петък, 30 октомври 2015 г.

Картофени ньоки с гъби челядинки и сос от синьо сирене

    Меки, с леко дъвчаща текстура и топящи се в устата картофените ньоки не са трудни за харесване. Спечелиха ме с бързината на приготвянето си. Слагам ги в графа, бързи и лесни вечери, когато нямам време и се прибирам късно и възнамерявам винаги да имам запаси от тях у дома. Време да се сварят 2 минути! Само 2 минути! Време, в което да приготвите соса и да ги поднесете топли с чаша бяло вино Camul Pinot Grigio 2012. 

   Ньоки Le Veneziane, Italian classic (без глутен) можете да откриете в магазини Дар от боговете. Импровизирайте със сосовете и екстрите към тях и така винаги ще имате ново и различно ястие. Аз заложих на сотирани гъби челядинки, защото са изключително ароматни и сос от фантастичното синьо сирене St Moret, което продължавам да твърдя, че е най-доброто, което някога съм опитвала. Аранжирах с пресен спанак и ситно нарязан пресен лук. Впечатляващо лесно и апетитно!



Продукти за двама:

500 г ньоки Le Veneziane, Italian classic (без глутен)
250 г гъби челядинки
50 г масло Elle & Vire
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
200 мл. готварска сметана Elle & Vire
50 мл. бяло вино Camul Pinot Grigio 2012
120 г синьо сирене St Moret
100 г пресен спанак


Измийте  и задушете гъбите в масло, заедно със ситно нарязани лук и чесън, с малко сол и черен пипер. В малка тенджерка кипнете сметаната, намалете котлона на минимум и добавете с непрекъснато бъркане виното и синьото сирене. Бъркайте до хомогенност.
Кипнете вода с 1 ч.л. сол и сложете ньоките в нея. Варете ги 2 минути. Готови са, когато започнат да изплуват на повърхността. 


Извадете ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в соса. Разбъркайте и ги поднесете топли с пресен спанак и челядинки. 


Да ви е сладко!


четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Какаов, чиа пудинг с круши

    Ако обичате здравословните закуски опитайте моя Какаов, чиа пудинг с круши. Веган, без глутен и естествено подсладен, този пудинг е пухкав и кремообразен, лек и много вкусен. Кокос, какао, канела, ванилия, чиа...не мога и да очаквам друго от тяхното приятелство :) Дори дете може да го приготви. Всяка съставка може да се замени с подобна. Ако не разполагате с кокосово мляко, заменете го с бадемово. Ако нямата агаве, сложете кленов сироп, мед или блендирайте с фурми. Ако обичате по-гладка консистенция, като крем, пасирайте всички съставки и накрая подсладете. Ако обичате да усещате повече парченца и текстура оставете пудинга така. Възможностите са безкрайни. Вкусовите комбинации също. Аз използвах готова смес от натурално какао и канела, която моя близка приятелка ми донесе от Карибите. 


Продукти за 2 бр.:

1 и 1/2 ч.ч. кокосово мляко (или бадемово)
1/4 ч.ч. смес от натурално какао и канела
1/3 ч.ч. семена чиа
2 капки ванилов екстракт
3 с.л. сироп от агаве (или кленов сироп или фурми)
1/8 ч.л. хималайска сол

1 круша
7-8 ядки кашу
малко годжи бери


Изсипете в купа кокосовото мляко и към него добавете всички съставки, без сиропът от агаве, ако искате да блендирате пудинга за повече гладкост. Него ще го добавите накрая. Ако няма да блендирате и искате да усещате повече текстура сложете всички съставки и разбъркайте добре. Разпределете в чаши и охладете за една нощ, докато семенцата от чиа желират пудинга.

На сутринта декорирайте пудинга с кубчета круша, натрошено кашу и малко годжи бери за цвят.
Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://minimalistbaker.com/overnight-chocolate-chia-seed-pudding/#_a5y_p=3628058


събота, 24 октомври 2015 г.

Есенна полента торта с ябълки и круши

    Преди седмица ви показах една много вкусна рецепта за Солени хапки от полента с песто, козе сирене и сушен домат, а днес искам да ви представя полентата в ново амплоа - в сладък вариант, приготвена като есенна торта с ябълки и круши. Няма да повярвате, че е възможно.!Нежна, вкусна и изпълнена с ароматите на есента торта, която ще ви заплени..Доверете ми се и няма да сбъркате. Ще ви очарова!


