вторник, 29 декември 2015 г.

Най-вкусния щрудел с ябълки, круши и тиква

    Представям Ви втория най-вкусен щрудел, след невероятно любимия ни Тиквен щрудел със сушени кайсии, орехи, портокалова кора и много аромати. Тази година направих Щрудел с ябълки, круши и тиква. Мога откровено да заявя, че това е един от най-вкусните щрудели, които съм опитвала. Буквално прелива от аромати и вкусове. Плодовете хармонират прекрасно и го правят изключително лек и нежен. Няма да можете да се спрете, дори и да намерите скрития късмет ;) Надявам се за пореден път да ми се доверите и да блеснете пред Вашите близки на предстоящия празник - Нова Година. Очаквам Вашите коментари и снимки. Можете спокойно да го приготвяте и на Бъдни вечер, като замените маслото изцяло с олио или го намалите на половина, защото така става по-вкусно. 


Продукти:

3 ябълки
3 големи круши
1 по-голямо парче тиква
100 г. кафява захар
кора от 1/2 портокал
кора от 1/2 лимон
1/2 капачка коняк
1/2 ч.л. канела
150 г натрошени орехи
100 г масло + 50 мл. олио
1 пакет фини кори за баница

пудра захар за поръсване


Измийте, обелете и нарежете ябълките, крушите и тиквата на кубчета. 
Сложете ги в дълбок тиган с малко водичка и 100 г кафява захар и гответе до омекване на плодовете и изкипяване на течността. Добавете канелата, портокаловата и лимонова кора и коняка, разбъркайте и отстранете от огъня.
Стопете маслото, заедно с олиото. 
Загрейте фурната на 180 градуса.


Вземете една кора. Намажете я с помощта на четка с масло и олио и я прехлупете с втора кора. Отгоре сложете по дължина в единия край от плодовата плънка. Поръсете с натрошени орехи и навийте на руло. Завийте рулото в центъра на кръгла тава за печене. По същия начин навийте и останалите рула. Разрежете я с нож на парчета и полейте с останалата смес от олио и масло.
Печете щрудела до готовност или, докато добие златист загар отгоре.
Охладете напълно и поръсете обилно с пудра захар.

Не забравяйте да сложите късмети! :)


Да ви е сладко!




неделя, 27 декември 2015 г.

Свинско контрафиле с чушки

    Отминаха Коледните празници и ни предстои посрещане на новата година. Ако ще я посрещате у дома, моето Новогодишно предложение към Вас е Свинско контрафиле с чушки. Поднесох ястието с гарнитура от сотирани аспержи и гъби и по този начин се получи много леко и същевременно засищащо и вкусно. По желание можете да го поднесете с картофи, сотирани броколи или брюкселско зеле. Контрафилето е едно от най-крехките части на месото, нетлъсто и малко по-сухо. Ако го обичате си заслужава да опитате тази рецепта. Наздраве с чаша хубаво, българско вино Каменки 2013 г. 


Продукти:

550 г свинско контрафиле
черен пипер
сол
2 с.л. Дижонска горчица
30 мл. зехтин
прясна мащерка

4-5 червени чушки
1 глава лук
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. захар
черен пипер
сол
1 кафена чаша бяло вино

аспержи
гъби Печурка



Почистете лука и го нарежете на половина. Всяка половина нарежете на тънки полумесеци. Почистете чушките от семките и ги нарежете на тънки и дълги парчета. Задушете ги в дълбок тиган, заедно с лука, с малко зехтин и вода, до омекване. Подправете с черен пипер, захар и сол. Налейте бялото вино и гответе, докато се изпари, чушките омекнат и останат на мазнинка.

Обелете и сварете аспержите в подсолена вода за 5 минути. Отцедете и ги сложете в студена вода. Отцедете. Измийте гъбите. Нарежете ги на четвъртини и ги сотирайте с аспержите в малко зехтин. Подправете със сол и черен пипер.


