четвъртък, 25 септември 2014 г.

Галет с печени сини сливи и орехи

    Това е един много вкусен, есенен десерт, който може да се приготви с най-различни плодове. Аз избрах с любимите ми сини сливи, които в момента са в сезон. За максимално добър вкус ги изпекох предварително с мед и орехи. Маслената подложка и сочните плодове, в комбинация с хрупкави орехи са удоволствие с всяка хапка. Приготвя се много бързо и е чудесен избор за десерт за гости. 


Продукти:

125 гр. меко масло
50 гр. захар
200 гр. брашно
1 яйце

7-8 сини сливи
3-4 с.л. мед
50 гр. натрошени орехи

1 малко яйце за намазване


Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете в купа брашното и захарта. Нарежете на малки парчета маслото и претрийте с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте. Ако сместа ви се стори ронлива добавете 1 с.л. вода и оформете на топка тесто. Увийте го в стреч фолио и охладете за половин час, докато изпечете сливите. 
Измийте и нарежете сливите. Отделете костилките. Поставете ги в тава и ги покапете с мед. След това поръсете с натрошени орехи. Ако ги обичате по-фини може да ги смелите в блендер. Аз ги нарязах с нож. Печете сливите на 200 градуса, докато омекнат и потъмнеят. Намалете фурната на 180 градуса.
Разточете тестото върху хартия за печене, във формата на кръг. Не се старайте да е равномерен. Колкото по-груп и селски вид има, толкова по-естествено и хубаво стои. Подредете печените сини сливи по средата, като оставяте около 2 см свободен ръб по края. 


Внимателно прехвърлете галета, заедно с хартията за печене в тавата и внимателно завийте краищата навътре, като леко прищипвате. 


Разбийте едно малко яйце и намажете отстрани кората. Печете на 180 градуса около половин час, докато добие златист загар.


Да ви е сладко!

понеделник, 22 септември 2014 г.

Торта "Благодаря" с маскарпоне мус, медени блатове, малини и боровинки

    Често обичам да казвам, че всяка торта си има история. И тази торта е специална! Направих я в знам на благодарност за най-добрите съседи и приятели. Понякога думите не стигат. Тогава фантазията ми се развихря и започвам да творя :) 
    Случи се така, че точно, когато продадох моята кола другият ни семеен автомобил влезе на ремонт за щетите от градушката и на практика останахме без нито една кола. Логистиката на семейство с две деца е буквално невъзможна без кола. В този момент нашите приятели се отзоваха и буквално ни преотстъпиха техния единствен в момента автомобил, тъй като и тяхната втора кола беше в този момент в ремонт. В продължение на две седмици се комбинирахме и обслужвахме две семейства с общо 4 деца с един автомобил.  :) 
      В днешно време рядко се срещат толкова добри хора, а ние се чувстваме истински късметлии, че са наши приятели!!
    Надписът е дело на моята приятелка Мари, която има златни ръце и е много талантлива. Марче, благодаря ти, че стана част от нашата изненада! 
   Тортата е много нежна. Блатовете са маслено-медени, много ароматни и крехки и се съчетават чудесно с Маскарпоне муса и горските плодове. Отвътре кремът е бял, а отвън тортата е в нежно лилав цвят, боядисана с естествена боя - сок от пресни боровинки. 


продукти за 3 бр. блатове по 21 см: 

250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. светло кафява захар Demerara Brown Cane Sugar
2 яйца
1 с.л. мед
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко

продукти за крема:

100 г меко масло
1/2 средно голяма ч.ч. пудра захар
500 г сирене Маскарпоне
175 г крема сирене Филаделфия
3 с.л. прясно мляко
2 ванилии
кората от 1 лимон
1/2 средно голяма ч.ч. бита сладкарска сметана

3 шепи пресни боровинки
2 шепи пресни малини


За блатовете:

Загрейте фурната на 180 градуса. 
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, след това чаша и четвърт брашно, разбъркано с 1/2 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре. 
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте 1/3 част от сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, докато, забодена клечка излезе суха. По същия начин изпечете и другите два блата. 
Накрая трябва да получите 3 еднакви блата.