Продукти за блата ( 20,5 см.):

125 г меко масло Elle & Vire
125 г захар
2 яйца
85 г фина полента MolinodiFerro, Italia
25 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
кората от 1 лимон

продукти за крема:

150 г крема сирене St Moret
1 с.л. пудра захар
кората от половин лимон
1 ванилия
1 с.л. лимонов сок
140 мл. сладкарска сметана Elle & Vire

продукти за сладкото от ябълки и круши:

1 ябълка
1 голяма круша
30 г масло Elle & Vire
3-4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче

80 г. натурален шоколад за настъргване Valhrona


Загрейте фурната на 190 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло, заедно със захарта. Едно по едно добавете яйцата и разбийте сместа. Сложете ванилията и лимоновата кора.
В купа смесете полентата, брашното и бакпулвера, разбъркайте и ги изсипете в яйчената смес. Разбийте с миксер до хомогенност.


Покрийте тава с хартия за печене и поставете отгоре ринга. Излейте сместа и я заравнете. Печете блата до готовност около 20 минути, като го проверете с клечка. Охладете го напълно и прекарайте леко нож по ръба, за да го отделите от формата.
В купа разбъркайте с лъжица всички съставки за крема без сметаната. Нея разбийте с миксер на сняг и внимателно я прибавете в крема.


Обелете и нарежете плодовете на кубчета. Сложете ги в тиган, заедно с маслото, кафявата захар и малко вода и ги кипнете. Задушете ги до омекване, докато течността се изпари, а сладкото се сгъсти. Сложете подправките и ги разбъркайте добре.


Обърнете блата върху форма за торта. Намажете го с крема, а отгоре разпределете сладкото от ябълки и круши. Финалният щрих е малко настърган, натурален шоколад.
Охладете за една нощ в хладилника и поднесете.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: сп.Good food.
NB: Фина полента MolinodiFerro, Italia можете да откриете в магазини Дар от Боговете.

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

"Поверително от кухнята", новият филм с Брадли Купър и рецепта как да приготвим Патешко магре със смокини

   Може би запалените кулинари като мен очакват с нетърпение и вече са чули за предстоящата премиера на 23 Октомври в кината на новия филм с Брадли Купър - "Поверително от кухнята". Благодаря за поканата на разпространителя Форум Филм България и възможността да се насладя на филма пред препремиерно.
   Очакванията ми за кулинарен филм обикновено са за лек и лежерен, дори леко забавен филм. "Поверително от кухнята" преобърна представите ми. Показа ми светът на великите готвачи. Тяхната борба да останат на върха, болката и страданието им за всяка Мишлен звезда.
   Историята проследява пътя от Париж до Лондон на една истинска рокзвезда в света на кулинарията Адам Джоунс, който загърбва лошото си минало с наркотици, алкохол и жени, за да се бори за своята трета Мишлен звезда, като създаде най-добрия ресторант в света. Невероятно талантлив, темпераментен и избухлив, героят му преживява истински катарзис по пътя към промяната, доверието и върха!
   Филмът истински ме очарова и заплени. Горещо ви го препоръчвам! Участват още Омар Сай, Сиена Милър, Ума Търман и др.

Трейлър:


   Вдъхновена от изисканите гурме рецепти, които видях във филма, приготвих отдавна планираното Патешко магре със смокини. Споделям с вас рецептата.
     Патешкото месо е много нежно. След изпичане трябва да бъде червено-розово отвътре, за да бъде сочно и крехко. По традиция се поднася със сладко от различни плодове. Аз се спрях на сезонните смокини и не сбърках. Комбинацията е страхотна! Това е едно изключително лесно, бързо и вкусно гурме ястие, което всеки новак в кухнята може да приготви. Необходимо е само да се спазят някои тънкости. Охладено патешко филе с кожа можете да откриете на щанда за месо в Метро.


Продукти:

2 бр. патешко филе с кожа
черен пипер
сол

продукти за смокиновото сладко:

7-8 големи, зрели смокини
30 г. масло
1 кафена чаша кафява захар
1/4 ч.л. канела

Измийте и подсушете патешкото филе с кухненска хартия. Поставете го на дъска с месото надолу. С помощта на остър нож направете леки, диагонални разрези в кожата, а след това и напречни, като внимавате да не режете и месото в дълбочина. Поръсете с черен пипер и сол. 