Нарежете контрафилето на котлети. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги начукайте от двете страни. Поръсете с черен пипер и сол и намажете с горчица и зехтин. Поръсете ги с листенца прясна мащерка и ги изпечете на силно загрят, оребрен, тиган за минута-две от страна. Извадете ги и ги похлупете в чиния.

Поднесете котлетите, поляти с карамелизираните чушки, гарнирани със сотирани гъби и аспержи и, разбира се, чаша червено вино Каменки 2013 г. Виното Каменки е смес от два сорта грозде - Мавруд и Каберне Совиньон. Леко, пивко и с изключително благ аромат, то ще обогати възприятието ви за вкуса на ястието и ще ви достави удоволствие.



Да ви е сладко!

Адаптирано от: книгата "52 срещу 52"

петък, 25 декември 2015 г.

Телешко Уелингтън с манатарки

Весела Коледа скъпи приятели!

Бъдете здрави и добри! Обичайте се и търсете семейството и приятелите си по-често. Пожелавам Ви уют и топлина в домовете и мир и спокойствие в душите. 

За Коледния обяд Ви поднасям една истинка гурме класика - Телешко Уелингтън с манатарки. Представлява телешки, тендърлойн стек, с плънка от манатарки, уютно увито в хилядолистно тесто и изпечено на фурна. Ястието изисква много внимание и използването на мини стекове от първокласно говеждо, на магазини Дар от Боговете, улеснява приготвянето им. 
Ще се радвам да го опитате. Сигурна съм, че и най-претенциозните гурмани ще останат очаровани.


Продукти:

бутер тесто + брашно за разточване
2 x 200 г тендърлойн стек (Дар от Боговете)
20 мл. зехтин
2 лука шалот
1 скилидка чесън
150 г гъби сушени манатарки
100 г гъби Печурка
прясна мащерка
черен пипер
сол
1 капачка коняк
100 мл. готварска сметана Elle & Vire
1 яйце за намазване


Накиснете сушените манатарки за 20 минути в гореща вода. Отцедете ги и ги нарежете. Измийте и нарежете Печурките. Почистете и нарежете лука и чесъна.
Загрейте тиган с малко зехтин. Поръсете стековете с черен пипер и сол и ги сложете в тигана. Запечатайте ги за по минута от страна, докато добият златист загар.  Извадете ги в чиния и ги оставете на страна. Намалете огъня. В същия тиган сложете нарязаните лук и чесън. Добавете малко вода. Задушете за минута и сложете нарязаните гъби. Добавете мащерка, черен пипер и сол и капнете коняка. Задушете ги до омекване и докато останат на мазнина.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене.
Отрежете два квадрата от бутер тестото, с големина, колкото да покрие един стек. Поръсете малко брашно на плота и го разточете леко. Разпределете от гъбената плънка върху квадрата. Отделете една част от гъбите за соса. Отгоре поставете един от стековете. 


Прехлупете всеки от ъглите върху месото. Внимателно обърнете пакета върху хартията за печене, с прехлупената страна надолу. Отгоре направете фини разрези и по желание декорирайте с изрязана от бутер тесто формичка. Аз украсих с формичка на кедров лист и снежинка. 


По същия начин завийте и другия стек. Намажете с разбито яйце за по-блестящ загар и пъхнете във фурната на 200 градуса. Печете до готовност на тестото.


Включете отново котлона и загрейте гъбите. Налейте сметаната и кипнете за няколко минути соса.
Поднесете ястието, полято с гъбения сос, с гарнитура по избор - задушени броколи, аспержи, чери домати, моркови, грах, или само със свежа салата. Наздраве!


Да ви е сладко!



сряда, 23 декември 2015 г.

Постни, сушени чушки с ориз, маслини и сушени домати

    На 16 Декември, на специално събитие, в столично заведение, Philips представи 5 от избраните на конкурса рецепти, които кулинарни блогъри приготвиха на живо пред журналисти и кулинарни фенове в новия мултифункционален уред Philips Multicooker. Имах удоволствието да бъда един от тези блогъри, редом със Сандра от 1001 рецепти, Катя от Sugarmouse, Нина от Кулинария и Диана Шингарова от сп. Ева и да приготвя, отличената за първенец, най-любима рецепта на България - баницата. Щастлива съм, че моята баница пожъна огромен успех и на самото събитие. Буквално свърши за минути.



