сряда, 30 април 2014 г.

Плодов чийзкейк с бадеми и подарък за един от вас

Скъпи приятели,


На 02, Май моето любимо местенце става на 4 години! Както се казва Вкуснотека има рожден ден :) Правя си равносметка и тя е, че през изминалите 4 години Вкуснотека се превърна в моето трето дете, което отглеждам с много любов и страст. Старая се всички рецепти в нея да бъдат категорично вкусни и успешни. Не правя компромис с качеството и непрестанно се развивам. Приемам новите предизвикателства пред мен, уча се и споделям моя опит с вас. Покрай Вкуснотека се запознах с много от вас виртуално, участвах в телевизионно предаване и гостувах в ред електронни и печатни издания. От миналата година водя и кулинарна и лайфстайл рубрика в сайта missbloom.bg. Благодаря Ви за безрезервната подкрепа, големия читателски интерес към Вкуснотека и затова, че винаги ми оставяте коментари, когато рецептата ви е харесала!  Обещавам Ви и за в бъдеще да продължавам да ви изненадвам приятно!

Още днес започвам с изненадите - може ли рожден ден без торта и без подарък?!
Приемете моите комплименти с рецептата за Плодов чийзкейк с бадеми и играта - Сподели и спечели във фейсбук страницата на Вкуснотека: https://www.facebook.com/vkusnoteka

Регламентът на играта е всеки, който до 18 ч. на 02. Май сподели снимката от фейсбук страницата на Вкуснотека, на Плодовия чийзкейк с бадеми, на своята страница и ми остави коментар за това под снимката (достатъчно е само с текст "споделено"), за да мога да проследя всички споделяния, ще участва в жребий за следната награда, осигурена от нашите приятели от магазин "Дар от Боговете": Бутилка италианско, пенливо вино Prosecco Brut и кутия френски шоколадови бонбони от натурален и млечен шоколад Valrhona. Късметлията ще получи своята награда веднага след празниците по куриер.
Успех на всички!

Почерпете се по случай рождения ден на Вкуснотека с Плодов чийзкейк с бадеми. Приготвих чийзкейка със специалното, безсолно, американско крема сирене Бон Грен за чийзкейкове. Благодарение на нежния бял шоколад Ivoire на Valhrona ароматът на чийза е фино шоколадов, идеално балансиран на вкус от леко киселичкото сладко от малини на Боарон. Освен, че е много вкусно, пюрето от малини ми спести много време в пасиране и прецеждане на пюрето от семената. Декорирах за разкош с различни плодове и чийзкейкът с бадеми се превърна в изкусителен десерт, на който няма да можете да устоите. Направих мраморни розови шарки в крема, но тъй като розовият ми цвят беше много светъл той почти се сля с белия. 




Продукти за блата:

125 меко масло Elle & Vivre
2 пакета бисквити с масло
150 г печени, белени бадеми

продукти за крема:

500 г американско крема сирене Бон Грен
200 г заквасена сметана
1/2 голяма ч.ч. захар
1 ванилия
кората от един лимон
4 яйца
200 г бял шоколад Valhrona Ivoire

2-3 капки червена боя, разтворена в малко алкохол

продукти за декорация:

250 г пюре от малини Boiron
3 с.л. захар
1 ч.л. нишесте
2 бр. киви
3 бр. ягоди
половин банан
1 с.л. лимонов сок
1 филиран портокал
1 с.л. филирани бадеми


Сложете печените, белени бадеми в блендера и ги пасирайте. Добавете двата пакета бисквити и ги смелете на трохи. Накрая сложете мекото масло и пулсирайте, докато получите маслени-трохи. Изсипете трохите във формата за печене и внимателно притиснете към дъното. Ако желаете оформете борд. Не натъпквайте прекалено силно основата, за да не стане прекалено твърда след изпичане. Приберете формата в хладилник, за да стегне подложката, докато приготвите крема.
Стопете белия шоколад на водна баня и го оставете напълно да се охлади.


