сряда, 31 декември 2014 г.

Празнична торта Гараш

    Весело посрещане на Новата 2015 г. приятели! Пожелавам ви една много здрава, успешна и изпълнена с хубави емоции година, постигнати цели и сбъднати мечти :) 

   Спомените ми с тази торта датират от преди 20 години, когато татко ни водеше в "най-елитната" сладкарница в София за онова време, в хотел Шератон, за да се почерпим с парченце от великата торта Гараш. Спомням си как чакахме на опашка, за да влезем и колко красива беше. А тортата, както всички знаем е невероятно вкусна. Много шоколадова, без глутен, защото блатовете са приготвени само от белтъци, орехи и захар и с божествен шоколадов мус. Не бива да имате притеснения за жълтъците в крема, защото ще ги разбием на водна баня. 
    Убедена съм, че тортата ще остави трайна следа в съзнанието ви. Истинска класика! Нашият десерт в Новогодишната нощ.


Продукти за блатовете (23 см диаметър):

9 белтъка
100 г кафява захар
300 г ситно смлени, сурови орехи

продукти за крема:

200 г масло
9 с.л. натурално какао
9 жълтъка
100 г кафява захар
50 г заквасена сметана

зелен кокос за поръсване
бял шоколад за надписа



Загрейте фурната на 170 градуса.
Измийте и подсушете добре 9 яйца. Отделете в две купи белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте със захарта, докато получите пухкав крем. 


Смелете орехите на ситно и внимателно ги добавете при белтъците на части, като бъркате, с помощта на шпатула


Пригответе си две тави. Вземете хартия за печене, сложете я в тавата и с помощта на ринг, нагласен на 23 см, очертайте кръг. Покрийте го с белтъчната смес, до очертанията. Внимателно си разпределете сместа. Трябва да ви стигне за 4 много тънки орехово-белтъчни платки. 


Печете блата 13-15 минути, до готовност. Не трябва да е твърд, а леко мек, като го извадите, за да не се чупи. Веднага очертайте втория блат и разпределете отгоре белтъчната смес. Изпечете го във втората тава, по същия начин. Изпечете и третия и четвъртия блат. Стойте близо до фурната и следете времето, за да не ги "изпуснете". Охладете ги добре.

Докато блатовете се пекат можете да приготвите крема.
Сложете в тенджерка маслото и пресейте в него какаото. Стопете ги на котлона с непрекъснато бъркане и отстранете.
Разбийте на водна баня жълтъците и захарта, докато станат на крем, около 5 минути. Водата в съда на дъното не бива да завира. По този начин можете да бъдете напълно спокойно, че жълтъците са минали термична обработка. 


Отстранете от огъня и внимателно, на тънка струйка, излейте шоколадовата смес при яйцата. Бъркайте с миксер на бавна скорост, докато сместа стане хомогенна. Накрая добавете и 50 г заквасена сметана с лъжица. Охладете добре муса в хладилник. 

Сглобяване на тортата:


Пригответе си картон или поднос и го захлупете върху първия блат. Обърнете и внимателно отлепете хартията. Стегнете го в ринга. 


Намажете го с фин пласт крем. Тук ще имате нужда от още един чифт ръце. Обърнете върху двете си ръце следващия блат и някой да ви помогне внимателно да отлепи хартията, защото блатовете са много тънки и фини. След това леко го поставете в ринга, върху крема. Намажете и него. По същия начин довършете тортата и с останалите два блата и крем. Намажете я отгоре и си оставете малка част от крема за измазване на другия ден отстрани. Охладете я за една нощ. Прекарайте леко мокър нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани със запазения крем. Поръсете по ръба със зелен кокос. Ако желаете изпишете, със стопен на водна баня бял шоколад, 2015 г.



Да ви е сладко!
Ако обичате Гараш, но нямате време да го приготвите, опитайте бързия ми вариант - Фалшив Гараш. 

Източник: http://sugarmouse.club/2014/05/27/garash-cake/

неделя, 21 декември 2014 г.

Печени пуешки бутчета - 400-тната рецепта във Вкуснотека

Много съм щастлива да ви споделя 400-тната рецепта във Вкуснотека. 400 вкусни рецепти, лично приготвени и снимани от мен за които ви гарантирам, че ще имате отличен резултат.
А ето я и самата рецепта.
Наскоро пазарувах в една от любимите ми месарници в центъра на София - "Моята месарница", на ъгъла на ул. Цар Асен и ул. Неофит Рилски, и вниманието ми попадна върху страхотните пуешки бутчета, които предлагат. Досега не бях купувала пуйка и реших да опитам. Отново експериментирах по усет и честно да ви призная хареса ни повече от пилешкото месо. Получи се много сочно, крехко и вкусно. 
Първо ги сварих в тенджера под налягане и след това ги запекох до златисто с подправки, бульон и бяло вино. Облизахме си пръстите. Поднесох ги с ориз с домашен пуешки бульон и чаша вино. 


