четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Шоколадов кекс с червено вино

     Опияняващ, влажен и много наситено шоколадов кекс с червено вино. С всяка шоколадова хапка изпадате в екстаз и усещате леката алкохолна сладост върху небцето си. Признавам, че не очаквах да е толкова хубав, а той надмина очакванията ми. Заслугата е изцяло на Ирина Купенска. Благодаря й за вдъхновението. Не е трудно човек да се влюби в този кекс от първата хапка, особено след като разбере колко е лесен и бърз за приготвяне. Приготвих кекса с качественото българско, червено вино от Родопите на винарска изба Каменки - Каматан. Виното от тази серия представлява класическа комбинация с допълнение на Мавруд за оригинален, български почерк. Налейте си чаша червено вино и се насладете на вълшебния вкус с вашия любим.


Рецептата не е подходяща за деца.

Продукти:

200 г брашно
6 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
125 г меко масло
180 г кафява захар
150 г бяла захар
кората от 1 портокал
3 яйца на стайна температура
200 мл. качествено червено вино
50 мл. прясно изцеден портокалов сок

продукти за шоколадовия ганаш:

100 г натурален шоколад
50 г масло
3 с.л. заквасена сметана


Загрейте фурната на 180 градуса.

Смесете в купа сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер и сол. Разбъркайте добре. В друга купа разбийте с миксер мекото масло и двата вида захар, до кремообразна смес. Добавете яйцата и портокаловата кора и разбийте добре сместа. Накрая започнете да редувате сухите съставки и виното, като постепенно ги добавяте на части в масления крем. На финала добавете и портокаловия сок и разбийте сместа добре. Намажете с масло и поръсете с какао форма за кекс. Излейте сместа и печете 35-40 минути на 180 градуса. Извадете и оставете да поизстине във формата, след това прехвърлете върху решетка да изстине. Обърнете го в чиния или поднос. 
Загрейте на водна баня шоколада и маслото, докато се стопят. Охладете ги напълно и добавете заквасената сметана. Разбъркайте ганаша. Украсете с него шоколадовия кекс.



Да ви е сладко!

неделя, 21 февруари 2016 г.

Испанска тортиля

   Испанска тортиля - една обичана класика от Испанската кухня. В най-базисния си вариант представлява омлет с картофи и лук. Популярен е като Tortilla de Patatas или Tortilla Espanola. В Испания се предлага в много вариации. Една от най-популярните е с добавка на пикантен, испански салам Чоризо Иберико. Чоризо е деликатесен салам от кълцано свинско месо от породата Иберийско прасе, с чесън и пикантен червен пипер. 


Висококачествен, внесен от Испания салам Чоризо, в три разновидности, можете да откриете в гурме магазини "Дар от Боговете". Към тортилята добавих още гъби, червена и зелена чушка. Получи се изключително ароматен, картофен омлет, който всички много харесахме у дома. Можете да направите свой вариант, според сезона или Вашите лични предпочитания. Вкусна е топла и студена. Подходяща е за закуска, лек обяд и дори за пикник или парти, нарязан на хапки. Един много интересен начин за поднасяне на Tortilla rellena е разрязана хоризонтално, по-дебела, или две тънки тортили, по средата намазани с руска салата, или майонеза и рулца от раци. По този начин ще изглежда като торта, аранжирана с резени Чоризо. Следващия път ще я приготвя по този начин.


    Аз изпържих картофите в малко мазнина. По принцип избягвам да пържа, освен, когато рецептата е по-специална и това би променило крайния вкус. Ако не искате да пържите можете да ги сварите или изпечете, но вкусът на тортилята може да се промени. Картофите могат да бъдат нарязани на шайби или на различни по големина парчета. Важно е картофите да изстинат напълно, преди да ги сложите в яйцата, за да не започнат да се готвят, преди да ги сложите в тигана. Също така картофите трябва да се оставят да постоят в яйцата около 10 минути, за да поемат добре, преди да ги сложите в тигана. 

