четвъртък, 23 януари 2014 г.

Супер бисквитки с Чиа, кокос и ленено семе

Представям ви хрупкавите, супер бисквитки с Чиа, кокос и ленено семе, на които няма да можете да устоите!
Може би сте виждали Курабийте с Чиа и кокос на Курабийница. Има ги в био магазините и някои добри йога центрове. Много ги харесвам на вкус, но ги намирам за много скъпи (2,40 лв. за един брой). Това ме провокира да се опитам да ги приготвя у дома. Запазих последната опаковка и пресъздадох бисквитките. Смея да твърдя, че резултатът е впечатляващ! От мен добавих лененото семе.
За тези от вас, които за първи път се сблъскват с някои от продуктите ще споделя малко повече информация:
  • Семената от Чиа са известни като супер храна и се смятат за един от най-съвършените продукти в природата. Чиа е най-големият вегетариански източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Съдържа много фибри, влияе добре на чревния тракт и намалява нивата кръвната захар.
  • Лененото семе също е супер храна. То действа благоприятно на храносмилателния тракт. Съдържа много белтъчини, витамини Е и А, както и много Омега -3 и Омега-6 мастни киселини и е подходящо за спортуващи и хранещи се здравословно.
Ако желаете можете да замените лененото семе с конопено, или ако сте веган да замените маслото с кокосово масло, а яйцето с бананово или ябълково пюре.
Бисквитките не са диетични, поради съдържанието на масло и захар, но са  високоенергийни и полезни, поради съдържанието на супер храни и семена в тях. 



Продукти за 20 бр. бисквитки:

NB: Използвах чаена чаша с вместимост 200 мл.

1 и 1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки
3/4 ч.ч. кокосови стърготини
1/4 ч.ч. семена Чиа
1/4 ч.ч. ленено семе
1/2 ч.ч. черни стафиди
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. хималайска сол
1/4 ч.л. канела

125 г меко масло
1 ч.ч. захар (по желание кафява)
1 яйце
1 ванилия



Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки - пълнозърнестото брашно, овесените ядки, кокосовите стърготини, семената Чиа, лененото семе, стафидите, бакпулвера, содата, хималайската сол и канелата. 


В друга купа разбийте мекото масло с миксер. Добавете захарта, яйцето и ванилията и разбийте всичко добре. Прибавете сухите съставки към маслената смес и разбийте внимателно. Сместа става малко твърда и трудна за бъркане, затова може да си помогнете с ръце.
Постелете голяма тава с хартия за печене. Загребете от сместа, с помощта на лъжица за сладолед, заравнете с ръка и я обърнете върху хартията за печене. Притиснете бисквитката с ръка, така че да стане плоска. По същия начин оформете и останалите бисквитки, като ги поставите на разстояние една от друга.


Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути. Извадете ги и ги оставете да изстинат, върху решетка. 



Да ви е сладко!
Можете да ги съхранявате около две седмици в кутия с капак. 

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)




83 коментара:

  1. Изглеждат уникално тези бисквитки! Току що обядвах, но огладнях отново! Браво на фотографа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сокони, много благодаря. Радвам се, че ви харесват бисквитките и снимките :)

      Изтриване
  2. Ани, прекрасни са! Да ти е сладко и позитивно. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Здравейте, да, маслото е точно толкова едно малко пакетче.

      Изтриване
  4. Ух, какви са апетитни! Поднесени с прекрасни снимки! Поздравления, Ани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Татянче, радвам се, че ти харесват снимките :) И аз съм много горда с тях :))))Друго си е човек да снима на хубава дневна светлина навън.

      Изтриване
  5. Леле, Ани, направо ме побърка с тези бисквитки - от един час се мотая и все за тях си мисля. Нямам търпение да изляза и да се снабдя с някои продукти, за да си ги изпека :) Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, страшна си :))Кипиш от енергия мила :) Направи ги и после ще споделиш дали са ви харесали :) Успех :)

      Изтриване
  6. Много ми допадат! Друго си е да са домашно произведени!
    Апетитно изглеждат и снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tilli, много си мила. Радвам се, че снимките ти харесват!

