вторник, 28 януари 2014 г.

Арменско предястие - Пълнено червено цвекло с кайма

     Освен, че е много вкусна, източната кухня е много екзотична и нестандартна. Едва ли досега ви е хрумвало да пълните глави червено цвекло.. Уверявам ви комбинацията от печено, сладко цвекло, ароматна плънка от кайма и яйце, обилно полято със стопено масло и запечено на фурна с кашкавал е много запомняща се! Подобно на почти всички арменски рецепти и в тази маслото играе ключова роля. Придава фантастичен вкус на цялото блюдо. 
      

Продукти:

5-6 големи глави червено цвекло
250 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
125 г масло
1 твърдо сварено яйце
100 г кашкавал

NB: Работете с гумени ръкавици, докато обработвате цвеклото, защото много боядисва!


Обелете, измийте и сварете главите червено цвекло в тенджера с вода, заедно с 1 ч.л. сол. Отнема около час да се сварят. Проверете ги с вилица.
Отцедете водата и ги охладете със студена вода. С помощта на нож издълбайте сърцевината на цвеклото, откъм дръжката, като внимавате да не пробиете дъното. Не изхвърляйте срединката. От нея можете да си направите Салата с червено цвекло. Подредете в тава, покрита с фолио или хартия за печене, с отвора нагоре.
Загрейте фурната на 200 градуса. 
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с 3 с.л. от маслото и малко вода. Добавете каймата, черен пипер и сол и разбъркайте. Гответе няколко минутки, докато потъмнее и се сготви. Отдръпнете от огъня и сложете в нея ситно нарязаното сварено яйце.
Стопете останалото масло на котлона.
Напълнете корените цвекло с плънката от кайма и яйце. Полейте ги обилно с останалото разтопено масло, захлупете капачетата и печете за 20-30 минути, като 5 минути преди края поръсете с кашкавал под капачетата. Поднесете топли.

Да ви е сладко!

Адаптирано от: Книгата "101 избрани арменски рецепти"


събота, 25 януари 2014 г.

Шоколадово-портокалова торта с лешников крокан

     Приготвих тази вкусна торта за рождения ден на един млад левент на цели 6 г., на когото му предстои да тръгва на училище през септември :) Тортата е шоколадово-портокалова с лешников крокан. Комбинацията шоколад и портокал е класика, която много обичам и реших да заложа на нея. Блатовете са изцяло без брашно, много шоколадови и с мека текстура, кремът е млечно-портокалов, а в комбинация с хрупкавия лешников крокан хапката е просто съвършена!! Декорирах я семпло със захаросани портокали, които приготвих сама, цветенца от желирани портокалови и ментови бонбони и няколко карамелизирани лешника. За финал поръсих с крокан и надписах с бял шоколад.


Продукти за един брой блат (тортата е с 2 бр. блатове с размери 33:24 см):

200 г натурален шоколад
90 г масло
4 яйца
1/3 голяма ч.ч. захар
1 ванилия
щипка сол

продукти за портокаловия крем:

1 л. прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
2 ванилии
4 жълтъка
250 г меко масло
кората от един портокал
3 с.л. портокалов сок

продукти за лешниковия крокан:

100 г печени, безсолни лешници
1 ч.ч. захар

продукти за шоколадовия ганаш:

200 мл сладкарска сметана
200 мл натурален шоколад

продукти за захаросаните портокали:

2 портокала
150 г захар
150 г вода
пудра захар за овалване


Блатове:

Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете плоска тава с хартия за печене и сложете върху нея правоъгълната форма. Разтопете шоколада и маслото на водна баня и ги оставете да се охладят. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците при шоколадовата смес и овкусете с ванилия. Разбийте белтъците на сняг и на два пъти прибавете захарта към тях. Добавете белтъчната смес към шоколадовата като внимателно бъркате, за да запазите въздуха в нея. Сложете и щипка сол. Разбъркайте добре и налейте сместа във формата. Печете 10 минути. Извадете блата и го оставете да изстине. 
По същия начин пригответе и изпечете и втория блат.

Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с топлото мляко като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Настържете портокалова кора и добавете портокаловия сок. Разбъркайте. Разбийте маслото с миксер и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер. Охладете го за един час в хладилник.

