Търсене в този блог

вторник, 26 юли 2016 г.

Coca-Cola Chill&Grill посети гр. Стара Загора

    Пътуване, настройване на микрофона, престилка, подготвени продукти, аромат на тлееща жар от барбекюто, усмихнати лица на посетителите ...3,2, 1..започваме!


    През изминалия уикенд, парк "Алана" в гр. Стара Загора стана домакин на второто събитие - Chill and Grill, от поредицата събития на Coca Cola #ДаСеХранимЗаедно, което има за цел да постави акцент върху споделените мигове на щастие, прекарани около семейната трапеза. Cтотици жители и гости на Стара Загора се насладиха на вкусни грил-изкушения, приготвени специално за тях.


    Кулинарни, барбекю демонстрации направихме отново аз, Сандра Алексиева от сайта 1001 рецепти, Ваня Георгиева от блога Culinary with me и Дани Колева, известната тв водеща. Емоциите отново бяха много големи. 




    В края на публикацията ще Ви представя 6-те страхотни, летни грил рецепти, с които можете да изненадате своите близки и приятели - Гриловани шишчета от скариди с мед и лимон, Сандра Алексиева (1001 рецепти), Ципура на грил с Табуле, Ваня Георгиева (Culinary with Me), Мариновани свински ребра на грил с картофи, Даниела Колева, Мариновани агнешки котлети с марокански кус-кус и грилован ананас, чушки и фенел, Ани Шакарян (Vkusnoteka), Пилешки бутчета с медено-горчичен дресинг и зеленчукови шишчета, Ани Шакарян (Vkusnoteka), Задушени и гриловани пилешки бутчета с тиквички и лук, Ваня Георгиева (Culinary with Me).


    След демонстрацията, изненадахме посетителите със специално организирано състезание за зрителите в публиката, които бяха поканени да се включат в приготвянето на ястията под наше ръководство. Аз и Ваня Георгиева, с помощта на две прекрасни майки приготвихме мариновани пилешки бутчета с горчичено-меден дресинг в комбинация от зеленчукови шишчета на грил. С големи усмивки и добро настроение дамите се впуснаха в надпреварата за голямата награда на Coca-Cola Chill & Grill – вечеря в небето, с панорамна гледка от София, която ще се състои на 11 септември 2016 г. След края на състезанието победителката обяви, че ще вземе за компания своята конкурентка и приятелка. 
    През целия ден уханието на вкусни ястия на грил бе съпътствано от редица забавления, спортни активности и игри за всички. Актьорът Ники Станоев се погрижи за доброто настроение на цялото семейство. За приятната обстановка се погрижиха и младите български таланти и групи Funky Miracle, Brazz ViliDJ, които освен за хубавата музика, допринесоха и за доброто настроение на събитието.
Следващото мероприятие от турнето очаквайте в гр. Варна на 14 Август. След това сме в гр. Бургас на 21. Август и акустираме в гр. София на 11 Септември. Елате да се забавляваме заедно :) 

Мариновани агнешки котлети с марокански кус-кус и грилован ананас, чушки и фенел
Ани Шакарян (Vkusnoteka)


Необходими продукти:
За котлетите:
около 600 гр. агнешки котлети
дижонска горчица
лук
чесън
пресен розмарин
сол
пипер
зехтин

За кус-куса с грилован ананас, чушки и фенел
300 гр. дребен кус-кус 
сол
пипер
зехтин
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 ананас
1 лайм
1 глава фенел
1 връзка прясна мента или джоджен

