събота, 31 май 2014 г.

Лесен сладкиш с бисквити и ябълки

    За последните две седмици правя този десерт за втори път. Толкова е лесен, с достъпни продукти, и резултатът е много вкусен. Хрупкавият бисквитен слой, с аромат на масло, придава очарование на сладкиша. На практика можете да го направите с почти всички видове плодове - например с малини, кайсии, сливи, вишни. Рецептата е от форум бг мама, с малки модификации от моя страна. Първия път изчетох цялата тема, но моят сладкиш не стана сух, както на снимките, които видях, а малко по-сочен. Реших, че някъде греша. Може би сортът ябълки, който ползвах беше по-воден или яйцата дойдоха много за размера на тавичката ми, но в крайна сметка много ни хареса. Бях го направила с домашни яйца и цветът му беше особено впечатляващо жълт. Мъжът ми заключи, че ако е сух не би му харесал и че така си е просто перфектен! Доверих му се, но за всеки случай реших да повторя рецептата в ново амплоа - шоколадово, с по-малко яйца, оваляни в брашно малко по-сух сорт ябълки и кокос.  Този път сладкишът беше по-изпечен, но отново много ни хареса. 
     В крайна сметка реших, че и двата варианта си заслужават да бъдат опитани и затова ги споделям с вас:


Вариант I - бял с бисквити, ябълки, стафиди и орехи
Продукти:

125 г масло
7-8 бисквити закуска
2-3 ябълки, нарязани на малки кубчета
шепа стафиди
шепа натрошени орехи

4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

Стопете маслото и го излейте на дъното на огнеопорна тавичка. Отгоре подредете бисквитите или обратното подредете бисквитите и ги полейте с маслото.


Разпределете нарязаните на кубчета ябълки и ги поръсете с орехи и стафиди. 

В купа разбийте яйцата, заедно със захарта, брашното + бакпулвера и ванилията, докато получите гъста смес за тесто и с нея покрийте ябълките. Печете на 180 градуса, до готовност.


Вариант II - шоколадов с бисквити, ябълки и кокос



125 г масло
10-12 бисквити Еверест какао
2 големи ябълки, по-сух сорт, нарязани на малки кубчета
1 с.л. брашно
2 с.л. кокос

3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия


Технологията е същата.
Стопете маслото и го излейте на дъното на огнеопорна тавичка. Отгоре подредете бисквитите. Поръсете ябълките с 1 с.л. брашно и ги разбъркайте, за да поемат влажността. 
Разпределете нарязаните на кубчета ябълки и ги поръсете с кокос.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта, брашното + бакпулвера, какаото и ванилията, докато получите гъста смес за тесто и с нея покрийте ябълките. Печете на 180 градуса, до готовност.

Да ви е сладко!


Easy cake with cookies and apples

For the past two weeks I have made this dessert few times. So easy, with affordable products, and the result is delicious.Crisp biscuit layer with butter flavor lends charm to the cake. In practice, you can do it with almost all kinds of fruits - for example, raspberries, apricots, plums, cherries. The recipe is from forum bg mama, with minor modifications on my side. The first time I read the whole topic, but my cake did not become dry as the pictures that I saw, but a little more juicy. I figured it out it was wrong. Maybe apples, which I have used were more juicy or eggs were a lot about the size of my pan, but ultimately we liked it. I did it with free-range eggs and the yellow color was particularly impressive. My husband concluded that if it was dry he would not have liked it, and that it is just perfect! I trusted him, but just in case I decided to repeat the recipe in a new version - chocolate, with fewer eggs, roll in flour more dry variety of apples and added coconut. This time the cake was more baked, but again we liked it. 
Eventually I decided that both options are worth tasting, so I share them with you:

Option I - white with biscuits, apples, raisins and walnuts

Ingredients:

125 g butter
biscuits 7-8
2-3 apples, cut into small cubes
handful of raisins
handful of crushed walnuts
4 eggs
1/2 cup sugar
1 cup flour
1 baking powder 1 vanilla

Melt the butter and pour it into the bottom of a baking dish. Arrange the biscuits.
Spread the diced apples and sprinkle them with nuts and raisins. 
In a bowl, beat eggs with sugar, flour + baking powder and vanilla until the mixture turns into a thick dough and cover the apples with it. Bake at 180 degrees until set.

Option II - chocolate with biscuits, apples and coconut

Ingredients:


125 g butter
biscuits 10-12 Everest cocoa
2 large apples more dry, cut into small cubes
1 tablespoon flour
2 tbsp coconut
3 eggs
1/2 cup sugar
1 cup flour
1 tablespoon Natural cocoa
baking powder 1
1 vanilla

The technology is the same.

Melt the butter and pour it into the bottom of a baking dish. Arrange the biscuits. Sprinkle apples with 1 tablespoon flour and mix them to absorb moisture. 
Spread the diced apples and sprinkle with coconut.
In a bowl, beat eggs with sugar, flour + baking powder, cocoa and vanilla until you have a thick dough mixture and cover the apples with it. Bake at 180 degrees until set.

Enjoy!

четвъртък, 29 май 2014 г.

Брускети от хляб от елда с квас

    У дома пека домашен хляб с мая. Опитвала съм хляб с квас, но честно казано досега не ме е запленявал, дотолкова, че да започна да си отглеждам квас. Не ми е допадала по-плътната консистенция и леко киселия вкус. 
     Тези фактори вече не са проблем, защото когато ми се прияде един различен хляб с квас вече мога да отскоча до магазин Дар от Боговете и да си го купя от там. 
   Най-новата селекция от хлябове на магазина, който следва всички новости и нови тенденции в кулинарията,  включва няколко фантастични хляба с квас на най-добрата френска марка BRIDOR:

-  хляб Пошон с елда и квас - 450 г
-  пшенично-ръжен хляб с мюсли, боровинки, лешници, сушени кайсии, бадеми, сусам и мед - 280 г
-  пшенично  ръжено-ечемичен хляб  с квас и орехи - 400 г
-  пшенично  ръжено-ечемичен хляб с лимонови корички - 330 г
-  био паве от спелта с квас и тиквени семки - 450 г
-  багет Паризиен от бяло брашно, с хрупкава коричка, подходящ за сандвичи - 250 г