На събитието кулинарните блогъри и редактори показахме как с новите Multicooker модели можем сами да създадем собствени рецепти в до 9 стъпки с новата функция за поетапно готвене Stage cooking. Освен със Stage cooking, гостите се запознаха и с програмата My recipe, която запазва създадените от нас рецептите за в бъдеще. Уредът разполага с повече от 19 предварително зададени програми, включително за супа, рагу, яйца и пица.  




    Една от класическите рецепти,които поднасяме на празничната трапеза на Бъдни вечер е Постни, пълнени, сушени чушки. Аз избрах да Ви представя рецептата във вариант пълнени, сушени чушки с ориз, маслини и сушени домати. Получават се много вкусни и се приготвят изключително лесно и удобно в новия Philips мултикукър. Задуших зеленчуците и ориза за плънката и след това изпекох чушките в същия съд. Без да прехвърлям и цапам допълнително съдове.


Продукти:

10 бр. сушени, червени чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
1 морков
шепа маслини
5-6 сушени доматчета
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
сол
1 кафена ч.ч. ориз
връзка пресен копър


Кипнете тенджера с вода и малко сол и пуснете сушените чушки в нея. След 3 минути ги отцедете и оставете настрана да изстинат.
Почистете и измийте ориза.


Нарежете на ситно лука и чесъна. Настържете моркова. Сложете ги в мултикукъра, налейте зехтин и сложете 1/2 ч.ч. вода. Включете уреда. Натиснете и задръжте за 3 секунди бутона Stage cooking, след това изберете Cooking time от 30 минути и Temp (Температура) от 100 градуса. Натиснете и задръжте отново за 3 секунди бутона Stage cooking, след това изберете Cooking time от 1 час и Temp (Температура) от 140 градуса.
Предимството на тази функция е, че след като направите настройките и натиснете бутона Start не е необходимо да правите допълнителни настройки, тъй като уредът сам започва да изпълнява стъпките.
Задушете зеленчуците до омекване и около 15-тата минута отворете капака и добавете нарязани на малки парченца сушени домати и маслини, доматеното пюре, черния пипер и солта, сложете ориза, налейте 1 ч.ч. вода и разбъркайте. Задушете ориза още 15 минути до полуготовност. Не е необходимо допълнително да разбърквате. Благодарение на керамичното покритие на съда на мултикукъра няма опасност оризът да залепне или загори.
Напълнете чушките с готовата плънка и ги подредете в съда на мултикукъра. Налейте още 1 и 1/2 ч.ч. вода, полейте със струя зехтин, и печете чушките през оставащите 45 минути при 140 градуса температура.
Ако ползвате Philips Multicooker модел HD4749/70 можете да запаметите рецептата чрез функцията My recipe. /70
Аранжирайте чушките в глинен съд и поднесете на трапезата.


Да ви е сладко!

вторник, 22 декември 2015 г.

Кавърма със свинско месо

   Едно от любимите ястия на България е Кавърма със свинско месо. Вкусното проучване, вдъхновено от Philips Multicooker и сп. Good food, провокира читателите да гласуват за своето любимо, традиционно ястие. Безспорен фаворит се оказа Баницата, но нека отдадем почит и на другите любими класики, като мусака, миш маш, пълнени чушки, сърми и др. 
   Днес аз Ви поднасям Кавърма със свинско месо. Едва ли има дом, в който да не се е разнесъл уханния й аромат. Приготвих ястието с праз лук, два вида чушки и гъби. Поднесох го с чукнато яйце на очи и пресен магданоз. Мястото му в класацията е безспорно затвърдено. Ще се радвам да го опитате!
   Готвих ястието изцяло в новия Philips Multicooker и съм много доволна от резултата, защото той сам извърши последователно, всичките действия в един уред - пържене, задушаване, бавно готвене и печене. Без цапане на различни съдове и допълнително усилие от моя страна. 