Начин на приготвяне:
Мариновайте котлетите в смес от нарязан лук и чесън, горчица, клонка пресен розмарин, сол, пипер и зехтин и оставете на студено за 2-3 часа. Преди да гриловате маринованите котлети ги почистете от полепналите зеленчуци и подправки. Когато ги сложите на грила, печете по 3-4 минути от всяка страна, след което ги поставете в купа, завита с фолио, за да починат за около 5 минути. След като извадите котлетите от купата, увийте дръжките им във фолио.
Пригответе кускусът като го залеете с 375 мл. вряща вода и изчакайте 5 минути, за да набъбне. Добавете сол, пипер, зехтин, лимон и ситно нарязаните мента (или джоджен) и чесън. Нарежете чушките, ананаса и фенела и ги подправете със сол, зехтин и пипер като ги сложите в найлонов плик заедно с подправките и го разтръскате хубаво за около минута. Гриловайте, нарежете на ситно и смесете с кус-куса.
Поднесете котлетите върху кус-куса без да отвивате дръжките им от фолиото.

Гриловани шишчета от скариди с мед и лимон
Сандра Алексиева (1001 рецепти)


Необходими продукти:
18 скариди
1 тиквичка
2 с.л. мед
2 с.л. соев сос
1/2 сок от лимон
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Скаридите (18 бр.) се набучват на шиш като между тях се поставят резенчета тиквичка (1 бр.). С останалите продукти – мед (2 с.л.), соев сос (2 с.л.), сок от лимон (1/2 бр.), сол и черен пипер – се приготвя марината и шишовете се поливат с нея престояват за половин час.
Изпичат се на грил за по 5 минути на страна или в гореща фурна на грил (само на горен реотан) за 15 минути.

Ципура на грил с Табуле
Ваня Георгиева (Culinary with Me)



Необходими продукти:
За ципурата:
4 средно големи ципури
2 лимона, нарязани на полумесеци
1 връзка ситно нарязан магданоз или целина
сол
черен пипер на вкус
зехтин за намазване
За салата Табуле:
1 чаша булгур, предварително накиснат 1:1 в студена вода и отцеден
1 малък домат
1 връзка магданоз, нарязан на ситно
5-6 с.л. зехтин
сокът на 1/2 лимон
1 скилидка смачкан чесън
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Рибата се овкусява със сол и черен пипер като се втрива добре от вътрешната и външна страна. Пълни се с резени лимон и листа целина или магданоз. Намазва се с малко зехтин и се изпича за няколко минути от всяка страна до получаването на коричка.
За да приготвите салатата нарежете домата на кубчета. В купа смесете накиснатия булгур с доматите, магданоза и лимоновия сок. Овкусете с останалите подправки и сервирайте. По желание се запича шишче с няколко чери домата, което се сервира заедно с ястието. 
Мариновани свински ребра на грил с картофи
Даниела Колева



Необходими продукти:
За ребрата:
Около 500 гр. свински ребра
соев сос
горчица
кетчуп
мед

За гарнитурата:
картофи
зехтин
сол
черен пипер
чесън

Начин на приготвяне:
Сложете ребрата в голяма купа и ги овкусете със соев сос, горчица, кетчуп, мед, сол и пипер на вкус. Покрийте купата с маринованите ребра и ги оставете на студено за няколко часа. Така те ще поемат от вкуса на подправките. Преди да пристъпите към готвенето, сложете няколко клонки розмарин и 5-6 скилидки чесън във въглищата на грила (в случай че има такава възможност) и сложете ребрата да се запекат над тях.
Комбинирайте с гриловани картофи, които сте нарязали на едри шайби и сте подправили със сол, зехтин, черен пипер и чесън. 

Пилешки бутчета с медено-горчичен дресинг и зеленчукови шишчета
Ани Шакарян (Vkusnoteka)




Необходими продукти:
За бутчетата:
600 гр. пилешки бутчета
горчица
мед
зехтин
чесън
розмарин
магданоз
сол
пипер

За гарнитурата:
тиквички
червена чушка
лук
зехтин
сол
розмарин
магданоз



Начин на приготвяне:
Мариновайте пилешките бутчета като смесите меда, горчицата, зехтина, чесъна, розмарина, магданоза, солта и пипера в найлонов плик и хубаво разтръскате заедно с месото, за да се овкуси. Гриловайте за няколко минути от двете страни и поднесете с изпечените шишчета, които сте приготвили от нарязаните зеленчуци и сте овкусили с подправките по същия начин.