Загрейте фурната на 170 градуса.
Разбийте с миксер крема сиренето. Добавете захарта,  заквасената сметана, ванилията и лимоновата кора и разбийте всичко добре. Едно по едно добавете яйцата, като бъркате между всяко, само колкото да се поеме от сместа. Накрая добавете и стопения, охладен бял шоколад и внимателно разбъркайте с лъжица.
Ако искате да направите мраморна шарка разделете крема на две. В едната половина сложете хранителната боя и разбъркайте, докато получите розов цвят. Другата половина оставете бяла.
Редувайте да наливате двата цвята крем върху блата и накрая завъртете един път дървен шиш в крема, за да направите шарката или ако не сте боядисали едната част излейте целия крем върху подложката. Поставете съда за печене в по-голяма тава и я прехвърлете във фурната. Внимателно налейте 1-2 пръста вода в тавата и печете чийзкейка на водна баня на 170 градуса около 40 минути, до готовност. Краищата трябва добре да са стегнали, а средата леко да мърда при разклащане на съда. Това означава, че е време да го вадите. След като изстине напълно чийзкейкът стяга и има кремообразна текстура. Ако го препечете ще стане на сирене. Печенето на водна баня предпазва чийзкейка от напукване. След като чийзкейкът изстине напълно, го охладете в хладилник за поне 4-5 часа, преди да го прехвърлите в поднос. 
Излейте пюрето от малини в тиган и добавете 3 с.л. захар. Кипнете сместа и добавете разтвореното в малко вода нишесте. Бъркайте, докато сместа започне леко да сгъстява. Отстранете от котлона. Охладете. Полейте чийзкейка с малиновото пюре и разнесете с лъжица по повърхността. Подгответе плодовете. Полейте нарязания банан с лимонов сок, за да не потъмнее. Декорирайте чийзкейка с плодовете и филираните бадеми. Охладете го добре преди поднасяне. Ако желаете можете да намажете плодовете с разтворен желатин, за повече блясък.


Да ви е сладко и весели майски празници на всички!
Благодаря Ви!




понеделник, 28 април 2014 г.

Мариновани агнешки котлетчета

     Тази рецепта е много стара, лесна и изпитана! Идеална е за предстоящия Гергьовден.
Помня бях дете, когато татко въртеше скарата с агнешките котлетчета, а ние нетърпеливо се строявахме край масата в очакване да ги нападнем :))
   Тази година, преди Великден, съпругът ми донесе месо от цяло агне от ферма и се насладихме на истинско и невероятно вкусно месо по празниците. Заделих си ребърцата, за да направя любимите котлетчета. Татко ми сподели рецептата, бързо ги разположих удобно в маринатата и се захванах да приготвя гарнитурата от задушени пресни картофки и свежа зелена салата. Изпекоха се за минути. Станаха крехки, сочни и много ароматни. Облизахме си пръстите! Рецептата е страхотна. Да бяхте видели момичетата, захапали по една кълка, омазани до ушите и много доволни. Не сме имали по-бърз и весел обяд. :) 


Продукти: 

14 бр. агнешки котлетчета

за маринатата: 

половин глава лук
100 мл. зехтин
шепа листенца пресен розмарин
черен пипер
сол



Сложете котлетчетата в купа и нарежете половин глава лук на тънки полумесеци. Поръсете с черен пипер, сол и листенца розмарин. Накрая полейте със струя зехтин. Разбъркайте всичко с ръце, така че маринатата хубаво да полепне по цялото месо. Покрийте с прозрачно фолио и оставете месото да се маринова за 1 час. 


Загрейте скарата или парти грила. Почистете котлетите от лука и розмарина, подредете ги и ги изпечете от двете страни по 4-5 минути. Не ги препичайте. Трябва да са леко розови отвътре, за да остане месото сочно и крехко.
Поднесете топли със задушени пресни картофки и свежа зелена салата.


Да ви е сладко и приятно оцапване! :)


неделя, 27 април 2014 г.