Продукти за бульона:

3 бр. пуешки бута
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 картоф
връзка магданоз
черен пипер
сол
зехтин

продукти за печенето:
1 ч.л. горчица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
5 скилидки чесън
1 морков
2 стръка прясна мащерка
50 г масло
2 черпака от бульона
1 ч.ч. качествено бяло вино


Измийте бутчетата и ги сложете в тенджера под налягане. Добавете един нарязан на парчета лук, скилидките чесън, един морков, един картоф, връзка магданоз, сол, черен пипер и струйка зехтин. Налейте вода, така че да ги покрие и ги сварете за 1 час. 
Извадете месото внимателно от тенджерата под налягане и го прехвърлете в йена или гювеч. 
Намажете бутчетата с горчицата, поръсете обилно с червен пипер и поръсете с листенца мащерка. Нарежете един морков и пуснете няколко цели скилидки чесън. Поръсете и с черен пипер. Прецедете бульона и налейте 1 пръст от него в съда при бутчетата. Долейте и 1 ч.ч. бяло вино. 


Сложете няколко бучки масло, затворете капака и печете на загрята на 200 градуса фурна около 20 минути, след това отворете капака, поставете по бучка масло върху бутчетата и запечете за още 15 минути, докато добият златист загар.
С домашния пуешки бульон направете гарнитура ориз и поднесете пуешкото месо, върху ориза и полейте със соса.


Да ви е сладко!

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Здравословни блокчета с фурми, кокос и червени боровинки

    Когато тренирам, и се ограничавам в сладкото, често с кафенцето се подслаждам с вкусните, енергийни десертчета на Roo bar. Предполагам, че всички сте ги виждали на био щанда в големите хипермаркети в прекрасни, ярки цветове и най-различни по вид: с годжи бери, с конопен протеин и чиа, с мака и червена боровинка, с черница и ванилия, с чиа и кокос, с какао и дори с баобаб. Последният е моят личен фаворит. Харесвам ги, защото са изцяло здравословни, на базата на фурми и ядки и ми дават бърза енергия. Не съдържат никаква захар, ГМО, оцветители и подобрители. Веган са и не съдържат глутен. Не е за пренебрегване и фактът, че Курабийница ООД и техният продукт #Roobar наскоро спечели и награда за Най-иновативна компания за 2014 г. в категория "Качество на живот", както и че за две години суровият десерт се изнася в над 36 държави, включително Дубай и Австралия. Мисля, че това е продукт за национална гордост!
   Днешната рецепта е вдъхновена от #Roobar, здравословни блокчета с фурми, кокос и боровинки, но приготвени в домашни условия. Невероятно вкусни, веган, без глутен и полезни. С тях ще си набавите бърза енергия преди тренировка или просто ще се подсладите с чиста съвест с кафенцето. Рецептата е подходяща и по време на настоящите пости.



Продукти за 7 бр.:

1/2 ч.ч. сурови бадеми
1/2 ч.ч. сурово кашу
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
1 ч.ч. фурми, без костилки
3 с.л. кокосово масло
1 ч.ч. кокосови стърготини



Сложете в блендера бадемите, кашуто, фурмите и червените боровинки и пасирайте, докато получите лепкави трохи. Добавете кокосовото масло и кокоса и блендирайте отново.



С ръце оформете еднакви правоъгълни блокчета или кръгли топчета. Поставете ги върху хартия за печене и ги охладете за няколко часа в хладилник, за да стегнат.



Да ви е сладко!

сряда, 17 декември 2014 г.

Пиле в сметаново-пармезанов сос

    Пиле в сметаново-пармезанов сос. Крехко и сочно. Приготвя се общо за половин час и го включвам в графа бързи седмични вечери. Подреждате филетата в тавичка, намазвате със соса и печете. След това му се наслаждавате. Поднесох пилето в компанията на любимата ми салата Биг Бен с броколи.


продукти:

2 пилешки гърди тип пеперуда

продукти за сметановия сос:

250 мл заквасена сметана
1/2 ч.ч. настърган пармезан (Parmiggiano Reggiano)
връзка пресен магданоз
1/2 ч.л. Дижонска горчица
черен пипер
сол


Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте и нарежете пилешките гърди на парчета по дължина. Сложете ги в тавичка.


В купа смесете съставките за соса и намажете филетата обилно.


Печете ги 25 минути, до готовност. 
Поднесете топли, поръсени с прясно настърган пармезан и ситно нарязан магданоз и салата Биг Бен с броколи



Да ви е сладко!


понеделник, 15 декември 2014 г.

