неделя, 30 октомври 2016 г.

Ябълкова торта за св. Димитър

     В мига, в който видях Ябълковата торта на Йоли, усетих аромата й и реших, че ще направя подобна торта за празненството, по повод именния ден на много близък мой приятел на име Димитър. Благодаря ти скъпа моя за вечното вдъхновение!
     Заложих на любимия ми блат от Торта с маскарпоне мус и сладко от зелени смокини
   Тортата е комбинация от уханни, маслени, карамелени блатове с дъх на канела и ябълки и карамелен, чийз крем, който перфектно хармонира и същевременно олекотява маслените блатове. Сочна и богата на есенни аромати домашна торта, която ще Ви очарова. 


продукти за 2 бр. блатове с диаметър 22 см:
250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко

1 и 1/2 ябълка, нарязана на малки кубчета

продукти за карамеления крем:

525 г крема сирене Филаделфия
200 мл. заквасена сметана
60 г пудра захар
1 ванилия
4 с.л. млечен карамел Дулсе де лече
1/4 кафена л. хималайска сол

за украса:

150 г фино смлени орехи
ябълков чипс
канелени пръчици


За два броя блатове:
Загрейте фурната на 180 градуса. 
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, канелата, след това чаша и четвърт брашно, разбъркано с 1 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре. Сложете ябълките на кубчета и разбъркайте с лъжица сместа.
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 35 минути, докато, забодена клечка излезе суха. Охладете блата напълно. 
Извадете блата, отстранете ринга, изчакайте НАПЪЛНО да изстине, след което внимателно го разрежете през средата на два блата. Използвайте дълъг, назъбен нож за хляб. Започнете от краищата, въртете блата и режете от всички страни по-средата. Когато сте обходили целия диаметър внимателно прокарайте ножа малко по-дълбоко към центъра. Преди да отделите двата блата, ножът трябва свободно да може да минава между двата блата. 

за крема:
Разбийте с миксер крема сиренето, заквасената сметана, солта, ванилията, пудрата захар и накрая добавете млечния карамел Дулсе де лече. Не бийте прекалено дълго, достатъчно е сместа да бъде хомогенна.

сглобяване на тортата:
Подгответе си поднос или картон. Стегнете в ринга един от блатовете обърнат с отрязаната страна нагоре. Отгоре намажете с половината крем. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне за два пласта, плюс измазване отстрани на тортата. Сложете втория блат, отново обърнат нагоре с отрязаната страна. Покрийте с крем. Приберете тортата да стегне за една нощ в хладилника. На другия ден прокарайте нож по ръба на тортата и внимателно отстранете ринга. Измажете тортата отстрани. Поръсете отгоре с фино смлени орехи. Декорирайте по желание с ябълков чипс и канелени пръчки.


Да ви е сладко!

P.S. Ябълковия чипс можете да приготвите като нарежете, необелени ябълки на тънки кръгчета. Поставете ги върху хартия за печене. Загрейте фурната на 150 градуса и ги сушете два часа. След това изключете фурната и ги оставете вътре до сутринта. На другия ден ще имате чудесен ябълков чипс, който можете да ползвате за украса на тортата или дори за коледна декорация.

сряда, 26 октомври 2016 г.

Сладкиш с ябълки и тахан

    Вкусен и много ароматен есенен Сладкиш с ябълки и тахан. Оригиналната рецепта е на Дейвид Лебовиц, за Немски, ябълково-бадемов сладкиш.
     Рецептата много ме впечатли, но честно казано ми се видя невъзможно да открия бадемова паста, за която той излишно е подчертал, че не е марципан, затова реших да направя мой прочит на рецептата, като заменя бадемовата паста с далеч, по-лесно достъпния, сусамов тахан, който толкова обичам и, който е изключително полезен. Заслужаваше си да опитам. 
     Сладкишът се изпече за точно посоченото време, като консистенция е влажен, ябълките се усещат много добре, и преобладава аромат на тахан. Много различен и определено много дъхав сладкиш, който се надявам любителите на тахан да харесат. Единствената препоръка, която искам да Ви отправя, е да ползвате качествен сусамов или друг вид тахан за тази рецепта (например лешников), защото наскоро останах разочарована от една от най-добрите марки сусамов тахан, която вместо на сусам, миришеше на слънчогледови семки, без да е такава.  
    Заповядайте рецептата за този прекрасен сладкиш и побързайте да му се насладите с кафето.