Задушени и гриловани пилешки бутчета с тиквички и лук
Ваня Георгиева (Culinary with Me)

Необходими продукти:
За бутчетата:
600 гр. пилешки бутчета
соев сос
мед
зехтин
сол
горчица

За гарнитурата:
тиквички
лук
сол
зехтин

Начин на приготвяне:
Овкусете пилешките бутчета, като смесите всички съставки, след което ги увийте във фолио. Поставете фолиото на по-слаб грил и изчакайте няколко минути, за да се задуши месото. Извадете бутчетата от фолиото и ги „довършете“ на силен грил за 1-2 минути от двете страни. Сервирайте с гарнитура от гриловани тиквички и лук, овкусени със сол и зехтин.




четвъртък, 21 юли 2016 г.

Шоколадов крем с чиа и малини

    Здравословен, лесен и много вкусен шоколадов десерт с чиа и пресни малини, който можете да хапвате с чиста съвест.

                     
 
  Семената от Чиа са известни като супер храна и се смятат за един от най-съвършените продукти в природата. Чиа е най-големият вегетариански източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Съдържа много фибри, влияе добре на чревния тракт и намалява нивата кръвната захар.
                             13 неща, които може би не знаете за авокадото
    За оптималното извличане на здравословните ползи от авокадото има значение как точно ще го обелите. Най-голямата концентрация на каротеноиди се намира в тъмнозелената част, която е точно под кората. Ето защо най-удачният метод е да разрежете авокадото на две дълги половини, да махнете костилката и да изгребете вътрешността с лъжица (плътно до кората). Интересно е, че ако го сложите в хартиена торба заедно с банан или ябълка за 2-4 дни, това ще помогне за узряването му.
    Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система.



Продукти:

4 с.л. Чиа
7 с.л. бадемово мляко (или кокосово)
1 с.л. кленов сироп

2 бр. меко авокадо
1 и 1/2 с.л. натурално какао
2 с.л. кленов сироп

150 г пресни малини


В купа сложете семената чиа и ги залейте с кленовия сироп и бадемовото мляко. Оставете ги да набъбнат и ги разпределете на дъното в чашките. Поръсете с пресни малии.
В блендер сложете белено авокадо, какаото и кленовия сироп и блендирайте до гладкост. Разпределете шоколадовия крем върху малините и леко притиснете. Украсете с две-три пресни малини.
Охладете за час-два и поднесете студен.


Да ви е сладко!

Източник: http://www.bb-team.org/articles/4955_13-neshta-koito-moje-bi-ne-znaete-za-avokadoto

сряда, 20 юли 2016 г.

Инициативата на Coca-Cola #ДаСеХранимЗаедно стартира в гр.Ямбол



На 17 юли 2016 г. жителите на Ямбол се насладиха на вкусни грил-изкушения, направени по техен вкус. От 10:00 до 22:00 часа централният градски парк се превърна в Coca-Cola Chill & Grill зона и посрещна жителите и гостите на града, заедно с техните семейства.

                          
Аз имах удоволствието да бъда част от това прекрасно събитие, като заедно със Сандра Алексиева от сайта 1001 рецепти, Ваня Георгиева от блога Culinary with me и Даниела Колева, известната телевизионна водеща, изненадахме посетителите, всяка с нова и интересна рецепта за барбекю, създадена специално за събитието. В края на публикацията можете да откриете вкусните рецепти, които всяка от нас представи: Крехки пилешки филенца в специална марината от лимон , представена от Сандра Алексиева (1001 рецепти), Салата с рукола и гриловани праскови с прошуто, представена от мен и Вкуснотека, Традиционни ущипци, представени от Ваня Георгиева (Culinary with Me), Рибни шишчета с дресинг и розмарин, представени от Даниела Колева и рецептите участвали в играта с публиката: Пилешки крилца на шиш, Сандра Алексиева (1001 рецепти) и Пилешки крилца на барбекю, Даниела Колева.