Сладкиш "Мандаринена наслада"

     Много обичам мандарини. Явно и децата са се метнали на мен, защото буквално изяждат по 1 кг за нула време. Много ароматен цитрус. Тези дни у дома имах доста от тях и реших да направя сладкиш с мандарини. Нарекох го "Мандаринена наслада". Спрях се на рецепта на Rainbow от форум Гответе с мен. Хареса ми това, че блатът е белтъчно-орехов, а кремът с мандарини, жълтъци, бял шоколад и масло. Оказа се наистина толкова вкусен. Много ароматен и различен сладкиш.


Продукти за блата:

3 белтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
настъргана кора от 1 мандарина
2 с.л. галета

продукти за крема:

3 жълтъка
1/3 ч.ч. захар
сокът от 2 мандарини
кората от 1 мандарина
2 с.л. брашно
50 г бял шоколад
70 г масло

Загрейте фурната на 170 градуса.


Разбийте белтъците на сняг и постепенно добавете захарта. Смелете орехите и ги разбъркайте с кората от мандарина и брашното. Внимателно ги добавете в белтъчната смес, като бъркате с шпатула. Покрийте тава с хартия за печене и поръсете с галета. Изсипете сместа и заравнете. Печете в загрята фурна около 25 минути, докато добие златист загар. Охладете. 
През това време пригответе крема.
Сложете жълтъците и захарта в купа и ги разбийте на водна баня на крем. Стиснете сока от мандарините в купичка, добавете кората и брашното, разбъркайте. Изсипете сместа при жълтъците и разбъркайте, докато леко се сгъсти крема. Отстранете от котлона и добавете белия шоколад. Бъркайте докато се стопи и за финал сложете маслото. Разбъркайте добре и охладете напълно в хладилник. 
Сглобете сладкиша, като намажете блата с крема. Охладете добре за час, два и нарежете.


Да ви е сладко!

петък, 12 декември 2014 г.

Коледен щолен

    Щолен е традиционен, сладък, Коледен хляб в Германия. Много напомня на козунак и панетон. Съдържа захаросани плодове, ядки, сушени плодове и цитрусови корички. Намазва се с масло и се поръсва обилно с пудра захар. Приготвен по-рано и добре съхранен може да издържи до Коледа. 
     Аз избрах да приготвя моя щолен с марципан, защото много го обичаме. Сушените плодове и ядките също са по избор. Ако желаете разделете готовото тесто за два по-малки щолена, защото моят стана доста голям, цели 1,7 кг. :), но за сметка на това е много ароматен и вкусен.
Марципан можете да си приготвите и у дома, но вече навсякъде се продава готов в големите хипермаркети. Препоръчвам ви този на Лидл и на др. Откер. В Лидл има готови портокалови и лимонови корички. Ами това е. Запретвайте ръкави, за да ви замирише на Коледа:) Лесно е! :) 



Продукти:

7 г суха мая
100 г захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
200 г краве масло (+още малко за намазване отгоре)
750 г брашно
щипка сол
2 ванилии
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
180 г накиснати стафиди в ром или коняк
60 г счукани бадеми
60 г сушени кайсии
100 г сушени червени боровинки
1/2 ч.л. лимонови корички
1/2 ч.л. портокалови корички
120 г марципан


Сложете в купа маята, 1 ч.л. от захарта и добавете затоплено, но не вряло прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрана, докато шупне.
В друга купа разбийте яйцата и захарта. Отделно стопете и охладете маслото.
В дълбока купа пресейте брашното и го смесете с подправките, солта и ванилията. Направете кладенче по средата и излейте маята с прясното мляко, стопеното и охладено масло и разбитите яйца. Омесете тесто или го разбийте с приставка за тесто на стационарен миксер за няколко минути. Прехвърлете на плота и го разстелете. Добавете лимоновите и портокалови корички, отцедените, накиснати стафиди, сушените боровинки (ако желаете и тях можете да накиснете предварително), счуканите, не на много ситно, бадеми и нарязани сушени кайсии. Размесете добре тестото, така че да ги разпределите равномерно. Прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за 2 часа. 


Омесете го отново няколко пъти, след това го разстелете на работния плот във формата на овал и натрошете отгоре марципан.


Прихлупете единия край по дължина, така че да покрие марципана и леко го прещипете. Сложете го в тава, покрита с хартия за печене, и го покрийте с фолио да втаса повторно за още 1 час.


Загрейте фурната на 180 градуса. След това го изпечете за един час и ако е необходимо проверете с клечка и допечете за още 10 минути. Намажете топлия щолен обилно с масло и поръсете с пудра захар. Охладете го напълно. Поръсете го обилно с пудра захар и разрежете на филии. 
Можете да го увиете във фолио и да го съхраните в кутия или плик на хладно до Коледа.


Да ви е сладко! 