NB: Трудност в тази рецепта представлява обръщането на самата тортиля по време на печене с допълнителна чиния. Възможно е да претърпите и неуспех и леко да се разпадне при самото обръщане. Моят съвет е след като излеете омлета в тигана, постоянно да го разклащате, за да не захване отдолу. Печете го на среден огън и постоянно прокарвайте шпатула по ръба му, за да го отлепите добре. Уверете се, че е напълно отлепен в центъра и чак тогава пристъпете към обръщане. Непременно ползвайте ръкавици, за да не се изгорите и чиния, с диаметър по-голям от диаметъра на тигана. Действайте бързо и рязко. Обърнете тигана, след това леко приплъзнете омлета, обратно в тигана, за да се изпече и от другата страна. 
     

Продукти:

5 големи картофа
1 малка глава лук
3 бр. гъби Печурка
половин червена чушка
половин зелена чушка
100 г пикантен испански салам Чоризо Иберико
5 яйца
зехтин
черен пипер
сол

пресен магданоз за поръсване

Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета, с дебелина около 2 мм. Загрейте тиган, като нелеете зехтин, който да покрие дъното на съда и изпържете за по 2-3 минути картофите на няколко пъти. Необходимо е да омекнат, без да покафеняват прекалено много. Отцедете с решетъчна лъжица и ги оставете в купа да изстинат добре. 


Прецедете останалата мазнина, като запазете част от нея в тигана за зеленчуците.
Нарежете лука на полумесеци, гъбите на парчета, половината от Чоризото на парчета и двете чушки на фини ленти. 


Задушете ги до омекване в тигана. Охладете ги добре.



В дълбока купа разбийте яйцата с тел. Сложете вътре картофите и ги оставете да постоят така около 10 минути, за да се напоят добре. Добавете задушените зеленчуци и Чоризото и внимателно разклатете и разбъркайте с вилица, като внимавате да не разкъсвате картофките. Поръсете със сол и черен пипер.


Почистете тигана. Загрейте малко от останалата мазнина в него и изсипете яйчено-картофената смес. Бързо разпределете всичко равномерно в тигана. Намалете котлона на средна степен и гответе тортията, с често разклащане, за да не захване отдолу, докато видите, че е изпечена от долната страна. 


Прокарвайте шпатула по ръба. Когато се уверите, че се е изпекла отдолу, прокарайте, ако е необходимо няколко пъти шпатулата от всички страни, за да сте сигурни, че добре се е отлепила от дъното на тигана. Вземете чиния с диаметър по-голям от диаметъра на съда, сложете си ръкохватки, хванете двата съда и бързо и рязко обърнете тортията в чинията. След това лекичко я приплъзнете обратно в тигана. 
Гответе тортията и от другата страна, докато се изпече, след това отново прекарайте шпатула и може да я обърнете още веднъж по съшия начин с чинията. На финала подредете резени Чоризо на повърхността. 


Изключете котлона и внимателно я приплъзнете в голямата чиния. Поръсете с нарязан, пресен магданоз.


Да ви е сладко!


NB: На Испански език се пише Torilla, но двойното "ll"се произнася "ia", т.е. правилно е да се казва тортия. Заради начина на изписване в България ястието е по-популярно като тортиля. Не бива да се бърка с плоските царевични питки със същото наименование.


петък, 19 февруари 2016 г.

Телешко бонфиле с песто от шамфъстък и магданоз

    Поднасям Ви едно много елегантно и вкусно ястие - Телешко бонфиле с песто от шамфъстък и магданоз. Телешкото филе е изключително крехко, а пестото от шамфъстък и магданоз бих нарекла изключително попадение, след като се оказа, че босилекът ми е премръзнал. :) Изобщо не съжалих, че се наложи да го заменя и за в бъдеще ще го правя точно в тази комбинация. Трудно ще се въздържите да не го изядете с лъжицата, директно от блендера. Ако ви остане, чудесно се комбинира и с пуешко филе. Леко и нежно блюдо, което ще възбуди сетивата ви и ще ви накара да си налеете чаша, ароматно червено вино.