Събитието е част от поредица събития в 5 от най-посещаваните паркове в страната - Ямбол, Стара Загора, София, Варна и Бургас. Началният час е 10:00, за да могат всички гости да се насладят на вкусните грил-предложения, забавни игри и семейни активности. Целта на поредицата събития от инициативата #ДаСеХранимЗаедно е да постави акцент върху споделените мигове на щастие, прекарани около семейната трапеза.


През целия ден уханието на вкусна храна е съпътствано от забавления и игри. Актьорът Ники Станоев се грижи за доброто настроение на всички. Специално куклено шоу, водни игри и много спортни активности са предвидени. За приятната обстановка в Ямбол допринесоха младите български таланти и групи Rewind, Funky Miracle, Brazz ViliDJ. След края на инициативата #ДаСеХранимЗаедно избрани късметлии, които участваха в кулинарна, грил надпревара спечелиха страхотни награди, най-голямата от които бе шансът да участват в едно незабравимо преживяване – вечеря в небето с панорамна гледка, на 11 септември 2016 г. в София.

Изключително съм щастлива да бъда част от това страхотно, лятно събитие и да имам възможност на живо да се срещна с вас. В Ямбол ме посрещнаха няколко семейства, редовни читатели на Вкуснотека. Снимахме се, поговорихме, готвихме заедно. Благодаря Ви, че отделихте от времето си да дойдете и да се забавляваме заедно.

Следващата неделя, 24 юли 2016 г., ни очаквайте в Стара Загора, където ще бъде следващата Coca-Cola Chill & Grill дестинация. За гостите са подготвени много изненади, игри и забавления. Очакваме Ви :) 


А сега искам да Ви дам рецептите, с които да изненадате своите близки:

Крехки пилешки филенца в специална марината от лимон
Сандра Алексиева (1001 рецепти)

Необходими продукти:
Пилешко филе
Сол
Черен пипер
Мед
Зехтин
Соев сос
Сокът от един лимон

За гарнитурата:
Картофи
Черен пипер
Сол
Розмарин

Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се начуква и се овкусява със сол и черен пипер. Приготвя се марината от равни количества мед, зехтин, соев сос и прясно изцеден лимонов сок. Добавят се клонки прясна мащерка и месото се оставя да престои в маринатата за една нощ. Изпича се на барбекю по около 6 минути от всяка страна.

Гарнитура:
Картофите се нарязват на шайби и се овкусяват с черен пипер, сол и розмарин. Обвиват се във фолио и се поставят на барбекюто за 10-15 минути.

Салата с рукола и гриловани праскови с прошуто
Ани Шакарян (Vkusnoteka)



Необходими продукти:
Микс от зелена салата с рукола
3 праскови / некратини
2 топки моцарела
Прошуто
Филирани бадеми
Сол
Черен пипер
Зехтин
Балсамов оцет

Начин на приготвяне:
Прасковите се нарязват на полумесеци, обвиват в прошуто и се поставят на грила. Поливат се със струя зехтин и черен пипер. Салатите се объркват с подправките на вкус. Готовите праскови с прошуто се поставят върху салатата и се гарнират с моцарела. Поръсва се с тъмен, балсамов оцет и филирани бадеми. 

Традиционни ущипци
Ваня Георгиева (Culinary with Me)


Необходими продукти:
500 гр. мляно телешко месо
300 гр. мляно свинско месо
100 гр. нарязан пушен бекон
100 гр. ситно нарязан кашкавал
1 скилидка чесън
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне:
Продуктите са омесват и от готовата смес се „щипват“ парченца и се поставят на грила.

