събота, 29 август 2015 г.

Глазирана сьомга с праскови

    Здравейте приятели! Днес искам да ви предложа една изключително вкусна рецепта за глазирано филе от сьомга в нестандартна комбинация с праскови. Доверете ми се и опитайте тази Корейска рецепта. Прасковите придават нежност, аромат и приятна свежест на рибата, а глазурата мекота и лека сладост. Приготвя се изключително бързо.
   Прясно филе от сьомга можете да намерите на богато заредените, рибни щандове на Пикадили.



      Преди да ви покажа рецептата, бих искала да си припомним някои интересни факти за сьомгата.


     Сьомгата принадлежи към най-ценените рибни ястия в целия свят. И с пълно право! Едва ли има друга риба, която да може да бъде приготвена по толкова много различни начина. Нейното харектерно меко розово месо и ненатраплив вкус я правят един от хитовете в кухнята. Сурова, запечена, на скара или задушена тя заема сериозно място в менюто.
Повечето видове сьомга обитават ледено студените води на Тихия и Атлантическия океан. Срещат се в Русия, Финландия, Швеция, Норвегия и Северна Америка.
Сочното, плътно и вкусно месо на сьомгата обикновено е розово-оранжево, с характерен аромат и вкус на морска риба и богато съдържание на мазнини.

    Сьомгата е изключително полезна, отличен източник на протеини, витамини А и В, както и на и омега-3 мастни киселини, полезни както за здравите хора, така и за изложените на риск от сърдечно-съдови заболявания. Хайверът от сьомга е известен с чудесния си вкус и е предпочитана алтернатива на изискания черен хайвер.


Продукти:

4 филета от сьомга
черен пипер
сол

продукти за глазурата:
2 с.л. масло
1 и 1/2 с.л. кафява захар
2 с.л. едрозърнеста, Дижонска, ретро горчица
1 с.л. соев сос
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол

1 кг пресни праскови
50 мл. зехтин


Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете всички продукти за соса в малка тенджерка на котлона и ги кипнете с непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона, когато сместа заври. 
Измийте, обелете и нарежете прасковите на малки кубчета. 
Подредете рибните филета в тавичка. Поръсете ги с черен пипер и сол и ги намажете с половината от глазурата. Останалата глазура разбъркайте в прасковите. Разпределете ги върху рибата, полейте със струйка зехтин и я изпечете за около 20 минути на силно загрята фурна. Внимателно преместете решетката на най-горното ниво, превключете на грил и запечете филетата за 5 минути, докато глазурата стегне добре и прасковите леко покафенеят.
Поднесете върху задушен с масло бял ориз и поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.


Да ви е сладко!

Източник: адаптирано от: http://www.beyondkimchee.com/glazed-salmon-peaches/



събота, 22 август 2015 г.

Рибни кюфтенца от пъстърва

   Ароматни и невероятно вкусни рибни кюфтенца от пъстърва - един по-различен и вкусен начин да поднесете тази любима риба. Акцентът в тях са ароматът и вкусът на пъстървата, без излишни подправки и билки. Комбинацията със задушените чушки е страхотна. Рецептата не е от най-бързите, но е от тези, които непременно си заслужава да опитате! 



Пъстърва



Съществуват няколко вида - дъгова пъстърва, балканска пъстърва, сивена и хибридите между тях. Тези видове най-често обитават горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород. Има дълго вретеновидно тяло. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини.Това е в резултат на непрекъснатото й движение.Тя живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно и когато стигне средното течение, където е топло се връща в горното течение.
Цялата пъстърва обикновено се приготвя пълнена или печена. Филетата могат да бъдат пържени, задушавани в мазнина, варени на пара, печени на скара, на жар и във фурна. По-малките пъстърви се пържат цели, като най-добрият начин е оваляни в брашно, изпържени до златисто в чисто масло и подправени с лимон и магданоз. Съчетава се чудесно с лук, чесън, гъби и бекон.
Купувайте пъстърва със светла и лъскава кожа, чието месо “трепти” и променя отражението си.