     BRIDOR е френска марка с опит над 20 години в пекарството. Предлага готови и дълбоко замразени хлябове както за дома, така и за ресторанти, заведения и хотели. В магазин Дар от Боговете можете да закупите готово изпечен хляб от цялата гама хлябове с квас, както и да го купите дълбоко замразен и да си го изпечете у дома, по предварително зададени режим и температура от консултантите в магазина, и да се насладите на топъл, домашен хляб, без никакви консерванти, Е-та и подобрители. 
Пошон е създаден като хляб, който има по груб селски вид, но с рецепта, следваща всички съвременни и актуални тенденции в хлебопекарството. Хлябът има лек вкус, благодарение на комбинацията от брашно от елда и брашното Camp Remy, както и почти никаква киселинност, идваща от дългата ферментация и подбора на квас, който само подчертава аромата на зърната, без да гидоминира. Името Пошон идва от формата на хляба, която е като затворен плик и оформя една много хрупкава коричка на хляба. 
     Останах много приятно изненадана от въздушната консистенция на хляба, както и от вкуса, който почти по нищо не се различава от обикновения хляб с мая. Веднага се вдъхнових да направя едни вкусни, гурме брускети с мус от козе сирене, грах и мента, с гриловани тиквички, Прошуто и сушени домати. Предизвиквам ви да ги опитате. Невероятно вкусни са! Мусът с козе сирене, грах и мента е истинско откритие. Опитах го и в увити гриловани тиквички, под формата на хапки - изключително вкусно! Подходящ е за кетъринг хапки.
     Брускетите се оказаха много фотогенични, така че порадвайте се на красотата и колорита им :) 
      

Продукти:

хляб от елда с квас Пошон Bridor
зехтин El Lagar del Soto bio extra virgin

за муса:
100 г козе сирене Chavroux Buche
2 шепи пресен (или замразен) грах
1 скилидка чесън
4-5 листенца прясна мента
1 с.л. зехтин
сол

2 тиквички
8 слайса Прошуто Крудо Монторси
сушени домати Дар от Боговете
зехтин
сол


Сварете граха за няколко минути и веднага ги сложете в студена вода. Отцедете. Пасирайте 100 г козе сирене с граха, чесъна, зехтин и малко сол, докато получите мус.
Измийте добре тиквичките, без да ги белите. Нарежете ги на тънки филии и ги изпечете с малко зехтин на оребрен грил тиган. Поръсете със сол. 


Нарежете хляба на филии, накапете малко зехтин и ги запечете за не повече от 1-2 минути на силно загрята фурна на 200 градуса. 


Намажете ги с муса от козе сирене и грах, 


отгоре декорирайте с грилованите тиквички, Прошуто и нарязани сушени домати. 


Да ви е сладко!

P.S. Рецептата може да бъде изпълнена и с други продукти, но крайният резултат и вкус ще се различават. 

неделя, 25 май 2014 г.

Черешов сладкиш

     Днес ви представям един много вкусен черешов овесен сладкиш, приготвен с екологично чисти, домашни черешки, които набрахме от дървото в двора на къщата. Веднага се изкуших да направя сладкиш за кафенцето. Импровизирах и много ни хареса резултата! Аромат на череши и масло в хрупкава текстура. Непременно ще повторя. Все пак имаме още много череши за оползотворяване :) 


Продукти:

300 г брашно
150 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
1 яйце

3 с.л. овесени ядки

200 г почистени от костилките пресни череши
5 с.л. захар
кората от един лимон
1 с.л. нишесте (или брашно)


Сложете в купа брашното, захарта и ванилията. Нарежете маслото на малки парченца в купата и претрийте с ръка, докато получите маслени трохи. 
Отделете в друга купа 5 с.л. от сместа и добавете 3 с.л. овесени ядки. Разбъркайте добре. Оставете я настрана.
Накрая добавете и едно яйце в останалото количество от маслените трохи в другата купа. Доомесете, докато получите тесто. Увийте го във фолио и го приберете в хладилник за половин час.
През това време изсипете почистените от костилките череши в тиган, добавете 5 с.л. захар и ги кипнете. Настържете кората от един лимон. Гответе ги, докато течността се изпари, след което добавете 1 с.л. нишесте и разбъркайте, докато черешовото сладко се сгъсти.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и с помощта на ръцете си го разпределете равномерно на дъното на малка правоъгълна тавичка (28:17 см.) Разпределете отгоре сладкото от череши и поръсете отгоре от отделената суха маслено-овесена смес. 
Изпечете сладкиша на загрята на 200 градуса фурна за половин час.
Вкусен е и топъл и студен.


Да ви е сладко!


Cherry pie

Today I present to you one delicious cherry oat cake prepared with clean, domestic cherry picked from the tree in the courtyard. I was tempted to make a coffee cake. Improvised and loved the result! Aromas of cherries and butter in a crispy texture. I will surely repeat. I still have a lot of cherries :) 

Ingredients:

300 g flour
150 g butter
1/2 cup sugar
1 vanilla
1 egg 
3 tablespoons oatmeal 
200 g of cleaned fresh pitted cherries 
5 tablespoons sugar 
lemon zest
1 tablespoon cornstarch (or flour)

Put in a bowl the flour, sugar and vanilla. Cut the butter into small pieces and knead by hand until you get oil crumbs. 
Take another bowl  and transfer 5 tablespoons the mixture. Add 3 tablespoons oatmeal. Mix well. Leave it aside.
Finally, add one egg in the amount of remaining crumbs. Knead until you have a dough. Wrap it in foil and store in the refrigerator for half an hour.
During this time, pour the cleaned cherries in a pan, add 5 tablespoons sugar and boil them. Grate the rind of one lemon. Cook them until the liquid has evaporated, then add 1 tablespoon cornstarch and stir until thickened cherry jam.
Preheat oven to 200 degrees.
Remove the dough from the refrigerator and using your hands spread it evenly on the bottom of small rectangular baking dish (28:17 cm) Distribute cherry jam on top and sprinkle with the separated oat mixture. 
Bake the cake into preheated 200 degree oven for half an hour.


