неделя, 22 февруари 2015 г.

Кешкек

   Днес искам да ви поднеса едно от предястията, които ще представя на предстоящата Арменска вечеря на 26. Февруари. Уверявам ви, че е много различно, екзотично от ароматния кимион и много, много вкусно! 
    Кешкек е традиционно, обредно Арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион. Популярно е в Близкия Изток, и по-специално в Турция, Сирия, Иран. Ястието се поднася по ритуали като сватби и религиозни празници. 



Продукти:

400 г жито (Загора)
1 цяло пиле около 1500 г. (за кешкека са нужни 600-700 г обезкостено месо)
50 мл. зехтин
черен пипер
сол
125 г масло
2 ч.л. кимион
малко червен пипер


Почистете житото и го накиснете във вода за няколко часа.
Измийте и сварете цялото пиле в тенджера под налягане за 1 час, заедно със зехтина, солта и пипера. Водата трябва да покрива пилето. Прецедете бульона. Сложете житото в дълбока тенджера. Налейте бульона от пилето, така че да го покрие един пръст отгоре и го сложете да се свари, до пълно разпукване. Ако е необходимо при варенето добавете малко вода, но се старайте отново да не е повече от пръст над нивото на житото. Ако сте накиснали житото предварително във вода ще се свари за 1 час. През това време обезкостете свареното пиле. Трябва да накъсате месото на дълги конци. 
След като се свари житото го пасирайте с пасатор, но така че да останат и зрънца, не бива да е напълно гладко. Добавете накъсаното пилешко месо. Подправете със сол и пипер на вкус. Финалната стъпка е да препържите на котлона в малка тенджерка маслото, заедно с кимиона и топло да налеете по-голямата част от него в кешкека. Разбъркайте добре. 
Поднесете леко топло, полято с отделеното масло с кимион и поръсете леко с червен пипер. 

Да ви е сладко!

сряда, 18 февруари 2015 г.

Ментови трюфели

   
    
   Местата за предстоящото събитие са почти запълнени. Побързайте и не пропускайте да се насладите на моите вкусни и екзотични ястия на живо. А до тогава ви предлагам да се подсладите с едни необикновени, освежаващи и здравословни ментови трюфели! Опитайте ги! Приготвят се за минути и са страхотни!



Продукти:

1 ч.ч. сурови, белени бадеми
5 с.л. кокосово масло
1 с.л. мед
шепа пресни листа от мента

кокос за овалване


Откъснете листенцата мента от клончетата. Сложете всички състави без кокоса в блендера и пасирайте до хомогенност. Оформете топчетата, с леко навлажнени ръце. Оваляйте ги в кокос. Охладете добре преди поднасяне.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.lunchbox.bg/




вторник, 17 февруари 2015 г.

Каня ви на Арменско гости

Скъпи приятели,

много съм щастлива да ви съобщя, че ми предстои първото, голямо, кулинарно събитие!

На 26. Февруари, 2015 г. от 19 ч. ви каня на Арменско гости в най-професионалната, демонстрационна кухня в България - Tomeko Show How Kitchen. (Адрес: Левски Г, ул. Станислав Доспевски 101). 

По покана на сп. Бакхус ще готвя Арменска кухня за 75 гости на събитието, заедно с готвачите от Red Devil Catering.

Вълнението ми е огромно и ще бъда много щастлива ако ме подкрепите. Елате заедно да се забавляваме и да се насладим на вкусни и екзотични ястия от Арменската кухня. Местата са ограничени. Побързайте! Резервации се правят само на посочените по-долу телефони на сп. Бакхус.


  











Предястие

1. Схторац /патладжанени рулца с плънка от цедено кисело мляко и чесън/

2. Хумус. Сервира се с традиционен арменски хляб лаваш.

3. Кешкек /традиционно предястие с жито и пилешко месо/

Сервира сe с 50 гр. водка Medvedevka, PREMIUM

Салата

Салата с нахут, маслини и чушки

Сервира сe бяло сухо вино Armenia wine ANNIVERSARY, 150 мл.