Продукти:

650 г свинска плешка
30 мл. олио
3 с.л. брашно
4 стръка праз лук
2 скилидки чесън
3 червени чушки
3 зелени чушки
3 големи гъби Печурка
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино
1 ч.л. чубрица
1 яйце
сол


Измийте, почистете и нарежете свинското месо на парчета. Оваляйте ги в брашното. Включете мултикукъра, сложете олиото в него, поставете набрашненото месо и от бутона MENU изберете програма FRY за 15 минути. Запържете месото, като внимателно го разбъркате. 
През това време почистете праз лука и чесъна. Нарежете ги на ситно. Извадете месото от съда и на негово място сложете праз лука и чесъна. Налейте 1 ч.ч.вода и ги задушете на функция FRY за 15 минути. През това време нарежете чушките и гъбите на парчета и на 10-тата минута ги добавете при лука и чесъна. Разбъркайте и сложете подправките чубрица, черен пипер, сол, доматеното пюре. След края на програмата превключете от бутона MENU на функция STEW (бавно готвене) за 1 час. Налейте виното, върнете вътре месото, разбъркайте, затворете капака и оставете уредът сам да сготви яденето. 


Не е необходимо допълнително да разбърквате, защото уредът разполага с 3D технология за равномерно разпределяне на топлината. Ако сосът ви се стори по-рядък можете да го сгъстите като размиете 1-2 с.л. брашно в малко от бульона и го добавите в ястието. След края на програмата от бутона MENU изберете функция BAKE и от Cooking time задайте 15 минути печене. След 5 минути чукнете на повърхността едно яйце. След края на програмата яйцето ще се забули и запече. След края на програмата уредът сам ще премине в режим KEEP WARM и ще продължи да поддържа ястието топло.
Поднесете с пресен магданоз, люта чушка и мек хляб.


Да ви е сладко!



събота, 19 декември 2015 г.

Шоколадово Коледно пънче (Бъдник)

    Някога на Бъдни вечер семейството се е събирало около трапезата, а в огнището е горял Бъдник. Френските сладкари са съхранили традицията и днес, като са пресъздали Коледното пънче под формата на десерт, т.нар. Bûche de Noël. Представлява шоколадово руло с крем, което е измазано с шоколад, наподобявайки шарка на дърво ( Бъдник). 
   Коледните празници наближават. Зарадвайте близките си с този прекрасен символ на хармонията и плодородието. Изключително вкусно руло, което ще впечатли и най-претенциозния вкус. 


Продукти за шоколадовия блат:

60 г брашно
30 г натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
3 яйца
100 г захар
60 мл. прясно мляко Elle & Vire

продукти за крема:

200 мл. студена сладкарска сметана Elle & Vire
250 г сирене Маскарпоне
100 г захар
3 с.л. кокосови стърготини
1 ванилия
кората от 1/2 лимон

продукти за ганаша:

200 г сладкарска сметана Elle & Vire
200 г натурален шоколад Valhrona

пудра захар за поръсване
макарони Дар от Боговете


Загрейте фурната на 170 градуса.
Отделете в две купи жълтъците от белтъците.
Смесете в купа брашното, какаото и бакпулвера. Пресейте ги. В друга купа разбийте с миксер жълтъците, заедно със захарта до побеляване. Започнете да добавяте в яйчената смес прясното мляко и сухата смес, като ги редувате. Разбийте добре сместа. Измийте бъркалките и разбийте белтъците на сняг. Внимателно го добавете в сместа, като бъркате с бъркалка в една посока, като се стараете максимално да запазите въздуха в сместа. 


Покрийте правоъгълна тава с размери 35:25 с хартия за печене и излейте сместа. Разпределете я по цялата повърхност равномерно. Печете блата 12 минути до готовност.
Намокрете и отцедете хартия за печене с големината на тавата, в която печете. Леко я подсушете. Внимателно обърнете топлия блат, върху нея и с помощта на хартията още топъл го навийте на руло. Оставете го така да изстине. 