      Изтриване
  7. И в такъв случай аз съм щастлива, че сподели,;) Изглеждат супер просто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, много се радвам, че ти харесаха. Сигурна съм, че като ги опиташ ще ти станат и на теб любими :)

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Отговори
    1. Здравейте Галина, семена Чиа можете да намерите във всеки един био магазин, по пазарите, където продават семена и био храни, както и в добрите хипермаркети, като Фантастико, наскоро там видях. Приличат на малки черни точици.

      Изтриване
  10. Ани,чудесни бисквитки си приготвила!У дома сме фенове на този вид десерти,а твоите имат чудесно съчетание от продукти!Взимам си една с кафенцето и ти пожелавам уютен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Роси, благодаря ти, че се отби при мен. И ние много обичаме такива десерти, хрупкави, полезни и високоенергийни. Вчера доставих пакетче с три бисквитки с панделка на любимия в офиса, за следобедното кафенце, много им се зарадва :))) Хубав уикенд и на теб

      Изтриване
  11. Вълшебно изглеждат бисквитките, Ани,
    харесах идеята и рецептата, а снимките са прекрасни!
    Хубав петък и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианка, от експерт като теб в снимането, това означава много за мен. Благодаря ти! Хубав уикенд и на теб :)

      Изтриване
  12. Прелестни снимки, предизвикват да се запретнат ръкави и да се направят тези здравословни бисквитки! Адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила Иглика, радвам се, че се отби при мен :)

      Изтриване
  13. Чудесни са, Ани! Взимам си едничка за енергия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, добре си ми дошла :) Благодаря ти. Определено зареждат :)

      Изтриване
  14. Semenata 4iq ne se li nakisvat predvaritelno?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се накисват, тъй като се пекат, заедно с останалите съставки. Ако вие обаче прецените можете да ги накиснете.

      Изтриване
  15. Страхотни и лесни за правене. Единствено се замислих дали да не смеля лененото семе, но съдбата реши дилемата. Другия път ще ги пробвам с наполовина захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Loa, много са лесни, така е. Всичко се бърка и оформя. Аз ползвам мляно ленено семе. Усвоява се по-добре. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  16. Здравейте,
    Напоследък се чудех какво да правя с чиата, която стои в шкафа ми от доста време. Нямаше как да не опитам бисквитките Ви, още повече, че имах в къщи и всички останали продукти. Единствено кокосовите стърготини ми бяха по-малко от написаните. Намалих малко захарта, а добавих от себе си малко марципан, филирани бадеми и сусам. Станаха страхотни. Не мога да спра да ги опитвам :) Благодаря Ви за хубавата рецепта, ще следя блога Ви с удоволствие,
    Спаси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, Спаси, сигурна съм, че са станали страхотни и хрупкави бисквитките с тези добавки от марципан и бадеми. Разкош! Може и аз да опитам дори :) Много се радвам, че са ви харесали. Да ви е сладко ;)

      Изтриване
  17. Направих тези бисквитки,просто вкусът е уникален!Браво страхотна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, много ги обичам и аз. Радвам се, че ви харесват.

      Изтриване
  18. Кое пълнозърнесто брашно препоръчвате? /марка/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пoлзвам само Biokorn Weizen Volkornmehl. Има го в големите вериги на био щандовете.

      Изтриване
  19. А колко бананово пюре вместо яйце и кокосово масло пак ли толкова?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Amar Festok, намачкан 1 банан замества 1 яйце. Кокосовото масло е толкова като в рецептата.

      Изтриване
  20. Искам да попитам дали е възможно пълнозърнестото брашно да се замести с безглутеново - например оризово брашно и дали захарта може да се замести с мед или друг заместител и пак да се получи същата консистенция и да станат бисквитите? :) Отдавна съм се заканила да направя тази прекрасна рецепта на бисквити и нямам търпение да я пробвам и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Да ви призная не съм експериментирала върху тази рецепта и затова не мога да ви кажа дали ще се запази консистенцията ако замените захарта с мед. За брашното по-скоро мисля, че няма да има проблем. Може би само ще повлияе на вкуса. Ако искате опитайте и после ще споделите дали са се получили.