Измийте и нарежете смокините на лодки. Поставете ги в тенджерка, заедно с маслото, кафявата захар и канелата. Налейте малко вода и ги задушете, докато омекнат, водата се изпари и сладкото се сгъсти. Отстранете от котлона.

Поставете патешките филета с кожата надолу в студен тиган без никаква мазнина


Включете котлона на слаб огън и изчакайте, докато мазнината започне да се топи от горешината. Когато тиганът се напълни с мазнина усилете огъня и гответе месото от едната му страна няколко минути, докато добие хрупкава коричка, след това обърнете месото и гответе и от другата страна 3-4 минути, докато се запечата добре. 


Извадете го върху дъска. Внимавайте, че мазнината пръска. Оставете го да почине 5-6 минутки, след това внимателно го разрежете на фини парчета, под лек ъгъл и ги поднесете топли, поляти със сладкото от смокини. Отстрани аранжирайте с пресни смокини и свежа салата.


Да ви е сладко!

Duck magret with figs

Products:

2 pcs. duck fillet with skin
pepper
salt

products fig jam:

7-8 large ripe figs
30 g butter
1 coffee cup brown sugar
1/4 tsp cinnamon

Wash and dry the duck fillets with paper towels. Put it on the board with the meat down. Using a sharp knife make light diagonal incisions in the skin, and then sideways, taking care not to cut meat and deep.Sprinkle with pepper and salt. 
Wash and chop the figs to boats. Place them in a pot along with the butter, brown sugar and cinnamon. Pour little water and cook until tender, the water evaporates and sweet thickened. Remove from heat.
Place the duck fillets skin side down in  a cold pan with no fat. 
Turn the heat on low heat and wait until the fat starts to melt. When the pan is filled with fat turn up the heat and cook the meat on one side a few minutes until they turn crispy, then turn the meat and cook the other side for 3-4 minutes until well sealed. 
Remove it on board. Be careful that the oil sprays. Leave it to rest 5-6 moments, then carefully cut it into fine pieces at a slight angle and serve them warm, poured the sweet fig. Side arrangement of fresh figs and fresh salad.
Enjoy!

сряда, 14 октомври 2015 г.

Хапки от полента с песто, козе сирене и сушен домат

    Полента, качамак или мамалига - под толкова много имена е познато това ястие. Но независимо от името си полента дава безкрайно много възможности и импровизации. Полента (или царевичен грис) е ястие от италианската кухня. Широко разпространена е в Северна Италия, района на Ломбардия и Венеция. В миналото е била популярна като храна на селяните, а в края на 20-век навлиза в кулинарните среди и добива много вариации. Днес може да бъде открита в менюто на много елитни ресторанти. Поднася се с различни видове сирена, сосове и много добавки. Поднася се като основно ястие или като гарнитура към меса или зеленчуци. Полентата съдържа белтъчини, фибри и малко мазнини. Съдържа още витамини от група B, калий, желязо и фосфор. Подходяща е за хора на безглутенова диета. Полентата може да се свари с вода или бульон, но аз избрах да я направя с прясно мляко, за още по-нежен вкус. Инстантната, италианска полента MolinodiFerro се сварява буквално за 2-3 минути. 
     Благодарение на магазини "Дар от Боговете" имам удоволствието да ви представя един изключително вкусен и фин начин за приготвяне и поднасяне на полента. Обещавам ви, че ще се влюбите! Малки хапки полента, запечатани в малко зехтин на тигана и гарнирани със сос Песто, козе сирене Chevreux и парченца сушен домат. Поръсени с кедрови ядки тези мини хапки са истинска наслада за сетивата. Поднесете ги с чаша бяло вино и ще бъдете звездата на всяко парти. 


Продукти: 

2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко Elle & Vire
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
1 стрък мащерка
1 ч.ч. полента MolinodiFerro, Italia
70 г пармезан Грана Падано
50 г масло Elle & Vire
черен пипер
щипка сол
зехтин Costa Doro extra virgin

сос Песто Cirio
сушени домати Ponti
козе сирене Chevreoux
кедрови ядки
прясна мащерка за украса


Кипнете млякото, заедно със скилидката чесън, мащерката и розмарина, колкото да пуснат ароматите си. След това ги извадете с лъжица и внимателно започнете да сипвате полентата, като непрекъснато бъркате на слаб огън. След няколко минути ще се сгъсти. Добавете настърган Пармезан и масло и бъркайте, докато се стопят напълно и полентата започне да става на топка и да се задържа на лъжицата. 