It is delicious hot and cold.
Enjoy



петък, 23 май 2014 г.

Плодово смути с кокосова вода, ананас, ягоди и мента

Здравейте приятели,

днес искам да поговорим за кокосовата вода. Нещо ново, с което самата аз наскоро се запознах, благодарение на моите приятели от магазин "Дар от Боговете". Тъй като винаги съм отворена към новите неща, които не познавам, опитах напитката, много ми допадна и реших като за начало да я сложа в любимото ми смути. Получи се една страхотно освежаваща напитка, за която ще ви дам рецептата след малко. Първо, обаче, искам да ви запозная и вас с този дар от природата, защото се оказа, че е изключително полезен.


Кокосовата вода е течността, която се съдържа в средата на пресния зелен кокосов орех. Инди Коко е 100 % натурална, без никакви консерванти, захар и добавки. Тук ме спечели! Без захар! Има го и във формата на сок, в стъклена бутилка, който е подсладен.
Кокосовата вода хидратира и детоксикира организма като ценен източник на електролити. Изключително е подходяща за спортуващи хора. Силен антиоксидант, с много ниско съдържание на калории, който спокойно можете да пиете всеки ден. Напитката активира метаболизма, подмладява клетките, дава прилив на енергия и разгражда целулита. Съдържа лауринова киселина, която се открива и в кърмата, има високо съдържание на минералите калий, натрий, магнезий, цинк, желязо и фосфор, както и много витамини. Добре е да се приема и се отразява добре при някои болести, като акне, камъни в бъбреците, диабет, заболявания на черния дроб и др.

Вкусът е сладко-кисел, неутрален, някои дори го определят като леко блудкав. За мен той е просто свеж! А точно сега, пролетта и лятото обичам да пия много сокове и смутита. След като вече знам колко полезна е кокосовата вода за човешкия организъм и предвид това, че пролетта е хубаво човек да си направи една естествена детоксикация на организма смело ще го включа в режима си. 

В днешното смути, освен кокосова вода, с която замених чистата вода, сложих и много свежи плодове, пресен спанак, мента и една лъжица корен от сурова мака (силен имуностимулант). Истинска бомба с витамини, толкова вкусна и свежа на вкус! Много ще се радвам ако я опитате в предстоящите горещини! :)


Ето какво ви е необходимо за 1,5 л. готово смути:

2 x 330 мл. Инди Коко кокосова вода в тетрапак
1 банан
7-8 пресни ягоди
1 круша
половин ананас
сокът от половин лимон
шепа пресен спанак
7-8 листенца прясна мента
1 ч.л. корен от сурова Мака

Сложете всички продукти в блендера и пасирайте до пълна гладкост.



Налейте в чаши и пийте на момента.


Наздраве!

Fruit confu
Fruit confused with coconut water, pineapple, strawberry and mint


Hi friends,


Today I want to talk about coconut water. Something new, which I myself have recently met thanks to my friends from "Gift from the Gods." Since I'm always open to new things that I do not know, I tried the drink, I liked and decided to start with putting it in my favorite smoothy. First, however, I want to introduce you with this gift of nature, because it turned out to be extremely useful.
Coconut water is the liquid which is contained in the middle of the fresh green coconuts. Indy Coco is 100% natural, no preservatives, sugar and additives added. You won me over! Without sugar! It is in the form of juice, in a glass bottle which has been sweetened.
Coconut water hydrates and detoxifies the body as a valuable source of electrolytes. Extremely suitable for exercising people. Powerful antioxidant with very low in calories that you can safely drink every day. Drink activates metabolism, rejuvenates the cells gives a burst of energy and breaks down cellulite. It contains lauric acid, which is found in breast milk, is high in minerals potassium, sodium, magnesium, zinc, iron, phosphorus and vitamins. It is better to accept and is good for some diseases, such as acne, kidney stones, diabetes, liver diseases and more.


The taste is sweet and sour, neutral, some even find it slightly insipid. For me it is just fresh! And right now, the spring and summer I like to drink a lot of juices and smoothies. Once you know how useful coconut water is and given that in spring it is good a person to make a natural detoxification of the body, boldly will include it in my regime.


In today's smoothy except coconut water, which replaced the clean water, I have put a lot of fresh fruit, fresh spinach, mint and a spoonful of raw maca root (strong immune booster). Real bomb with vitamins, so delicious and fresh tasting! I would be very happy if you try in the upcoming heat! :)


Here's what you need for 1.5 liters ready smoothy:

2 x 330 ml. Indy Coco coconut water in tetra
1 banana
7-8 fresh strawberries
1 pear
half a pineapple
juice of half a lemon
handful of fresh spinach
7-8 fresh mint leaves
1 teaspoon raw maca root


Put all ingredients in a blender and blend to complete smoothness.
Pour into glasses and drink at the moment.

Cheers!


вторник, 20 май 2014 г.