      Изтриване
    2. Пробвах бисквитите с оризово брашно и с мед и станаха превъходна енергийна бомба. Прекрасна рецепта и най-сетне успях да ги приготвя тези изкушаващи бисквити. Благодаря много за вкусната идея с чия!
      Поздрави от Велико Търново! :)

      Изтриване
  21. Привет Ани, бисквитките изглеждат много апетитно :) точно си търсех подобна рецепта. Мога ли да попитам, ако имаш представа 1/4 ч.ч чия/ленено семе, приблизително колко грама са? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Силвия,

      около 50-тина грама са!

      Изтриване
    2. Много благодаря, задължително ще опитам :)

      Изтриване
  22. Краси Михова12 март 2015 г. в 21:15

    Много вкусни станаха. Благодаря за прекрасната рецепта, Ани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко Краси. Това са едни от най-любимите ми бисквитки. Сега опитайте лешниковите. Те също са страхотни! ;)

      Изтриване
  23. Може ли да се използва ленено брашно, вместо пълнозърнесто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Поли,

      не съм опитвала с ленено. Предполагам, че може, но ще се отрази и на вкуса.

      Изтриване
  24. А какво ще рече „средно голяма чаена чаша“? В България (а и не само), като мерна единица в кухнята, се използва или стандартна чаша с вместимост 250 мл, или чаена чаша с вместимост 200 мл (рядко и кафена чаша – 75 мл). Употребата на словосъчетания като „средна чаена чаша“ или „голяма чаена чаша“ само объркват.
    Та вместимостта на вашата „средна чаена чаша“ до коя от двете посочени в началото се доближава?
    Съвсем сериозно ви задавам този въпрос. Дано ме разберете правилно!

    А бисквитките и снимките, както отбелязаха и останалите, са чудесни. ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха сега :) Моята средно голяма ч.ч. е 120 г. :) Ползвам я за много неща. Ще поясня в рецептата, за да не става объркване.

      Изтриване
    2. 120 грама какво? – брашно, сол, хоросан? – А може и вода да е, но не е уточнено – водата обикновено не се измерва в грамове‽ ツ
      Ще ви дам съвет... Напълнете чашата догоре (до ръба) с вода и прелейте в мензура (или в друг градуиран съд). Така ще знаете каква е вместимостта ѝ в милилитри (ето това е важно за българина/-ката).

      Ани, симпатизирам ви, и затова се вторачвам толкова в детайлите, които смятам за особено важни. ツ

      Изтриване
    3. Моля Ви да поясните, наистина. И аз изпаднах в чуденка колко точно е обема на тази чаша. Аз не разполагам с везна и не мога да измеря в грамове.
      Поздрави за рецептата. Изглежда страхотно.
      Рени

      Изтриване
    4. Здравейте, вместимостта на чашата е 200 мл.

      Изтриване
    5. Благодаря, направих ги и се получиха страхотни.
      Само че, на мен ми се наложи да добавя още едно яйце, защото сместа ми беще прекалено ронлива.
      Рени

      Изтриване
    6. Здравейте. Много се радвам, че бисквитките са ви харесали. Обожавам ги. Мисля, че дори са по-добри от купешките. Не е било необходимо да добавяте още едно яйце. Рецептата е много точна. Сместа се получава по-твърда. Аз си помагам с лъжица за сладолед, загребвам, заравнявам с нож и избутвам на хартията. Леко притискам. При печенето си се оформят. Ако ви е много твърдо може да капнете малко вода или да си намокрите ръцете.

      Изтриване
  25. От Надежда Кръстева: Здравейте, Ани! Днес направих тези сладки и с две ръце искам да ви поздравя- страхотни са! Направо едвам се удържах да се спра на третата. Само замених чиата(беше ми свършила) със сусам. Всички които ги опитаха не повярваха, че не са купешки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Надежда :) Сигурна съм, че и със сусам са били страхотни. Обожавам ги. Сега опитайте лешниковите бисквитки, и те са невероятни.

