петък, 29 април 2016 г.

Великденски козунак с маскарпоне

Скъпи приятели,

в навечерието на един от най-светлите празници Великден, искам да ви пожелая да бъдете много здрави, щастливи и обичани. Пожелавам Ви спокойни, светли и уютни празнични дни, в компанията на близките Ви хора. 

Традицията повелява на Великден да се разчупва козунак и да се чукваме с яйца за здраве. Както всяка година, и тази, искам да Ви предложа една прекрасна, изпитана рецепта за домашен Великденски козунак с Маскарпоне. Ароматът му е пленителен, а вкусът запонящ се. Аз съм очарована! Козунакът има хубави конци и много фина структура. Направих го в два варианта - кръгъл с шоколад и правоъгълен с локум, орехи и стафиди. Спрях се на тази рецепта на Зои, още, когато го опитах във Food connection, и веднага реших, че това ще бъде тазгодишният козунак. В оригинал рецептата е на Роси , чийто рецепти за козунак са винаги безпогрешни! 
Доверете ми се и пригответе дъхав, домашен козунак за Вашето семейство. Ароматът и вкусът са несравними с купешките. Така ще бъдете сигурни какво поднасяте на близките си, а удовлетворението, което ще изпитате е на истински майстор сладкар, когато извадите изпечения козунак от фурната и видите радостта в очите на децата си. Апропо, моите момичета приготвиха козунака, заедно с мен. 


Продукти:

4 яйца (размер L)
250 г Маскарпоне
60 г масло
40 мл. олио
100 мл. прясно мляко
200 г захар
25 г прясна мая
800 г бяло брашно
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон

за плънката:

150 г накълцани орехи
150 г накиснати в ром стафиди
1 кутия обикновен локум
150 г натурален шоколад, стопен на водна баня

за намазване:

1 жълтък
1 ч.л. олио
1 ч.л. прясно мляко


Затоплете леко прясното мляко на котлона, след това го излейте в купа и натрошете в него маята. Добавете 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Разбъркайте и оставете настрани, докато шупне и маята се активира.
Стопете маслото, заедно с олиото. 


В купа чукнете яйцата, като отделите единия от жълтъците за намазване. Добавете захарта и разбийте с миксер. След това добавете Маскарпонето, ванилията, портокаловата и лимонова кора и активираната мая. Сложете и част от стопената мазнина. Разбъркайте добре. Започнете постепенно да добавяте брашното. Редувайте го с мазнината. Когато сместа започне да се сгъстява го прехвърлете върху плота и добавете цялото количество мазнина и брашно. На този етап аз прехвърлих сместа в моя Kitchen Aid и омесих тестото за около 8-10 минути. Ако не разполагате с такъв миксер омесете тестото на плота. Сложете го в купа, покрийте с прозрачно фолио и го сложете в загрята на 50 градуса фурна да втаса. През това време си подгответе две форми за печене - една правоъгълна и една кръгла. Покрийте ги с хартия за печене. Подгответе си и продуктите за плънките. Нарежете локума на ситно, накиснете стафидите в ром и вода, нарежете орехите и стопете на водна баня шоколада. Охладете го. Отцедете преди употреба стафидите.


Когато тестото удвои обема си го извадете на набрашнена повърхност и го разделете на 7 топки за два козунака (3:4). Най-лесно това става като измерите тежестта на цялото тесто и я разделите на 7. Така ще знаете точно колко трябва да тежи всяка топка. Сложете настрана 4-те топки. Започнете с козунак във формата на плитка, с три топки. Разстелете с ръце всяка една от топките на дълго и плоско парче. Сложете ги едно до друго по дължина. Поръсете с локум, орехи и стафиди. Усучете всяко едно на фитил и ги сплетете в плитка. Подпъхнете двата края и внимателно го прехвърлете в правоъгълната форма за печене. 


Разстелете по дължина и останалите 4 топки. Намажете ги с шоколад. Навийте по дължина на руло, всяко едно парче, и две по две ги сплетете. Сложете двете плитки  в кръглата форма, така, че да получите кръгла форма на козунак. 


Покрийте ги отново с фолио и ги сложете отново в топлата фурна на 50 градуса да втасат втори път. Ще се надигнат още малко. Готови са, когато леко натиснато с пръст, тестото възстанови формата си.
Извадете ги и ги намажете със смес от жълтък, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. Поръсете обилно със захар. 


Загрейте фурната на 170 градуса и печете козунаците до готовност. Отнема им около 40-45 минути, като проверявайте готовността им с клечка. 
Извадете ги върху решетка.



Да ви е сладко!

