четвъртък, 30 юни 2016 г.

Мраморен чийзкейк с малини

    Чийзкейкът, който днес искам да Ви предложа е изключително лесен и вкусен, с удивително нежна и маслена текстура, благодарение на комбинацията от крема сирене и заквасена сметана, контрастираща с хрупкав, бисквитен блат, който приготвих с новите бисквити за чийзкейк. Опаковката съдържа два тубуса бисквити, с общ грамаж 350 г.  Ако Вашата форма е по-голяма можете да сложите цялата опаковка и да увеличите маслото на 120 г. Аз използвах пакет и половина от кутията за моя размер.
Всяка хапка се топи в устата и те кара да искаш още и още. Свежата заливка и пресните малини допълват хармонията и те правят истински щастлив. Не пропускайте това сладко изкушение :)


продукти за основата 24 см:

1 и 1/2 пакета бисквити за чийзкейк Победа (отделяме 7-8 бисквити за украса)
100 г меко масло

продукти за крема:

3 кутии крема сирене (525 г)
125 г кристална захар
1,5 с.л. брашно
2 яйца
кората от 1 лимон
1 ванилия
150 г заквасена сметана
1 и 1/2 с.л. натурално какао

продукти за украса:

200 г заквасена сметана
1 ванилия
2 с.л. пудра захар
200 г пресни малини
натрошени бисквити за поръсване


Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете бисквитите в блендера и ги пасирайте. Добавете мекото масло и блендирайте до маслени трохи.
Покрийте тава с хартия за печене и поставете ринг отгоре. Изсипете бисквитените трохи във формата и заравнете добре. Охладете в хладилник, докато приготвите крема.


В купа разбийте с миксер крема сиренето,заедно със захарта и брашното и добавете яйцата. Разбийте добре и настържете лимонова кора, добавете ванилия и заквасена сметана. Смесете всичко. На този етап разделете сместа на две равни части и прибавете какаото в едната. Разбъркайте добре. 


Извадете основата от хладилника и започнете да редувате белия с какаовия крем. Слагайте ги хаотично, за да се получи красива шарка при разрязване.


Печете чийзкейка до готовност около 30-35минути. Когато е готов чийзкейкът е стегнал по краищата, а при разклащане на тавата средата продължава леко да мърда. След като се охлади напълно се уплътнява. 
Охладете в хладилник за няколко часа.


В купа смесете съставките за глазурата - заквасена сметана, пудра захар и ванилия. Намажете чийзкейка по повърхността и декорирайте с пресни малини. Поръсете с фино смлени бисквитени трохи за разкош.


Да ви е сладко!


вторник, 28 юни 2016 г.

Гриловани рулца от тиквичка с козе сирене и аншоа

   Дори, когато чета някоя рецепта или я гледам в кулинарно предаване, отново развихрям въображението си и приемам, че има и по-вкусен вариант на предложеното и започвам да експериментирам. Забавлявам се и изпитвам истинско удовлетворение, докато готвя и особено, когато опитът ми се окаже успешен и пожъне успех.         
   Наскоро гледах епизод на "Черешката на тортата", където участничка приготви рулца от тиквичка с крема сирене, сушен домат и орех. Изглеждаше вкусно, но от коментарите на участниците разбрах, че някак звучи стандартно. Очаквах гости и реших да опитам мой вариант на това чудесно предястие. Хрумна ми да съчетая грилованите тиквички с френското козе сирене Chevreux, което се отличава с изключителна мекота и нежна текстура с рибка аншоа. (менюто за гости беше изцяло рибно). Не сложих абсолютно никаква сол и вкусът на рулцата беше много балансиран, вкус, който те кара да си налееш чаша, хубаво бяло вино и да не спираш. Гостите много ги харесаха и да Ви призная изпиха доста вино :) 



Продукти:

4 бр. тиквички
1 кутия козе сирене Chevreux
1 консерва рибки аншоа
50 мл. зехтин

за поръсване:
пресен копър
каперси

клечки за зъби за забождане


Измийте добре тиквичките. По желание ги обелете или запазете кората. Нарежете ги по дължина на ленти с дебелина 0,02 см., които ще гриловаме. 
Загрейте тигана и капнете малко зехтин в него. Гриловайте парчетата тиквички от двете страни. Не ги солете. Прехвърлете козе сиренето в купичка и леко го размачкайте с вилица. Отворете консервата с аншоа.
Намажете лентите грилована тиквичка по дължина с фин слой козе сирене. Отгоре поставете половинка рибка аншоа. Навийте на рулце от тънката страна, към по-широката. Забодете вертикално клечка за зъби, за да държи рулцето завито и го прехвърлете в плато.
По същия начин навийте и останалите рулца. Поръсете с каперси и наситнен, пресен копър. Охладете и поднесете като мезе за чаша бяло вино. 

Да ви е сладко!

четвъртък, 23 юни 2016 г.

Халибут (Камбала), печен със заквасена сметана, Пармезан и чесън

    Халибут, наричан още Камбала е вид плоска риба от рода Hippoglossus на семейство Pleuronectidae. Рибата има много интересна окраска - отгоре е кафява, за да може да се слива с пейзажа на дъното, а погледната отдолу е бяла, което позволява да се слее със слънчевата светлина, проникваща във водата. 
Различват се два вида халибут – Тихоокеанска (Hippoglossus stenolepis) и Атлантическа (Hippoglossus Hippoglossus).
     Халибутът има сходен хранителен състав като калкана и другите дънни риби. Тя е доста бедна на мазнини, поради което е подходяща храна за диетичен режим. На 100 г камбала има едва 1.33 г мазнини и абсолютно никакви въглехидрати. 
Тази риба е богата на протеини, а от микроелементите се откриват по-значителни нива на цинк, селен, фосфор, доста калций и количества желязо, което я прави изключително полезна.
Халибут е една от най-подходящите риби за печене на грил. Поради факта, че съдържа много малко мазнини, тя не е подходяща за опушване. Също така добре се приготвя печена или пържена. Филето от Халибут няма абсолютно никакви кости! Много подходяща риба за деца.
    Рецептата, която днес Ви поднасям е за филе от Халибут на фурна със заквасена сметана, Пармезан и чесън. Горещо Ви препоръчвам тази универсална рецепта. Можете да я приложите почти на всеки вид бяла риба. Приготвя се за минути и може да Ви бъде решение за напрегнатите седмични вечери, когато не разполагате с много време за приготовления.
За гарнитура поднесох задушено брюкселско зеле, но Вие бихте могли да го замените със сотирани аспержи, ризото или друг вид гарнитура по избор, дори и само салата. Леко, и изключително вкусно меню, поднесено с чаша бяло вино за разкош. Перфектната лятна вечеря! 


Продукти:

400 г филе от риба Халибут
черен пипер
сол
200 г заквасена сметана
2 с.л. лимонов сок
два стръка пресен копър
1/2 ч.ч. настърган Пармезан
1 голяма скилидка чесън
черен пипер
два стръка пресен лук
сол
струя зехтин

продукти за гарнитурата:

1 пакет замразено брюкселско зеле
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
30 г масло


Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете филетата риба на парчета. Измийте ги и ги подредете в тавичка. Поръсете ги с черен пипер и сол.


В купа смесете всички съставки за намазване на филетата - заквасената сметана, нарязания на ситно копър и пресен лук, стиснете скилидката чесън, добавете подправките и лимоновия сок. Разбъркайте добре и намажете с тази смес халибута. Разпределете равномерно. 


Полейте с фина струя зехтин и печете 20-25 минути на силно загрята фурна. 
Докато чакате рибата да се изпече задушете брюкселското зеле в малко зехтин и вода, до омекване. Когато водата се изпари напълно, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте с бучка масло.


Поднесете халибута, поръсен с нарязан на ситно пресен лук, с гарнитура от задушено брюкселско зеле и чаша бяло вино.


Да ви е сладко!