Чаен сладкиш със сушени плодове и ядки

     Ако сте от редовните читатели на Вкуснотека най-вероятно знаете колко важно е маслото в моите рецепти. За мен то е основата на добрата кулинария! Може би затова погледнах със съмнение тази рецепта за Чаен сладкиш със сушени плодове, защото в нея маслото липсва, няма почти никакво брашно и захар. На практика това е един доста здравословен сладкиш, съставен основно от сушени плодове и ядки, енергиен и засищащ. Яйцата и захарта са само, за да споят всички съставки. Ароматизирах с бурбонска ванилена захар и кората от един лимон. Сладкишът не е много сладък. Идеален е за сутрешна закуска с чай или кафе. Не е моят фаворит, но съпругът ми например много го хареса и затова реших да го споделя с вас, защото съм сигурна, че ще намери своите привърженици.


Продукти:

5 ч.ч. нарязани сушени плодове и ядки (кайсии, смокини, фурми, стафиди, лешници и бадеми)
3 с.л. брашно
1/4 ч.л. хималайска сол
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче бурбонска ванилена захар Dr. Otker
3 яйца
3 с.л. захар
кората от един лимон

пудра захар за поръсване

Загрейте фурната на 160 градуса.
Нарежете ядките и сушените плодове. 


Сложете при тях сухите съставки - брашното, солта, бакпулвера и ванилената захар и разбъркайте с лъжица. 


В купа разбийте яйцата, заедно със захарта и добавете лимоновата кора. Излейте яйчената смес при сушените плодове и хубаво разбъркайте. 


Изсипете сместа в на маслена и набрашнена форма за кекс и печете 50 минути в загрята фурна на 160 градуса. След като изстине обърнете сладкиша и поръсете с пудра захар.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://kulinariya123.blogspot.com/2012/01/keks-s-sukhofruktami.html

петък, 25 април 2014 г.

Пилешки рулца с плънка от лапад и сирене Рикота в провансалска коричка

      Тази седмица в рубриката Гурме с магазин "Дар от Боговете" и Вкуснотека ще ви представя рецепта за Пилешки рулца с плънка от лапад и сирене Рикота, запечени с провансалска коричка в доматен сос и биволска Моцарела. Вкусно и леко ястие, което приготвих с прясно охладеното и екологично чисто пилешко месо на AIA,Италия. Направи ми впечатление, че гърдите са много малки, не като от пуйка, каквито напоследък продават в търговската мрежа, тънки са и липсва натрапчивата миризма на пилешко месо, която лично на мен ми е доста неприятна. Изпеченото месо е крехко и вкусно. В магазина редовно зареждат и прясно охладено, първокласно пуешко месо. С готовия доматен сос с босилек на CIRIO си спестих време и резултатът много ми хареса. Получиха се много ароматни пролетни рулца. Ако предпочитате можете да замените лапада с пресен спанак. Ако не разполагате с готовия доматен сос можете да си приготвите домашен с босилек и чесън, както и да замените биволската Моцарела с кашкавал или обикновена такава. 


Продукти:

6 бр. пилешки гърди (2 пеперуди) на италианската фирма AIA

продукти за плънката: 

200 г пресен лапад
1 скилидка чесън
50 мл. зехтин
250 г сирене Рикота Zanetti
70 г сирене Пармезан
черен пипер
сол

продукти за провансалската коричка:

3 филии хляб
50 г масло Elle & Vivre
80 г сирене Пармезан
1 скилидка чесън
шепа листа пресен босилек
черен пипер
сол

50 мл. зехтин
доматен сос с босилек CIRIO
250 г биволска Моцарела Zanetti


Измийте и почистете от жилите листата лапад. Това става като прегънете на две листа и прекарате остър нож покрай жилата, така че да я отстраните. Нарежете лапада на ситно и го задушете за минута-две в зехтин с една стисната скилидка чесън, докато омекне. Оставете го да изстине и го добавете при сиренето Рикота. Настържете Пармезан и овкусете със сол и черен пипер. Плънката е готова. 