Адаптирано от: http://www.kulinarno-joana.com/

четвъртък, 11 декември 2014 г.

Как да си приготвим домашен кетчуп и картофки Уеджис

    
     Вероятно и вие като мен не купувате кетчуп, въпреки че децата ви го обожават, само защото е много вреден, пълен с консерванти и излишна захар. Заредете децата си с вкусно настроение, направете им, например, принцеси с кашкавал с домашен кетчуп. Приготвя се изключително лесно, а вкусът е страхотен, леко сладникав от меда и много ароматен. Чудите се как ще го направите толкова гладък? И на този проблем имам решение. Пасаторът Tefal Infiny Force ще свърши всичко вместо вас. Необходимо е само да излеете доматения сос в каната, да го пасирате до перфектна гладкост, с помощта на уреда и кетчупът е готов! Налейте го в буркан с капак и го съхранявайте в хладилник няколко дни. Любопитно е да знаете, че Tefal Infiny Force разполага със специална приставка за правене и на домашна майонеза. 
        А сега ще ви дам още една идея, за вкусно настроение и компания на кетчупа, която ще ви накара да си оближете пръстите от удоволствие - картофки Уеджис. Популярни по света и много вкусни, картофките Уеджис не са никак сложни за приготвяне у дома. Стават златисто хрупкави отвън и мекички отвътре, с ароматни подправки. Чудесни за топване в кетчупа. Можете да ги поднесете като гарнитура към пиле или риба, като мен. Повдигнете духа си. Да ви е сладко!



продукти за домашния кетчуп:

200 мл. доматен сос
1/2 глава червен лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 с.л. балсамов оцет
1 счукано зърно бахар
черен пипер
сол

продукти за картофките Уеджис:

1 кг картофи
1 с.л. червен пипер
1 с.л. суха мащерка
черен пипер
сол
1/2 ч.л. чесън на прах
5 с.л. зехтин


Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете решетката по-високо.


Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в зехтина, без да покафеняват. Добавете доматения сос, меда, оцета, и подправките. Кипнете и гответе на бавен огън около 25 минути, докато сместа се сгъсти. Охладете и пасирайте, с помощта на Tefal Infiny Force HB866A. Налейте в бурканче с капак.


Измийте с четка картофите, без да ги белите. Подсушете ги със салфетка. Нарежете ги на половина и след това всяка половина на три парчета. 


Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. В купичка сложете червения пипер, мащерката, чесъна на прах, черния пипер, солта и зехтина и разбъркайте добре. Намажете картофите обилно с тази смес с четка. 
Изпечете картофките Уеджис за около 50 минути на по-горното ниво, като на половината време внимателно ги обърнете с помощта на вилица, за да станат хрупкави и от другата страна. 
Поднесете картофките с домашния кетчуп.




вторник, 9 декември 2014 г.

Ябълков сладкиш с крема сирене

   Обожавам ябълкови десерти. Особено зимно време, когато ябълките са в изобилие на пазара. Имат много свеж и приятен аромат. 
   Днес по случай именния ми ден ви предлагам вкусен и сочен ябълков сладкиш с крема сирене. Наслада за сетивата за всички, които като мен искат да се усмихнат на лошото време и да поканят слънцето да изгрее в студения зимен ден. Сладкишът гарантирано ще ви направи щастливи и ще повиши Вашето настроение, особено поднесен с чаша ароматно кафе и добра компания. Отдайте се на изкушението и зарадвайте вас и вашите близки с вкусен, домашен десерт. Усмихнете се :)
   Сладкишът се състои от два пласта - ябълков и чийз крем. Изключително влажен и сочен, а вкусът е направо пристрастяващ. В приготвянето на рецептата използвах уредът Tefal Fresh Express, универсален уред за стъргане и рязане. С негова помощ настъргах ябълките за минути. 


продукти за тавичка с размери 30:20:

3 с.л. стопено масло
1 яйце
1 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулер
1/2 ч.л. канела
кората от половин лимон
1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. настъргани ябълки

продукти за чийз топинга:

300 г крема сирене Филаделфия натурална
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия

1/2 ч.ч. смлени орехи за поръсване


Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете в купа крема сиренето, захарта, яйцата и ванилията и ги разбийте добре. Оставете настрана.


В друга купа разбийте яйцето, заедно със захарта, прясното и кисело мляко, стопеното и охладено масло и лимоновата кора. Добавете пресятото брашно с бакпулера и канелата. Накрая сложете смлените орехи и настърганите и отцедени ябълки и разбъркайте с лъжица. 



Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тава. 


Отгоре излейте чийз топинга. 


Печете сладкиша 30 минути на загрята фурна. 
Охладете добре. Поръсете със смлени орехи и разрежете.


Да ви е сладко!
Адаптирано от: http://www.receptite.com/snimki.php?photo=37637