неделя, 24 април 2016 г.

Бананов кекс

    Честита Цветница приятели! Бъдете здрави и щастливи!

   За празника Ви поднасям един вкусен, пухкав и много ароматен бананов кекс. Приготвя се много лесно и оползотворява изостанали банани, които леко потъмняват и никой не иска да ги хапва. Не отнема много време. Всичко се смесва в една купа и се пече. Насладете му се със следобедното кафе или с чаша билков чай. Топъл е много пухкав, а като поизстине е с леко по-влажна текстура.


Продукти:

115 г меко масло
1 ч.ч. кристална захар
2 яйца
3 намачкани с вилица банана
1 и 1/2 ч.л. канела
2 ванилии
1 с.л. прясно мляко
щипка сол
1 и 3/4 ч.ч. брашно + 1 бакпулвер


Разбийте мекото масло и захарта с миксер, добавете яйцата, намачканите на пюре банани, сложете канелата, ванилията, солта, прясното мляко и накрая брашното, разбъркано с бакпулвера.
Покрийте форма за кекс с хартия за печене или намажете с масло и поръсете с брашно. Излейте сместа и заравнете.
Печете на загрята фурна на 180 градуса около 40-50 минути, докато забодена клечка излезе суха. Извадете от формата и охладете върху решетка.

Да ви е сладко!

Източник: Рецептите на Зои

сряда, 20 април 2016 г.

15 минутна торта с цедено кисело мляко и бисквити

    Обичам такива рецепти, като тази 15-минутна торта с цедено кисело мляко и бисквити и не рядко ме спасяват, когато очаквам гости на другия ден и късно се сещам, че нямам никакъв десерт. Приготвя се буквално за минути, трябва й време да се охлади и да стегне добре, а след това изчезва за 60 секунди :)) В последно време я правя два последователни пъти и винаги се харесва адски много. Лека, свежа, без никаква захар, когато е охладена има вкус на сладолед и не на последно място НЕ СЕ ПЕЧЕ. Поднесете я на Великденската трапеза и подсладете празника си.
  Последния път я направих с киви и ягоди, като кивито сложих на кръгчета върху бисквитената основа, след това залях с крема и декорирах с ягоди. 
    Трябва ли да Ви убеждавам още колко е вкусна? :) Едно парченце, никога не стига!


Продукти за основата:

1 и 1/2 пакет бисквити
125 г меко масло
100 г орехи

продукти за крема:

400 г цедено кисело мляко
200 мл. подсладено кондензирано мляко Dutch Lady
100 мл. заквасена сметана
кората от 1 лимон
1 ванилия

пресни ягоди за украса


Смелете в блендер бисквитите, мекото масло и орехите до фини трохи. Разпределете ги на дъното на форма със свалящ се ринг. В купа излейте цеденото кисело мляко, добавете 1/2 консерва кондензирано мляко Dutch lady, заквасената сметана, кората от 1 лимон и 1 ванилия. Разбъркайте. Не е необходима никаква захар. Излейте върху бисквитената основа, заравнете и охладете за една нощ в хладилник или поне за няколко часа. На другата сутрин отстранете ринга, като прекарате нож по ръба и декорирайте с ягоди или микс от плодове по избор. Поднесете добре охладена. 

Да ви е сладко!

четвъртък, 14 април 2016 г.

Салата с цветна киноа, авокадо и нар

    Наскоро открих цветната киноа и сега не спирам да експериментирам с нея. Поднасям Ви една много свежа салата с киноа, авокадо и нар. 


Продукти:

1 ч.ч. цветна киноа
1 бр. авокадо
1 бр. нар
сокът от 1 лимон
връзка прясна мента
зехтин
сол


Сварете киноата във вода, в съотношение киноа:вода - 1:2. Охладете я добре. Ако желаете можете да я накиснете от предната вечер и след това да я сварите.
Сложете киноата в купа. Добавете нарязано на кубчета авокадо, зърна нар и ситно нарязана, прясна мента. Поръсете с лимон, сол на вкус и полейте със струя зехтин. 


Да ви е сладко!

вторник, 12 април 2016 г.

Пролетното събуждане е вече факт

     След кратко отсъствие, причината, за което скоро ще разберете, се завръщам заредена с нови емоции и преживявания. През тези седмици имах удоволствието да участвам в два много хубави проекта, за които искам да Ви разкажа в отделни публикации. 
   Вероятно си спомняте, че миналата година получих покана от Лидл да гостувам на пролетния им, онлайн каталог с две рецепти. Приготвих две специални Великденски рецепти за тях, които пожънаха огромен успех - Великденски кексчета пиленца с лайм и кокос и Козуначена торта. 
    За моя, голяма радост получих същата покана и тази година, но този път от Лидл се бяха погрижили за нашия комфорт, като бяха осигурили прекрасно-оборудваната кухня на Митко от Food Connection, в която Вили Шейтанова, Живка Драганова и аз да приготвим своите Великденски рецепти. 


