петък, 25 септември 2015 г.

Сурова тарта с праскови, кокос и ленено семе

    Имам удоволствието да ви представя една много вкусна сурова, прасковена тарта с кокос и ленено семе. Без захар, брашно и масло, само с естествени аромати и полезни съставки. Използвах готовия микс на Verival, Saatenmix от ленено семе и чиа, който е много подходящ както за бързи, здравословни закуски, така и за сладки, сурови десерти, като този. Можете да го откриете в магазини "Дар от Боговете."
    Тартата има много нежен вкус. Преобладава дъх на джинджифил, кокос и праскови. Нежен десерт, който можете да хапвате с чиста съвест. Освен с праскови, бихте могли да го приготвите и с други плодове по избор, като малини, ягоди, дори круши. 


Продукти за блат 20 см:

1/2 ч.ч. тиквено семе
1/2 ч.ч. кокос
щипка сол
1/3 ч.ч. ленено семе и чиа, Saatenmix, Verival
1 ч.ч. фурми
1 с.л. настърган джинджифил

продукти за крема:

200 г. накиснато, сурово кашу
1/4 ч.ч. стопено, кокосово масло
1 с.л. сок от джинджифил
4 с.л. вода
2 с.л. сироп от агаве, Sunny Via
1 с.л. лимонов сок

3 праскови


Смелете в мелничка за кафе сместа от лененото семе и чиа. Поставете ги в блендера, заедно с останалите продукти за блата и блендирайте, докато получите трохи.
Покрийте дъното на форма за торта и заравнете. Избършете блендера. 


Отцедете кашуто и го поставете в блендера, заедно с останалите продукти. Пасирайте до гладък крем. Излейте го върху основата и заравнете. 



Нарежете прасковите на фини слайсове и внимателно декорирайте тарта, като леко ги застъпвате и разминавате. По желание глазирайте прасковите със сладко от праскови за повече блясък.
Охладете за няколко часа и отстранете ринга. 


Да ви е сладко!

Тази публикация се осъществява в партньорство с магазини "Дар от Боговете".

вторник, 22 септември 2015 г.

Десерт печена тиква с яйчена заливка

    Един от най-лесните десерти с тиква, който бихте могли да си приготвите. Истинска класика. 


Продукти:

300 г сварена тиква
1/2 ч.ч. натрошени орехи
1 ч.л. канела

продукти за заливката:

3 яйца
200 мл. прясно мляко
130 г кафява захар
1 ванилия


Загрейте фурната на 200 градуса.
Подредете сварената тиква в тавичка и я поръсете с канела и натрошени орехи.
В купа разбийте, с помощта на бъркалка, всички продукти за заливката и я излейте върху тиквата. Печете десерта, докато заливката стегне. Охладете и поднесете.



Да ви е сладко!

неделя, 20 септември 2015 г.

Тиквени сладки с крема сирене

    Може би това са едни от най-популярните тиквени сладки. Мекички и много ароматни. Убедена съм, че ще се влюбите в тях, след като ги опитате. Доставете това удоволствие на дечицата си. Преди години си бях записала рецептата, но после я изгубих. Открих я отново при Нели и веднага ги приготвих, щом се сдобих с първата цигулка за тази есен. Аз лично най-много ги харесвам, слепени с бял крем от крема сирене, масло, мед и ванилия, но вие можете също така да експериментирате и да ги слепите с мармалад или друг вид сладко. При всички случаи ще останете очаровани и домът ви ще ухае на уют и канела :) 


Продукти за 45-50 бр.:

2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче

2 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. пюре от тиква

продукти за белия крем:

175 г крема сирене Филаделфия
1 и 1/2 с.л. меко масло
1 ванилия
1 с.л. мед


Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки. Разбъркайте ги добре. Разбийте, до побеляване яйцата, заедно със захарта. Добавете олиото и тиквеното пюре и разбъркайте. Накрая изсипете сухите съставки в яйчената смес и разбийте с миксер до хомогенност. 