Продукти:

4 ябълки
150 мл. сусамов тахан
150 г захар
1/4 ч.л. сол
200 г стопено и охладено масло
1 ванилия
кората и сокът от 1 лимон
4 големи яйца, на стайна температура
150 г брашно
40 г царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
малко захар за поръсване


Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте и обелете ябълките. Две от тях нарежете на кубчета, а другите две на филии. Настържете лимоновата кора, оставете я настрана. Полейте нарязаните ябълки с лимонов сок.
Разбъркайте в купа с миксер сусамовия тахан, захарта и солта. Добавете стопеното и охладено масло, ванилията и лимоновата кора. След това, едно по едно, добавяйте яйцата, като разбърквате след всяко. В друга купа смесете брашното, бакпулевера и нишестето. Изсипете сухите съставки при мокрите и бъркайте с бъркалка на ръка. Добавете ябълките на кубчета в сместа. Разбъркайте. 
Сложете хартия за печене на дъното на форма със свалящ се ринг. Излейте сместа и заравнете. Подредете резените ябълки ветрилообразно отгоре и поръсете с малко захар.
Печете сладкиша на загрята фурна 1 час и 15 минути, докато клечка, забодена в него излезе суха.
Охладете и поднесете.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.davidlebovitz.com/apfel-marzipan-kuchen-german-apple-almond-cake-recipe/

неделя, 23 октомври 2016 г.

Пилешка супа за душата

     Пилешка супа за душата - топла, питателна, ароматна и мноого вкусна. Понякога човек има нужда само от една купа пилешка супа, за да се почувства отново добре и да се сгрее. 
     Приготвяла съм пилешка супа и преди. Признавам моята супа не можеше да се мери с тази на баба (моята свекърва). :)
    Наскоро Ви споделих, че попълних кулинарната си библиотека с новата книга на шеф Ивелина Иванова - "Любими български рецепти". Книгата е наистина страхотна, пълна с класически, български рецепти. Набелязах си много рецепти, които да изпробвам, но през уикенда реших да започна с любимата супа на моите деца - пилешката. Доверих се на рецептата на шеф Иванова и не сбърках. Супата се получи наистина страхотна! Новото за мен беше варената застройка и наличието на праз лук, но резултатът истински ме изненада. 


Продукти:

4 големи бутчета
1 морков
1 парче целина
1 стрък праз лук
1 глава лук
1 ч.л. сушена чубрица
1 дафинов лист
1/2 ч.л. сух девесил
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер

2-3 шепи фиде
1 яйце
250 мл. кисело мляко
1 с.л. брашно
сол

връзка пресен магданоз


Сложете пилешките бутчета в тенджера. Добавете нарязани на малки кубчета моркови, лук и целина. Праз лука нарежете на тънки кръгчета. Поръсете подправките и налейте 3 л. вода. Варете до пълна готовност на месото. Извадете бутчетата и внимателно ги обезкостете. Върнете месото в супата. Добавете 2-3 шепи фиде и ако е поизвряла водата може да долеете още малко. Варете супата още 5-6 минути.


В малка тенджерка разбъркайте яйцето, брашното, киселото мляко и солта до хомогенност. Сложете я на котлона на слаб огън, за да кипне, при непрекъснато бъркане. Щом кипне започнете да добавяте няколко черпака, от бульона на супата, в застройката, за да я темперирате. Разбъркайте добре и внимателно я излейте в супата, при непрекъснато бъркане. Нарежете магданоз на ситно и го добавете. 
По желание поднесете с лимонов сок.


Да ви е сладко!

Източник: Книгата "Любими български рецепти" на шеф Ивелина Иванова, Gourmet publishing


Chicken soup for the soul

products:

4 large chicken legs

1 carrot

1 piece of celery

1 stalk leek

1 onion

1 tsp dried savory

1 bay leaf

1/2 tsp dry lovage

1/2 tsp paprika

salt and pepper


2-3 handfuls of noodles

1 egg

250 ml. yoghurt

1 tablespoon flour

salt

bunch fresh parsley

Put the chicken legs in a pan. Add cut into small cubes carrot, onion and celery. Cut leeks into thin slices. Sprinkle the spices and pour 3 l. of water. Cook to full readiness of meat. Remove the legs and carefully bone them. Return meat to the soup. Add 2-3 handfuls of noodles and if water has reduced you can refill more. Simmer the soup for 5-6 minutes more.
In a small bowl mix egg, flour, yogurt and salt to homogeneity. Put it over low heat to boil, stirring continuously. Once the boil begins start adding a few ladles of broth of the soup, in order to temper it. Mix well and carefully pour in the soup, stirring continuously. Chop parsley finely and add it.
Optionally you can serve with lemon juice.