За да приготвите крема разбийте студената сметана на сняг. Добавете захарта. Накрая сложете и маскарпонето като продължите да бъркате с лъжица. Добавете кокосовите стърготини, ванилия и лимонова кора. 
Развийте рулото и го намажете по цялата дължина с крема. Внимателно го навийте по дължина на руло, като прехлупената страна остава отдолу. Отрежете една част леко по диагонал. По същия начин изравнете леко и другия край на рулото. Прехвърлете голямото парче в поднос и прилепете до него по-голямото отрязано парче, а отгоре поставете по-малкото.
Загрейте сметаната на котлона, и когато клокне сложете шоколада. Отстранете от котлона. Бъркайте енергично, докато се стопи и сместа стане хомогенна. Охладете я добре и разбъркайте отново. С помощта на лъжица измажете пънчето. Не е необходимо да минавате с вилица, от лъжицата се получават естествени шарки на дърво.
Поръсете леко с пудра захар, като сняг. Декорирайте по желание с борова клонка, клончета касис или с макарони.


Да ви е сладко!

Вдъхновено от: http://tanya-www.blogspot.bg/2014/11/blog-post_16.html
                               http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/buche-de-noel/

сряда, 16 декември 2015 г.

Овчарски пай

    Овчарският пай е много популярно и традиционно ястие в Англия и Шотландия. Най-често се приготвя с картофено пюре, остатъци от изпечено агнешко или овнешко месо и зеленчуци, но е възможно за удобство да бъде и с кайма. Вариациите по отношение на зеленчуците са много. Моят вариант е богат на зеленчуци, включително сварена царевица и грах. Опитайте това изключително богато на вкусове и аромати ястие. То е много уютно и засищащо.


Продукти:

2 глави лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 морков
1 малка, червена чушка
4-5 бр. гъби Печурка
400 г. кайма смес
3 с.л. сварен грах
3 с.л. сварена царевица
1/2 ч.л. Дижонска горчица
1 с.л. сос Уорчестър
3 с.л. червено вино
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. чубрица
1 стрък наситнен розмарин
черен пипер
сол

продукти за картофеното пюре:

1 кг картофи
50 г масло
50 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

150 г кашкавал за запичане


Измийте добре картофите и ги сложете с обелките да се сварят в тенджера с подсолена вода. Отцедете внимателно горещата вода. Обелете картофите и ги намачкайте, заедно с млякото, маслото и подправките. 
Загрейте фурната на 200 градуса.


Нарежете на ситно лука и чесъна, моркова и чушката и ги задушете в зехтина с малко вода, до омекване. Добавете нарязани на филии гъбите и ги задушете до омекване. Сложете подправките - чубрица, розмарин, черен пипер, сол и сложете каймата. Разбъркайте и я раздробете добре. След като се позадуши добавете сос Уорчестър, червеното вино, доматеното пюре и горчицата. Разбъркайте добре и гответе до готовност.
В съд за печене сложете 1/2 от пюрето на дъното. Отгоре разпределете каймата със зеленчуците и повторете с втората половина от пюрето. Печете ястието на загрята фурна около 30 мин., след това сложете настърган кашкавал и запечете. 
Ястието се реже по-лесно на парчета, след като почине половин час.


-------------------------------------
    Поднасям Ви ястието с чаша червено вино Каменки Каматан. Виното представлява купаж от четирите сорта грозде МАВРУД, МЕРЛО, КАБЕРНЕ СОВИНЬОН и КАБЕРНЕ ФРАН, отглеждани на 200 дка, собствени лозя в Каменки, областта от винарски изби Яката. Насладете се с приятели на това уникално произведение на нашата Родопска природа.

Да ви е сладко!



неделя, 13 декември 2015 г.