За крема: 

Разбийте мекото масло, заедно с пудрата захар. Добавете сиренето Маскарпоне и разбъркайте добре. Сложете и крема сиренето, млякото, ванилиите и кората от лимон. Накрая сложете и разбита на сняг сметана. 

Сглобяване на тортата: 

Подгответе си поднос или картон. Стегнете в ринга един от блатовете, обърнат на обратно.


Отгоре намажете с 1/3 от крема. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне  и за измазване отстрани на тортата. Поръсете с малини и боровинки.


Сложете втория блат. Отново намажете с крем и поръсете с боровинки и малини. Сложете третия блат. Останалия крем оцветете в лилаво. Сложете в цедка шепа пресни боровинки и ги претрийте в купа, с помощта на супена лъжица. Оберете добре всичко от долната страна на цедката. Излейте този сок в останалия крем и разбъркайте добре, докато се оцвети равномерно в лилаво. Намажете последния блат с част от крема.


Охладете тортата за няколко часа, след това внимателно прекарайте мокър нож по ръба на тортата и отстранете ринга. Измажете тортата и отстрани. Загладете добре. Декорирайте с малко пресни боровинки за по-изчистена визия. Охладете за няколко часа преди поднасяне.




Да ви е сладко!

петък, 19 септември 2014 г.

Торта "Сладоледен плаж"

    Торта "Сладоледен плаж" е тортата, която приготвих за 6-тия рожден ден на Аида. Бях й обещала, че ще има сладоледи още половин година по-рано. Идеята за пясъчния замък видях в списание Good food и дойде точно на време, за да завърши в главата ми представата за тортата. Радостта й беше огромна, когато я видя. Грейна в усмивка и не спираше да повтаря колко хубава е тортата й. Това за мен е най-голямото признание за труда ми. С декорацията се занимавах цял ден. Бети от своя страна през цялото време недоумяваше защо мама си играе с кофичката й за плаж и постоянно идваше да ми я краде :)) Останах много доволна от резултата. А вкусът на тортата беше впечатляващ, не само за мен, лек и запомнящ се с дъх на карамел. 
    Фини орехово-шоколадови блатове, в комбинация с пухкав карамелен мус  и шоколадов ганаш....с една дума ФАНТАЗИЯ! За крема използвах най-добрия карамелен шоколад Valhrona Dulcey, който направо избухва в крема и придава невероятен вкус на карамеления мус. Ако не можете да го откриете го заменете с млечен шоколад.

NB! Внимавайте с крема. Важно е да охладите напълно шоколадово-карамелената смес преди да я смесите с битата сметана, за да не се пресече. 


Продукти за смес за 2 бр. блатове: 

200 г смлени орехи
1/4 ч.ч. натурално какао
1/2 ч.ч. брашно
8 яйца, L размер
1 ч.ч. захар
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
продукти за карамеления мус: 

105 г кристална захар
60 г масло
1 голяма ч.ч. течна сладкарска сметана
210 г карамелен шоколад Valhrona Dulcey
2 големи ч.ч. течна сладкарска сметана за разбиване на сняг

продукти за шоколадовия ганаш:

1 голяма ч.ч. течна сладкарска сметана
200 г натурален шоколад

продукти за цветните сладоледени кремове: 

175 г крема сирене Филаделфия
3 с.л. пудра захар
1 с.л. заквасена сметана
1 ванилия
1 ч.ч. течна сладкарска сметана на сняг
сладкарски бои (жълта, розова, синя)

4 фунии сладолед

продукти за пясъчния замък:

3 пакета чаени бисквити
150 г меко масло

чепка грозде
цветни топчета

Загрейте фурната на 180 градуса. 
Сложете орехите в блендера, добавете какаото, брашното и пасирайте. Прехвърлете в купа.
Разделете жълтъците от белтъците.
В купа разбийте жълтъците на средна скорост, докато станат бели и пухкави. Добавете 2/3 от захарта и бийте с миксера. Сложете и ванилията. 
В друга купа, разбийте белтъците, заедно със солта, като използвате чисти бъркалки на сняг. Постепенно добавете останалата 1/3 ч.ч. захар. 
Редувайки ги на три пъти, сложете белтъците и сухата орехова смес при жълтъците, като бъркате с шпатула внимателно, за да запазите въздушността им. Разделете сместа на две и я излейте в правоъгълна форма за печене, поставена върху тава, покрита с хартия за печене. Печете блата, до готовност. Проверете с клечка. Извадете и охладете. По същия начин изпечете и втория блат. 


Изсипете захарта в тенджера на слаб огън и я карамелизирайте. Веднага добавете бучката масло и бъркайте с телена бъркалка, докато се стопи. Внимавайте да не ви опръска, защото ще ви изгори. На три пъти налейте 1 ч.ч. сметана и бъркайте енергично. Сместа ще започне да образува балончета и да бълбука. Продължете да бъркате, докато се хомогенизира. Отстранете от котлона. Отсипете 1 ч.ч. от сместа в чаша. 


Стопете на водна баня карамеления шоколад 


и веднага излейте в него карамеления сос. Охладете сместа напълно.


Разбийте на сняг останалата 1 ч.ч. от сметаната 


и я добавете при карамеления шоколад. Бъркайте с бъркалката енергично от средата навън, в концентрични кръгове, докато се смесят. Бъркайте с шпатула. Мусът трябва да бъде хомогенен и нежен като кадифе. 


Сглобете тортата, като редувате блат, крем, блат и завършите с крем. Охладете тортата за няколко часа, след това пригответе ганаша, като сложите сметаната да загрее, докато клокне на котлона. Отстранете и сложете в нея шоколада. Бъркайте енергично, докато го поеме и шоколадовата смес стане хомогенна. Изчакайте съвсем леко да се поохлади и залейте тортата, докато все още е във формата. Приберете отново в хладилника, за да се втвърди шоколадовият слой.
Забъркайте сместа за фунийките и я разпределете по 3 с.л. в три купички. Оцветете ги с малко хранителна боя.
За да приготвите пясъчния замък е необходимо да смелите бисквитите и маслото в блендер.
След това измивате детска кофичка, подсушавате, намазвате я с масло и залепвате на дъното парче хартия за печене. Слагате част от "пясъка" на дъното, с дебелина около 2,5 см. и натъпквате и заравнявате добре. Намазвате малка стъклена чаша с олио и я поставяте по средата в кофичката. След това започвате да разпределяте "пясъка" покрай нея и да го натъпквате с пръсти добре. Когато стигнете ръба, заравнете добре. 


Охладете в камерата за няколко минути, докато се втвърди добре. С леко завъртане изваждате чашата и напълвате дупката с крем по избор. Аз използвах сместа от крема сирене за фунийките, като я смесих с няколко лъжици от отделения карамелен крем. Сложих и няколко зърна грозде в крема. 


Покрийте крема с "пясък", заравнете и охладете в камерата отново за около половин час. Поставете кофичката в купа с гореща вода, за да се поотпусне. През това време поръсете с останалите пясъчни трохи тортата и внимателно обърнете замъка върху плажа. Би трябвало много лесно да се отлепи и да остане като форма. Поставете фунийките сладолед легнали върху тортата и шприцирайте цветните кремове в отворите им. Поставете и чепка грозде отгоре. Поръсете с цветни топчета и завършете с обърната фуния сладолед върху замъка. 


Да ви е сладко!






неделя, 14 септември 2014 г.

Запеканка с печени червени чушки, сирене и кашкавал, II-ри вид

     Ако вече сте опитали моята Запеканка с червени чушки, сирене и риган и ви е харесала, то тогава непременно опитайте и новото ми предложение - Запеканка с печени червени чушки, сирене и кашкавал. Разликата е в това, че изпекох чушките цели, а след това ги овалях в брашно и ги редувах със сместа от заливката, състояща се от яйца, сирене, кашкавал, заквасена сметана и магданоз. Финалният щрих е хрупкава кашкавалена коричка за разкош. Много апетитно ястие се получи. Надявам се и на вас да хареса. А ако имате сач можете да ги изпечете като Люси.