Halibut, baked with sour cream, Parmesan and garlic

products:

400 g fish fillet halibut (kambala)
pepper
salt
200g sour cream
2 tablespoons lemon juice
two sprigs of fresh dill
1/2 cup grated Parmesan
1 large clove garlic
pepper
two scallions
salt
olive oil spray

products for toppings:

1 package frozen Brussels sprouts
30 ml. olive oil
pepper
salt
30 g butter

Preheat oven to 200 degrees.
Cut the fish fillets into pieces. Wash them and arrange them in a baking dish. Sprinkle with pepper and salt.
In a bowl mix all the ingredients for coating fish fillets - sour cream, chopped dill and spring onion, squeeze cloves of garlic, add spices and lemon juice. Mix well and apply this mixture on the halibut. Distribute evenly.
Pour a fine stream of olive oil and bake for 20-25 minutes on strongly heated oven.
While waiting for fish to cook, prepare the Brussels sprouts in a little olive oil and water until soft. When the water evaporates completely, sprinkle with pepper and salt and mix with a pat of butter.
Serve halibut, sprinkled with chopped spring onions, garnished with braised Brussels sprouts and a glass of white wine.

Адаптирано от: http://www.kalynskitchen.com/2010/01/recipe-for-baked-halibut-with-sour.html
Източник: http://kulinaria.bg/products/halibut

събота, 18 юни 2016 г.

Чийз блокчета с ябълки и хрупкав щросел

   Ако сега някой ме попита кой е любимият ми десерт без да се замислям ще отговоря чийзкейк. Едва ли има по-лесен, разнообразен, не много сладък и вкусен десерт от него. Не случайно в блога можете да откриете много рецепти за чийзкейк, както сладки, така и солени. 
    Приготвяла съм блата с най-различни бисквити, а наскоро открих и новото предложение на Победа, без аналог на пазара - Бисквити за чийзкейк. Ще ги познаете по цветната розово-синя опаковка. Нямах търпение да ги изпробвам и приготвих апетитни Чийз блокчета с ябълки и хрупкав щросел. Един целогодишен десерт, който няма да ви остави равнодушни. Направих блата като блендирах 2 пакета от бисквитките с масло и орехи и получих много ароматна, ронлива смес, която след като притиснах в тавата доби хомогенна смес, без да продължава да се рони, както понякога ми се е случвало. След печене на чийзкейка блатът не беше станал твърд, а идеално хрупкав и лесен за рязане. Десертът може да бъде приготвян целогодишно, тъй като ябълки има на пазара през цялата година.  Удобство създава факта, че бисквитките са в кутия с две отделни опаковки бисквити по 175 г в нея, което не позволява на бисквитките да изсъхват и да се развалят след отваряне на пакета. Ако не можете да измислите рецепта, в кутията можете да откриете малка книжка с вкусни рецепти за чийзкейк, както и на опаковката.
    Вкусът на чийзкейка е вълшебен - ароматен, бисквитено-маслен блат, нежен чийз крем от крема сирене и извара, сочни ябълки и хрупкав щросел с овесени ядки. Комбинация от текстури и вкусове. Полейте десерта с карамелен сос и просто затворете очи от удоволствие с всяка хапка...


Продукти за бисквитената основа:


бисквити за чийзкейк Победа (350g)
125 г меко масло
3 с.л. смлени орехи

продукти за крема:

350 г крема сирене
100 г извара
3/4 ч.ч. захар
1 ванилия
3 яйца

продукти за ябълковия топинг:

3 големи ябълки
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
3 с.л. захар

продукти за хрупкавия щросел:

1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
100 г студено масло

продукти за карамеления сос:

1 ч.ч. захар
100 мл. сладкарска сметана


Загрейте фурната на 180 градуса.

Стопете маслото в малка касерола. Смелете в блендер бисквитите за чийзкейк и добавете стопеното масло. Пасирайте до маслени трохи. Покрийте правоъгълна тава с размер 20:30 с хартия за печене и разпределете бисквитените трохи на дъното. Заравнете добре, без да натъпквате прекалено силно. Охладете в хладилник, докато приготвите крема.

В купа разбийте с миксер крема сиренето, заедно с изварата и захарта. Добавете ванилията и яйцата и смесете добре. Излейте крема върху бисквитената основа и печете чийзкейка в загрята фурна около 40 минути.


През това време измийте, обелете и нарежете ябълките на кубченца. Поставете ги в тиган. Добавете захарта и останалите подправки, налейте 1 ч.ч. вода и кипнете. Гответе ябълките, докато течността се изпари и добият консистенция на сладко от ябълки. Охладете сместа.