      Имахме на разположение професионален екип, който ни съдействаше за всичко.
    Аз избрах да приготвя моята най-любима рецепта за Великденско агнешко печено, която ухае на масло, червен пипер и чесън. Лесна, винаги безгрешна и безкрайно вкусна. 



Необходими продукти:

1 500 г агнешко месо от бут или плешка
10-15 скилидки чесън
червен пипер
зехтин
черен пипер
сол
80 г масло

Готвенето беше забавно и приятно, включващо много команди от фотографката, която искаше да снима и стъпките на самия процес :) 








След 3-4 - часово готвене в кухнята, докато навън се сипе дъжд, се понесоха аромати на божествен топъл козунак с Маскарпоне, печен, шпикован агнешки бут и ароматни агнешки котлетчета със зеленчуци. 
Последва аранжиране на храната и професионални снимки от ангажираните фотографи, а за финал, винаги бекрайно внимателните колеги от Lidl, ни поднесоха прекрасни букети и подарък билети по избор за София филм фест. 
Изключително щастливи и малко уморени се прибрахме около 24 ч. 
Днес, когато видях новия, пролетен каталог, останах много доволна от резултата.
Побързайте към него, защото там ще откриете много полезни съвети и статии на тема дом, градина, пролетен детокс, спорт, рецепти и пр.



неделя, 10 април 2016 г.

Великденска морковена торта с киноа

    Обичам кулинарните предизвикателства! Наскоро получих една пратка от Билла. По повод Великденския брой на списанието, което издават - "Билла Кулинариум", от мен се очакваше да приготвя рецепта по темата: "Сладката страна на Великден", като в торбичката имаше следните продукти: цветна киноа, брашно, канела, ванилия и цветни захарни украси. Хм, замислих се, какво бих могла да приготвя с тези продукти, и то да бъде подходящо за Великден... 
    И ето го резултата. Вкусна и сочна морковена торта с киноа. Отново експеримент, който се увенча с успех. За мен удоволствието от кулинарията се изразява именно в това да творя и да опитвам нови вкусови комбинации. Много съм доволна от вкуса, който постигнах. 


Продукти:

200 г белени  бадеми
1 и 1/4 ч.ч. брашно Билла
1 ч.ч. сварена и охладена киноа
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол
5 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. зехтин
3 ч.ч. рендосани моркови (4 големи моркова)
2 шепи стафиди
1 капачка Ром

продукти за крема:

350 г крема сирене
150 г меко масло
6-7 с.л. сироп от агаве или мед

цветни, захарни топчета и сърчица за украса


Сварете киноата във вода, в съотношение киноа: вода - 1:2. Охладете я напълно.
Загрейте фурната на 175 градуса.
Смелете бадемите и ги сложете в купа. Добавете останалите сухи съставки - брашното, сварената и охладена киноа, канелата, содата, индийското орехче, солта и ванилията и разбъркайте добре.
Рендосайте 3 ч.ч. моркови.
Накиснете стафидите в Рома.
В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете зехтина и рендосаните моркови. Разбъркайте добре и излейте сместа при сухите съставки. Бъркайте до хомогенност с лъжица.
Покрийте тава с хартия за печене. Поставете ринг и излейте сместа в него. Изпечете блата за 25-30 минути, до готовност, докато клечка, забодена в него излиза без полепени трохи. Блатът остава леко влажен от морковите. Оставете го напълно да се охлади. 


В купа смесете съставките за крема - крема сиренето, мекото масло и сиропа от агаве и разбийте с миксер.
Внимателно прекарайте назъбен нож за хляб по средата на блата, за да го разрежете на два блата. 


Обърнете първия блат върху поднос, така че да остане с отрязаната страна нагоре, така ще поеме по-добре крема. Покапете малко от рома, в който са накиснати стафидите. Намажете блата с 1/2 от крема. Поръсете обилно със стафиди. Покрийте с втория блат, като отново оставите отрязаната страна отгоре. Покапете с малко Ром и намажете с втората част от крема. Декорирайте със захарните топчета и сърчица. 
Тортата е най-вкусна, след като престои 1-2 дни в хладилник, за да поеме ароматите и блатовете да се напоят хубаво от крема. 



Да ви е сладко!