Швейцарската перла в короната сиренето Раклет

    Една от кулинарните визитки на Швейцария е Алпийското сирене Раклет. То представлява полу-твърдо сирене от краве мляко, обикновено оформено като пита от около 6 кг, което се използва за топене. Отличава се с остър аромат и мек, ядков вкус, който със сигурност няма да забравите, след като веднъж го опитате. Във Франция, Германия и САЩ е популярно и ястие на име раклет, което представлява стопено на машина или специален грис, изстъргано сирене, поднесено върху сварени картофи с кисели краставички, понякога с перлени лукчета или други зеленчуци. Предлагат се уреди за половин и цяла пита, както и уред раклет, който запича предварително нарязани зеленчуци на принципа на грил, а отдолу разтапя сиренето в малки кошнички. В Щатите са много популярни домашните Раклет партита, при които приятели се събират на чаша вино и качествено сирене и се социализират.


    Аз съм възхитена от вкуса му. Категорично това е най-вкусното сирене, което съм опитвала. С една дума е божествено. Представям Ви го, поднесено стопено, върху друг Швейцарски специалитет - Рьощи. Благодаря на магазини Дар от Боговете за възможността да Ви го покажа в уред Раклет за половин пита. 


Продукти за картофеното Рьощи:

1 кг. картофи
1 малка глава лук
50 г масло
черен пипер
сол
30 мл. зехтин

био кисели краставички Био органика
маринован артишок Био органика
франзела Дар от Боговете


Измийте добре картофите и ги сварете с обелките за 20 минути в тенджера с малко сол. Отцедете ги и ги обелете. След това ги настържете и подправете с черен пипер и сол. Нарежете на ситно лука и го задушете в тиган със зехтина и маслото, с малко водичка, до омекване, и докато остане само на мазнинка. Сложете настърганите картофи и леко притиснете с шпатула. Покрийте ги с капак. След 5-6 минути ги обърнете, за да се запържат и от другата страна. Извадете ги в чиния. 


Половин пита Раклет (предлага се в магазини Дар от Боговете) се стяга в уреда и се включва в контакта. Реотаните започват да нагряват сиренето и след няколко минути то започва да се зачервява и топи. Внимателно се повдига, заедно с поставката и с помощта на шпатула се изстъргва. Поднася се върху картофеното рьощи и се аранжира с кисели краставички. 



Алтернативно може да се поднесе върху брускети от франзела, намазани със зехтин и натрити с разполовена скилидка чесън. Невероятно вкусно! Можете да го поднесете също с маринован артишок или сушени домати.
Налейте си чаша червено вино и се насладете!


Да ви е сладко!

събота, 12 декември 2015 г.

Супа топчета и кулинарен конкурс на сп. Good food и Philips Multicooker

    Кое е любимото домашно приготвено ястие на България? Това Ви питат сп. Goodfood и Philips Multicooker, този месец. Едно вкусно проучване, вдъхновено от предстоящите празници и новия модел Philips Multicooker, който аз съм щастлива да изпробвам лично.     


    Имайки възможност да го сравня с предишния модел, мога да споделя, че уредът е изключително обновен и подобрен. Като започнем от новия, футуристичен дизайн, минем през новата функция за създаване на рецепти Stage cooking, в която можете да въведете до 9 стъпки от Вашата рецепта, предварително запаметените 22 програми, функцията My recipe, с която можете за запаметите любимата си рецепта  и стигнете до новата 3D технология за разпределяне на топлината, при която няма нужда от разбъркване. Philips Multicooker може да готви вместо вас, дори, когато се налага да излезете. Настройвате програмата за готвене и след края на програмата уредът сам се изключва и остава в режим поддържане на топлина. Така, когато се приберете у дома ще ви очаква топло, домашно приготвено ястие. Имате опция и за 24 часов отложен старт на готвене. Уредът е незаменим помощник в кухнята, защото позволява всички действия и етапи в готвенето да се случват в един, единствен уред, освен това е изключително тих и безшумен. На моменти отивах да го проверявам дали наистина работи :) Лично аз съм нетърпелива да разбера дали има подобрение и в хрупкавата коричка на кексовете, която се получаваше при предишния модел. 
    Превърнете готвенето в детска игра с Philips Multicooker. Бъдете креативни. В секцията "Рецепти с мултикукър", можете да откриете много вкусни рецепти, приготвени в уреда. 
     Гласувайте на страницата на сп. Goodfood: http://goodfood.bg/philipsmulticooker за Вашето любимо българско ястие, а на финала Philips Multicooker ще покаже как всеки може бързо и лесно да приготвя любимите ястия на България. 
     Аз избрах да Ви споделя моя прочит на една класическа, българска рецепта за Супа топчета. Не претендирам, че всеки я готви така. Това е моята вкусна и питателна рецепта. Ще се радвам ако я опитате и споделите мнение. Ето и самата рецепта:

Продукти:

1 глава лук
50 мл. зехтин
1 морков
парче целина
1 картоф
(по желание зелена чушка)
300 г кайма смес
1 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. червен пипер
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
2 с.л. ориз
5 с.л. брашно
шепа фиде
1 жълтък
2 с.л. кисело мляко
връзка пресен магданоз


Сложете в купа двата вида кайма. Добавете черен пипер, сол, червен пипер, джоджен, една скилидка чесън и 2 с.л. измит ориз и омесете добре. Сложете брашното в плитка чиния. Оформете с ръце кюфтенцата от кайма и ги сложете в брашното. Разклатете чинията и оваляйте кюфтенцата в брашното. 


Обелете и нарежете на ситно лука, моркова, целината и картофа. Включете Multicooker-a в мрежата и от бутона MENU изберете програма FRY. Натиснете START. Налейте зехтина, сложете нарязаните на ситно зеленчуци, налейте 1 ч.ч. вода и ги задушете за 15 минути. Времето е предварително програмирано. 


Отворете капака и налейте 1 л. вода. Изберете от бутона MENU програмата BOIL и оставете да заври. Пуснете внимателно кюфтенцата във водата и изберете програмата SOUP. След около 15 минути добавете фидето, черния пипер и солта. В купичка чукнете един жълтък и го разбъркайте с 2 с.л. кисело мляко. Налейте малко от супата в купичката и темперирайте настройката. Когато е достатъчно топла я излейте в супата. Накрая изключете уреда и добавете ситно, нарязан магданоз.
--------------------
Можете да приготвите супата и с новата програма за многостепенно готвене - Stage cooking на Multicooker. За целта след като включите уреда натиснете и задръжте за 3 секунди бутона Stage cooking, след това изберете Cooking time от 15 минути и Temp (Температура) от 100 градуса. Отново натиснете бутона Stage cooking и изберете Cooking time от 10 минути, при Temp (Температура) 100 градуса. Отново натиснете бутона Stage cooking и от Cooking time изберете време от 30 минути, при Temp (Температура) 80 градуса.
Налейте зехтина, сложете нарязаните на ситно зеленчуци (лук, морков, картоф и целина), налейте 1 ч.ч. вода и ги задушете за 15 минути. След това налейте литър вода и кипнете супата за 10 минути. Пуснете кюфтенцата в нея. След 15 минути добавете фидето, черния пипер и солта. В купичка чукнете един жълтък и го разбъркайте с 2 с.л. кисело мляко. Налейте малко от супата в купичката и темперирайте настройката. Когато е достатъчно топла я излейте в супата. Гответе супата още 15 минути. След приключване на програмата добавете нарязан магданоз.
Между различните етапи на готвене уредът ще издава звуков сигнал и автоматично ще преминава в следващия режим на готвене. След края на програта, уредът автоматично ще премине в режим Keep Warm за поддържане на топлина. Изключете уредът от мрежата.


Да ви е сладко!

вторник, 8 декември 2015 г.

Месно руло, с плънка от кисело зеле, обвито в бекон

    Наближават Коледните и Новогодишни празници. Време прекарано на трапезата с нашите близки и приятели. Ако вече сте започнали да се оглеждате за вкусни, празнични рецепти, значи сте на правилното място. 
  През целия Декември ще споделям с вас много интересни, месни рецепти, с които да разнообразите Вашата трапеза и да впечатлите Вашите гости. Нещо повече, ще поднеса рецептите с едно впечатляващо вино, произведено в България, защото вярвам в потенциала на висококачествените, български вина, произведени по френски стандарт, но с грозде, зряло в слънчевите склонове на Родопите. 