Продукти:

10 бр. големи червени чушки
брашно за овалване

продукти за заливката:

3 яйца
100 г настърган кашкавал
100 г краве сирене
3 с.л. заквасена сметана
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол

100 г кашкавал за поръсване отгоре


Изтърбушете чушките от семките и дръжките. Изпечете ги на грил или във фурната и ги обелете цели. 
През това време пригответе заливката като разбиете яйцата в купа и добавете настъргания кашкавал и натрошеното на ситно сирене. Сложете заквасена сметана и поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Вземете йена или тава. Топнете чушките в брашно и ги подредете на дъното на съда. Отгоре разпределете половината заливка. Повторете с втори ред оваляни в брашно чушки 


и завършете с втората половина от заливката. 


Печете ястието в загрята фурна, докато стегне, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете още малко, докато добие хрупкава коричка. Поднесете топло.


Да ви е сладко!

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Чийзкейк с авокадо и лайм

    Фантастичен чийзкейк за любителите на този десерт. Нежен, свеж и топящ се в устата. Представих го в Августовския брой на сп. Меню, а сега го представям и на вас. Напоследък са много актуални десертите с авокадо. Обичам го и реших да го комбинирам с лайм за един нов вкус.


Продукти:

2 пакета Чаени бисквити
125 г меко масло

продукти за крема:

250 г сирене Рикота
140 г захар
кората от 1 лайм
сок от 1/2 лайм
1 ванилия
пюре от 1/2 авокадо
3 яйца
400 мл. заквасена сметана

продукти за декорация:

кора от 2 лайма
половин лайм, нарязан на кръгчета
3 малини


Смелете в блендер бисквитите и добавете мекото масло. Пасирайте, докато получите бисквитени, маслени трохи. Изсипете ги на дъното на форма за печене, със свалящ се ринг. Заравнете добре, като внимавате да не натъпквате прекалено силно. Охладете в хладилник, докато приготвите крема. 
Загрейте фурната на 200 градуса.


Разполовете авокадото и отстранете костилката. Почистете от кората, намачкайте на пюре и претрийте през цедка. Полейте го със сок от лайм. 

Разбийте сиренето Рикота, заедно със захарта. Добавете кората и сока от лайм, ванилията и пюрето от авокадо. Чукнете яйцата и разбийте. Накрая сложете заквасената сметана. Излейте крема върху охладената подложка и печете чийзкейка около 45 минути, докато стегне по краищата, а в средата все още се поклаща при размърдване на формата. Охладете го напълно, след което го приберете в хладилник за няколко часа. Отстранете формата. Поръсете с кора от лайм и декорирайте с резени лайм и малини.


Да ви е сладко!

вторник, 9 септември 2014 г.

Пилешки бутчета с доматен сос и ориз

    Това лято беше изпълнено с емоции за голямото ми момиче Аида, която след няколко дни ще стане на 6 г. След морето и 20 дневния престой при баба замина сама на лагер на планина. Справи се блестящо и много се гордея с нея. В деня, когато я очаквах реших да приготвя любимите й неща - домашния течен шоколад и едно от любимите й ястия Пилешки бутчета с доматен сос и ориз. Реших да ви споделя рецептата, защото е чудесно за малки деца и е много, много вкусно! Много го харесват. Месцето става много крехко и сочно и е поднесено с любимото на всички деца оризче :) Лично аз отстранявам кожата на пилешките бутчета преди да ги готвя, но ако вие я обичате я оставете. 