Продукти:

1 бр. телешко бонфиле около 800 г
черен пипер
сол
зехтин

продукти за песто от шамфъстък:

120 г печен, белен шамфъстък
връзка, пресен магданоз
70 г сирене Пармезан
100 мл. зехтин
1 скилидка чесън
сол на вкус

връзка аспержи
250 г гъби
чери домати
1 тиквичка
30 г Пармезан за настъргване


Почистете добре бонфилето от мазнини. Нарежете го на филии, с дебелина 0,5 см. Покрийте ги с кухненско, прозрачно фолио и ги начукайте внимателно от двете страни. Оставете ги настрана.
Сложете в каната на блендер всички съставки за пестото и пасирайте до гладкост. 


Обелете аспержите с белачка за картофи и ги сварете за 5 минути във вода. Веднага отцедете и ги прехвърлете в студена вода. Почистете, нарежете част от гъбите, а другите запазете цели и ги сотирайте в малко зехтин, черен пипер и сол в тигана. Сложете отцедените аспержи и леко ги сотирайте и тях за минута, две. Похлупете ги в чиния, докато приготвите филето.


Измийте добре тиквичката с четка, без да я белите. Отрежете върха и дъното. Обелете с широка белачка за картофи тънки парчета. 
Поръсете филетата с черен пипер и сол и ги изпечете на загрят тиган за по 2-3 минути от страна с малко зехтин.


В плато или чиния аранжирайте парченца телешко бонфиле. Навийте на пръста си няколко резена тиквичка и ги поставете изправени, като кулички. Аранжирайте гъбите, аспержите и половинки чери домати. За финал покапете тук-там от пестото с шамфъстък.
Налейте си чаша червено вино Каменки Каматан и се насладете.


Да ви е сладко!

четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Бисквити с извара и овесени ядки

    Мекички, леко сладки, леко солени, здравословни бисквитки, когато имате нужда от нещо сладичко, но не искате да посягате към шоколад, брашно, масло и захар. Приготвят се изключително лесно. Всичко се разбърква в една купа и се пекат. При мен в две тави.


Продукти за 20 бр.:

250 г извара
1 цяло яйце + 1 белтък
10 с.л. фини овесени ядки
2 с.л. сусамово семе
1 с.л. чиа
3 с.л. мед
1/2 ч.л. канела

Разбъркайте в купа всички съставки и с помощта на лъжица оформете бисквитките в тава, покрита с хартия за печене. Печете около 30 минути на 180 градуса.
Охладете добре преди поднасяне.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: книгата "Гответе здравословно" с Биляна Йотовска

събота, 13 февруари 2016 г.

Лазаня с броколи и сирене Рикота

    Има ли човек, който да не обича лазаня :) Бърза, лесна за приготвяне, винаги много сочна и апетитна, лазанята е сред любимите засищащи глада, семейни ястия. В блога можете да откриете няколко вариации на тема лазаня: Домашна Лазаня с Норвежка сьомга и пресен спанак, Вегетарианска, зеленчукова лазаня, Лазаня с пресен, бейби спанак, доматен сос и четири сирена
    Днешното ми предложение е Лазаня с броколи и сирене Рикота. Богата на сирена и въпреки това доста лека. В рецептата използвах за първи път пресните, италиански кори за лазаня с яйца на Дар от Боговете, които биват два вида - тънки и малко по-дебели. Аз взех от малко по-дебелите. Като цяло ги считам за спестяващи време, когато не разполагате с такова сами да си приготвите домашни кори и ги предпочитам преди сухите. Като впечатления мога да споделя, че спазих указанията от опаковката да се пекат 20 минути при 180 градуса и лазанята беше сготвена много добре. Единствено изпитах затруднение, когато ги редях в тавата, защото веднага поемаха от горещия сос и се накъдряха, което ме затрудни при поставянето на плънката. Бих Ви посъветвала сосът да бъде студен при ползване на пресни кори, за да се избегне този момент. Бих Ви препоръчала да добавите в плънката и накълцани кедрови ядки, ако обичате. Смятам, че много ще подхождат. По същия начин можете да напълните с плънката и канелони и да ги залеете с доматения сос. 