Пролетна салата с пресен спанак, бакла и Моцарела и брускета с авокадо мус и рохко яйце

    Странни хора сме фууд блогърите :) Понякога вдъхновението ни идва във възможно най-неочакваните моменти. Дори, когато трима души правят пролетно почистване на дома внезапно може да ни дойде музата да си направим вкусна, пролетна салатка с пресен спанак, бакла и Моцарела и за разкош да си я поднесем с брускета с авокадо мус и рохко яйце. Истинско пиршество за небцето! Доставих си огромно удоволствие и дори набързо, тайничко щракнах няколко кадъра. Свежа, пролетна, полезна и много вкусна салата с пристрастяващо вкусна брускета. Липсваше ми само чашката бяло вино, за да бъде удоволствието пълно. Важни са малките удоволствия. Поднесете си красив и вкусен обяд и се усмихнете на деня :) 


продукти:

200 г пресен спанак
две шепи шушулки бакла
1/2 меко авокадо
7-8 чери доматчета
маринован артишок
120 г Моцарела
ситно настърган Пармезан
зехтин
сол

продукти за брускетата:

филия хляб
1/2 меко авокадо
сирене Моцарела
листо пресен спанак
1 рохко сварено яйце
няколко зрънца бакла
сол
черен пипер


Измийте и поставете листата от спанак. Почистете баклата от шушулките и ги сварете за минута-две, докато набъбне. Почистете горния слой люспа на баклата. Нарежете чери доматите на половинки и Моцарелата на парченца. Обелете авокадото и го нарежете.
Смесете в купа листата от спанак, баклата, чери доматите, нарязания артишок, сиренето Моцарела и авокадото. Полейте със струйка зехтин, поръсете със сол и фино настърган Пармезан.


Намачкайте грубо половината авокадо с вилица. Препечете филията хляб и я намажете с пастета от авокадо. Отгоре поставете два резена Моцарела, листенце спанак и разрязаното на половина рохко яйце. Поръсете с черен пипер и сол и декорирайте със зрънца бакла. 

Поднесете салатата, заедно с брускетата с авокадо, Моцарела и рохко яйце. 


Да ви е сладко!


Spring salad with fresh spinach, beans and mozzarella bruschetta with avocado mousse and soft-boiled egg

Strange people are food bloggers :) Sometimes inspiration comes to us in the most unexpected moments. Even if three people do spring cleaning at the house suddenly muse comes to make delicious spring salad with fresh spinach, beans and Mozzarella and serve it with bruschetta with avocado mousse and soft-boiled egg. A real feast for the palate! I delivered my great pleasure and even hastily, secretly snapped a few shots. Fresh, spring, healthy and very tasty salad with addictive, delicious bruschetta. I missed my glass of white wine to be full of pleasure. Small pleasures are important. Serve your beautiful and delicious lunch and smile the day :) 

Ingredients:

200 g fresh spinach
two handfuls of bean pods
1/2 soft avocados
7-8 cherry tomatoes
marinated artichokes
120g Mozzarella
finely grated Parmesan cheese
olive oil
salt

bruschetta ingredients: 

slice of bread 
1/2 avocado
soft cheese Mozzarella 
fresh leaf spinach 
1 soft-boiled egg 
few grains beans 
salt
pepper

Wash the spinach leaves. Clean beans from the pods and cook them for a minute or two until they were soft. Clean the top layer skin of the beans. Cut the cherry tomatoes into halves and Mozzarella pieces. Peel the avocado and cut it.
Mix in a bowl of spinach leaves, beans, cherry tomatoes, sliced ​​artichokes, mozzarella cheese and avocado. Sprinkle with a trickle of olive oil, salt and finely grated Parmesan.
Mash roughly half the avocado with a fork. Toast bread and then spread with avocado paste. Top with two slices of mozzarella, spinach leaf and cut in half soft-boiled egg. Sprinkle with pepper and salt and decorate with beans. 

Serve salad with bruschetta with avocado, mozzarella and soft-boiled egg.
Enjoy your meal!

понеделник, 19 май 2014 г.

Талиатели със сьомга в сос Алфредо

      Последната рецепта с Норвежка сьомга, която ще ви предложа е Талиателе със сьомга в сос Алфредо. Крехка сьомга, сотирана в кремообразен, чеснов сос Алфредо с копър, горчица и лимонов сок, поднесени върху пресни талиатели. Този сос ми стана любим. Прави пастата много сочна и ароматна.


продукти:

450 г прясна Норвежка сьомга
черен пипер
сол

300 г талиателе
1 ч.л. сол

продукти за сос Алфредо:

2 скилидки чесън
50 мл. зехтин
1 1/2 голяма ч.ч. готварска сметана Хопла
75 мл. бяло вино
75 мл. био зеленчуков бульон
1  с.л. Дижонска горчица
1 ч.ч. чери домати
1 ч.л. лимонов сок
черен пипер
сол
2 с.л. масло
няколко стръка пресен копър

пармезан по желание


Сварете пастата според указанията, с 1 ч.л. сол, за 4 минути, ако е прясна и 11 минути, ако е суха. Отцедете водата и оставете малко на дъното. 
Подгответе си продуктите, зеленчуковия бульон и нарежете сьомгата на малки кубчета. Поръсете я с черен пипер и сол.


В тиган налейте зехтин и стиснете двете скилидки чесън. Запържете ги за минутка, колкото да отделят аромата си. Внимавайте да не ги прегорите. Налейте бялото вино и кипнете за минута-две. Добавете зеленчуковия бульон и сметаната и разбъркайте добре. Сложете и горчицата и лимоновия сок. Накрая добавете кубчетата сьомга и нарязаните на четвъртинки чери домати. Гответе 3-4 минути, докато се сготвят и сосът леко се сгъсти. Отстранете от огъня и сложете масло и нарязан на ситно копър. Разбъркайте и сосът е готов. Смесете го с пастата.
Поднесете я топла, по желание поръсена с Пармезан. 


Да ви е сладко!


Tagliatelle with salmon in Alfredo sauce


The last recipe with Norwegian salmon, which I will offer you is Tagliatelle with salmon in Alfredo sauce. Fragile salmon sautéed in cream, garlic alfredo sauce with dill, mustard and lemon juice, served over fresh tagliatelle. This sauce was my favorite. Makes pasta very juicy and aromatic.

Ingredients:


450 g fresh Norwegian salmon
pepper
salt 


300g tagliatelle
1 teaspoon salt

ingredients for Alfredo sauce: 

2 cloves garlic
50 ml. olive oil
1 1/2 cups large Hoppla cooking cream
75 ml. white wine75 ml.
organic vegetable broth
1 tablespoon Dijon mustard
1 cup cherry tomatoes
1 tsp lemon juice
pepper
salt
2 tablespoons butter
a few sprigs of fresh dill Parmesan if desired

Cook pasta as directed, 1 tsp salt, 4 min if fresh and 11 minutes if it is dry. Drain the water and leave some at the bottom. 