                       

   Вероятно ще ви е интересно да научите, че Яката е лозaровинарско сдружение, в което членуват изби в района на Родопска Яка. Това е местност в подножието на Родопите или слънчевата ивица, която се простира по продължение на планината. От р. Чая до р. Въча и на юг от р. Марица до Родопите. Територията, която обхваща Яката е обособена като микро-регион с особено подходящи условия за развиване на винопроизводство още през 1996 г. от международен научен екип, включващ френският експерт проф. Жан-Клод Жакине с подкрепата на ООН и Министерство на Земеделието на Р. България.
     Виното Каменки е смес от два сорта грозде - Мавруд и Каберне Совиньон. Леко, пивко и  с изключително благ аромат. Прави се основно за износ, но аз вярвам, че с тези вкусови качества и утвърдена технология, заслужават да бъдат на българската трапеза. 
Още от времето на Хан Крум и неговите закони, сортът Мавруд се е отглеждал по нашите земи, и специално в Тракийската низина, където този сорт ни е завещан от Траките – родоначалници на лозаро-винарския поминак, преминал през вековете до чак до наши дни.
     Виното Каменки се предлага в ниския и високия ценови диапазон. Високият клас на избата се казва Каменки Каматан. Това е името на купажа от четирите сорта грозде МАВРУД, МЕРЛО, КАБЕРНЕ СОВИНЬОН и КАБЕРНЕ ФРАН, отглеждани на 200 дка, собствени лозя в Каменки. Думата идва от Родопите и означава “красив, хубав”. 
   Рецептата, в компанията на която днес ви казвам "Наздраве" за предстоящите, зимни, семейни празници е Месно руло, с плънка от кисело зеле, обвито в бекон. Една интересна алтернатива на зелевите сърми, която съм сигурна, че много ще ви допадне.

Продукти:

700 г кайма смес
шепа пресен розмарин
1 яйце
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 филии, намокрен хляб
черен пипер
сол
връзка магданоз
1 ч.л. кимион

продукти за плънката:

700 г кисело зеле
30 мл. зехтин
2 моркова
1 глава лук
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер

20 слайса бекон
глави чесън
зехтин


Нарежете на ситно лука и двата моркова за плънката и ги задушете в зехтина с малко вода, до омекване. Добавете нарязаното на ситно кисело зеле и задушете, до омекване и изпаряване на течността.  Охладете.
Загрейте фурната на 200 градуса.
В купа смесете всички продукти за каймата. Омесете добре.
Пригответе си тава, покрита с фолио и леко го намажете със зехтин.


Вземете хартия за печене и подредете върху нея, плътно застъпени, слайсовете бекон. Отгоре разпределете равномерно каймата, под формата на правоъгълник. Следва слой от задушеното зеле. Внимателно завийте на руло по дължина и с помощта на хартията леко го прехвърлете в тавата, като отстраните хартията. Рулото ляга върху фолиото. Сложете няколко глави чесън около него. Полейте със струя зехтин и печете на загрята фурна около 30-35 минути. 
Разрежете на филии и поднесете със свежа салата.


Да ви е сладко!


---------------------------------------------------------------------------------------
Поднесете празничното руло с чаша червено вино "Каменки". Виното „Каменки” е микс от сортовете Мерло и Каберне совиньон. Ароматът се налага с тоновете на много добре узряло грозде и тези на касис и червени горски плодове. Гроздето е произведено в района на избата, известен с дълга история датуваща още от времето на траките. Виното е продукт на класическа технология на производство и притежава редица специфични качества. Цветът е наситено червен до гранатов, жив и весел . В устата се долавя, преди всичко топлината и яркото слънце на юга, закръгленост и пълнота, идваща от щедрата земя разположена върху мека хълмиста природа. Дългият и наситен вкус се амалгамира добре с узрелите танини и оформя хармонията на виното. 
На този етап вината Каменки можете да откриете единствено с магазини Casa Vino, хипермаркет Фантастико и в магазини Вино и Храна за приятели. 


Адаптирано от: Била Кулинариум, бр. 1