Продукти:

2 пакета пресни кори за лазаня Maffei Sfoglia Rustica

1 по-голяма глава броколи
500 г сирене Рикота Zanetti
60 мл. заквасена сметана
3 с.л. прясно мляко Elle & Vire
2 стръка пресен копър
1 стрък прясна мащерка
5-6 зелени маслини
100 г сирене Пармезан
50 г сирене Ементал
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

продукти за доматения сос:

680 мл. доматен сос Cirio
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин Costa Doro
1/2 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
сол

100 г кашкавал
50 сирене Ементал


Загрейте фурната на 180 градуса.
Сварете броколите за 5 минути във вряща вода. Отцедете и охладете. Нарежете ги на ситно и ги сложете в купа. Добавете сиренето Рикота, заквасената сметана, млякото, настържете Пармезана и сиренето Ементал, нарежете на ситно копъра, маслините, добавете мащерката и подправките и разбъркайте всичко добре.


Задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода и след като омекнат добавете доматения сос и малко вода. Сложете подправките и гответе, докато леко се посгъсти и водата леко се изпари.
Вземете тава и полейте леко с доматения сос дъното. Сложете ред кори и отгоре разпределете част от плънката с броколи и Рикота. Леко полейте със сос. 


Покрийте с втори ред кори и отново повторете плънка и сос. Покрийте с кори и така редувайте до свършване на продуктите. Завършете с кори, поляти обилно с доматен сос. 


Старайте се всички ръбчета да са покрити добре. Покрийте тавата с фолио и печете в силно загрята фурна 20 минути. Извадете и поръсете с настъргани кашкавал и Ементал и върнете във фурната, докато се разтопят за още 5 минути. Поднесете лазанята топла.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://recepti.gotvach.bg/r-34077-%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8_%D1%81_%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8_%D0%B8_%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B0

http://darotbogovete.bg/bg

петък, 12 февруари 2016 г.

Солен чийзкейк със сьомга за празника на любовта и виното

     За едни празник на любовта, за други празник на виното, а за мен и двете. :) Тази година вместо сладък десерт или торта, реших да Ви поднеса Солен чийзкейк със сьомга.

     Необходимо ви е само малко усилие и въображение, за да го приготвите и поднесете с много любов за романтичната вечеря на свещи с Вашата половинка. Нежен и елегантен, Чийзкейкът със сьомга ще изрази Вашите чувства и ще подсили емоциите Ви.

       Пожелавам ви един любовен св. Валентин. Ако вече сте открили своята половинка, ценете  я и я уважавайте. Казвайте й по-често "Добре, че те имам!" Толкова простичко, а изпълнено с толкова много смисъл...


продукти за блата:

200 г солени крекери
100 г стопено масло
2 стръка прясна мащерка

продукти:

300 г крема сирене
200 г прясна сьомга
200 г пушена сьомга
връзка пресен лук (или див лук)
връзка копър
шепа каперси
кората от 1 лайм
сокът от половин лайм
черен пипер
1 с.л. зехтин


Сложете в блендер крекерите и стопеното масло, поръсете с листенца мащерка и пасирайте, докато получите маслени трохи. Изсипете ги на дъното на форма за торта или в ринг, поставен върху поднос и заравнете с ръце. Притиснете, без да натъпквате прекалено силно. Приберете в хладилник да стегне леко, докато приготвите плънката.


