Търсене в този блог

понеделник, 27 октомври 2014 г.

Есенна торта с тиква и ябълки, без печене

    Ако обичате леки и нежни плодови торти тази със сигурност ще ви заплени. Пристрастяващо вкусна е и ужасно лесна за приготвяне, без печене на блатове, защото е с бисквити. Единствено е необходимо да задушите настърганите тиква и ябълки с масло и захар, до омекване, след това сглобявате тортата. Ние не я изчакахме много дълго, но и след 2 часа беше перфектна за хапване, мека, сочна и божествено вкусна! 
      Тортата е букет от всички аромати на есента - тиква, ябълка, канела, джинджифил, индийско орехче, портокал. Ухае страхотно и не е много сладка. Доверете ми се и няма да съжалявате!


Продукти за торта с диаметър 20 см.:

1 пакет бисквити с масло Роден край
прясно мляко за напояване

2 големи парчета белена, настъргана тиква
2 белени, настъргани ябълки, сорт Златна превъзходна
50 г масло
1/2 ч.ч. кафява захар Демерара
кората от един портокал
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. Ром
шепа накълцани орехи
шепа червени боровинки

продукти за крема: 

400 г заквасена сметана
175 г крема сирене Филаделфия Light
2 с.л. пудра захар
2 ванилии
1/4 ч.л. кора от портокал

продукти за поръсване:

5-6 бр. бисквити
1/2 ч.л. натурално какао
1/2 ч.л. канела



Сложете настърганите тиква и ябълки в тенджера с маслото. Добавете половин чаена чаша кафява захар и 1 ч.ч. вода и ги кипнете на котлона. Оставете ги да поврат, докато водата се изпари напълно. Отстранете от котлона. Сложете портокаловата кора, подправките, накълцаните орехи, боровинките и рома. Разбъркайте добре и охладете сместа напълно. 
В купа смесете заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар и добавете ванилиите и портокаловата кора. 


Сглобяване на тортата: 

Сложете ринга върху поднос. Намажете малка част от крема на дъното. Подредете, напоени в мляко, бисквити. 


Отгоре разпредете 1/2 от плънката от тиква и ябълка. 


Намажете с втори пласт крем. 


Отново сложете ред напоени бисквити, разпределете втората част от плънката и завършете с крем. Охладете тортата за минимум един час. Прокарайте нож по ръба и отстранете ринга. Поръсете със смлени бисквити с какао и канела. Охладете добре и поднесете.


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)

                                    

петък, 24 октомври 2014 г.

Шоколадов кейк с банан

   Ако и на вас винаги ви остава по едно бананче, което никой не го хапва опитайте моя Шоколадов кейк с банан и ще се влюбите! 
   Много съм критична по отношение на кексовете. Рядко попадам на добра рецепта. Обичам ароматни кексове с масло и качествени продукти. Затова на мига припознах тази вкусна рецепта за Шоколадов кейк с банан. Получи се превъзходен кейк, с перфектно съчетани съставки, които се усещат с всяка хапка. Нежният шоколадов кейк, хрупкавите бадеми, топящите се парченца шоколад и влажния, ароматен банан...истинска фантазия! Горещо ви го препоръчвам, много вкусен кейк! 


Продукти:

125 г меко масло
1/2 ч.ч. захар
3 яйца
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. мляно еспресо
2 с.л. счукани бадеми
кора от половин лимон
2 с.л. натурално какао
100 г натурален шоколад
1 банан


Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте мекото масло, заедно със захарта с помощта на миксер. Добавете едно по едно целите яйца, като разбивате между всяко на бавна скорост. В друга купа смесваме сухите съставки - брашното с бакпулвера, кафето, счуканите бадеми, кората от лимона и какаото. Внимателно ги изсипете в масления крем и разбъркайте добре. Нарежете шоколада на парченца и го разбъркайте леко в сместа. 
Изсипете половината смес в на маслена и обилно набрашнена форма за кекс. Подредете отгоре кръгчета банан и ги покрийте с втората половина от сместа. Изпечете кекса в предварително загрята фурна около 50 минути, до готовност. Извадете го от формата и го оставете да се охлади напълно.