      Изтриване
  26. Аз искам да попитам колко време могат да издържат като годност?

    ОтговорИзтриване
  27. Направих ги като замених чиата със слънчоглед и стафидите с боровинки. Овесените ядки - аз сложих някакъв био микс ядки от 7 зърна. Сложих и по-малко захар - около 150 грама.Станаха ми доста трошливи и сухи обаче. Явно някъде съм допуснала грешка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам. Ако бяхте приготвили бисквитките по моята рецепта щях да ви ориентирам. Не съм опитвала вашия вариант и не мога да предположа къде може да сте допуснали грешка..

      Изтриване
  28. Бисквитките станаха просто разкошни,благодаря! За мялко не ми достигна кокосовото брашно и добавих бадемово,също и около 1с.л.маково семе. А на половината доза капнах малко бейлис и кафена л.нес кафе. Получиха се много вкусни :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уауу, звучат страхотно! Истински букет от аромати!

      Изтриване
  29. Здравейте,дали ще е възможно да се замени захарта с рожков?Благодаряза отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че бихте могли. Ще се радвам да споделите резултата ви.

      Изтриване
  30. Здравейте! С какво бих могла да заменя захарта, за да станат бисквитките подходящи и за едногодишния ми син? Изглеждат страхотно и много ми се иска да ги пробвам. Поздрави, Кристина

    ОтговорИзтриване
  31. В предишния коментар, дамата е предложила рожков, ако искате опитайте, ако е подходящ за детенце.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей Ани, страхотни се получиха бисквитките. Като бонус и жилището ми ухае невероятно :-) Използвах смес от кокосово и какаово масло (за да достигна грамажа), брашно от лимец, сушени червени боровинки вместо стафиди, а яйцето замених с ябълков мус. Използвах различни формички за коледни сладки, и бисквитките станаха доста на брой - колегите утре ще са много доволни :-) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах да, забравих да спомена, че и захарта замених с домашен мед.

      Изтриване
    2. Леле, звучат невероятно здравословни! :))) Поздравления за идеите! Да ви е сладко!

      Изтриване
  33. Аз работя в една детска градинка с много енергични дечица. От закуска останаха много овесени ядки и реших да замесе тези бисквити. Много добре се получиха :-) ..... ухаааа. Всички си хапнафме чудесно :-D Благодаря за рецептата и скоро ще повторим ;-)

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте Ани! Може ли да заменя пълнозърнестото брашно с кокосово и ако е възможно какво трябва да е количеството, тъй като имам непоносимост към глутен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм опитвала да заменям с кокосово, но знам, че то се държи малко по-различно от пълнозърнестото. Дано се изпече добре.

      Изтриване
  35. Страхотни са браво. Благодаря за сполучливата рецепта. Аз лично не обичам сладко и не ям, но тези си ги направих и са страшно вкусни. :)))

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте! Може ли да се направят с кокосово масло��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мирослава. Не съм опитвала с кокосово масло. Ако искате опитайте и споделете резултата.

      Изтриване
  37. Пробвах бисквитките, уникални са!!! Най- вкусните домашни бисквитки. Получавам достатъчно енергия. Страхотна сутрешна и защо не и следобедна закуска. : ))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стоплихте ми сърцето с този коментар. Благодаря ви. Рецептата е наистина страхотна и затова съм я включила и в моята книга.

      Изтриване
  38. Страхотни бисквитки, ароматни, лека и нежна текстура, хрупкави. Дъщеря ми подивя по тях, даже отказа вечерята и я замени с бисквитките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Станислава. Много ги обичам и аз. Наистина са страхотно хрупкави и вкусни. Радвам се, че малката ги е харесала ;)

      Изтриване
  39. Здравейте!
    Само при мен ли се получиха ронливи ?
    Използвах точните пропорции ,но ми се струва ,че маслото е малко ,като грамаж за спояване на сместа .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не не е само при вас. Самите бисквитки са леко ронливи и хрупкави. Така трябва да бъдат.

      Изтриване