Основно


Силкме /телешко месо, печено с пържени патладжани, пържени печени червени чушки и доматен сос/.

Поднесено е с традиционен арменски хляб лаваш.

Сервира се с вино Armenia wine ANNIVERSARY, Red Dry , 150 мл.

Десерт


Ануш абур /ашуре - десерт с жито, ядки и сушени плодове/

Поднесен с 12 г. уиски Chivas Regal

Цена 40 лв.

Събитието се осъществява с любезното съдействие и подкрепа на демонстрационен ресторант ShowHow/ Томеко.
Партньори на събитието са Chivas Regal 12 г.; водка Medvedevka,Premium и вината на 
Armenia wine ANNIVERSARY, предоставени от Варт ЕООД;дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino.
Местата за вечерята са ограничени, така че всеки, който иска да потвърди своето присъствие, може да заплати куверта предварително на банковата сметка, посочена по-долу и да изпрати името си и това на хората, с които ще присъства на gabrielas@economedia.bg, не по-късно от 24.02.2015 г. След тази дата, моля, да се свързвате с нас, за да проверите има ли свободни места.
Икономедиа АД
БАКБ АД СОФИЯ
BIC: BGUSBGSF
В лева: BG25BGUS91601002400000
Основание за плащане: Вечеря Бакхус

За повече информация:
тел.: 02/ 4615 464
моб.: 0876 555 850
gabrielas@economedia.bg 

неделя, 15 февруари 2015 г.

Лозови сарми с месо и ориз

     Това ястие е от онези любими, домашни, уютни храни, които ви изпълват с радост и вперили поглед в чинията излапвате всичко, без дори да комуникирате с останалите членове на семейството, които също като вас му се наслаждават в този момент. Топвате мек хляб в сосът и мъркате от удоволствие. Лозови сарми с месо и ориз, в млечно-чеснов сос, поляти със стопено масло с червен пипер и поръсени с джоджен. Обещавам ви, че ще си оближете пръстите! Моят съвет е ако имате да използвате домашни лозови листа, защото купешките от буркан не са никак крехки.


Продукти за 30 бр. сърми:

250 г телешка кайма от плешка
1 кафена чаша ориз
връзка копър
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. джоджен
сол


30 лозови листа
1 ч.л. червен пипер
струя зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол

50 г масло
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен



Смесете в купа всички сурови съставки за плънката. Разбъркайте добре.
Разтворете лозовите листа. Попарете ги във вряща вода за 1 минута, за да омекнат. Внимателно ги извадете и отцедете. Вземете един и го сложете с гладката страна надолу. Откъснете с пръсти малко от дръжката, като внимавате да не нараните листото. Поставете малко от плънката по дължина, в основата на листото. Прехлупете двата странични края, след това притиснете с пръсти и прихлупете дъното върху плънката и внимателно с притискане навийте на стегната сармичка, тип пуричка. По същия начин навийте и останалите сарми. Поставете скъсаните листа на дъното на тенджера под налягане. Подредете отгоре сармите, плътно една до друга. Поръсете с червен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да покрие сармите и да има около 1 пръст отгоре. Сложете една малка чиния (която минава през отвора на тенджерата) върху сармите, обърната надолу, така, че да ги притисне добре и да не се отворят при варенето. Затворете тенджерата и ги варете след като кипе 35 минути.
Разбийте добре кофичка кисело мляко. Стиснете скилидка чесън и сложете малко сол. Разбъркайте. В малък съд стопете на котлона маслото, заедно с червения пипер.
Поднесете сармите в чиния, поляти с млечния, чеснов сос и струя от стопеното масло с червен пипер. Финалният щрих е да поръсите щипка джоджен и да поднесете с хубав хляб.



Да ви е сладко!



петък, 13 февруари 2015 г.

Крем супа от червена леща

    Може би един-два пъти месечно поднасям тази супа на моето семейство - Крем супа от червена леща, по любимата ми рецепта на Йоли. Супата е чудесна, с екзотични подправки и много, много вкусна. Горещо ви я препоръчвам, защото се приготвя за половин час и е бързо решение, когато нямате готовност за нещо по-сериозно.