В блендер сложете трите филии хляб, маслото, Пармезана, една скилидка чесън, листата босилек, солта и черния пипер и пасирайте, докато получите хлебни-маслени трохи. Прехвърлете ги в чиния. 
Внимателно разрежете пилешките гърди хоризонтално, така че да ги разтворите. 
Сложете от плънката по средата и прехлупете единия край, върху нея. 


След това завийте и втория край, така че да получите шев. Оваляйте внимателно рулото в хлебните трохи, като се стараете да полепнат от всички страни и поставете готовото руло в тавичката, в която ще печете. По същия начин пригответе и останалите рула. Полейте ги със струйка зехтин.


Загрейте фурната на 200 градуса и печете рулцата 25 минути, като след 15-тата минута поставете отгоре фолио, за да не изгори коричката. Извадете и покрийте всяко рулце с 2 с.л. от доматения сос и резен биволска моцарела, след това допечете още за 5 минути, без фолио.


Поднесете ястието топло, извадено от фурната, тогава е най-сочно.


Да ви е сладко!


четвъртък, 24 април 2014 г.

Домашно мюсли

   Отдавна искам да ви покажа как приготвям моето здравословно, домашно мюсли и все не стигам до него. Предполагам всеки от вас е обръщал внимание какво точно се съдържа в купешките мюслита. Това, което най-много ме отблъсква, освен консервантите, е наличието на захар. Всъщност тя е навсякъде около нас. Преди няколко години реших, че вече ще си приготвям домашно мюсли, именно, защото исках да си спестим вредните съставки, а и честно казано ни излизаше прекалено скъпо на седмица, предвид това, че ние закусваме основно мюсли. Оказа се лесно и много вкусно да си правиш домашно мюсли. Всички продукти, които купувам ми излизат 15 лв. и от тях правя на два пъти по половин килограм мюсли, което ни стига за две седмици ежедневна закуска от двама. Ако желаете можете да си купувате и био ядки от био магазините. Всички видове ядки и съставки можете да намерите по големите пазари, при билкарите. 
    Задължително е накисването на ядките от вечерта, както и изплакването им обилно с вода преди да ги нарежете. Съхранявайте в кутии или стъклен буркан. Ние го консумираме накиснато в прясно мляко и две супени лъжици кисело мляко, за да го сгъсти. Вие можете да го хапвате с каквото обичате ядково, плодово или кисело мляко. Въпрос на вкус. Едно е сигурно, който и вариант да изберете можете да сте сигурни, че поднасяте на семейството си възможно най-здравословната, енергийна закуска, която ще ви набави необходимите въглехидрати и фибри за деня и ще ви държи сити до обяд. 

NB:  Мюслито не е подходящо за бременни, кърмачки или хора с алергии към някои от долуизброените съставки!!!



продукти: 

125 г овесени ядки
125 г ръжени ядки
125 г пшенични ядки
125 г ечемичени ядки
125 г пукана киноа
50 г сурови лешници
50 г сурови бадеми
50 г Годжи Бери
100 г черни стафиди (или сушени червени боровинки)
100 г сушени кайсии
100 г сушени смокини
5 с.л. Чиа
5 с.л. мляно ленено семе
(по желание пчелен прашец)


Накиснете лешниците и бадемите във вода от вечерта. На другия ден хубаво ги отцедете и измийте със студена вода. След това ги нарежете на половинки. Добавете всички останали продукти в купата. Нарежете на ситно кайсиите и смокините. Разбъркайте добре. Мюслито е готово.

Да ви е сладко и здравословно!

петък, 18 април 2014 г.

Козуначена торта

    След два дни е Великден. Пожелавам весели празници на всички! Бъдете много здрави и благословени!
    След вкусните козунаци искам да ви покажа една изключително вкусна Козуначена торта. Ако ви останат козунаци от голямото печене това е прекрасен начин да ги оползотворите. Аз реших да я приготвя с фантастичните, миришещи на масло Бриоши на магазин "Дар от Боговете", които ги пекат на място и са украсени със стафиди и печени орехи. Непременно ги опитайте! Ще променят представата ви за козунак.
    Тортата наподобява Тирамису по консистенция. Кремът е Забайон с маскарпоне и сметана, с лек дъх на портокал. Много нежна и мека торта, без печене на блатове. Препоръчвам ви непременно да използвате домашни яйца. Пригответе Забайона (сместа от жълтъци и захар) задължително на водна баня, за да минат яйцата все пак термична обработка. С домашни яйца кремът става наситено жълт на цвят. Декорирах с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйчица, за да изглежда като гнездо.


