петък, 18 март 2016 г.

Кюфтета с млечен, таханов сос

    Вероятният произход на това ястие е Азия. Източна, екзотична, уютна и много вкусна храна. Наличието на нар ме кара да си мисля, че може и да е арменско, но на няколко места срещнах източници, в които се споменава Ливан, затова няма да му слагам етикети. Важен е вкусът, а той е много интересен. Наличието на тахан в соса ме провокира да опитам рецептата. Освен печен, според мен сосът би бил вкусен и директно полят върху изпечени кюфтенца. Оригиналната рецепта е с агнешка кайма, каквато аз не успях да открия, затова ги приготвих с кайма смес от свинско и телешко месо. Интересно за мен беше, че децата също ги одобриха :) Казвам Ви наздраве с чаша, хубаво, българско вино от Родопите!


Продукти за месото:

700 г кайма смес или агнешка
1 средна глава лук
1 скилидка чесън
връзка нарязан магданоз
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
шепа зърна нар
3 с.л. вода

30 мл. зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
3 големи с.л. сусамов тахан
сокът от половин лимон
3 с.л. зехтин
сол


Нарежете на ситно лука, чесъна и магданоза. Смесете в купа всички съставки за каймата. Размесете добре и оформете кюфтенцата, леко издължени, леко прищипнати в двата края. 
Загрейте фурната на 200 градуса.


Сложете малко зехтин в тиган и изпържете кюфтенцата за около 5 минути от страна. Отцедете ги върху салфетка и ги прехвърлете в малка тавичка. 
Разклатете киселото мляко добре, добавете тахана, лимоновия сок, зехтина и солта и разбъркайте добре. Излейте соса върху кюфтенцата и ги допечете около 15 във фурната, поляти със струйка зехтин.
Поднесете ястието с прясно нарязан магданоз, поръсено със зърна нар и по желание кедрови ядки. Наздраве!


Адаптирано от: http://www.assiakitchen.com/tahini-baked-kofteh/recipes

сряда, 16 март 2016 г.

Домашна бисквитена торта с извара и плодове, без печене

    Рецептата за тази много вкусна торта знам от ученичка. Опитах я за първи път на гости на моя приятелка и от тогава я имам в тефтера си с рецепти. Впечатляваща е с това, че се приготвя без печене. Бърза, лесна и вкусна, домашна бисквитена торта с извара и плодове. Тортата е много добре балансирана като сладост, допълнена от лек крем от цедено кисело мляко и свежи плодове.
   Поводът да я направя беше рождения ден на моя любим, който съвпадна с една чудесна инициатива на Olympus, в която съвременните жени успяват да бъдат елегантни, както в малка черна рокля, така и в малка черна престилка и да бъдат звездите на своята кухня, създавайки красота и стил. 



Продукти:

2 пакета чаени бисквити с масло
100 г масло
1 ч.ч. счукани орехи
3 яйца
1 ч.ч. захар
400 г извара Olympus
1 ванилия
1 с.л. натурално какао

продукти за белия крем:
400 г цедено кисело мляко Olympus
1 с.л. пудра захар
1 ванилия

500 г ягоди
2 бр. киви
1 банан
настърган натурален шоколад


Натрошете бисквитите с ръце в дълбока купа. Прибавете счуканите орехи.
В стъклена, термоустойчива купа сложете 3-те яйца и захарта, сложете ги на водна баня и разбийте, до кремообразна, пухкава смес за 4-5 минути. Извадете от водната баня. Охладете добре и добавете кофичка извара. Разбийте крема внимателно на ниска скорост на миксера. Добавете ванилията и какаото. 
Стопете маслото на бавен огън и полейте бисквитите, непосредствено след това излейте и крема и разбъркайте. 
Поставете ринга за торта върху поднос или картон и излейте сместа в него. Заравнете. Приберете в хладилник за 24 часа, за да стегне добре. Прекарайте остър нож по ръба и отстранете ринга.
Смесете съставките за крема и разбъркайте с лъжица. Намажете тортата отгоре и декорирайте с плодове по избор, поръсени с лимонов сок, за да запазят свежестта си.


Да ви е сладко!

понеделник, 14 март 2016 г.