Рибни кюфтенца от пъстърва 

Продукти за 8 бр. кюфтенца:

2 бр. риби пъстърва
черен пипер
сол
зехтин
5-6 картофа
1 връзка пресен лук
1 морков
1 връзка пресен магданоз

100 г брашно за овалване

3 бр. трицветни чушки (червена, зелена, жълта)
1 малка глава лук
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса:

2 с.л. бяло вино
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. вода
1/2 глава лук, нарязан на ситно
2 с.л. готварска сметана
50 г. масло
черен пипер
сол

свежа рукола за поднасяне


Загрейте фурната на 200 градуса. 
Обелете и сварете картофите в тенджера с вода и малко сол. Намачкайте ги с вилица.
Измийте и сложете рибите в тава. Полейте ги със струя зехтин, поръсете ги с черен пипер и сол и ги изпечете за 20 минути. Не гасете фурната.
Задушете в тиган с малко зехтин и вода ситно нарязан пресен лук и един морков, до омекване. 
Почистете рибата от костите и я накъсайте на малки парченца, като внимавате да отстраните малките костици. 
Смесете в купа задушените лук и морков, намачканите картофи, накъсаните рибни парченца и нарязан на ситно магданоз. Поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре. Сместа е хомогенна и не се нуждае от яйце, за да я спои. Оформете с ръце кюфтета с дебелина 2 пръста и ги оваляйте от двете страни в брашно. 
Загрейте тиган с малко зехтин и изпържете кюфтетата от двете страни за 3-4 минути. Прехвърлете ги в тава и ги печете 15 минути.
Докато се пекат пригответе гарнитурата. Нарежете лука и чушките на жулиени и ги задушете в тиган в малко зехтин. 
Пригответе соса като сложите в един съд ситно нарязания лук, виното, лимоновия сок и 3.с.л. вода да кипнат. Когато течността започне да се редуцира отстранете от котлона и добавете готварската сметана и маслото. Разбъркайте и минете през цедка. 
Поднесете рибните кюфтенца, поляти със соса и свежа рукола, в компанията на задушените чушки. 

Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.womanandhome.com/recipes/533835/deep-trout-fish-cakes-with-lemon-butter-chive-sauce-recipe

събота, 15 август 2015 г.

Миди с бяло вино и чесън

    Аромат на лято и море. Такъв вкус имат Мидите с бяло вино и чесън. Приготвят се изключително бързо, буквално за 3-5 минути и са много вкусни. Повече време отнема внимателното им почистване под течаща вода. Гответе само напълно затворени миди. Изхвърлете отворените, те не са живи. При поднасянето ги полейте с бульона от готвенето, защото е божествен. Наздраве!




Мидите (Bivalvia, Плочкохрили) са водни мекотели, тялото на които е съставено от глава и крак и е защитено от две симетрични черупки. Включва около 30000 вида, разпространени из всички морета и океани, като и известен брой сладководни.
Когато можете да избирате, избирайте миди, които са живи, т.е. затворени. Най-разпространените миди на пазара са черните миди. Трябва да миришат на море. Продават се в мрежички, за да дишат, съхраняват се върху лед. Не купувайте миди с нащърбени или счупени черупки, те не са живи. 


Продукти:

500 г черни миди
30 г масло
30 мл. зехтин
1 скилидка чесън
2 рибки аншоа
120 мл. качествено бяло вино
черен пипер
сол
връзка пресен магданоз

Измийте мидите с четка под течаща вода. Отскубнете мустачките и внимателно ги измийте.
Изхвърлете отворените миди и запазете само добре затворените за готвенето.
В тенджера загрейте на бавен огън маслото и зехтина. Стиснете скилидката чесън и сложете рибките аншоа. Бъркайте, докато рибките се стопят и изсипете мидите в тенджерата. Налейте бялото вино, усилете леко котлона, затворете капака и ги оставете да се готвят няколко минути. Отворете капака, поръсете с черен пипер, сол и пресен магданоз. Готови са, когато мидите се отворят. Изхвърлете мидите, които не са се отворили.
Поднесете ги в купа и ги полейте с бульона.

Да ви е сладко!


Mussels with white wine and garlic


Products:

500 g mussels 
30 g butter
30 ml. olive oil 
1 clove garlic 
2 fish anchovies 
120 ml. quality white wine 
pepper 
salt 
bunch fresh parsley

Wash mussels with a brush under running water. Pull the mustache and carefully wash them.
Discard the mussels that are open and save closed one for cooking.
In a saucepan over low heat, heat the butter and olive oil. Squeeze garlic cloves and put fish anchovies.Stir until the fish melts and pour the mussels into the pan. Pour white wine, turn up the heat, close the lid and let them cook a few minutes. Open the lid, sprinkle with pepper, salt and fresh parsley.They are ready when the mussels open. Throw away the mussels that are not open. 
Serve them in a bowl and pour broth.

Enjoy!

понеделник, 10 август 2015 г.

Разядка с патладжан, домати и Моцарела.

Вкусна, лятна разядка с патладжан, домати и Моцарела. 
Ядох нещо подобно, традиционно в Гърция, което представляваше печен на грил патладжан, запечен със сирене и нарязан домат с чесън. Беше вкусно, но определено нещо му липсваше. Затова реших да го подобря и направих мой вариант. Получи се много вкусна разядка от печен на скара патладжан, разбъркан с бешамел, поднесен с Моцарела, домати конкасе с чесън и пресен босилек. Прекрасно мезе за изстуденото ви Узо. Опитайте!