Крокан:

Една чаена чаша захар се карамелизира на котлона. Печените лешници се слагат на дъното на тефлонов съд, предварително намазан обилно с масло. Заливат се с горещия карамел и се оставят да се охладят. Чуква се дъното на съда и крокана пада цял. Начуква се между два листа хартия за печене или се смила фино в блендер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем, стегнати във формата. Посредата поръсете крема с крокан. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем. Охладете тортата за поне 5-6 часа.

Ганаш:

За да приготвите ганаша клокнете сметаната на котлона. Добавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Излейте го върху тортата леко топъл и заравнете. Оставете тортата за едно денонощие да стегне добре в хладилника. На другия ден я декорирайте по желание.

Захаросани портокалчета: 

Измийте добре два портокала. Нарежете ги на две половини и на 0,5 см. дебели резени или ако предпочитате на кръгчета. Варете ги 5 минути в тенджера с вода. Извадете ги и излейте водата.
Кипнете на котлона захарен сироп от захарта и водата. Сложете в нея портокаловите резени и след като кипне варете на бавен огън 1 час. Извадете ги.Оваляйте ги в пудра захар и ги подредете, на разстояние едно от друго, върху хартия за печене и ги сушете на 100 градуса 3 часа. Декорирайте тортата с тях след като изстинат. Аз ги залепих отстрани.

Да ви е сладко!

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Супер бисквитки с Чиа, кокос и ленено семе

Представям ви хрупкавите, супер бисквитки с Чиа, кокос и ленено семе, на които няма да можете да устоите!
Може би сте виждали Курабийте с Чиа и кокос на Курабийница. Има ги в био магазините и някои добри йога центрове. Много ги харесвам на вкус, но ги намирам за много скъпи (2,40 лв. за един брой). Това ме провокира да се опитам да ги приготвя у дома. Запазих последната опаковка и пресъздадох бисквитките. Смея да твърдя, че резултатът е впечатляващ! От мен добавих лененото семе.
За тези от вас, които за първи път се сблъскват с някои от продуктите ще споделя малко повече информация:
  • Семената от Чиа са известни като супер храна и се смятат за един от най-съвършените продукти в природата. Чиа е най-големият вегетариански източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Съдържа много фибри, влияе добре на чревния тракт и намалява нивата кръвната захар.
  • Лененото семе също е супер храна. То действа благоприятно на храносмилателния тракт. Съдържа много белтъчини, витамини Е и А, както и много Омега -3 и Омега-6 мастни киселини и е подходящо за спортуващи и хранещи се здравословно.
Ако желаете можете да замените лененото семе с конопено, или ако сте веган да замените маслото с кокосово масло, а яйцето с бананово или ябълково пюре.
Бисквитките не са диетични, поради съдържанието на масло и захар, но са  високоенергийни и полезни, поради съдържанието на супер храни и семена в тях. 



Продукти за 20 бр. бисквитки:

NB: Използвах чаена чаша с вместимост 200 мл.

1 и 1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки
3/4 ч.ч. кокосови стърготини
1/4 ч.ч. семена Чиа
1/4 ч.ч. ленено семе
1/2 ч.ч. черни стафиди
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. хималайска сол
1/4 ч.л. канела

125 г меко масло
1 ч.ч. захар (по желание кафява)
1 яйце
1 ванилия



Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки - пълнозърнестото брашно, овесените ядки, кокосовите стърготини, семената Чиа, лененото семе, стафидите, бакпулвера, содата, хималайската сол и канелата. 


В друга купа разбийте мекото масло с миксер. Добавете захарта, яйцето и ванилията и разбийте всичко добре. Прибавете сухите съставки към маслената смес и разбийте внимателно. Сместа става малко твърда и трудна за бъркане, затова може да си помогнете с ръце.
Постелете голяма тава с хартия за печене. Загребете от сместа, с помощта на лъжица за сладолед, заравнете с ръка и я обърнете върху хартията за печене. Притиснете бисквитката с ръка, така че да стане плоска. По същия начин оформете и останалите бисквитки, като ги поставите на разстояние една от друга.


Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути. Извадете ги и ги оставете да изстинат, върху решетка. 



Да ви е сладко!
Можете да ги съхранявате около две седмици в кутия с капак. 

понеделник, 20 януари 2014 г.