Намажете малка тавичка с масло и разпределете топлата полента с ръце в нея. Притиснете, така че да получите дебелина от около 0.5 см. Оставете напълно да се охлади. 

Сложете малко зехтин в тигана и го загрейте на котлона. С помощта на форма изрежете колкото можете повече хапки от полентата и ги изпържете от двете страни в тигана до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Украсете ги с малко сос песто, козе сирене и парченца сушен домат. При поднасянето поръсете хапките с кедрови ядки и листенца мащерка.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.recipegirl.com/2007/12/05/sundried-tomato-polenta-bites/#_a5y_p=1095918

P.S. Всеки продукт от гореизброените може да се замени с друг подобен на друга марка, но е възможно вкусът също да се промени.

Тази публикация се осъществява в партньорство с магазини "Дар от боговете"

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Крем супа от карфиол и синьо сирене

Сгряваща душата, блага крем супа от карфиол и синьо сирене.


Продукти:

50 г масло
1 глава лук
1 средно голям картоф
1 голяма глава карфиол
шепа прясна мащерка
1,5 л. зеленчуков бульон
черен пипер
сол
1 ч.ч. готварска сметана
75 г. синьо сирене Рокфор


Нарежете на ситно лука и картофа и ги задушете в маслото в дълбока тенджера, докато омекнат. Кипнете кубче бульон в 1,5 л. вода. Нарежете и измийте розичките карфиол. Добавете ги при лука и картофите и налейте бульона. Подправете с мащерка, черен пипер и малко сол. Кипнете и гответе на бавен огън, докато карфиолът омекне. Натрошете синьото сирене. Темперирайте в купичка сметаната и я излейте в супата. Отстранете от котлона и внимателно пасирайте супата в тенджерата до консистенция на крем супа.


Поднесете с малко натрошено синьо сирене и листенца мащерка.

Да ви е сладко!

неделя, 11 октомври 2015 г.

Мъфини с тиквичка и сирене

    Вкусни и ароматни кексчета с тиквичка и сирене. За бързо похапване и за лека следобедна, училищна закуска на децата.


Продукти:

200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. сол
черен пипер
1 голямо яйце
150 мл. айран
5 с.л. зехтин
1 настъргана тиквичка
100 г сирене


Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, бакпулвера, содата, кимиона, солта и пипера и ги разбъркайте. В друга купа разбийте с тел яйцето, айрана и зехтина. Изсипете течните съставки в сухите и разбъркайте с лъжица. Добавете настърганата, отцедена тиквичка и натрошете сиренето. Разбъркайте. 
Намаслете и набрашнете форма за мъфини и разпределете сместа. Изпечете кексчетата за около половин час, като ги проверявате с клечка. Аз сложих хартиени форми, но мисля, че без тях по-лесно ще ги извадите.
Охладете и поднесете.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: сп. Good food

петък, 9 октомври 2015 г.

Веган шоколадов мус

    Когато за първи път прочетох за метода "aquafaba" не можех да повярвам, че е възможно. Акуафаба е алтернативен начин за заместване на яйца в рецепти. 100 % приложим при вегани и хора с алергии към яйца. Феноменално е как вода от сварен нахут (и други бобови) се разбива с миксер и добива консистенция на белтъци. С нея можете да правите различни десерти, по начина, по който ползвате и яйца. Все още учените не могат да кажат каква е причината за тази химическа реакция. Предполага се, че съдържанието на водата на липиди и есенциални мастни киселини е причината, други вероятни причини са съдържанието на албумин, протеини, захари и нишесте. Във всеки случай този метод дава безброй възможности за импровизации. Опитайте този шоколадов мус, за да изпробвате сами процеса. Аз много се забавлявах. Разказах ви рецептата в интервюто в сутрешния блок в събота по радио Хоризонт и реших да я споделя сега с вас. Нахутът можете да ползвате за салата. 