Продукти:

1 глава лук
3 скилидки чесън
парче целина
1 морков
1 картоф
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
2 дафинови листа
50 г масло (или зехтин)
1 голяма ч.ч. червена леща
черен пипер
сол


Нарежете на ситно лука, чесъна, моркова, целината и картофа и ги прибавете. Стопете маслото в тенджера и изсипете зеленчуците. Налейте малко вода, колкото да ги покрие и ги гответе, докато поомекнат. Поръсете с подправките, пуснете два дафинови листа и разбъркайте. След това сложете измитата червена леща и налейте вода, около три пръста над нивото на лещата. Кипнете и намалете котлона на най-ниската степен. Гответе с леко открехнат капак около 20-30 минути, докато лещата набъбне и поеме водата. Охладете добре, отстранете дафиновите листа и пасирайте до гладкост. Пожелание поднесете с крутони.

Да ви е сладко!

четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Овесен крамбъл с портокал и ананас

     Предлагам ви да си направите крамбъл с портокал и ананас, но не от онзи крамбъл с брашно, масло и захар, а здравословната му версия с хрупкава коричка от овесени ядки, орехи, бадеми и мед,  и цитрусова изненада отдолу. Свърша за секунди. :)


Продукти за порция за двама:

5 слайса ананас от консерва
1 портокал

продукти за овесената коричка:

150 г овесени ядки
2 с.л. течен мед (или сироп от агаве)
5 с.л. кокосово масло
2 с.л. накълцани сурови, накиснати орехи и бадеми
1/4 ч.л. канела


Загрейте фурната на 200 градуса.


Отрежете капачето и дъното на портокала. Сложете го на дъска и с помощта на остър нож обелете кората. Разрежете го на половина и почистете средата от бялата ципа, след това го нарежете на кубчета.
Нарежете на кубчета и шайбите ананас.
Смесете плодовете в цедка и ги сложете да се отцедят.


Стопете кокосовото масло и го смесете в купа с овесените ядки. Добавете меда и накълцаните на ситно орехи и бадеми, които предварително сте накиснали за 1 час и измили добре. Сложете и канелата и разбъркайте всичко добре.
Изстискайте плодовете леко с ръце, за да отстраните сока им и ги разпределете на дъното на малка купа за печене. Заравнете.


Отгоре разпределете равномерно овесената смес. 


Загладете и печете крамбъла, около 20 минути, докато добие златист загар и коричката стане хрупкава.
Поднесете топъл или студен. Подхожда си и с топка ванилов сладолед.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.lauraadamache.ro/2015/02/crumble-de-ananas-si-portocale-rosii.html




понеделник, 9 февруари 2015 г.

Шоколадово-кокосов кекс

      Вкусен и пухкав шоколадово-кокосов кекс. Изключително лесен за приготвяне. Бухва чудесно и е с много красив разрез. Непременно го опитайте.


Продукти:

150 г меко масло
200 г пудра захар
4 яйца
70 мл. прясно мляко
260 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г натурален шоколад
1 с.л. натурално какао
1 ванилия
2 с.л. кокос


Загрейте фурната на 180 градуса.

Разбийте с миксер мекото масло и пудрата захар, до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате сместа след всяко. Сложете прясното мляко. Разбъркайте брашното, заедно с бакпулвера и ги изсипете в тестото. Разбийте добре. Отделете половината смес и сложете в нея ванилията и кокоса. Разбъркайте. В другата половина от тестото разбъркайте стопен на водна баня шоколад и какао.


Намаслете форма за кекс. Сложете в нея хартия за печене и я залепете добре по стените и дъното. Редувайте кокосовата и шоколадовата смес, докато свършат. Направете го шарен. Изпечете кекса за час, докато клечка, бодната в него излезе суха.
Оставете го да изстине напълно и разрежете.


Да ви е сладко!