Продукти:

5 жълтъка от пресни, домашни яйца
150 г захар + 1,5 с.л.
1 кутия Маскарпоне Granarolo 500 г
2 портокала
1 ванилия
1 средно голяма ч.ч. сладкарска сметана Elle & Vire Professional excellence
1 Бриош 250 г (или козунак)
100 г натурален шоколад Vahlrona за декорация
шарени бонбони, във формата на яйца
филирани бадеми


Жълтъците се разбиват на водна баня със захарта, около 5 мин. с миксера на най-слабата скорост, а в последствие се бърка с лъжица още около 5 мин., докато стане на гъст крем.


Маскарпонето се разбива. Към него се добавя крема Забайон (жълтъците със захарта) и се бърка с лъжица. Добавя се кората от 1 портокал и една ванилия. Накрая сметаната се разбива с миксер и се смесва с крема, като се бърка с лъжица.


Сокът от двата портокала се загрява на котлона, заедно с 1,5 с.л. захар и когато заври е готов.

Бриошът (козунакът) се разрязва през средата вертикално и от всяка половина се режат филии, от които се сглабят два блатa.


Сглобяване на тортата:

В тортена форма се слагат парчетата бриош (козунак) за първия блат.


Напояват се с портокаловия сироп и се слага 1/2 от крема. Отгоре се слагат парчетата за втория блат. Напояват се по същия начин с останалия сироп и се завършва с втората половина крем.


Оставя се да се охлади поне 6 часа в хладилник и преди сервиране се декорира с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйца. Шоколадът се стопява на водна баня. Намазва се на тънък слой върху хартия за печене и след като стегне добре се изстъргва, с помощта на шпатула. Отстрани се полепва с филирани бадеми.


Да ви е сладко!

сряда, 16 април 2014 г.

Великденски козунак със заквасена сметана

      Не мога да не се изфукам! :) Първите ми истински козунаци! Домашни, вкусни и с огромни конци :))
     Преди около 4 години направих първия си опит с козунаците и дали заради рецептата, дали заради втасването, или някое от стотиците изисквания за перфектния козунак, но накрая завърших с козуначени кифли. Нямаха конци. Разочаровах се и години наред повече не пипнах козунак. До днес. Сдобих се с домашни яйчица и тъй като от миналата година бях хвърлила око на рецептата на Роси (автор Ева) от Кулинарен Еликсир за Козунак със заквасена сметана реших, че сега е идеалният момент. Разполагах с всички продукти. А и самата Роси много ми помогна със съветите си, преди да започна. Роси благодаря ти! 
    Този път реших да се доверя на моите помощници - Kitchen Aid и Мултикукър. Месих тестото в Kitchen Aid миксера. Към края на времето ми се видя, че прегря, защото самото тесто е много тежко, извадих го и си го доомесих още 5 минути на ръка. От това количество тесто направих два козунака - един чист, плетен, кръгъл и един правоъгълен с плънка от стафиди. Кръглия втасах и изпекох в мултикукъра, който се справи блестящо, разбира се без хрупкавата коричка отгоре. Затова леко го допекох във фурната, за да се запече и отгоре, а правоъгълния се наложи да пека във фурната на моята приятелка Марги, защото трябваше да излизам за лекар и не можех да го оставя без надзор. Марги благодаря ти! :) Идеалният вариант е да ги печете заедно. Просто си предвидете повечко време, когато планирате да правите козунаци. :)
И още нещо. От опита ми до момента установих, че вторият път тестото втасва по-добре, когато е в по-дълбок съд, а не в разлят, например правоъгълните форми за кекс са идеални, защото са по-високи и тестото се надига нагоре.
       Много съм доволна от рецептата. Изключително сполучлива и много вкусна! 