Продукти за 2 бр.:

300 мл. вода от 200 г. суров нахут
200 г натурален шоколад Valhrona
5 с.л. пудра захар

за украса:

натрошени орехи
зърна нар
1 смокиня


Накиснете нахута за една нощ и излейте водата. Залейте го с обилно количество вода и го сварете за час и половина. Можете да ползвате и тенджера под налягане. Извадете зърната с решетъчна лъжица и върнете водата на котлона да поври още 15-тина минути. Не махайте пяната. Охладете я напълно. Необходими са ви 300 мл. от нея.


Стопете на водна баня, на тих огън шоколада. Охладете го напълно.
Прецедете студената вода от нахута и я разбийте, с помощта на миксер до меки връхчета. Добавете пудрата захар и разбийте отново. Може да отнеме около 10-15 минути. Внимателно добавете "белтъците" към стопения шоколад и бъркайте с шпатула. Сместа ще ги поеме и ще се втечни леко. Налейте шоколада в чашки и го охладете за няколко часа, за да стегне. 
Украсете със ситно смлени орехи, зрънца нар и резен смокиня.


Да ви е сладко!

Шоколад Valhrona можете да откриете в магазини Дар от Боговете 


понеделник, 5 октомври 2015 г.

Мистична тайна вечеря в търсене на петата стихия

 
  Като кулинарен блогър имам честта и удоволствието да бъда гост на различни кулинарни събития в София. Ще ви разкажа за едно от тези събития, което отговорно мога да нарека една от най-добрите вечери, на която съм присъствала, след миналогодишния Secret Dinner и Ресторант на годината. Нека да ви разкажа...
  Мистериозната 360-градусова вечеря във фаталното студио 13 на Киноцентър Бояна ни понесе из дебрите на висшето кулинарно изкуство. Обстановката беше завладяваща, също, както и интригуващата покана под формата на кутия със светещ надпис и уникален код за достъп. Големи, кръгли маси, разположени около голяма сцена, на която симфоничен оркестър свири класически мелодии.


Цялата зала, под формата на кръг с екрани на 360 градуса, които излъчват различни, синхронизирани визуализации. Усещането е, че се потапяш в невероятната природа на майката Земя. Поканени бяха 300 души гости, сред които много популярни лица, като Илиана Раева с дъщеря си Славея, любимите актьори Цветана Манева и Явор Милушев, бившият вицепремиер в правителството на царя Лидия Шулева, известни журналисти, телевизионни и радио водещи като Башар Рахал, Мариана Векилска, Богдана Трифонова, звездата от Мастър шеф Елена и Поли Генова. Впечатляваща организация, перфектен сценарии и оригинална концепция. Водещите Силвия Лулчева и Заки поддържаха интригата до края, тъй като никой не знаеше коя е петата стихия.


   По време на вечерята гостите попаднаха в магичен 3D-свят, доминиран от четирите стихии, владеещи човека – Земя, Вода, Въздух и Огън. Специални ефекти и виртуозните музикални изпълнения от камерния оркестър отведоха присъстващите в дебрите на мистични гори, потопиха ги в дълбините на океана, за да ги издигнат след това в облаците и да ги завихрят в пламъците на огъня.
Поднесе се първото ястие - ядлива пръст от маслини и сушени доматчета, зеленчуци, ядливи цветя и перли от лимонова роса.


Визуализациите по стените ни пренесоха в зелените гори. Усещане сякаш се издигаш и понясяш нагоре, заедно с масата.



Даровете на водата бяха представени от сашими от сьомга, маринована в мисо и саке, върху подложка от хрупкави зеленчуци и горещо говеждо консуме със сфери от червено цвекло.


За тези, които са избрали меню без месо, предложението е мистичен вариант с мариновано авокадо и прясно сирене в мисо и саке. Потопихме се в синьото море и около нас заплуваха рибки.



Въздушният ордьовър бе равиола с пилешки дроб, пилешко филе и фоа гра, поднесена с крем сос от кестени и трюфел, върху пчелна пита.


Около нас летяха бели облачета.


Основното ястие поднесе страстен вкус на патешко магре, пушено в черен чай и череша, сервирано с колба с пушек и пяна от пащърнак и картофи, допълнен с хрупкав чипс от манатарка с лучено пюре.


За вегетарианците беше предвиден гретен от тиква, сладък картоф и целина. Около нас засияха огньове и фойерверки.