Поръсете прясното филе от сьомга с черен пипер и сол, увийте го във фолио или пергамент и го изпечете за 20 минути на загрята на 200 градуса фурна. Охладете го и го накъсайте на малки парченца в купа. Нарежете на малки парченца и пушената сьомга и добавете и нея. Сложете крема сиренето в купата и добавете ситно нарязани пресен лук, каперси и копър. Настържете кората от лайм и изцедете сока от половин лайм. Подправете с черен пипер и налейте струя зехтин. Разбъркайте всичко много добре и разпределете сместа върху основата на чийзкейка. Заравнете и украсете по желание с розички от пушена сьомга, ситно нарязан копър и кора от лайм. Охладете го за няколко часа преди консумация.


Да ви е сладко!

---------------------------------------------------------------
А ако за вас 14 Февруари е празник на хубавото вино, горещо Ви препоръчвам да го споделите с приятели с бутилка червено вино Каменки Каматан. Каменки е висококачествено, вино от Родопите, купаж от четири сорта грозде Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран, отглеждани на 200 дка собствени лозя в областта Яката. Като любител на червеното вино, какъвто станах след като станах за първи път майка (преди това изобщо не пиех), съм истински очарована от вкуса и лекотата, с която се пие това вино. Смятам, че по нищо не отстъпва на прескъпите Италиански и Френски вина. Наздраве!

Адаптирано от: "52 срещу 52" Манчев срещу Шишков

вторник, 9 февруари 2016 г.

Десерт с тиква и киноа


    На скоро попълних домашната си, кулинарна библиотека с още една книга - "Гответе здравословно с Биляна Йотовска". Останах изключително впечатлена от стила й, самата нея, качеството на изданието и интересните рецепти. В книгата открих много интересни комбинации, които освен вкусни са и много полезни и здравословни. (Общо 142 рецепти).   Днешната рецепта е адаптация по нея, но замених основния продукт с киноа, защото в момента нямах лимец. Получи се лек, не много сладък десерт за чиста съвест, когато имате нужда от нещо сладичко. Ако обичате да добавяте супер храни в менюто си тук е моментът да добавите лъжичка мака в десерта, която ще го направи по-богат на фитонутриенти, витамини и минерали и ще повиши енергията ви. Мака засилва още плодовитостта и стимулира имунитета. 
      Отново всички продукти могат да се заменят по Ваше желание - можете да го направите с прясно мляко (аз избягвам консумацията му напоследък и ползвам бадемово), сиропът от агаве може да се замени с кленов сироп или мед, ядките са по желание, вместо сушени боровинки отново можете да сложите стафидки. Можете да замените и плода евентуално с круша, манго или ябълка. Още топъл се налива в чашки, като пудинг, и след като изстине се охлажда за няколко часа в хладилник преди поднасяне. Подходящ е за хора на хранителен режим, които избягват традиционните сладкиши. 



Продукти:

80 г киноа
3 парчета тиква (около 200 г)
250 г бадемово мляко (или прясно мляко)
3 с.л. сироп от агаве (или кленов сироп)
1 с.л. царевично нишесте
шепа счукани орехи
шепа сушени боровинки
1 ч.л. мака (по желание)
1 ч.л. канела
1 ч.л. кокосови стърготини
1 ванилия



Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2 вода. През това време настържете тиквата. Налейте прясното мляко в тенджерката, добавете тиквата, сиропът от агаве и варете на бавен огън около 15 минути. Сложете лъжица нишесте, за да сгъсти леко. Накрая добавете подправките - канела, мака, ванилия, кокосови стърготини, боровинки и счукани орехи. Разбъркайте добре и още топъл го налейте в топлоустойчиви чашки или купички. Охладете добре преди консумация.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: книгата "Гответе здравословно с Биляна Йотовска"

неделя, 7 февруари 2016 г.

Запечени сирена със спанак и яйце

    През последния месец си приготвям това вкусно ястие минимум един път седмично. Много ми допада. Търпи много вариации. Можете да варирате с каквито сирена обичате, скилидки чесън, маслини, шунка. Каквото ви хрумне. Моят вариант е с български краве сирене и кашкавал. Семпло, но много ароматно и подходящо се утопяване на хлебчето :) Надявам се и на вас да се хареса!