Покрийте тава с хартия за печене. С помощта на малка лъжичка оформете кръгли, не-много големи сладки, като оставяте разстояние една от друга. Печете ги около 8-9 минути, след това ги охладете напълно върху решетка. 
Разбъркайте в купа, с помощта на лъжица, съставките за крема. Слепете сладките две по две с крем. По същия начин изпечете и останалите сладки и ги слепете с крем. При мен това бяха 5 тави.


Да ви е сладко!

събота, 12 септември 2015 г.

Мелиджано салат (Салата от патладжани)

    Гръцката версия на патладжанен дип. Гърците знаят как да те заинтригуват. Харесвам всичко в тяхната кухня и тази салата не е изключение, още повече, че обожавам патладжани. Приготвя се много лесно. Необходимо е само да изпечете патладжаните на силно загрята фурна и след това да блендирате всички съставки. Добавката от свеж магданоз извежда вкуса на едно по-ново ниво. Вземете си мек хляб и смело напред. 


Продукти:

2 бр, патладжани
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч. зехтин
1 и 1/2 филия хляб
1 ч.л. оцет
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол


Загрейте фурната на 250 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене и сложете отгоре два патладжана. Надупчете ги с нож от всички страни. Полейте ги със струя зехтин и ги печете до омекване. Охладете ги и изстържете вътрешността с помощта на лъжица. Сложете я в блендер и добавете всички останали съставки. Пасирайте до гладкост. Поднесете, полято със струя зехтин и прясно смлян черен пипер с мек хляб.

Да ви е сладко!

петък, 11 септември 2015 г.

Кекс Индиана

      Както често обичам да казвам всеки сладкиш и торта си имат история. Рецептата за този кекс е в нашето семейство от 30 години. Моята първа госпожа в детската градина г-жа Качова я даде на мама. От тогава до днес това е най-обичаният у дома кекс. Лесен, много шоколадов, пухкав и невероятно вкусен, този кекс е бил част от почти всички наши семейни празници. Днес аз го правя на моите деца и те на свой ред го обожават. Това е една от онези рецепти, които винаги ще са актуални, защото се увенчават с успех! Аз обичам да го поднасям с чаша, студено прясно мляко или с кафе. 


Продукти:

175 г меко масло
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 яйца
3 с.л. качествено, натурално какао
1 ванилия
1 кафена чашка прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
(по желание 1 ч.ч. счукани орехи)

малко масло и брашно за подмазване на съда


Загрейте фурната на 170 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Отделете жълтъците от белтъците, сложете жълтъците при маслото и захарта, а белтъците в отделна купа.
Прибавете какаото, ванилията и млякото в сместа. Напълнете брашното в чаша, направете кладенче и изсипете бакпулвера. Разбъркайте и го добавете в сместа. Добавете още половин чаша брашно. Разбъркайте добре и по желание сложете чаша, счукани на ситно орехи. 
Измийте и подсушете бъркалките от миксера и разбийте белтъците на сняг. Добавете ги в сместа, с внимателно бъркане на ръка.
Намаслете и набрашнете съда за печене и излейте тестото. Печете кекса до готовност, като след половин час го проверявайте с клечка. Охладете напълно и поднесете с кафе или чаша студено, прясно мляко. 


Да ви е сладко!

петък, 4 септември 2015 г.

Кюфтенца от броколи

    Бързи и лесни кюфтенца от броколи, сирене и кашкавал. Чудесно мезе.


Продукти за 15 бр.:

1 по-голяма глава броколи
2 яйца
50 г натрошено сирене
100 г настърган кашкавал
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. мащерка
черен пипер
сол

зехтин


Разделете броколите на розички и ги сварете в тенджера с вода до омекване. Прехвърлете ги в студена вода и ги отцедете. 
Нарежете ги на ситно и ги сложете в купа. Сложете настърган кашкавал и натрошете сиренето. Чукнете яйцата, добавете брашното и подправките и разбъркайте с лъжица.
Загрейте тиган с малко зехтин и оформете кюфтенца от сместа като загребвате от сместа и я слагате в тигана. Печете ги по няколко минути от страна.
Поднесете ги топли или студени.

Да ви е сладко!