Салата с карфиол и риба тон

    Не веднъж съм Ви споменавала колко обичам карфиол. Намирам го за много благодатен зеленчук, който във всяко ястие, придобива различен вкус и амплоа. Приготвям го в много и различни варианти: Пица с тесто от карфиол, Крем супа от карфиол и синьо сирене, Венец с кайма и карфиол, Мусака с броколи, карфиол и моркови, Супа Чаудър с карфиол, Карфиолени кюфтенца, Витаминозна крем супа от седем зеленчука. Днес искам да Ви предложа една много свежа и изключително вкусна салата с карфиол и риба тон. Дресингът приготвям с аншоа, чесън и зехтин и именно той е гвоздеят на тази толкова хубава, сезонна салата. За рецептата благодаря на едно от любимите ми заведения, където често я похапвам за обяд. Възползвайте се от нея именно сега. Поднесете я като лека, но засищаща вечеря у дома, в компанията на чаша червено вино Каменки Каматан


Продукти:

1 глава карфиол
1 консерва риба тон в собствен сос
3 с.л. каперси
1 връзка пресен магданоз
3 шепи рукола

дресинг:

3 рибки аншоа
2 скилидки чесън
50 мл. зехтин
1/2 ч.л. сол
1 с.л. лимонов сок


Отделете розичките карфиол и ги сварете в тенджера с вода за 5-7 минути. Не бива да ги преварявате. Отцедете. Веднага ги охладете в студена вода. Сложете ги в купа и натрошете рибата тон в нея. Добавете каперсите, руколата и нарязания магданоз. Стиснете скилидките чесън върху дъска. Нарежете на ситно рибките аншоа при него. Сложете солта и хубаво смачкайте всичко с плоската страна на ножа. Накълцайте и отново размажете с нож. Прехвърлете в купичка, налейте зехтина и лимоновия сок и разбъркайте добре. Полейте салатата и разбъркайте, за да се овкуси добре. Поднесете студена.

Да ви е сладко!

събота, 12 март 2016 г.

Печен Камамбер в два варианта

    Сиренето Камамбер, представлява вид меко френско сирене с лека плесен. Продава се в дървени кутии, което дава по-добра възможност за узряване, транспортиране и съхранение. Пита от 250 г Камамбер се прави от 1 л мляко. Запечено, сиренето се топи и е изключително вкусно, както в сладък, така и в солен вариант. Предлагам Ви да опитате моите две предложения за печен Камамбер - разрязан по средата, със сладко от ягоди и пресни ягоди и печен с чесън и розмарин. Уверявам Ви, че и двата са неустоимо вкусни, особено, утопени с мек хляб и в компанията на приятели с чаша, хубаво бяло вино. Истински разкош! В соления вариант сиренето се пече директно в дървената кутийка, което изключва необходимостта от миене на съдове.

Камамбер с ягоди


Продукти:

1 пита сирене Камамбер Coeur de Lion, 250 г
100 г пресни ягоди
50 мл. сладко от ягоди
хималайска сол
30 мл. зехтин

Разрежете с помощта на остър нож сиренето Камамбер.
Намажете го със сладкото от ягоди и подредете отгоре парченца ягоди.


Захлупете второто капаче сирене отгоре, поръсете с щипка хималайска сол, полейте със струя зехтин, поставете го в малка тавичка и го печете на 200 градуса за 12 минути. Поднесете топло.


Да ви е сладко!

Камамбер с чесън и розмарин


Продукти:

1 пита сирене Камамбер Coeur de Lion, 250 г
3 необелени скилидки чесън
3 стръка пресен розмарин
щипка хималайска сол
черен пипер
30 мл. зехтин

бяло вино Marlboro Sauvignon Blanc
пълнозърнеста багета със семена Дар от боговете


Развийте сиренето от опаковката. Отрежете долния край на скилидките чесън и ги забодете с него в сиренето. По същия начин боднете и стръкчетата розмарин. Поръсете с черен пипер, щипка хималайска сол и зехтин. 


Сложете капака на кутията под дъното (едно в друго). Поставете вътре сиренето, пъхнете го във фурната и печете на 200 градуса около 15 минути.
Поднесете топло с чаша бяло вино и филии, пълнозърнеста багета.



Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.makelifeeasier.pl/gotowanie/a-moze-przystawka-zapiekany-camembert-ze-swiezymi-malinami-tymiankiem-i-oliwa-z-oliwek

http://www.chocolatecookiesandcandies.com/2012/02/lazy-cooks-baked-camembert-with-garlic.html

събота, 5 март 2016 г.

Кула от печено, червено цвекло и козе сирене

    Представям Ви една много красива и различна салата. Вероятно много от Вас не обичат червено цвекло, но искам да Ви уверя, че когато се пече, цвеклото добива карамелизиран, сладък вкус, който перфектно се допълва от запеченото козе сирене и портокалово-балсамовия дресинг, освежено от пресен, бейби спанак и рукола. На тази прекрасна салата й подхожда чаша класно, червено вино. Наздраве приятели! 


Продукти:

1 средно голяма глава червено цвекло
2 x 150 г козе сирене
рукола и бейби спанак
черен пипер
сол
20 мл. зехтин
1 ч.л. мед

1 с.л. смлени орехи

продукти за дресинга:

сокът от 1/2 портокал
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
1 и 1/2 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. зехтин
сол


Загрейте фурната на 270 градуса.
В купа смесете съставките за дресинга. В друга купа смесете малко рукола и бейби спанак. Полейте ги с 1-2 ч.л. от дресинга и разбъркайте.
Сложете гумени ръкавици и обелете главата цвекло. Отрежете горния и долния край. Сложете го върху хартия за печене цяло, поръсете с черен пипер и сол и полейте със зехтин. 