Продукти: NB: всички продукти е необходимо да бъдат на стайна температура

3 цели, домашни яйца + 1 белтък
180 г захар (по желание можете да сложите и малко повече)
200 г заквасена сметана
2 пакетчета суха мая др. Откер (или 1 прясна)
щипка сол
кората от един портокал
кората от един лимон
2 с.л. портокалов сок
1 ванилия
750 г пресято брашно
60 г масло + 40 мл. олио

стафиди по желание

Възможно е да ви поеме малко повече или по-малко брашно в зависимост от големината на яйцата. 

за намазване отгоре:

останалия жълтък + 1 с.л. прясно мляко
филирани бадеми
захар



Стопете маслото и добавете в него олиото. Охладете. Сложете настрана.
Разбийте яйцата (3 яйца + 1 белтък), заедно със захарта. Сложете заквасената сметана и разбъркайте. Изсипете двете пакетчета мая и отново разбъркайте, до пълното й разтваряне. Сложете щипка сол, кората от портокал, кората от лимон, ванилията, портокаловия сок и разбъркайте. Накрая сложете половината брашно и след като го поеме започнете постепенно, при работещ миксер да добавяте една по една останалите лъжици брашно, докато го поеме. Лъжица по лъжица прибавете и стопените масло с олиото. Изчаквайте хубаво да поеме мазнината, преди да слагате следващата лъжица.Ако тестото ви се види много меко сложете още една супена лъжица брашно. Месете около 20 минути.
Покрийте го с фолио и го оставете на топличко да втаса, докато удвои обема си. Разделете тестото на две. Ще направим два козунака от това тесто - един кръгъл чист и един правоъгълен с плънка от стафиди.
Едната топка разделете на 6 равни части и ги оформете като дълги фитили. 


След това ги сплетете по следния начин:


След това сплетете всеки три свободни края на плитка.


Накрая подпъхнете всяка една "плитка" отдолу под основната част и прехвърлете така сплетеното тесто в кръгла тавичка, в която ще печете, като предварително я намажете с масло или покрийте с хартия за печене. Тестото трябва да втаса втори път в съда за печене, докато удвои обема си. Ако ще го печете във фурната го намажете със смес от жълтък и прясно мляко и поръсете със захар и филирани бадеми. Печете на 170 градуса до готовност. Аз втасах и пекох кръглия козунак в мултикукъра на 150 градуса около 55 минути. След това го допекох за 10 минути във фурната, за да добие хубава коричка отгоре. 
Втората топка тесто разделете на 3 топки. Разточете всяка топка на правоъгълник и поръсете със стафиди.


 Навийте по дължина на руло. Сплетете трите рула на обикновена плитка. Подпъхнете двата края леко отдолу.


Прехвърлете в правоъгълна, намаслена или покрита с хартия за печене форма. Необходимо е да втаса втори път, докато удвои обема си. 
Можете да направите като мен - да загреете фурната на 50 градуса и да пъхнете тавичките да втасват там по-бързо.

След като втасат намажете козунаците със смес от един жълтък и 1 с.л. прясно мляко и ги поръсете обилно със захар и филирани бадеми. 
Загрейте фурната на 170 градуса и печете козунаците заедно, докато придобият златист загар и клечка излезе суха.




Да ви е сладко!

събота, 12 април 2014 г.