Продукти:

3 патладжана
бучка масло
1 с.л. брашно
150 мл прясно мляко
Черен пипер
¼ ч.л. индийско орехче
Сол
2 малки розови домата
2 скилидки чесън
250 г Моцарела
шепа листа пресен босилек
Зехтин
Сол

Измийте и нарежете патладжаните на две половини. Направете дълбоки разрези с помощта на нож и ги изпечете на грил, докато омекнат. 
Пригответе сос бешамел. Разтопете бучка масло, разбъркана с 1 с.л. брашно. С непрекъснато бъркане налейте прясното мляко, овкусете с черен пипер, индийско орехче и сол. С помощта на лъжица изгребете месото на патладжаните и изхвърлете обелките. Пасирайте, за секунди, меката част, заедно с бешамела и една скилидка чесън. Сложете я на дъното на чиния. Направете кладенче, в което изсипете нарязаните на кубчета розови домати, разбъркани със стиснатия чесън и малко сол. Отстрани подредете резени сирене Моцарела и поръсете с нарязан пресен босилек.
Поднесете разядката студена. Много е вкусна и намазана върху мек хляб.

Да ви е сладко!

събота, 8 август 2015 г.

Фагри с печени зеленчуци

   Поднасям ви една не много популярна риба у нас, но достатъчно популярна в Гърция. Хищната Фагри е голяма и красива риба, с остри зъби. Отличава се с много плътно и вкусно месо, без почти никакви кости. Поднасям ви го по средиземноморски, с печени зеленчуци и ви обещавам, че ще си оближете пръстите с чаша бяло вино. Двата вида Фагри можете да откриете на богато заредените рибни щандове на Пикадили Гурме.


Преди да ви споделя рецептата нека ви запозная с няколко думи с този интригуващ морски обитател. 

ФАГРИ

                          

Рибата фагри е хищна риба, известна като царска риба и позната от древни времена.

Цветът ѝ е сребрист, украсена е с 10, 12 тъмносиви ивици (раирано фагри – мурмури). Тялото е продълговато, очите са високо на главата. Дължината ѝ обикновено не надвишава 30 см.

Цветът на червеното фагри е сребристо розово с тъмно сини петна по гърба и по страните. Има тъмно петно в основата на последните гръбни лъчи. Размерът ѝ достига до 90 cm, обикновено търговските размери са между 30-50 cm.

Месото й е плътно и вкусно, без натрапчив мирис на риба, и почти без никакви кости. 

Фагри с печени зеленчуци


продукти:

почистена риба Фагри
4-5 стръка пресен магданоз
1-2 стрък пресен розмарин
1-2 стрък прясна мащерка
4-5 скилидки чесън
черен пипер
сол

чери домати с клонки
1 глава целина
3 моркова
1 глава червено цвекло
1 глава чесън
(по желание глава лук)
1 червена чушка
черен пипер
сол
зехтин

клонки прясна мащерка
лайм

Загрейте фурната на 200 градуса.

Изрежете внимателно с ножица за пиле перките на рибата. Отрежете с нож хрилете. Измийте рибата и я поставете в голяма тава. Подправете я с черен пипер и сол. Сложете 4-5 скилидки чесън във вътрешността й, както и стръковете пресни, зелени подправки.
Обелете и нарежете на едро зеленчуците, без чесъна. Него оставете цял с обелката. Сложете нарязаните зеленчуци около рибата. Поръсете с черен пипер, сол и за финал полейте всичко със зехтин.
Печете рибата около 35-40 минути на силно загрята фурна. 

Да ви е сладко!



Fagri with roasted vegetables


Products:

clean fish Fagri 
4-5 sprigs fresh parsley 
1-2 sprig fresh rosemary 
sprig fresh thyme 1-2 
4-5 cloves garlic 
pepper 
salt 
cherry tomatoes with twigs 
1 head celery 
3 carrots 
1 head red beet
1 head of garlic 
(optional onion)
1 red pepper pepper 
salt 
olive 

branches fresh thyme 
lime

Preheat the oven to 200 degrees.
Wash the fish and place in a large pan. Season it with pepper and salt. Put 4-5 garlic cloves inside it, and stems fresh herbs.
Peel and chop the vegetables wholesale without garlic. Leave it whole with peel. Put chopped vegetables around the fish. Sprinkle with pepper, salt and finally pour everything with olive oil.
Bake fish about 35-40 minutes in a very hot oven. 

Enjoy!