Рибни шишчета с дресинг и розмарин
Даниела Колева


Необходими продукти:
2 вида риба – сьомга, лаврак или ципура
Чери домати
Розмарин
Чесън
Сол
Зехтин
Лимон

Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства от кожата. Единият вид риба се реже на ивици с дебелина 1-2 см., а другият – на кубчета с размер 2х2 см. На шишче се редуват на зиг-заг купчетата, ивиците риба и чери домати. В основата на шишчето се поставя стръг розмарин. Изпичат се на грила, като в жарта се поставя скилидка чесън за аромат. Дресингът се приготвя от лимоновия сок, зехтина и солта. Ястието се гарнира с печени на грил картофки с розмарин.

Пилешки крилца на шиш
Сандра Алексиева (1001 рецепти)

Необходими продукти:
2 пилешки крилца
2 с.л. соев сос
2 с.л. мед
2 с.л. зехтин
2 с.л. горчица
1 тиквичка
3 с.л. оцет Балсамико
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
2 стръка магданоз
2 люти чушки

Начин на приготвяне:
Пилешките крилца изправени на шиш са мариновани в равни количества мед, соев сос, горчица и зехтин. Изпичат се на барбекю до готовност и от двете страни. Поднасят с белени и нарязани на филийки пресни тиквички, изпечени на барбекю и мариновани след изпичане в смес от зехтин, оцет Балсамико, сол, чесън и магданоз. Пожелание се поднасят с изпечени на барбекю люти чушлета.

Пилешки крилца на барбекю
Даниела Колева


Необходими продукти:
Пилешки крилца
3 с.л соев сос
3 с.л зехтин
Сока на един лимон
1-2 ч.л червен пипер ( ако искате да са пикантни , лют ч. пипер)
3-4 счукани скилитки чесън
4-5 с.л горчица
1-2 с.л мед
1-2 с.л зехтин

Начин на приготвяне:
Пилешките крилца се мариноват в соев сос, зехтин, чесън, лимон, червен пипер. Престояват в марината 15 мин. и се пекат. Сос за вече изпечените крилца: горчица, малко мед и зехтин. Крилцата се поднасят в гарнитура с шишчета от тиквички и патладжан, печени люти чушлета и печен кромит лук, нарязан на шайби.

Да ви е сладко! 

петък, 15 юли 2016 г.

Кейк с бира и маково семе

    Искам да Ви предложа един много интересен Кейк с бира и маково семе. Наличието на малките, хрупкави семенца прави чудеса с вкуса на този кейк, а бирата му придава пухкава и нежна текстура. Един различен и интересен сладкиш, който вярвам, че ще събуди любопитството Ви.
  Рецептата можете да видите и на сайта на Метро: https://www.metro.bg/metro-inspirations/recepti-kulinarni-blogeri/cake-bira-makovo-seme


Продукти:

200 мл. прясно мляко
1 ч.ч. маково семе
1 ч.ч. пудра захар
4 яйца
125 г меко масло
2 и 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
1 ч.ч. бира


Загрейте фурната на 180 градуса.
Кипнете млякото на котлона. Отстранете и накиснете в него маковото семе. Оставете настрана.


 

Отделете жълтъците от белтъците. Оставете белтъците настрана. 
В купа смесете всички сухи съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и солта.


В друга купа разбийте с миксер пудрата захар с мекото масло и жълтъците. 


Добавете бирата, като внимавате много да не се пени. В началото сместа изглежда леко като пресечена, но като разбиете с миксер става хомогенна. 


Сложете сухите съставки и разбийте добре. Отцедете маковото семе от млякото и го сложете в сместа. Разбийте добре.


Измийте бъркалките на миксера, подсушете ги и разбийте на сняг белтъците. Добавете ги с внимателно бъркане в сместа, като продължите да бъркате с шпатула или лъжица.
Намаслете форма за кекс и набрашнете. Излейте сместа и заравнете. Печете кейка на загрята фурна 45 минути, до готовност, докато клечка, забодена в кейка излезе суха.
Извадете го да почине и след 10 минути внимателно го обърнете. Оставете го напълно да изстине няколко часа и чак след това го разрежете.


Да ви е сладко!