Пъхнете го във фурната. Печете го около 40 минути, като по средата на печене го обърнете. Оставете го да изстине и го нарежете на кръгчета с дебелина, приблизително колкото козе сиренето.
Загрейте 1 ч.л. мед в тиган и сложете козе сиренето. Полейте със струя зехтин и го гответе две-три минути от страна. 
Вземете чиния за сервиране. Потопете цвеклото в дресинга. Отцедете. Редувайте парче червено цвекло, малко спанак и рукола, след това козе сирене и така, докато свършат продуктите. Покапете тук там с дресинга. Украсете със смлени орехи и стрък пресен босилек.


Наздраве!

вторник, 1 март 2016 г.

Амарети торта (Бадемова торта)

   Преди няколко седмици случайно намерих в една от големите вериги амарети бисквитки. Веднага грабнах два пакета, които нарочих за Амарети торта за предстоящия рожден ден на татко. Приготвих тази торта за рождения му ден, който поради болести, успяхме да отпразнуваме едва този уикенд. :) Въпреки чакането празникът беше много хубав, подсладен с това амарети бижу. Тортата е фантастична и най-сърдечно Ви я препоръчвам. Изключително наситен бадемов вкус и аромат. Представете си фини и крехки бадемово, белтъчни блатове, потънали в нежен, домашен, млечен, бадемов крем, в който уютно са се наместили хрупкави амарети бисквитки, покрити от шоколадова мантия. След като престои тортата за едно денонощие блатовете и бисквитките поемат от кремовете и рома и буквално се топят в устата. Тортата е много сочна. Ако не обичате сухи торти, то това е Вашата торта. 



Продукти за 3 бадемови блата (23 см):

150 г смлени, белени бадеми
4 белтъка
200 г кафява захар
1 ванилия

продукти за крема:

1 л. прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
70 г меко масло
3 с.л. заквасена сметана
80 г фино смлени, белени бадеми
100 г натурален шоколад

200 г бисквити амарети
50 мл. ром
сокът от половин портокал

продукти за шоколадовия ганаш:

150 мл. сладкарска сметана
100 г натурален шоколад
500 г ягоди за украса


Загрейте фурната на 170 градуса.
Смелете бадемите за блатовете фино в блендер. Отделете белтъците от жълтъците, Запазете жълтъците за крема. 
Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Добавете и ванилията. Накрая на части добавете фино смлените бадеми, като внимателно разбърквате с шпатула, за да запазите максимално въздуха в сместта. Вземете хартия за печене и я изрежете с големината на тавата за печене. Поставете отгоре формата за торта, нагласена на размера, който желаете и внимателно очертайте окръжност с молив. Обърнете хартията и нанесете от сместа във формата на окръжност. Разпределете сместа по равно на три части. Печете блата около 12-13 минути, до порозовяване. Не го препичайте. По същия начин изпечете и другите бадемови блатове. Охладете ги добре. 
Загрейте прясното мляко в тенджера, без да кипва. През това време смесете в купа захарта, брашното и ванилиите за крема. Сложете 4-те жълтъка и разбъркайте, след което налейте топлото прясно мляко. Разбийте добре с миксер на ниска степен, след това върнете цялата смес на котлона отново и бъркайте на ниска степен, до сгъстяване. 


Разбийте мекото масло с миксер. Охладете го. Добавете го в крема, сложете и заквасената сметана. Разбийте крема добре. Разделете го на две половини. В едната половина сложете смлени бадеми, а в другата стопен на водна баня шоколад. 
Стегнете в ринга единия блат, като го поставите върху картонена подложка или поднос. Намажете отгоре малко от белия крем. Подредете амаретките една до друга върху крема. Напръскайте ги със смес от ром и портокалов сок. Ако желаете можете леко да ги топнете в сместа. Отгоре ги покрийте с пласт от шоколадовия крем. Поставете втория блат. Намажете отново с бял крем, подредете напоени амарети и отново покрийте с шоколадов крем. По същия начин процедирайте и с последния блат - завършете с бял крем. Приберете тортата да стегне за няколко часа. Прокарайте мокър нож по ръба и внимателно отстранете ринга.


Загрейте сметаната на котлона до клокване. Сложете в нея шоколада и бъркайте до хомогенност на ганаша. Охладете го и го излейте върху тортата, така че небрежно да се стече по ръба. подредете половинки ягоди по борда, като ги "залепвате" с малко от ганаша. Поръсете фино със смлени бадеми и декорирайте с ягодки.
Охладете добре и поднесете на другия ден.



Да ви е сладко!