Продукти:

10 бр. пилешки бутчета
черен пипер
сол
1 био зеленчуков бульон
30 мл. зехтин
1 морков
7-8 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
100 мл. доматен сос
2 дафинови листа
1 с.л. брашно

продукти за ориза:

50 г масло
220 г ориз
2 1/4 голяма ч.ч. вода
1 био зеленчуков бульон
черен пипер


Отстранете кожата на пилешките бутчета. Измийте ги добре, посолете и поръсете с черен пипер. Сложете ги в по-голяма тенджерка и ги залейте с вода, колкото добре да ги покрие. Добавете един био зеленчуков бульон и зехтина и ги сложете да се сварят, под капак. Когато кипнат, намалете котлона на минимум и ги оставете да покъкрят, докато поомекнат. Обелете и нарежете един морков, скилидките чесън на филийки и ги добавете при бутчетата. Поръсете с червен пипер и пуснете вътре дафиновите листа. Накрая сложете и доматения сос, разбъркайте добре. Усилете котлона, докато ястието отново кипне, след това намалете котлона отново, и оставете да си къкри на леко открехнат капак близо час, докато пилешкото месо омекне напълно (проверявайте с вилица) и сосът се посгъсти. Ако не се е сгъстил много извадете в купичка малко от соса и разбъркайте в него лъжица брашно, след това налейте сместа обратно в тенджерата и разбъркайте. 

Докато ястието къкри почистете и измийте ориза. Стопете маслото в тенджера и сложете ориза. Бъркайте енергично на силен огън, докато оризът се кристализира. След това налейте 2 и 1/4 голяма ч.ч. вода, намалете котлона на минимум, пуснете вътре един бульон, поръсете с черен пипер, разбъркайте и затворете капака. Оставете ориза да се готви сам. Ще отнеме 15-20 минути. Не доливайте повече вода. Готов е, когато е поел водата и повърхността на ориза стане на кратери. Изключете котлона. Свалете тенджерата. Покрийте с кърпа, докато стане време да го поднесете. Махнете кърпата и разрошете с вилица. 

Поднесете пилешките бутчета върху ориза и полейте с доматения сос с морковчета и чесънчета.
                      

Да ви е сладко!

събота, 6 септември 2014 г.

Как да си направим домашен течен шоколад

  Обичате ли течен шоколад? Но не готовият по рафтовете в магазина, а онзи от старите тетрадки на нашите майки, който всички толкова обичахме и се забърква за минути. Вкусът е несравнимо по-добър! 
   Наскоро с нашите страхотни съседи си направихме вече традиционното палачинкено-неделно парти и едното семейство донесе домашен течен шоколад. Когато го опитах се почувствах като критика в любимото филмче Рататуи, който опитваше рататуито на Реми. Върнах се за миг в детството ми, когато мама приготвяше шоколад за мен и брат ми. Трябваше непременно да го приготвя за децата, за да познават и те вкуса му. Най-хубавото нещо е, че се прави много лесно. От това количество ще получите 3-4 малки бурканчета домашен течен шоколад. Ето процеса, стъпка, по стъпка.


Продукти:

250 г сухо мляко
4 с.л. качествено натурално какао (др. Откер)
200 мл. вода
220 г кристална захар
100 г масло


Смесете в купа сухото мляко и натуралното какао и хубаво разбъркайте, така че да се смесят много добре.


Налейте 200 мл. вода в тенджерка, добавете захарта и я сложете на бавен огън на котлона. Бъркайте, докато се стопи. След това добавете маслото. 


Отново разбъркайте, докато се стопи. Свалете тенджерката от котлона и изсипете в нея сухата смес от сухо мляко и какао. 


Бъркайте енергично с бъркалка, докато сместа стане хомогенна.


След като хубаво сте я разбъркали прекарайте шоколада през цедка, за да се уверите, че не са останали никакви бучици и е станала гладка. Налейте в буркани с капак и оставете добре да изстине. 


При добре затворени капаци шоколадът може да издържи до 2 седмици.
Поднесете намазан върху палачинки, филия хляб или бисквити.


Да ви е сладко! 

петък, 5 септември 2014 г.