Prepare products, vegetable broth and cut the salmon into small cubes. Sprinkle salmon with pepper and salt.
In a pan pour olive oil and squeeze the two cloves of garlic. Fry them for a minute, just to add their flavor. Be careful not to burn it. Pour the white wine and boil for a minute or two. Add vegetable broth and cream and mix well. Put the mustard and lemon juice. Finally, add the salmon cubes and chopped cherry tomatoes into quarters. Cook 3-4 minutes until cooked and the sauce is slightly thickened. Remove from heat and put the butter and chopped dill. Mix and the sauce is ready. Mix it with the pasta.
Serve it warm, optionally sprinkled with Parmesan. 

Enjoy your meal! 






Адаптирано от: http://www.salmonfromnorway.com/Recipes/USA/Norwegian-Salmon-Fettuccini-Alfredo

петък, 16 май 2014 г.

Салата с пресни картофи, чушки, спанак и сьомга

     Днес ще ви представя една много вкусна и същевременно засищаща салата, която спокойно можете да поднесете като лек обяд или вечеря. Тя съдържа печена Норвежка сьомга, печени пресни картофки, печени червени чушки и сушени домати. Поднесете я полята с млечно-чеснов дресинг и ще останете очаровани. Това, което ме впечатли в тази салата е наслагването на вкусове. Съчетават се перфектно по между си и много добре контрастират въпреки всичко!


Продукти за 2 бр. индивидуални салати:

300 г прясна Норвежка сьомга
200 г пресен спанак
300 г пресни картофи
1 червена чушка
7-8 мариновани сушени доматчета
2 сварени яйца (може и по-рохки)
2 с.л. лимонов сок
черен пипер
сол
зехтин

продукти за дресинга:

1 голяма ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. Дижонска горчица
1 скилидка чесън
сол


Загрейте фурната на 200 градуса.
Подгответе сьомгата като я нарежете на малки кубчета. Поръсете я с черен пипер и сол и я полейте с малко лимонов сок. Обелете и нарежете картофите. Почистете и нарежете червената чушка. Посолете ги. Сложете всичко в тава, покрита с хартия за печене, полейте ги със струйка зехтин, след това ги запечете. 


Сьомгата и чушката извадете след 20 минути, а картофите, когато са достатъчно меки. 
Редете в купа пресен спанак, печена сьомга, печена червена чушка, картофи и парченца мариновани, сушени домати до изчерпване на продуктите. Обелете и разрежете на половини яйцата. Боднете ги небрежно, тук-там в салатата. Поръсете със сол и полейте със струйка зехтин. 
Накрая полейте с готовия дресинг.


Да ви е сладко!


Salad with fresh potatoes, peppers, spinach and salmon

Today I present you a very tasty and also filling salad that you can safely serve as a light lunch or dinner. It contains grilled Norwegian salmon, fresh roasted potatoes, roasted red peppers and sun-dried tomatoes. Serve with milky-garlic dressing and you will be charmed. What impressed me in this salad is the superimposition of tastes. They combine perfectly with each other and contrast very well anyway!

Ingredients for 2 units. individual salad:

300 g fresh Norwegian salmon
200g fresh spinach
300g new potatoes
1 red pepper
7-8 pickled dried tomatoes
2 boiled eggs
2 tablespoons lemon juice
pepper
salt 
olive oil 

products for the dressing: 

1 large cup yogurt 
1 tsp Dijon mustard 
1 clove garlic salt

Preheat oven to 200 degrees.
Prepare salmon by cutting it into small cubes. Sprinkle it with pepper and salt and then pour a little lemon juice. Peel and chop the potatoes. Clean and chop the red pepper. Put salt on. Put everything in a tray covered with baking paper, pour them with a trickle of olive oil, then bake. 
Salmon and pepper remove after 20 minutes and the potatoes when they are soft enough. 
Arrange in a bowl fresh spinach, roasted salmon, roasted red peppers, potatoes and chunks marinated dried tomatoes. Peel and cut in half the eggs. Spear them casually here and there in the salad. Sprinkle with salt and pour a trickle of olive oil. 
Finally pour in the finished dressing.


Enjoy your meal!

сряда, 14 май 2014 г.

Шоколадов брауни

     Някои рецепти са толкова добри, че понякога трудно успявам да удържа хората около мен, навъртащи се като глутница гладни кучета, докато се опитвам да снимам. Едвам успявам да щракна и една снимка и сладкишът бива изяден на мига. Такъв е случаят и с това вкусно шоколадово брауни. Затова ви го представям само в една снимка, но реших, че не е за изпускане. Приготвя се с много малко и достъпни продукти, изключително бързо, а резултатът е превъзходен. Ако обичате по-мокро брауни можете да го печете около 20 минути. А ако обичате по-сухо 30. Вярвам, че особено дечицата ще го оценят много високо. Моите кукли бяха на върха на щастието като го опитаха :)))



Продукти за правоъгълна тава с размери 28:17 см:

1 натурален шоколад
125 г масло
1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. кафява захар
2 ванилии
2 яйца
1/2 ч.ч. пресято брашно
щипка сол

Загрейте фурната на 180 градуса.
Стопете на водна баня шоколада, заедно с маслото. Отстранете от котлона и добавете захарта. Разбъркайте добре. Добавете ванилиите и солта. Охладете напълно сместа и чукнете последователно двете яйца, като разбърквате с миксер след всяко. Накрая сложете пресятото брашно и разбъркайте цялата смес добре. 
Изсипете я в намаслена и набрашнена тавичка и печете на 180 градуса около 20-30 минути, в зависимост дали го обичате по-мек по-средата или по-изпечен. Проверете с клечка. Охладете. Разрежете на квадрати.

Да ви е сладко!


