа всички срединки, останали от тях, по една във всяка ръчичка :) 
       Всички сладки станаха много вкусни и ароматни. Меки и крехки от заквасената сметана.
       От това количество тесто получих следния брой сладки:
Лимонови Коледни венчета със сушени боровинки и шам фъстък - 17 бр. + 17 бр. срединки
Снежковци с марципан - 4 бр.
Марципанени елхички със сушени червени боровинки - 8 бр.
Ако сте си харесали само един вид можете да направите цялото тесто само на един вид сладки. Затворени в кутия сладките ще издържат около седмица.


Основно тесто продукти:

125 г меко масло
1 яйце (L размер)
80 г кристална захар
1 ванилия
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 с.л. заквасена сметана
250 г бяло брашно

за лимоновите сладки:

кората от един лимон
50 г бял шоколад
шепа сушени червени боровинки
80 г. белен шам фъстък

за сладките с марципан:

50 г настърган марципан
семена Чиа
годжи бери

за сладките с марципан и сушени боровинки:

шепа сушени боровинки


В купа разбийте с помощта на миксер мекото масло, захарта и яйцето. Добавете ванилия, бакпулвер и щипка сол. Добавете заквасената сметана. Накрая сложете и брашното и бъркайте, докато получите хомогенно тесто. Оформете на топка и разделете на две топки. Едната половина разбийте с кората от един лимон, увийте в прозрачно кухненско фолио. Другата половина разделете на още две топки. Едната разбийте с настърган марципан, а другата с нарязани сушени боровинки. Увийте всяка топка във фолио. Приберете трите топки в хладилника за половин час.


Загрейте фурната на 180 градуса. 
Поръсете работния плот с малко брашно. Разточете лимоновото тесто с дебелина 0.5 см. Изрежете кръг, прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене и с помощта на по-малък кръг изрежете по средата кръг, така че да получите формата на венец. Изпечете и срединките. По същия начин оформете и останалите сладки. Печете 6-7 минути, на предварително загрята фурна на 180 градуса.


Разточете тестото със сушени боровинки, върху набрашнения плот. Сами определете дебелината. Моите са около 0,6 см. Изрежете елхички, с помощта на формичка. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Печете сладките 6-7 минути, докато леко порозовеят връхчетата. 
Извадете тестото с марципан. Оформете три различни по-големина топки. Сложете ги в тава с низходяща големина и леко ги притиснете, така че да се слепят, под формата на снежен човек. Боднете очи и копчета от Чиа семена и нос от Годжи бери. Печете сладките за 7-8 минути, докато леко порозовеят.


Стопете на водна баня белия шоколад. С помощта на лъжичка намажете отгоре венчетата. След това декорирайте с нарязани на ситно шам фъстък и сушени боровинки. Охладете в хладилник, за да стегне шоколада.


Да ви е сладко!

понеделник, 2 декември 2013 г.

Корали паста с телешко

   Идеята за това ястие се роди след едно ходене в мола с децата. Докато Бети спеше в количката ние с кака й хапнахме в едно любимо заведение. За нея взех паста орзо с телешко, която тя излапа за нула време. Реших да й я приготвя и у дома. Още същия ден купихме продуктите, като единствената разлика беше, че не намерих орзо паста и я замених с корали. 
     Избрах да приготвя телешкото в мултикукър, тъй като се бяхме разбрали да обядваме на вън, а програмата STEW е 3 часа на ниска температура и удобството на уреда позволява да не си у дома, докато ястието се готви само. След края на програмата мултикукър се самоизключи и поддържаше топлината на месото, за да довърша ястието, когато се прибрахме. Телешкото беше станало мозък. Само добавих пастата и един домат и превключих на програма паста. Получи се изключително вкусно. Децата много го харесаха.


Продукти:

2 малки глави лук
3 скилидки чесън
500 г телешко месо за готвене
2 дафинови листа
1 ч.л. сух риган
зехтин
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
1 ч.ч. червено вино
1 домат
250 г корали паста

пресен магданоз
пармезан

Нарежете лука и чесъна на ситно. Сложете ги в мултикукъра, налейте малко зехтин и вода и включете програма FRY за 10 минути, докато омекнат. Сложете подправките, нарязаното на ситно телешко месо и червеното вино, долейте малко вода, да покрие месото, затворете капака и настройте програма STEW за 3 часа. Температурата за готвене е настроена автоматично.  
След края на програмата отворете капака и сложете пастата и нарязания на кубчета домат. Долейте малко вода, колкото да покрие пастата. Затворете капака и изберете програмата за паста RICE/PASTA. Настиснете START. 


--------------------------------------------
Ако нямата мултикукър, задушете месото, лука, чесъна и подправките с червено вино и малко вода в тенджера под налягане за 1 час. След това отстранете капака. Добавете пастата и нарязания домат и довършете готвенето като в обикновена тенджера, до омекване на пастата. 

Поднесете ястието топло, поръсено в нарязан на ситно магданоз и настърган пармезан.

Да ви е сладко!