Салата с нахут, маслини и чушки

     На мнение съм, че не използваме достатъчно често нахут в нашата кухня. За разлика от източните култури, където нахутът се използва ежедневно. 
    Нахутът, наричан още леблебия, е една от най-древните култури, от семейство бобови. Отглежда се на места по света с топъл климат. Нахутът е много богат на протеини, съдържа голямо количество витамин Е, укрепва имунитета и предпазва от рак. Съдържа, също така много цинк и фолиева киселина, което го прави изключително полезен в малки количества.
      В кулинарията, след накисване и варене, може да се ползва като гарнитура, в основни ястия с месо и зеленчуци, в различни салати и в така популярния хумус, в комбинация със сусамов тахан.
      Аз съм на вълна салати с нахут. Експериментът започна със свежа салата с нахут, маслини и чушки, и ще продължи със салата с нахут и риба тон. За да си спестя време използвам отново испанската марка готово-сварен нахут в буркан, който е същият като боба, който съм ви показвала. Намира се в големите хипермаркети. Само му прибавям нарязаните зеленчуци и дресинг и е готов. 
     Салатката е много свежа с дресинг от лимон и зехтин, пресен лук и чесън, четвъртинка люта чушка за вкус и свеж магданоз. Сигурна съм, че няма да можете да й устоите. Чудесно мезе за ракия!


Продукти:

500 г сварен нахут
3 стръка пресен чесън
3 стръка пресен лук
7-8 маслини каламата без костилки
1/4 люта чушка
1 червена чушка
връзка магданоз
сокът от половин лимон
зехтин
сол

Нарежете лука, чесъна, маслините, чушките и магданоза и ги разбъркайте в купичка, заедно със зехтин и сол. Добавете всичко при сварения и отцеден нахут. Полейте с лимонов сок.


Да ви е сладко!


вторник, 14 януари 2014 г.

Кюфтенца с броколи и пармезан

    Днешната рецепта е от рубриката рецепти за, така популярния напоследък уред, мултикукър. Кюфтенца с броколи и пармезан. Диетични, здравословни и най-важното вкусни. Хапвам ги, когато съм на олекотен хранителен режим със зелена салатка. Обичам най-различни варианти на подобни здравословни кюфтенца. Показвала съм ви Кюфтенца с риба тон, Кюфтенца с пилешко и киноа, Магданозени кюфтенца и Кюфтенца с тиквички и гъби. Всички са печени с изключение на магданозените.
   Аз изпекох кюфтенцата в мултикукъра. Но ако вие не разполагате с такъв уред спокойно можете да ги изпечете във фурната, в тава, покрита с хартия за печене. Печете на 200 градуса по 6-7 минутки от страна. 

     Много съм щастлива да споделя с вас и моето първо домашно видео, качено в You tube. 
В него правя полу-пълнозърнест хляб в Philips Multicooker. Надявам се да ви бъде полезно. 


Продукти за 12-13 кюфтенца:

1 глава броколи
2 стръка пресен чесън
2 стръка пресен лук
50 г настърган Пармезан
50 г настърган Чедър
2 с.л. галета
2 яйца
черен пипер
сол

Измийте и отделете розичките броколи. Сложете ги в купа. Добавете настърганите сирена и нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Поръсете с галета, чукнете две яйца, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте всичко добре. 
Включете мултикукъра. Намажете съда със зехтин.
Леко навлажнете ръце и оформете малки, леко плоски кюфтенца. Поставете ги на  дъното на съда. Изберете програма BAKE от MENU. Настройте температура 180 градуса и печете кюфтенцата по 5 минути от страна. Обръщайте ги със специалната шпатула на мултикукъра. 
Поднесете след като изстиснат.


Да ви е сладко!

Източник: http://www.keyingredient.com/recipes/506436456/baked-cheese-broccoli-patties/

петък, 10 януари 2014 г.

Арменска гата

     Гата е много древен, арменски десерт. Някога се е приготвял в специална пещ, на име тонир, а в последствие във фурни. Има много вариации на гата в Армения, до степен да бъде издигната в култ. Поднася се с кафе. Гата може да бъде намерена във всяка сладкарница в най-различна разновидност и форма. Плънката се нарича ХОРИЗ. Състои се от брашно, масло, захар и ванилия. В някои райони се добавят и орехи и/или канела. Приготвя се и под формата на хляб. 
    Искам специално да благодаря на моята читателка Лия Григорян, за това, че ми сподели за този изкусителен традиционен десерт. Не си спомням моята баба да го е приготвяла, затова и за мен беше предизвикателство да го направя. Заложих на домашно приготвено тесто, вместо бутер, защото исках да получа автентичен вкус и вид. Мислих, че е много трудно и трудоемко, но се оказа лесно и дори забавно :) Лично на мен вкусът ми напомня малко на курабия. Вкусни са и топли и студени. Студени са по-хрупкави.