Да ви е сладко!
Източник: http://www.lesnovkusno.com/

петък, 17 октомври 2014 г.

Манчев срещу Шишков! Събитието през моя поглед



Сигурно и вие като мен сте се питали в последните седмици каква е тази реклама, която се върти по телевизията на предстоящо предаване "Манчев срещу Шишков" в родния ефир.
Забелязах и рекламни билборди с дата 16.10.2014 г. и очаквах с нетърпение да разбера какво ще се случи, докато един ден през изминалата седмица не намерих буквално на входната си изтривалка покана за въпросното събитие на 16.Октомври в Rainbow Plaza. 


Разбира се отзовах се на поканата, на която имаше само имейл за обратна връзка. Липсваше телефон. Всичко беше забулено в мистерия..Единственото, което знаех е кои са двамата конкуренти. Шеф Манчев всички го познават, като едно от най-популярните кулинарни лица в момента в телевизията и собственик на три много успешни ресторанта, а Таньо Шишков, известен като "носът на България" е един от най-добрите ни сомелиери и Председател на Българското гурме общество. И двамата са много харизматични.
Пристигнах на събитието и попаднах в красиво декорирана зала, аранжирана с маси и посуда, като в изискан ресторант. Водещият обяви майстор готвачите, които заеха местата си зад красиво подредени работни плотове, отрупани с плодове и зеленчуци. 



Започна кулинарен дуел, я който двамата готвачи трябваше да се състезават в своето меню, което ние в публиката щяхме да дегустираме. Менюто беше следното:

Шеф Манчев приготви:

  •                                         Салата Цезар с аншоа
  •                                         Пиле Салтимбока с прошуто и розмарин и Картофен гратен
  •                                         Тарт татен с ябълки


Сомелиерът Таньо Шишков приготви:

  •                                         Салата Капрезе с Моцарела и три вида домати
  •                                         Филе от лаврак с чушков сос
  •                                         Шоколадов брауни

Докато готвачите обясняваха техниката на приготвяне на своите ястия сервитьори ни поднасяха вече приготвените за нас блюда, по две в чиния. Всяко ястие беше поднесено с грижливо подбрани вина. След дегустация от нас се очакваше да дадем своя глас на специално приготвени за целта уреди. Няма да скрия, че останах последователен фен на менюто на шеф Манчев. Благодарение на него опитах най-вкусния си Тарт Татен досега. Беше божествен, с маслено тесто! 
Програмата беше разнообразена от музиканта Калин Вельов, който "посвири" на тенджери и тигани и от красивата пианистка Мария Каракушева, която посвири на пиано, специално за гостите. След финалното гласуване изненадата на вечерта беше РАВНИЯТ резултат сред конкурентите, защото победител всъщност се оказа Lidl Bulgaria, които са задкулисният продуцент и спонсор на събитието. 


С това събитие всъщност поставиха началото на поредната си перфектно организирана рекламна кампания, в която всяка седмица двамата готвачи ще представят по една рецепта с най-новия продукт, който компанията поднесе на своите клиенти, и зрителите ще имат възможност сами да изберат своето вдъхновение. 
Вечерта приключи с коктейл на червения килим и снимки със звездите на вечерта, с които и аз имах честта да се снимам.



На тръгване всеки гост получи скромен подарък от организаторите, за спомен - силиконова ръкохватка. 
Занимавам се с Маркетинг и PR и не мога да не отбележа, че маркетингът и PR-ът на ЛИДЛ е сред най-добрите в България. Това усещане се затвърди у мен след безупречно и безпрецедентно организираната тайна вечеря (Secret dinner) преди година и половина, с която Лидл заявиха присъствието си на родната сцена, и на която аз имах удоволствието да присъствам. 
Желая им успех и още много такива успешни кампании като тази! 