Chocolate Brownie

Some recipes are so good that sometimes I struggle to restrain the people around me, hovering like a pack of hungry dogs, while trying to photograph. I barely manage to snap a photo and the cake is eaten at the moment. That's exactly the case with this delicious chocolate brownies. Therefore I present it in a single picture. It is prepared with very little and affordable products, is very fast, and the result is superb. If you like a wet Brownie you can bake for about 20 minutes. And if you like a dry one- 30 minutes. The children especially will appreciate it very high. 

Ingredients for a rectangular tray size 28:17 cm:

1 dark chocolate
125g butter
1/2 cup granulated sugar
1/2 cup brown sugar
2 vanillin
2 eggs
1/2 cup sifted flour
pinch of salt 

Preheat oven to 180 degrees.
Melt the chocolate on a water bath along with the butter. Remove from heat and add sugar. Mix well. Add vanilla and salt. Cool the mixture completely and add successively the two eggs, stirring with a mixer after each. Finally put the sifted flour mixture and mix all well. 
Pour it into a buttered and floured pan and bake at 180 degrees about 20-30 minutes, depending on whether you love softer in the middle or baked brownie. Check with a stick. Cool. Cut into squares.

Enjoy your meal!






неделя, 11 май 2014 г.

Сьомга с песто от шам фъстък, запечена в прошуто

     Втората рецепта, която ще ви предложа с фантастичното филе от Норвежка сьомга, е с песто от шам фъстък, запечено в прошуто Парма. Песто, и то от оригинален турски шам фъстък, което стана в прекрасен зелен цвят и придаде хрупкава коричка на рибното филе. Крехко, сочно и много ароматно, а освен това се приготвя за минути. Поднесох с печени чери домати, печен, небелен чесън и задушени пресни картофки. Фантазия!



Продукти:

450 г филе от Норвежка сьомга
черен пипер

продукти за пестото от шам фъстък:

150 г  печен, белен шам фъстък
шепа листа пресен босилек
4 с.л. настърган Пармезан
1 скилидка чесън
100 мл. зехтин
сол

10 слайса прошуто Парма
чери домати
3-4 небелени скилидки чесън
зехтин
пресен босилек за декорация


Нарежете филето по дължина на парчета. Поръсете го с черен пипер. Не слагайте сол. Прошутото и пестото са достатъчно солени. 
Сложете в блендер обеления шам фъстък, добавете листата босилек, Пармезан, чесън, зехтин и сол и пасирайте, докато получите песто.
Намажете по 1-2 с.л. песто върху всяко от рибните филета, 


след което напречно ги увийте в два-три слайса прошуто.
Подредете филетата в малка тавичка, а между тях сложете половинки чери домати и няколко небелени скилидки чесън. 


Полейте леко със струйка зехтин и печете на загрята на 200 градуса фурна 20-25 минути максимум. 
Поднесете топла със задушени пресни картофи и печените чери домати.



Да ви е сладко!


Salmon with pistachio pesto, roasted in prosciutto

The second recipe that I will offer you is a fantastic fillet of Norwegian salmon with pistachio pesto, roasted in prosciutto Parma. Pesto, out of the original Turkish pistachios, which occurred in a lovely green color and give a crispy crust on the fish fillets. Tender, juicy and very flavorful, and it is prepared in minutes. I have served it with roasted cherry tomatoes, roasted garlic and steamed fresh fries. Fantasy!
Ingredients:

450 g fillet of Norwegian salmon
pepper 

products pistachio pesto: 

150g roasted, peeled pistachios
handful of fresh basil leaves
4 tablespoons grated Parmesan cheese
1 clove garlic
100 ml. olive oil 
salt 
10 Parma prosciutto slices
cherry tomatoes
3-4 peeled cloves of garlic
olive oil

fresh basil for decoration

Cut salmon fillets to lengthwise pieces. Sprinkle it with pepper. Do not add salt. Pesto and prosciutto are salty enough. 
Put in blender peeled pistachios, add the basil leaves, Parmesan, garlic, olive oil and salt and blend until you have a pesto.
Apply 1-2 tablespoons pesto on each fish fillets then cross wrap them in two or three slice prosciutto.
Arrange fillets in a small baking dish and put in between halves cherry tomatoes and some unpeeled garlic cloves. 
Sprinkle lightly with olive oil and bake to a preheated 200 degree oven 20-25 minutes maximum. 
Serve hot with steamed new potatoes and roasted cherry tomatoes.

Enjoy your meal!

петък, 9 май 2014 г.

Лазаня с Норвежка сьомга и пресен спанак

   От 7-17 Май в София се провежда седмица на Норвежката култура, под егидата на Посолство на Кралство Норвегия в България. Част от тази инициатива е кулинарна и включва представянето на Норвежката сьомга в дните на морската Норвежка кухня. Зад кампанията стои Norwegian Seafood Council
    Аз имам честта и удоволствието, в този период, да ви предложа няколко идеи за това как да си приготвите вкусна Норвежка сьомга. Ако и вие сте от хората, които като мен, много ценят тази риба съм сигурна, че ще намерите рецептите за много интригуващи! 
     Норвежката сьомга е здравословна и питателна. Освен, че е много богата на Омега 3 мастни киселини, норвежката сьомга съдържа много йод, който регулира по естествен начин хормоните. Рибата съдържа и Витамин B12, който подпомага формирането на червените кръвни клетки и витамин D, който играе важна роля в регулирането на нивото на калции в кръвта. Висококачествената Норвежка сьомга може да се консумира както сурова (под формата на суши), така и сготвена. Повече информация можете да прочетете на сайта на Norwegian Seafood Council. В София рибата може да бъде закупена на щанда за прясна риба в магазини Метро.
    Рецептата, която днес ще ви представя е вдъхновена от прекрасните рецепти на сайта на съвета, разбира се пречупена през моя кулинарен поглед! Приготвих пресни кори за лазаня, между които подредих задушен пресен спанак с лук и чесън, прясна Норвежка сьомга и ароматен сос Бешамел. Завърших със златиста коричка от кашкавал. Надявам се резултатът да ви хареса :) Ако желаете да си спестите време можете да използвате готови кори за лазаня.


