вторник, 31 май 2016 г.

Салата с патладжан, сушен домат, спанак и киноа

    В летните горещини Ви предлагам една много вкусна и пълна с цветове салата, която намирам и за доста хранителна, поради наличието на любимата ми киноа. Когато не разполагате с много време, спокойно можете да я поднесете като лека вечеря в компанията на чаша бяло вино.


Продукти:

1 кафена чаша киноа
2 патладжана
100 г сушени домати
100 г краве или козе сирене
една шепа пресен спанак
сол на вкус
черен пипер
30 мл. зехтин


Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2 (киноа:вода). След като се разпука напълно я отстранете от котлона и охладете. Измийте и обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета. Поставете ги върху хартия за печене, полейте ги със струя зехтин, поръсете с малко черен пипер и сол и ги изпечете на силно загрята фурна на 230 градуса, до омекване и леко запичане. Охладете. 
Прехвърлете охладената киноа в купа за салата. Нарежете сушените домати на парчета, сложете кубчетата печен патладжан, нарежете кубчета краве или козе сирене и за финал добавете една шепа по-малки листа пресен спанак. За мен патладжанът и сушения домат придават достатъчна мазнина на салатата, но по Ваше усмотрение и вкус можете да добавите и още малко, ако прецените, че е необходимо. Аз не добавих и повече сол. Идеално овкусена беше. Разбъркайте и поднесете.


Да ви е сладко!




петък, 27 май 2016 г.

Веган яхния с нахут, патладжан, тиквичка и къри

    Наскоро случайно попаднах в едно заведение за веган кухня в центъра, в което на принципа на шведска маса се предлагат много интересни ястия за обяд, всички със заместители на месо и млечни продукти. За моя огромна изненада се оказа много вкусно и вдъхновяващо за мен местенце. Опитах доста неща и особено се впечатлих от яхния с нахут, патладжан и къри, леко в индийски стил. Реших да се опитам да я приготвя у дома и за моя радост пожъна огромен успех. Получи се много вкусно и изключително ароматно ястие с източен привкус, което освен всичко друго е и доста засищащо, поради наличието на нахут. 
    За рецептата ползвах готово сварен нахут от буркан и предварително изпекох патладжана със зехтин, за да пусне своят аромат.


Продукти:

400 г сварен нахут
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 парче, колкото палец джинджифил
1 и 1/2 ч.л. къри
1/2 ч.л. куркума
1/4 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
черен пипер
2 дафинови листа
2 патладжана
1 тиквичка
1 домат
100 мл. олио или зехтин
магданоз за поръсване


Измийте патладжаните и ги обелете на ивици. Нарежете ги на кубчета. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер и сол, полейте ги със струя зехтин и ги изпечете до готовност на силно загрята фурна на 250 градуса. Извадете ги и ги охладете.

Нарежете или блендирайте на ситно лука, чесъна и джинджифила и ги задушете в олио с малко вода, до омекване. Добавете всички ароматни подправки - къри, куркума, сол, пипер, захар, дафинови листа. Изсипете нахута и разбъркайте. Нарежете на кубчета и добавете и тиквичката. Налейте 1 ч.ч. вода и оставете да кипне, след това намалете и гответе на бавен огън до омекване на тиквичката. Прибавете нарязан на кубчета домат, и печения патладжан. Гответе още 10-15 минути, докато ястието се сгъсти. Накрая добавете ситно нарязан магданоз.

Ястието е вкусно топло и студено.


Да ви е сладко!

вторник, 10 май 2016 г.

Месни сармички с лапад

    Шегувам се със семейството у дома, че съм открила нова спортна дисциплина - навиване на сармички. Смешно или не, но след навиване на една тенджера сармички с лапад, на другия ден имах мускулна треска на раменете и плешката. :) Но няма да ви се оплаквам, защото двучасовото усилие за тези сармички си заслужава на 100%! Божествено вкусни, меки и сочни сармички с лапад, които няма да искате да свършват.  Моите момичета, които са доста придирчиви напоследък по отношение на храната, буквално са влюбени в тях. След като излапаха, всяка по две порции, заявиха, че и на другия ден искат същото за вечеря.
     Сега им е сезонът. Не пропускайте да им се насладите! :)



Продукти за плънката:

500 г кайма смес
1 скилидка чесън
1 и 1/2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
1 кафена чаша измит ориз
черен пипер
сол

около 1 кг. листа лапад
30 мл. зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус

50 г масло
1 ч.л. червен пипер

сух джоджен за поръсване



В купа смесете всички съставки за плънката - каймата, ориза и подправките. Стиснете и скилидка чесън. Добавете 1 с.л. вода и омесете добре.
Измийте внимателно листата. Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я отстраните. Кипнете вода с 1 ч.л. сол в тенджера и бланширайте за минута листата. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и отцедете. 
Работете върху дъска. Поставете малко от плънката в долния край на половинка листо и навийте сармичка. Можете да прехлупите две половинки листо и да ги навиете като една сармичка. И по двата начина става. Внимавайте, че след бланширане листата от лапад стават мноого крехки и нежни. Леко ги отлепвайте една от друга. Подредете навитите сърмички на дъното на мултикукъра, плътно една до друга. Поръсете с малко сол, черен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да ги покрие. Похлупете с чиния сърмичките да ги натисне, за да не се отварят. Затворете капака и включете уреда в контакта. От MENU изберете програма STEW. Натиснете START. Програмата е 1 час, но след 30 минути са готови и можете да изключите уреда. По същия начин можете да ги приготвите и в обикновена тенжера. Подреждате ги на дъното, поръсвате с подправките, наливате вода, захлупвате с чиния и варите, след завиране на бавен огън около 30-40 минути.
Пригответе млечния сос, директно в кутията от кисело мляко. 
Препържете маслото и червения пипер на котлона в малка касерола.
Сервирайте сармичките от лапад, поляти с млечно-чесновия сос, отгоре маслото с червения пипер и поръсете с джоджен за разкош.


Да ви е сладко!