Пролетни пилешки кюфтенца с босилек в сос от заквасена сметана

     Някои рецепти, от момента, в който ги опитам, нямам търпение да ви ги представя, защото знам, че ще бъдат абсолютен хит! Днешната рецепта е такава. Толкова лесна, с достъпни продукти, бърза и невероятно вкусна! Поднесох кюфтенцата със задушени пресни картофки и буквално си облизахме пръстите. Кюфтенцата са много ароматни с пресен лук и чесън и пресен босилек, в нежен сос. Горещо ви ги препоръчвам :) 


Продукти:

500 г пилешки гърди
връзка пресен лук (1/2 глава стар лук)
връзка пресен чесън
шепа листенца босилек
1 яйце
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса: 

200 г заквасена сметана
150 г кашкавал
1 ч.л. ретро Дижонска горчица
черен пипер
сол

пресен босилек за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса.
Смелете в блендер пилешкото месо, докато стане на кайма или го нарежете с нож на ситно.
Сложете го в купа и чукнете едно яйце. Нарежете на ситно връзка пресен лук и пресен чесън, както и шепа пресен босилек. Поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. С леко навлажнени ръце оформете малки кюфтенца и ги подредете в тавичка или йена. Полейте ги със струйка зехтин и ги печете за 20-25 минути.


В купа настържете кашкавала. Добавете заквасената сметана, горчицата, черния пипер и солта и разбъркайте. Отворете фурната и поставете по една чаена лъжица от сместа върху всяко от кюфтенцата. Допечете за още 10 минути, докато сосът се стопи.
Поднесете топли, поръсени с пресен босилек.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Кулинарная книга Алии


петък, 11 април 2014 г.

Салата с ягоди, спанак и сирене Бри

      Днес ще ви представя една екзотична салата с ягоди, бейби спанак и сирене Бри. Рецептата е част от рубриката Гурме с магазин "Дар от Боговете" и Вкуснотека, в която ви представям вкусни и оригинални рецепти с първокласните продукти на магазин Дар от Боговете. Caprice des dieux (в превод "каприз на боговете") е меко и почти кремообразно, френско сирене Бри, което се консумира на стайна температура и си подхожда идеално с плодове. Затова избрах да ви го поднеса в свежа, пролетна салата с ягоди и леко пикантен горчичен дресинг, за да усетите приятния вкус на свежи гъби и ядки, който сиренето оставя в устата, без следа от горчивина. Насладете й се! :) 


Продукти: 

микс зелени салати (зелена салата, рукола, Лоло Росо)
бейби спанак
100 г пресни ягоди
100 г сирене Бри Caprice des Dieux
100 г печени, белени бадеми

продукти за дресинга: 

100 мл зехтин Costa Doro extra virgin
1 ч.л. Дижонска горчица "Бофор"
50 мл. тъмен балсамов оцет
сол на вкус


Сложете в купа или плато салатите и ги разбъркайте с ръце. Нарежете ягодите, печените бадеми и сиренето Бри на парченца и ги добавете в салатата. В бурканче или купа смесете съставките за дресинга и хубаво ги разбъркайте. Полейте салатата, преди поднасяне.



Да ви е сладко!

сряда, 9 април 2014 г.

Гратен с тиквички

    След вкусния Зеленчуков кугел, днес искам да ви представя една от най-често присъстващите рецепти на нашата трапеза - Гратен с тиквички. Децата го обожават. Приготвя се изключително бързо, всичко се разбърква в една купа, изсипва се в тавичка и се пече. Освен това е и много лек и здравословен. Поднасям го с кисело мляко и винаги свършва за секунди. 


Продукти:

5-6 тиквички
3 яйца
150 г краве сирене
3 с.л. гъсто кисело мляко
3 с.л. брашно
връзка магданоз
връзка копър
черен пипер
сол

50 г масло
150 г кашкавал по желание


Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете, измийте и настържете тиквичките в гевгир, подложен с дълбока чиния отдолу. Поръсете ги със сол, разбъркайте и оставете да отцедят водата си. В купа чукнете яйцата, натрошете с ръце сиренето, сложете по 3 с.л. кисело мляко и брашно и нарежете по една връзка копър и магданоз. Поръсете с черен пипер и малко сол и разбъркайте добре. Отцедете настърганите тиквички с ръце и ги сложете в сместа. Излейте я в тавичка и заравнете. Печете гратена 50 минути, докато добие златист загар. Сложете на повърхността няколко бучки масло да се стопят и за финал поръсете по желание с настърган кашкавал, колкото само да се стопи.


Да ви е сладко!