Продукти:

450 г прясна Норвежка сьомга
500 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса бешамел:

бучка масло
3 с.л. брашно
400 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

продукти за пресните кори за лазаня:

300 г брашно от твърда пшеница Semolina
3 яйца, размер М
1 с.л. зехтин

150 г кашкавал за поръсване



Ето тук можете да прочетете подробно как да приготвите домашната паста. Единствената разлика е, че четирите топки ги разточвате  на кори на дължина и след това ги режете на две. Ще получите 8 кори за лазаня. 


Докато чакате тестото да почине в хладилник 30 минути пригответе спанака. Измийте и нарежете спанака на ситно. Почистете и нарежете връзка пресен лук и връзка пресен чесън. Задушете ги в малко зехтин и вода до омекване и добавете спанака. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол и разбъркайте, докато омекне. Отстранете от огъня. 


Сложете в тенджера бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно и бъркайте с бъркалка, докато стане на кашичка. Това е така нареченото Ру. Внимателно налейте малко мляко и бъркайте. След като се поеме налейте останалото мляко и хубаво разбъркайте, докато стане хомогенна смес. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол и изчакайте леко да се сгъсти на бавен огън, преди да го отстраните от котлона. 


Нарежете сьомгата на малки парчета и я поръсете с черен пипер и сол.


Сложете малко от соса Бешамел на дъното на йена или тава, в която ще сглобявате лазанята. 
Сложете две от корите и разпределете една част от спанака. Отгоре разпредете 1/3 от сьомгата. Покрийте с втори ред кори и отново ги напоете със сос. Сложете спанак, сьомга и отново кори. Продължете в същата хронология. Завършете с кори, покрити обилно със сос. Затворете капака на йената и я сложете в студена фурна. Загрейте на 200 градуса и след като индикатора за нагряване изгасне печете лазанята 30 минути, до готовност. 
Пет минути преди края отворете внимателно капака и поръсете с настърган кашкавал. Запечете, при отворен капак още 5 минути, докато добие златист загар. Поднесете лазанята топла.


Да ви е сладко!

Lasagna with Norwegian salmon and fresh spinach

During 7-17 of May in Sofia has been held a week of Norwegian culture, under the auspices of the Royal Norwegian Embassy in Bulgaria.Part of this initiative includes culinary presentation of Norwegian salmon in the days of maritime Norwegian cuisine. The Norwegian Seafood Council stands behind the campaign. 
I have the honor and pleasure at this time to offer a few ideas on how to prepare delicious Norwegian salmon. If you like me appreciate this fish I'm sure you will find the recipes to be very interesting! 
Norwegian salmon is healthy and nutritious. Besides being very rich in Omega 3 fatty acids, Norwegian salmon contains a lot of iodine, which regulates hormones naturally. Fish contains vitamin B12, which contributes to the formation of red blood cells and vitamin D, which plays an important role in the regulation of the calcium level in the blood. High quality Norwegian salmon can be consumed raw (as sushi) and cooked. More information can be found on the website of the Norwegian Seafood Council . In Sofia, the fish can be purchased at the booth for fresh fish shops in Metro.
The recipe that I will present today is inspired by the wonderful recipes on the site of the council, of course, through my culinary vision! I have prepared fresh lasagna sheets, between which I have arranged the steamed fresh spinach with onions and garlic, fresh Norwegian salmon and spicy sauce bechamel. I finished with a golden crust of cheese. I hope you like the result :) If you want to save time you can use ready-made lasagna sheets.

Ingredients:

450 g fresh Norwegian salmon
500g fresh spinach
bunch fresh onions
bunch fresh garlic
1/4 tsp nutmeg
pepper
salt
olive oil

products bechamel sauce: 

pat of butter
3 tablespoons flour
400 ml. milk
1/4 tsp nutmeg
pepper
salt

products fresh lasagna sheets: 

300g flour wheat Semolina 
3 eggs size M 
1 tablespoon olive oil 
150g cheese for sprinkling

Here you can read in details how to prepare homemade pasta. The only difference is that the four balls have to be flattened long and then sliced in half. You will receive 8 sheets of lasagna. 
While waiting for the dough to rest in refrigerator 30 minutes, prepare the spinach. Wash and chop spinach finely. Clean and chop the onion and fresh garlic. Saute them in a little olive oil and water until soft and add the spinach. Season with pepper, nutmeg and salt and mix until soft. Remove from heat. 
Put in a pan knob of butter, along with 3 tablespoons flour and stir with a mixer until it is soft. This is called Roo.Carefully pour a little milk and stir. After that pour the remaining milk and mix well until it is homogeneous. Season with pepper, nutmeg and salt and allow to thicken slightly on slow fire before you remove it from the heat. 
Cut the salmon into small pieces and sprinkle with pepper and salt.
Put a little of the sauce bechamel on the bottom of the pan or yen, in which the lasagna will be assembled. 
Put two sheets  and distribute a portion of spinach. Distribute on top one third of the salmon. Cover with second pastry and line them again soaked in sauce. Put spinach, salmon and peel again. Continue in the same chronology. Finish with sheets, covered with plenty of sauce. Close the yen and put it in a cold oven. Preheat to 200 degrees after heating indicator goes off bake lasagna 30 minutes, until tender. 
Five minutes before the end, open the lid and carefully sprinkle with grated cheese. Bake with open cover another 5 minutes until it turns golden. Serve lasagna hot.

Enjoy your meal!



четвъртък, 8 май 2014 г.