Продукти:

плочка краве сирене
парче кашкавал
друго сирене по избор
1/2 ч.л. червен пипер

200 г замразен или пресен спанак
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

сушени доматчета
1 яйце


Загрейте фурната на 200 градуса.
Необходимо ви е кухненско фолио. Поставете едно по-голямо, правоъгълно парче в малка тавичка и поставете в него парчетата сирене. Поръсете ги с червен пипер. 
Нарежете лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода в тенджерка. След като омекнат сложете спанака и бъркайте. Добавете подправките и след като се задуши за няколко минути го разпределете върху сирената. Отгоре поставете няколко сушени доматчета. По желание прехлупете фолиото или го оставете отворено. Пъхнете тавичката във фурната. Готово е, когато сирената започнат да се топят. Извадете и чукнете яйцето отгоре. Върнете отново във фурната, докато се забули и леко се запече. Поръсете с черен пипер и поднесете ястието топло, върху дъска. 

Да ви е сладко!


събота, 6 февруари 2016 г.

Френска лучена супа

    Френска лучена супа - истински специалитет на френската кухня. Приготвена за първи път от Луи V, по-късно припознавана като храна на бедните, заради простичките си и леснодостъпни съставки, като лук и бульон, а днес една абсолютна класика и задължителна част от менютата на най-добрите световни ресторанти. Изключително вкусна супа, с обикновени продукти, които има в почти всеки дом. Лукът, който в тази супа е килограм и двеста грама се карамелизира в масло и зехтин, след което се потапя в море от бяло вино и бульон, върху който плува лодка от вкусна селска багета с чесън и стопено, ароматно сирене. Представихте ли си комбинацията? Сигурна съм, че тази супичка ще ви спасява занапред в много ситуации, в които у дома няма нищо друго за хапване, но в килера имате задължителния за всяка яхния лук. Аз приготвих супата с филиика, стопено сирене Грюер, но по желание можете да го замените с друго твърдо сирене, като Гауда, Пармезан или дори кашкавал. 


Продукти:

1200 г жълт лук
3 с.л. масло Elle & Vivre
3 с.л. зехтин
черен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 кафена чаша бяло вино Tonon Venezia Pinot Grigio
1,8 литра горещ бульон (говежди, пилешки или зеленчуков)

селска багета с лук (магазин Дар от Боговете)
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
150 г сирене Грюер (магазин Дар от Боговете)


Почистете лука от люспите и го измийте. Разрежете всяка глава на половина и след това на тънки полумесеци. 


Вземете дълбока тенджера и загрейте в нея маслото и зехтина. Изсипете лука и разбъркайте на силен огън. Затворете капака, намалете на слаб огън и задушете лука до омекване около 15 минути. След това отворете капака, добавете черния пипер, солта и захарта. Усилете котлона и гответе без капак около час, като постоянно разбърквате. Към края е възможно по-често да се налага да бъркате, за да не загори на дъното. Ако е необходимо леко намалете силата на огъня. Цветът на лука трябва да стане кехлибарен. 


Добавете брашното и разбъркайте. След него налейте бялото вино. Накрая бавно, черпак по черпак добавете горещия бульон, като разбърквате след всеки. Усилете котлона и оставете да заври, след това намалете на умерен огън и гответе около 30 минути до готовност. 
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.


Налейте супа в огнеопорни купички. Отрежете филия хляб, полейте я с малко зехтин и я натрийте със скилидка, разрязан чесън. Поставете филията от багетата върху супата. Отгоре настържете от ароматното сирене Грюер, като се старайте да попада и върху супата. 
Пъхнете купичките във фурната, докато хлябът стане хрупкав, а сиренето се стопи. Внимателно ги извадете с ръкохватки и ги поднесете върху студена чиния.


Да ви е сладко!