Продукти за тестото:


¾ ч.л. сода
щипка сол
две капки оцет
550 г брашно
250 г меко масло
2 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

продукти за плънката: 

180 г меко масло
1 и ½ ч.ч. кристална захар
2 ванилии
1 и ½ ч.ч. брашно

1 яйце за намазване


Сложете в купа содата, солта и две капки оцет. Добавете брашното, след това разбийте заедно с маслото. Накрая сложете яйцата и киселото мляко. Разбъркайте всичко добре с миксер, докато получите тесто. Покрийте го с фолио и го приберете да почине час в хладилника. 
През това време пригответе плънката. В купа разбъркайте мекото масло, заедно със захарта и ванилиите. Добавете брашното, разбъркайте и разрошете с вилица, докато получите трохи. Приберете в хладилник, докато тестото стане готово.
Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.
Извадете тестото от хладилника. Разделете го на три топки. Разточете първата топка във формата на правоъгълник. Тестото трябва да бъде разточено тънко, около 0.2 мм. Ако не е с приблизително правилна форма поизравнете с нож. Аида се позабавлява като си изрязваше фигурки с моите остатъци.


Разделете си плънката мислено на три. Трябва да стигне за три рула.
Разпределете първата част плънка върху правоъгълното парче тесто. Наронете я с ръце. Оставете около сантиметър от ръбовете. 


Навийте на руло от към дългата страна, като леко потупвайте при всяко превъртане. Крайният ръб трябва да се пада отдолу на рулото. Прехвърлете рулото в тавата. Нарежете го леко по диагонал на парчета с дебелина около 4 см. Направете шарки, като внимателно прокарате хоризонтално вилица по повърхността на рулата. 


Намажете ги с яйце за по-приятен загар. По същия начин разточете и останалите две топки. Покрийте ги с плънка и ги навийте на рула. Нарежете ги и направете шарка с вилица. Намажете ги с яйце.
Печете рулата 30 минути на загрята на 180 градуса фурна, докато добият карамелен загар.


Когато ги извадите от фурната ги разрежете на парчета, защото по време на печенето плънката се топи и се слепват. Бисквитките са вкусни и топли, когато са по-меки и студени, когато стават хрупкави.
Можете да ги съхранявате в затворена кутия около седмица.


Да ви е сладко!

събота, 4 януари 2014 г.

Соленки със сирене и кашкавал

    От известно време искам да приготвя соленки (кифлички) на децата за следобедна закуска. Когато се събудят винаги са много гладни и ми се искаше да е нещо соленичко и засищащо, а не сладко. Пробвала съм различни рецепти и никога не оставах удовлетворена. Затова реших да им направя соленките на мама, рецептата, която тя има записана от една своя приятелка в тефтера си. Оказаха се абсолютната класика. Разбира се направих някои подобрения. Замених маргарина с масло и силно миришещата амонячна сода с бакпулвер. Пропуснах кима в тестото, намазах ги с яйце за повече блясък и поръсих със сух риган. 
   Смея да твърдя, че това са най-вкусните солени кифлички, които съм яла! Мекички, миришат на масло..топят се в устата. Хубавото в тях е, че нямат плънка. На практика всичко необходимо си е в самото тесто, дори сиренето и кашкавала. Правят се толкова лесно, че в тази рецепта, спокойно можете да включите като помощници и децата над 4 г. Аида ми помогна да ги навием. Още щом се разнесе ароматът на топли кифлички от кухнята и тримата се строиха до барплота :))) Не почакаха дори да изстинат. Нападнаха ги топли....Едвам успях да отделя тези, за да ги снимам.
    От това количество продукти излязоха точно 48 солени кифлички. 6 топки x 8 триъгълника. 
Ако обичате ким може да сложите малко в самото тесто. Тогава ги поръсете и отгоре с ким. 


Продукти за 48 солени кифлички:

220 г меко масло
1 ч.ч. настъргано краве сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. кисело мляко + 1 пакетче (10г) бакпулер
3 ч.ч. брашно

сух риган за поръсване
1 яйце за намазване

Разбийте с миксер мекото масло, заедно с настърганото сирене и кашкавал. Изсипете пакетчето бакпулвер в чаената чаша с кисело мляко. Дръжте я над съда, в който ще го изсипете, защото ще шупне. Разбъркайте добре и изсипете киселото мляко в сместа. Разбийте. Накрая добавете брашното и бъркайте, докато получите меко тесто. Покрийте с фолио и оставете тестото да почине, задължително два часа в хладилник. 


Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. 
Извадете тестото и го разделете на 6 равни части. Аз разрязах един път хоризонтално и два пъти диагонално. 


Поръсете леко работния плот с брашно. Разточете първата топка на кръг с дебелина 3 мм.


Приберете останалите в хладилника. Ще ги вадим една по една.
Разрежете кръга на 8 триъгълника по диагонал. Навийте всеки триъгълник на кифличка, като приплъзнете с пръсти широката страна към тясната. Притиснете леко острото връхче в тестото, за да не се отворят при печене. 


Подредете кифличките в тавата на разстояние една от друга.  При мен 2 топки запълваха една тава с кифлички. Общо три тави. 


Намажете ги с четка с разбито яйце и поръсете със сух риган.
Печете 13 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин навийте и изпечете и останалите кифлички.


Да ви е сладко!

1. Ако обичате солени кифлички, опитайте и рецептата за Кифлички калцоне с плънка от кайма: http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/06/blog-post_11.html
2. Ако обичате сладки кифлички опитайте рецептата за Кифлички с мармалад от сини сливи и орехи: http://vkusnoteka.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html

петък, 3 януари 2014 г.

Патладжанени рулца с моцарела, доматен сос и провансалска коричка

     В навечерието на настъпващата Арменска Коледа съм много щастлива да ви споделя, че тази седмица "Вкуснотека" гостува на най-новия седмичен брой на вестник "Всичко за семейството". Темата е Арменската кухня - средиземноморска нотка и източна хармония. С Пепа Йорданова си говорим за арменските обичаи и традиции на празника и споделям няколко вкусни, изпитани рецепти. Искам да благодаря на Пепа за поканата и хубавите думи за мен и моя блог.



    Днешната публикация не е свързана с празниците. Приготвих това ястие в ден, в който случайно открих 4 забравени патладжана в полупразния ми хладилник. С малко въображение ги превърнах в безобразно вкусен обяд, за който повярвайте ми дори децата успяха да се скарат :))) Признавам не е от най-бързите за приготвяне, но за сметка на това е здравословно, защото патладжаните не се пържат, а се запичат в почти сух тиган, само с капка зехтин. Моцарелата прави ястието по-засищащо и меко като текстура, а хрупкавата провансалска коричка му придава финален щрих. По желание можете да замените магданоза с босилек. Сигурна съм, че тази рецепта ще ви стане любима. 


Продукти:

4 по-големи патладжана
50 мл зехтин
сол
2 x 250 г сирене Моцарела

за доматения сос:

500 мл доматен сос (Рустика)
2 скилидки чесън
връзка пресен магданоз

за провансалската коричка:

70 г масло
50 г пармезан
връзка магданоз
2 филии хляб
2 скилидки чесън
черен пипер
сол


   Измийте и обелете патладжаните като зебра. Нарежете ги на филии, с дебелина около 5 мм и ги запечете в силно нагрят тиган с капка зехтин за по няколко минути от страна. В моят се събират по 5 едновременно. При всеки нови 5 капвах отново малко зехтин на дъното.       Прехвърляйте готовите в купа с капак, за да омекнат. Поръсете с малко сол.
  Докато запичате патладжаните пригответе и доматения сос. В тенджера налейте малко зехтин и запържете само за минутка ситно нарязания чесън. Внимавайте да не покафенее. Веднага долейте доматения сос, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте. Намалете огъня и оставете да покъкри, докато се посгъсти. Накрая сложете нарязания на ситно магданоз. 


Нарежете моцарелата на филии. Сложете едно парче патладжан на плота. Поставете от към тясната му страна парченце моцарела и навийте на рулце. Поставете с долния край в йена или тава. По същия начин завийте и останалите рулца от патладжан с моцарела и подредете плътно едно до друго. 
Пригответе провансалската коричка като сложите в блендер маслото, парчето пармезан, връзка магданоз, две скилидки чесън, две филии хляб, черен пипер и сол. Пасирайте всичко до маслени трохи.
Залейте патладжанените рулца с топлия доматен сос. Отгоре посипете с маслените трохи и ги разпределете равномерно по повърхността.
Запечете на 200 градуса, около 20 минути, докато коричката добие златист загар, а моцарелата в рулцата се стопи. Поднесете ястието топло.