Паста от Камут с пиле, артишок и бяло вино

    Днес в рубриката Гурме с магазин "Дар от Боговете" и Вкуснотека ще ви разкажа за една нова за България зърнена култура на име Камут. 
  Камут е древноегипетско жито, което съществува от 3000 години, още от времето на египетските пирамиди. От там идва и името му - Камут е египетското наименование на пшеница. 
   По своята същина Камут е древен сорт твърда пшеница. Зърната му съдържат по-малко фибри, но за сметка на това съдържа по-малко глутен в сравнение с пшеницата. Това го прави подходящ за хора алергични към глутен. Освен това Камут се отличава с много високо съдържание на протеини (30% повече от пшеницата). Благодарение на високото си съдържание на селен, Камут има антиоксидантни свойства. Камут съдържа и много минерали - селен, фосфор, цинк, мед, магнезий, витамини от групата B и E, както и липиди, които ще ви дадат много енергия, след консумацията му. 
    Камут можете да закупите не само на зърна и брашно, но вече и под формата на паста на италианската марка Morelli, чийто вносител е магазин "Дар от Боговете". 


При тях можете да намерите паста от Камут под формата на спагети и фузили. Освен това в магазина ще откриете богата селекция от био храни от най-различен вид. Не случайно години наред магазин "Дар от Боговете" е синоним на качествената, гурме храна. 
Трябва да ви призная, че партньорството ми с тях ми даде възможност опитвайки и споделяйки с вас да опозная много от техните първокласни продукти. Камут беше новост и за мен. Но уверявам ви за в бъдеще планирам да го включа редовно в менюто ни, тъй като освен, че е много полезен, много ми хареса. Изключително вкусна паста, дори бих казала, според мен, повече от обикновената. Приготвих я със сос от пиле, маринован артишок и бяло вино Marlborough Sauvignon Blanc. Знаете, че за едно вкусно ястие не се прави компромис с качеството на виното. Получи се много вкусна и ароматна паста, която поръсих с пресен босилек и настърган Пармезан и поднесох с чаша бяло вино.


Продукти за пастата: 

400 г. паста от камут (фузили) Morelli
черен пипер
сол
бучка масло

продукти за соса: 

4 бр. пилешки гърди Айа, Италия
50 мл. зехтин
черен пипер
сол
2 скилидки чесън
200 мл. бяло вино Marlborough Estate Reserve 2012 Sauvignon Blanc
150 г маринован артишок, Дар от Боговете
две шепи настърган Пармезан Zanetti
шепа пресен босилек

Пармезан за поръсване


Сложете пастата в тенджера с вода и малко сол и след като кипне я гответе 9 минути. Излейте внимателно горещата вода, като запазите малко на дъното. Сложете бучка масло и поръсете с малко сол. Разбъркайте, докато се стопи.
Нарежете пилешките гърди и артишока, поотделно и ги оставете настрана. 
Загрейте зехтина в тиган и сложете нарязаните на ситно пилешки гърди. Поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте и гответе няколко минути, докато добият златист загар. Стиснете скилидките чесън и гответе още минута. След това сложете нарязания артишок и налейте бялото вино. Гответе няколко минути, докато виното поизври и се сгъсти. Изключете от огъня и сложете две шепи настърган пармезан и шепа, нарязан пресен босилек. 
Поднесете пастата, полята със сос и поръсена с настъгран Пармезан. Декорирайте с пресен босилек и поднесете с чаша бяло вино Marlborough 2012 Sauvignon Blanc.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.myrecipes.com/

Kamut pasta with chicken, artichoke and white wine

Today in the section "Gourmet shop "Gift from the Gods" and Vkusnoteka" will tell you about a new for Bulgaria cereal called Kamut. 
Kamut is an Egyptian wheat that has existed for 3000 years, since the time of the Egyptian pyramids. Hence its name - the Egyptian name Kamut wheat. 
In its essence Kamut is an ancient variety of durum wheat. Grains contain less fiber, but instead they contain less gluten than wheat. This makes it suitable for people allergic to gluten. Moreover Kamut has a very high protein content (30% more than wheat). Thanks to its high content of selenium, Kamut has antioxidant properties. Kamut contains many minerals - selenium, phosphorus, zinc, copper, magnesium, vitamins B and E, and lipids that will give you lots of energy after consumption. 
Kamut you can purchase not only grain and flour, but now in the form of pasta of the Italian brand Morelli, originating from the shop "Gift from the Gods." 
You can find Kamut pasta as spaghetti and fusilli. Moreover, in the store you will find a wide selection of organic food of various kinds. 
I must admit that my partnership with them enabled me to get to know many of their premium products.Kamut was new to me. But I assure you in the future I plan to include it in our menu regularly as besides being very useful, I loved it. Extremely tasty pasta, I would even say to me, more than usual. I made it with a sauce of chicken, marinated artichokes and white wine Marlborough Sauvignon Blanc. You know that a tasty dish cannot be made compromising the quality of the wine. The pasta was very tasty and aromatic, sprinkled with fresh basil and grated Parmesan. I offered it with a glass of white wine.
Ingredients for pasta:
400 years of kamut pasta (fusilli) Morelli
pepper
salt 
pat of butter

products for the sauce: 

4 pcs. Ayia chicken breast, Italy 
50 ml. olive oil 
pepper
salt 
2 cloves garlic 
200 ml. white wine Marlborough Estate Reserve 2012 Sauvignon Blanc
150g marinated artichokes, Gift of Gods
two handfuls of grated Parmesan Zanetti 
handful fresh basil 
Parmesan for sprinkling

Put the pasta in a saucepan with water and a little salt and then cook it as a boil 9 minutes. Carefully pour hot water, keep a little on the bottom. Put a knob of butter and sprinkle with a little salt. Stir until melted.
Cut the chicken and artichokes separately and put them aside. 
Heat the olive oil in a pan and put chopped chicken breast. Sprinkle with pepper and salt. Stir and cook a few minutes until they turn golden. Squeeze the garlic cloves and cook another minute. Then put the chopped artichokes and pour the white wine. Cook a few minutes until the wine is evaporated and thickened. Turn off the fire and put two handfuls of grated Parmesan cheese and a handful of chopped fresh basil. 
Serve pasta with sauce and sprinkle with Parmesan. Decorate with fresh basil and serve with a glass of white wine Marlborough 2012 Sauvignon Blanc.

Enjoy your meal!