Благодаря на Андрей Михайлов от в-к Труд за предоставения снимков материал, както и на Даниела Динева  от http://cooks-and-bakes.com/.

сряда, 15 октомври 2014 г.

Бадемова торта Шведска Принцеса


  Фини белтъчни-бадемови блатове и яйчен ванилов крем. Това е Шведска бадемова торта, известна като Шведска принцеса. Рецептата е адаптирана от Рудолф и Бон Апети. Ще ви завладее..



Продукти за блатовете (2 бр. по 20 см):

5 белтъка
150 г белени сурови бадеми
200 г захар
1 ванилия

продукти за крема: 

100 мл. сладкарска сметана
100 г захар
5 жълтъка
150 г меко масло
1 ч.л. бурбонска ванилия

50 г запечени белени бадеми
50 г натурален шоколад



Загрейте фурната на 180 градуса. 
Смелете бадемите в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилията. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смлените бадеми в сместа. Разпределете я за два блата и ги изпечете във форма за печене за 20 минути, докато клечката излезе суха. Охладете ги напълно.


Загрейте на котлона сметаната и захарта, без да завират. Добавете жълтъците и бурбонската ванилия и бъркайте непрекъснато на бавен огън, докато сместа се посгъсти и стане на крем. Не усилвайте котлона, за да не сварите яйцата. Отнема около 5-10 минути. Охладете напълно и добавете мекото масло. Разбийте с миксер крема. 


Охладете го, докато се изпекат блатовете. 
Сглобете тортата като редувате блат, крем и измажете отстрани. Декорирайте с натрошени печени бадеми и направете линийки със стопен шоколад. Изстудете я за няколко часа преди поднасяне.




За финал едно мило намигване от Рудолф и мен :)


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)


                               




понеделник, 13 октомври 2014 г.

Гъбена супа с аспержи и червено вино

    Толкова ми хареса тази гъбена супа с аспержи и червено вино, че в разстояние от няколко дни я правих два пъти, най-малкото, защото първият път се изяде светкавично и не успях да я снимам. Днес повторих, за да я споделя с вас, защото е страхотна! Изключително ароматна и вкусна!


Продукти:

1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 г масло
500 г нарязани на филии гъби
3 с.л. брашно
700 мл. био зеленчуков или телешки бульон
връзка пресни аспержи
1/4 ч.ч. червено вино
черен пипер
прясна мащерка
сол


Измийте и нарежете гъбите на филии. Кипнете кубче бульон в 700 мл. вода. Нарежете на ситно лука и чесъна в друга тенджера и ги задушете в маслото, заедно с малко вода. Добавете нарязаните гъби, поръсете с черен пипер и малко сол и задушете под капак, докато омекнат и леко покафенеят. Разбъркайте 3 с.л. брашно и долейте бульона. Добавете нарязаните на ситно аспержи. Разбъркайте добре и налейте червеното вино. Накрая поръсете с листенца прясна мащерка. Кипнете супата, намалете на минимум и гответе още 5 минути. Поднесете топла.

Да ви е сладко!


вторник, 7 октомври 2014 г.

Мусака с броколи, карфиол и моркови

    Предлагам ви една лека, есенна и много вкусна мусакичка, която отново е плод на моите експерименти в кухнята. В сезона на броколите и карфиола често приготвям у дома гратен с карфиол, броколи и моркови, заляти с бешамел сос. Днес реших да му добавя и кайма. Получи се ето тази красота. 


Продукти:

1 голяма глава пресни броколи
1 голяма глава пресен карфиол
3 големи моркова
1 зеленчуков био бульон

30 г масло
черен пипер
сол

500 г кайма смес
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
шепа листенца прясна мащерка
1/2 ч.л. червен пипер

продукти за сос бешамел:

70 г масло
3 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1/2 кафена лъжичка индийско орехче
черен пипер
сол

150 г настърган кашкавал



Отделете розичките броколи и карфиол, измийте ги и ги сложете в голяма тенджера. Добавете обелените и нарязани моркови. 