В друга купа сложете всички съставки за щросела - захар, брашно, овесени ядки и накрая нарежете с нож на малки парченца студеното масло. С чисти ръце претрийте всички съставки, докато получите маслени трохи.


Извадете чийзкейка. Усилете фурната на 200 градуса. Внимателно разпределете отгоре ябълките, след което поръсете с хрупкавия щросел. Върнете чийзкейка във фурната и допечете за още 15-20 минути, до златисто. Охладете добре.

Направете карамел, като стопите в малка тенджерка на слаб огън 1 ч.ч. захар. Когато се стопи внимателно налейте 100 мл. сладкарска сметана и бъркайте до хомогенност. Внимавайте да не ви опръска.

Поднесете чийзкейка нарязан на правоъгълни блокчета, поляти с карамелен сос.


Да ви е сладко!


петък, 17 юни 2016 г.

Италианска фритата с рикота, гриловани тиквички и лук

    През последната седмица съм заредена с много положителни емоции и се чувствам много щастлива. Всичко започна в събота 04.06., когато имах удоволствието да присъствам на вторите Годишни кулинарни награди на Блоговодител и за моя огромна радост бях удостоена с първа награда в категория "Жител на света", или най-добър блог с чуждестранни рецепти. Радостта ми се умножи от факта, че не само журито е гласувало за мен, но и всички читатели, за което съм Ви безкрайно признателна! Искам да Ви споделя, че наградата стои на почетно място на бюфета в новата ми кухня и изключително много се гордея с нея. 
    Сърдечно благодаря и на организаторите - Илиян и Иво за старанието и страстта, с които организират конкурса за втора поредна година, на всички спонсори, които са привлякли, за да се състои това прекрасно събитие и да им пожелая още по-голяма аудитория занапред и много успехи! Благодаря и за чудесните награди!





    Емоциите продължиха с полет до мечтаната, живописна Тоскана, където прекарахме 7 незабравими дни на йога ретрийт в красиво имение високо в Апенините. В компанията на много позитивни и интересни хора се насладихме на чара на Флоренция, Пиза, Лука, Модена и Болоня, опитахме вкусна италианска домашна кухня, приготвяна, прясна всеки ден за нас от нашите доманики, семейство Вентура, и се насладихме на пивкото вино, което сами приготвят. А природата, природата просто спира дъха ти!










    В имението опитах много вкусна фритата с тиквички и лук, която много ми хареса. Вярна на моя стил ви предлагам собствения ми прочит. Ако не разполагате с рикота можете да я замените със заквасена сметана. Получи се много вкусно и леко ястие!



продукти:

2 глави стар лук
2 пресни тиквички
6 яйца
500 г сирене Рикота
черен пипер
сол
1 скилидка чесън
100 мл. зехтин
1/4 ч.л. захар
шепа пресен босилек
шепа пресен риган

100 г кашкавал


Обелете лука, измийте и го разрежете на две половини. Всяка половина нарежете на полумесеци. В тенджера задушете лука с приблизително 30 мл. зехтин и вода, до омекване. Добавете сол, черен пипер и 1/4 ч.л. захар и гответе до покафеняване, докато течността се изпари. Отстранете от огъня.
Измийте тиквичките внимателно и без да ги белите ги нарежете на тънки кръгчета. Капнете малко зехтин в силно загрят тиган и гриловайте на порции всички тиквички.
Загрейте фурната на 200 градуса.
В купа разбийте с миксер яйцата. Добавете сиренето Рикота, сол, черен пипер и стиснете скилидка чесън. Накрая нарежете на ситно пресен босилек и риган. Разбийте добре.
Вземете форма за печене. Подредете на дъното тиквичките. Отгоре разпределете сотирания лук и залейте със яйчената смес. Печете фритатата до готовност, докато стегне и добие златист загар. Извадете, настържете отгоре кашкавал и допечете за още 5 минути. 
Поднесете топла или студена с гарнитура свежа салата.


Да ви е сладко и не спирайте да се усмихвате!
Източник снимки: фотограф Симеон Леви