Да ви е сладко!





сряда, 1 януари 2014 г.

Свинско роле с плънка от карамелизирани ябълки, червени боровинки и сирене Бри

    ЧЕСТИТА НОВА 2014 ГОДИНА ПРИЯТЕЛИ!
  Пожелавам ви от сърце да бъдете много здрави, много обичани и обичащи, да сбъднете поне няколко от своите мечти през новата година, да пътувате много и да имате незабравими и хубави преживявания с любимите си хора. 

    Първата рецепта за новата година е празнично, новогодишно Свинско роле, с плънка от карамелизирани ябълки, червени боровинки и сирене Бри. Адаптирах рецептата по мой вкус по блога на Диди Бунова - Готвенето е забавно. То беше основният акцент на нашата трапеза, редом с терина от сьомга и сирене рикота, който приготвих, кюфтенца от броколи и сирене Чедар, маслинена Тепанада и зелена салата с червени боровинки, авокадо и орехи. Приготвянето му не е особено лесно и отнема време. Контрафилето е доста сухо месо, затова го обливаме постоянно и поднасяме със сос, приготвен от отделените сокове по време на печенето.
       Тъй като аз изпитах затруднение в намирането на конец за печене на месо споделям с вас, че такъв се продава в кинкалерии, железарии или магазини за един лев, както и в големите хипермаркети, като Метро. Моят е от кинкалерия - памучен канап, който не изгаря при готвене. 


Продукти: 

1 кг свинско контрафиле
черен пипер
сол
1 с.л. Дижонска горчица

продукти за плънката:

зехтин
50 г масло
1 малка глава лук
3 бр. ябълки
две шепи сушени червени боровинки
1 с.л. мед
2 стръка пресен розмарин
150 г сирене Бри
черен пипер
сокът от половин лимон

продукти за соса:

100 г масло
300 мл. ябълков сок фреш
150 мл. червено вино
2 с.л. нишесте
1/2 ч.л. захар

домакински памучен канап за връзване


Почистете контрафилето от излишните тлъстини. 
Разрежете го на принципа на пеперудата хоризонтално. Трябва да получите правоъгълно парче. Начукайте го с чук, за да се изравни. 


Поръсете с черен пипер и сол. 
Нарежете ябълките на филийки, а лука нарежете на ситно. Задушете ги с 1 с.л. мед в тиган със зехтин и масло. Когато поомекнат добавете две шепи сушени червени боровинки и нарязан на ситно розмарин. Поръсете с малко черен пипер на вкус и полейте с лимоновия сок. Отстранете от котлона.
Разпределете плънката по цялото протежение на месото, като оставете малко празно място по краищата, за да не изтече плънката. Подредете отгоре нарязано сирене Бри.


Навийте месото на руло. 


Вземете конеца. 


Отрежете едно средно дълго парче от него. Подпъхнете го под рулото и завържете на възел отгоре точно по средата. Отрежете излишното. Отрежете още няколко парчета със същата дължина от конеца и по същия начин завържете месото на разстояние от около 2,5 см от центъра към двата края, като отрязвате излишното. 


Поръсете със сол и черен пипер и намажете месото с горчица.


Загрейте фурната на 220 градуса. 
Извадете решетката от фурната и я сложете да легне върху най-дълбоката ви тава от фурната. Налейте 150 мл. ябълков сок и една чаена чаша вода в тавата. Сложете месото върху решетката и го пъхнете във фурната. След 5 минути намалете фурната на 200 градуса и печете месото 30 минути. След това извадете месото, заедно с тавата. Внимателно отдръпнете малко решетката и облейте месото с отделения в тавата сос. Намажете го обилно с масло. Върнете месото във фурната и печете още 45 минути, като междувременно го облейте още поне два пъти и го намажете още веднъж с масло. Доливайте вода в тавата, за да не загори сосът. 


Извадете месото и веднага го увийте във фолио и го оставете да почине 15 минути.
Прелейте отделения сос в касерола и го кипнете с виното и останалия ябълков сок, като запазите само малка част от него, за да разтворите нишестето преди да го добавите. Бъркайте, докато сосът се сгъсти. Накрая добавете и захарта. Прелейте в малко сосиера, преди да го поднесете, заедно с нарязаното топло месо. 
Като гарнитура можете да предложите ризото с масло и пармезан, печени картофи с розмарин или печени зеленчуци.


Да ви е сладко!