Салата Цезар е една от най-популярните салати по света и неизменно присъства в менютата на повечето добри ресторанти. Класическата рецепта е само с дресинг, крутони и пармезан, но много често, за да бъде по-засищаща салатата се предлага и във вариант с пиле. Дресингът на тази салата е уникален - в него има суров жълтък, зехтин, чесън, аншоа и горчица. Аз предпочетох, все пак, да сложа жълтъка на водна баня за 2-3 минути, за мое спокойствие, защото яйцата ми не са домашни. Но ако вие разполагате с домашни яйца не е необходимо да го правите. Получи се невероятно вкусен дресинг. Аншоата играе ролята на сол, без да се отразява на аромата на салатата. Вкусът на цялата комбинация от продукти - айсберга, чесновите крутони, дресинга, пилето и пармезана е страхотен! Не случайно салата Цезар е добила своята слава.
салата Айсберг
продукти за крутоните:
2 филии хляб
1 скилидка чесън
сол
продукти за пилешките филенца:
1 пилешко филе
черен пипер
сол
зехтин
продукти за дресинга:
2/3 ч.ч. зехтин
2 скилидки чесън
3 рибки аншоа
1 жълтък
1 ч.л. Дижонска горчица
черен пипер
1 ч.л. балсамов оцет
50 г настърган на люспи пармезан
Накъсайте айсберга в купа. Нарежете пилешкото филе на жулиени. Поръсете ги с черен пипер и сол и полейте със зехтин. Изпечете ги на добре загрят тиган и ги извадете. Нарежете двете филии на кубчета, поръсете ги със сол и ги полейте със струйка зехтин. Стиснете скилидка чесън в тигана и веднага изпечете крутоните в тигана.
Сложете в каната на блендера всички съставки за дресинга и пасирайте, като предварително сложите жълтъка на вода на баня.
Полейте салатата айсберг с дресинга, добавете крутоните, пилешките жулиени и накрая поръсете с люспите пармезан.
Да ви е сладко!
Много любима самата! Страхотна е, Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти прекрасна! ;)
ИзтриванеОбожавам я и то точно с поле,страхотен,богат дресинг,Ани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Росче. Не случайно е толкова популярна и обичана тази салатка. Поздрави
ИзтриванеБогата и вкусна салата!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря ти Инче. Достатъчна е да се нахрани човек само с нея. Лека вечер
ИзтриванеЕй, че прекрасна салата, Ани! Ама много е прекрасна!
ОтговорИзтриванеДа скъпа, ще стане любима. Целувки
ИзтриванеЗдравейте, Ани!
ОтговорИзтриванеБихте ли пояснили, моля Ви, за жълтъка на водна баня - колко време да седи на водна баня след като заври водата, и дали не може да е просто сварен жълтък например?
Здравейте Деси. Вие сте видяли, че съм обяснила. съвсем за малко - минута, две стигат на водна баня, просто за собствено спокойствие.
ИзтриванеО, сега прочетох началото по-внимателно, затова няма нужда да ми отговаряте на предишния коментар.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
И аз обичам тази салата,Ани!
ОтговорИзтриванеМного е вкусна Весе. Много свежа.
ИзтриванеУважаеми яйца на водна баня не се правят...яйцето се сварява за секунди във кипяща вода....за да стане рохкаво...препоръчвам чери доматки и маслинки....
ОтговорИзтриванеМоля, прочетете рецептата внимателно. Въпросът беше за жълтъка в дресинга, не за сварени яйца!
ИзтриванеВарени яйца, домати и маслини в салата Цезар?! 😅😅
Изтриване