Налейте вода да покрие зеленчуците. Пуснете кубче био зеленчуков бульон и кипнете. След това леко открехнете капака и намалете котлона. Гответе, докато омекнат. 
През това време задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода. Сложете каймата и разбъркайте добре. Накрая добавете подправките. Отстранете от котлона, когато се сготви.


Стопете в тиган бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно. Бъркайте непрекъснато, докато стане на каша (Ру). Налейте постепенно млякото, като бъркате през цялото време и сложете подправките. Кипнете сместа, докато се сгъсти и стане на сос.


С помощта на решетъчна лъжица разпределете 1/2 от зеленчуците в тавата. Старайте се да се разпределят равномерно броколите, карфиола и морковите. Нарежете отгоре малки парченца масло. Поръсете с малко черен пипер и сол. 


Разпределете каймата равномерно 


и завършете с втората половина зеленчуци, като отново поставите малки парченца масло отгоре и поръсите с черен пипер и съвсем малко сол. 


Полейте с бешамела 


и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса, около 35 минути, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути. Оставете ястието да почине 5-10 минути преди да поднесете. 




Да ви е сладко!

събота, 4 октомври 2014 г.

Салата с нахут, авокадо и риба тон

    Идея за свежа, здравословна и много вкусна салата, поднесена по не традиционен начин в авокадо лодки. Много обичам нахут и често приготвям най-различни салати с него. Тази салата представих в августовския брой на списание "Меню". 


Продукти:

1 голямо авокадо
1 розов домат
1 червена чушка
3 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
1 консерва риба тон
300 г сварен нахут
връзка пресен магданоз
сокът от половин лайм
3 с.л. зехтин
сол


Измийте и разрежете авокадото на две, равни половини. Отстранете костилката и внимателно издълбайте вътрешността, с помощта на супена лъжица. Старайте се да запазите цялостта на корите. Нарежете авокадото на кубчета и го сложете в купа. Полейте го със сок от лайм, за да не потъмнява, както и вътрешността на корите. 


Нарежете домата, чушката и пресния лук на ситно. Стиснете скилидка чесън. Добавете консервата риба тон, отцедения нахут и нарязания на ситно магданоз. Сложете сол на вкус и полейте със сок от лайм и зехтин. Разбъркайте добре и поднесете в корите от авокадо.


Да ви е сладко!

Ако и вие обичате нахут опитайте Салата с нахут, маслини и чушки, както и моята рецепта за Хумус.

сряда, 1 октомври 2014 г.

Карфиолени кюфтенца

     Ако обичате карфиол, но не знаете как да си го приготвите опитайте моята рецепта за карфиолени кюфтенца. Крехки, сочни и много вкусни. Обещавам ви, че ще преоткриете карфиола. 


Продукти:

4 ч.ч. розички карфиол (1 голяма глава)
3 моркова
1/2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. прясно настърган Пармезан
1 яйце
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол

50 г масло или зехтин

Отделете розичките карфиол и ги сварете в тенджера с вода, заедно с обелените и нарязани моркови. Отцедете водата и ги нарежете с нож на ситно. Изсипете ги в купа. Добавете брашното, за да поеме излишната влага и разбъркайте. Добавете и настъргания пармезан. Нарежете на ситно връзка пресен лук и чесън. Чукнете едно яйце, поръсете със сол и черен пипер и нарежете магданоз. Разбъркайте всичко добре. 

Загрейте тиган с малко масло. Когато се стопи сложете малко от сместа със супена лъжица и заравнете. След 2-3 минути обърнете с шпатула и изпечете и от другата страна. По същия начин изпечете и останалите кюфтенца.


По желание поднесете с млечен-чеснов сос.

Да ви е сладко!