Фитнес пиле с авокадо сос

    Днешната рецепта е много подходяща за активно спортуващи, които искат да се хранят правилно. Идеята за нея се роди, след тренировката ми по фитнес, когато организмът има силна нужда от белтъчини. Пилешките гърди са едни от най-добрите белтъчини, които можете да си набавите след тренировка. А още по-добре е, когато са комбинирани с растителната мазнина на авокадото. Сосът го измислих на момента и се оказа блестящ! Свеж, плътен и много, много вкусен! По този начин пилешкото стана много сочно, полято със сос. Поднесох диетично с резени розов домат и слайсове авокадо. 


Продукти:

2 бр. пилешки гърди пеперуда
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса:

1 бр. меко авокадо
връзка пресни листа босилек
3 с.л. крема сирене Филаделфия
1 голяма скилидка чесън
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. лимонов сок
черен пипер
сол
2 с.л. вода


Отрежете пилешките пеперуди по средата, през хрущяла. Разделете всяка една гърда хоризонтално на две. Така ще получите 4 парчета пиле. Общо 8. Поръсете ги със сол и черен пипер. Загрейте тиган с капка, две зехтин и ги изпечете на тигана, за по 3-4 минути от страна, за да останат сочни. През това време обелете авокадото и го сложете в каната на блендера. Добавете връзка пресен босилек, киселото мляко, крема сиренето, чесъна, лимоновия сок, водата, солта и пипера и пасирайте до гладкост. 
Поднесете пилешките филета, поляти със соса от авокадо и гарнирани с резени розов домат и авокадо. 


Да ви е сладко!


вторник, 2 септември 2014 г.

Пълнени гъби със сирене Бри, магданоз и чесън

    Ако вече сте опитвали моите Три предложения за пълнени гъби и сте ги харесали, днес ви предлагам два нови варианта на пълнени гъби, в които ще се влюбите. Пълнени гъби със сирене Бри, магданоз и чесън и Пълнени гъби с крема сирене, в хрупкава панировка.



Продукти:

20 бр. средно големи гъби
30 г масло
100 г сирене Бри
черен пипер
сол

връзка пресен лук
50 г масло
2 големи скилидки чесън
връзка магданоз
1/2 ч.ч. бяло вино

Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте добре гъбите и отстранете пънчетата им. Не ги хвърляйте. Може да ги задушите в масло за гарнитура на друго ястие или да ги сготвите в тиган, заедно с пилешки хапки. Разтопете маслото в тиган и сложете гъбите без пънчета. Разклатете тигана и ги обърнете, за минута, докато добият златист цвят. 


Прехвърлете ги в съд за печене. Поставете по парче сирене Бри във всяка гъба. 


В същия тиган стопете маслото и сложете нарязан на ситно пресен лук, чесън и магданоз. Налейте и бялото вино. Кипнете, след това намалете на бавен огън. С лъжица сложете от сместа върху всяка гъба. 


Поръсете с прясно смлян черен пипер и сол. Печете на 200 градуса, до готовност, докато сиренето се стопи, а гъбите са се изпекли. Поднесете топли.



Гъби втори вид: 

Гъби в хрупкава коричка с пълнеж от крема сирене




Продукти:

10 бр. гъби
черен пипер
сол

продукти за пълнежа:

4-5 с.л. крема сирене Филаделфия
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. червен пипер
2 стръка опашки от пресен лук
черен пипер
сол

продукти за хрупкавата коричка:

3 филии хляб
50 г масло
1 скилидка чесън
връзка босилек

1 яйце
100 г брашно

Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте добре гъбите и отстранете пънчетата им. 
Смесете в купа всички продукти за пълнежа.
Смелете в блендер всички продукти за коричката, БЕЗ яйцето и брашното. 
Сложете брашното в купичка. Чукнете и разбийте яйцето в друга купа. В трета купа сложете панировката. 


Напълнете гъбите с пълнежа от крема сирене. Оваляйте ги в брашното, след това в яйцето и накрая ги оваляйте добре в панировката от маслени трохи. 


Поставете ги в тава.  Печете на 200 градуса, докато добият златист загар и станат хрупкави.Поднесете топли.


Да ви е сладко!