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Пица с тесто от карфиол и Моцарела

    Пица без тесто от брашно?? Възможно ли е? 
    Разбира се, че е възможно. И в интерес на истината е дори много вкусна! Приготвена е от "тесто" от карфиол и сирене Моцарела с босилек. Вкусна и полезна. По никакъв начин не натрапва вкус. Дори мирише на пица! Ще се изненадате колко е интересна. Плънката оставям на Вашето въображение. Моите пици  бяха с домат, зелена чушка, маслинена паста, тук-таме Прошуто и свежа рукола. Децата много я харесаха и дори участваха в приготвянето й. :)      
     Единственият недостатък, който отчитам на пицата от карфиол е, че е по-мека и не може да се яде с ръце, като обикновената пица. Реже се с нож и вилица. Но все пак това е здравословната версия на пицата, нали така? :) Хапвайте я с чиста съвест.


Продукти за "тестото":

1 средна глава карфиол
2 яйца
250 г. Моцарела
50 кашкавал
връзка пресен босилек
черен пипер
сол

продукти за пицата: 

доматен сос за намазване
1 домат
1 зелена чушка
по желание Прошуто
маслинена паста или маслини
свежа рукола
струя зехтин

100 г кашкавал


NB: Загрейте фурната на 275 градуса!!



Измийте и разделете карфиола на розички. Сварете ги в тенджера с вода за 5 минути, не повече. Отцедете и леко ги подсушете. Смелете ги в блендер. За тестото са ви необходими 2 големи чаени чаши от така надробения карфиол. В зависимост от това колко ви е голяма главата карфиол може да ви остане малко. Ето някои вкусни идеи с карфиол: Венец с кайма и карфиол, Карфиолени кюфтенца, Супа Чаудър с карфиол.
Изсипете 2 ч.ч. пасиран карфиол в купа. Чукнете две яйца, настържете сиренето Моцарела и кашкавала и добавете черен пипер и сол. Нарежете на ситно връзка пресен босилек. Разбъркайте добре.
Покрийте тава с хартия за печене. 
С лъжица оформете пиците, максимално тънки, около 0,05 мм. Може да бъде само една голяма или няколко по-малки, колкото се съберат в тавата ви. Изпечете ги за 20-25 минути, докато хубаво покафенеят отгоре и се втвърдят. Аз включих на горен вентилатор последните 5 минути, за да покафенеят.  


Извадете ги и ги намажете с доматения сос. След това подредете отгоре резенчета домат, чушка, Прошуто. На друга може да сложите малко маслинена паста. Полейте пиците със струя зехтин и ги върнете във фурната за още 10 минути. След това поръсете настърган кашкавал и запечете още 5 минути, докато се разтопи. Поднесете топли, поръсени със свежа рукола за разкош и струйка зехтин.

Да ви е сладко!



понеделник, 2 февруари 2015 г.

Крем супа от патладжани и печени чушки

    Аз продължавам със супените експерименти. Представям ви божествена крем супа от патладжани и печени чушки. Никога не сте допускали, че може да се направи крем супа от патладжани? Опитайте я и ще останете очаровани! Нежна и много ароматна с малки парченца печени, червени чушки.


Продукти:

4 бр. патладжана
4 бр. червени чушки
2 картофа
1 скилидка чесън
връзка магданоз
зехтин
1 ч.ч. прясно мляко
300 мл. зеленчуков бульон
черен пипер
сол


Обелете и нарежете патладжаните на кубчета. Сложете ги върху хартия за печене, полейте със струя зехтин, поръсете с черен пипер и сол и печете на 230 градуса, докато омекнат и добият златист загар. 
През това време изпечете чушките на парти грил или на котлон. Обелете ги и ги почистете от семето.


Обелете двата картофа и ги сварете. 
Сложете в кана блендер патладжаните, картофите, две печени чушки, скилидката чесън, връзка магданоз, полейте със струя зехтин и налейте прясното мляко и част от бульона. Поръсете с черен пипер и сол и пасирайте до гладкост. По желание добавете от бульона, до желаната от вас гъстота на супата. Върнете я в тенджерата и загрейте леко.
Нарежете останалите две печени чушки на малки парченца и ги пуснете в супата. 


Да ви е сладко!