    Прекрасни френски и гръцки вина допълваха кулинарното пиршество.
   Тайната на петата стихия ни разкриха кулинарите Иван Манчев и Таньо Шишков, които под звуците на песента "All you need is love" ни презентираха десертът - елегантна комбинация от три вида шоколадов мус – бял шоколад с ягоди, млечен и натурален – умело комбинирани с пистачио, портокалова сфера с шоколад, флан каталана и малинов пясък с пукащи бонбони.


Те ни споделиха, че без ЛЮБОВ нищо няма смисъл и, че без любов приготвената храна никога не би била така вкусна. Любов се влага в избирането на качествени продукти, в приготвянето на храната, в аранжирането й в чинията и в споделянето й с любимите ни хора. 
Домакини на мистичното събитие се оказаха Лидл България, които за втори пореден път успяха да заинтригуват своите гости с тайна вечеря и уникален почерк, вечеря, за която София дълго ще говори...



събота, 3 октомври 2015 г.

Билков хляб със сирене Апенцелер

   Представям ви една изсусителна рецепта за домашен, билков хляб с невероятно ароматното, Швейцарско сирене Апенцелер. Хлябът е фантастичен и Ви уверявам, че изчезва за секунди. А ароматът, който се носи, докато се пече е абсолютно неустоим! 


   Нетрадиционното в тази рецепта е, че тестото се разточва на правоъгълна кора, след което се намазва с масло, поръсва се с настърганото сирене и нарязаните на ситно зелени билки. След това се нарязва на квадрати, които се натрупват един върху друг и цялата купчина се разполага хоризонтално във формата за печене. Сиренето е достатъчно твърдо, за да не втести хляба, но същевременно много ароматно, за да му придаде неповторим вкус. Втасва два пъти - веднъж като тесто и след това във формата, преди печене. Когато го разрежете хлябът е пухкав и много нежен, с аромат на масло, чесън, сирене и зелени билки. По желание можете да замените сиренето с друг вид твърдо сирене - като Грюер, Ементал, Чедър, Едамер.


А сега нека ви разкажа с няколко думи за тази перла в короната на Швейцарските сирена.

Швейцарското сирене Апенцелер е едно от най-старите сирена, със 700-годишна история. Името му се споменава за първи път през 1282 г. Апенцелер класик зрее минимум 3 месеца. Представлява полутвърдо сирене, което се продава на пити от по 7 кг. Има оранжева кора и еластична сърцевина. Вкусът му е изразено пикантно-плодов, напомнящ на Грюер, но с по-наситен аромат. Използва се и стопено във Фондю.


Продукти:

500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
325 мл. хладка вода

1 връзка пресен магданоз
шепа пресен розмарин
шепа прясна мащерка
1 скилидка чесън
200 г Швейцарско сирене Апенцелер
50 г. масло


Сложете в купа брашното. Направете кладенче, добавете маята, солта, захарта, зехтина и накрая налейте хладката вода. Ако имате стационарен миксер омесете тестото с него. Добавете още 2-3 с.л. брашно, докато се оформи на топка. Ако желаете можете да го омесите на ръка. Покрийте с фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Изсипете тестото на работния плот, като предварително поръсите с брашно. Омесете го отново, като поръсвате леко с брашно, за да не лепне. Разточете го във формата на правоъгълник. 
Нарежете на ситно билките и стиснете скилидката чесън. Разбъркайте ги. 
Настържете сиренето Апенцелер. Стопете маслото.


Намажете правоъгълника тесто със стопено масло, поръсете с настърганото сирене и разпределете билките равномерно. Нарежете тестото на квадрати 4:3, с височина на квадратите, равна на височината на формата за печене, която сте покрили с хартия. Внимателно отлепете и подредете всеки квадрат върху другия, на купчинка.


Тук е моментът да си повикате помощник, който да придържа с ръце купчината. След това внимателно я сложете да легне хоризонтално в съда за печене. Покрийте отново с фолио и оставете да втаса повторно за около 30 минути. 


Загрейте фурната на 190 градуса и изпечете хляба за около 50-55 минути, до готовност. След като горната коричка се изпече можете да я покриете с фолио, за да не изгори, докато се изпече хлябът. Охладете напълно и разрежете. Поднесете със супа по избор или просто намазан с любимата ви разядка.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://chewtown.com/2014/09/garlic-herb-and-cheese-pull-apart-bread/