Enjoy!

събота, 22 октомври 2016 г.

Ястие с патладжани, кайма и млечно-чеснов сос

    Идеята за това ястие се роди напълно случайно и илюстрира как остатък от едно ястие може успешно да се превърне в напълно ново такова. Предишната вечер бях правила Болонезе. Остана ми кайма. На другия ден чудейки се какво да правя с нея, реших да изпека патладжани на кубчета. Спомних си, че в един от добрите турски ресторанти в София съм опитвала ястие, комбинация от телешко месо, патладжани и млечен сос и идеята бързо се роди в главата ми.
Поднесох ястието по задушевно и уютно в плато. Отстрани разпределих патладжаните, посредата каймата с доматения сос и за финал полях патладжаните с млечно-чеснов сос и препържено масло с червен пипер. Настана малък празник! Облизахме си пръстите. Изключително вкусно, особено отопено с хубав хляб :) Надявам се моята импровизация да Ви допадне и на Вас :) Ястието не е от най-бързите. Има пет съставни части, които се приготвят по отделно и накрая се сглобяват заедно. Отделете му малко повече време през уикенда, но Ви обещавам, че няма да останете разочаровани!


Продукти:

700 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. червен пипер
връзка пресен магданоз
30 мл. зехтин

600 мл. доматен сос
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. сух босилек
1 с.л. заквасена сметана
30 мл. зехтин

3 големи патладжана
зехтин
сол и черен пипер

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус

60 г масло
1/2 ч.л. червен пипер


В тенджера задушете ситно нарязан лук и две скилидки чесън със зехтин и малко водичка, до омекване. Добавете каймата и подправките. Бъркайте, докато се позапържи и накрая добавете ситно нарязан магданоз. На съседния котлон кипнете доматения сос, с малко зехтин, чесън и подправките. На финала добавете заквасената сметана и разбъркайте. Излейте соса в каймата и разбъркайте. 
Обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета и ги изпечете върху, покрита с хартия за печене тава, поръсени с черен пипер, сол и зехтин. Готови са, когато омекнат.
Разклатете затворената кофичка кисело мляко, докато млякото се разбие. Отворете и стиснете в нея скилидка чесън. Добавете и малко сол и разбъркайте.
В малък съд стопете на слаб огън на котлона 60 г масло и 1/2 ч.л. червен пипер, докато се позапържи. Изключете.
Сглобяване на ястието:
Вземете голямо плато и разпределете патладжаните по ръба на платото. Посредата изсипете каймата с доматения сос. Полейте патладжаните с киселото мляко с чесън и отгоре полейте стопеното масло с червен пипер. По желание може да поръсите каймата с малко магданоз. Поднесете ястието топло, с мек хляб, който да си топите в соса.

Да ви е сладко.


четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Бавно печено телешко с дюли и сливи

    Бавно печено телешко с дюли и сливи. Само мисълта за него у дома ме караше да нямам търпение да се прибера, да си налеем чаша червено вино и да му се насладим, докато навън тихо румоли дъжда. 
    Дюлята е един изключително интересен есенен плод, популярен основно за направата на сладка, компоти и конфитюри и по-малко в основни ястия. Суров плодът е много твърд и стипчив. Момичетата го помислиха за ябълка и без да ме попитат тайничко си грабнаха две парченца, докато готвех с него. Много се смях, когато започнаха да мижат от стипчивост и трудно да го преглъщат :)) Изпечена дюлята придобива мекота и друг вкус. Нестандартното в случая са подправките, които реших да използвам, като канела, джинджифил, индийско орехче. Крайният вкус на ястието е леко сладникав, много наситен от аромати и текстури. Препоръчвам ястието на хора, които търсят нови, нетрадиционни вкусове, които обичат комбинация сладко солено, месо с плодове и ярки аромати. У дома реакциите бяха различни. Аз, съпругът ми и Бети много харесахме бавното печено с плодове, докато Аида не го одобри.;)
Оставям на Вас преценката дали това е Вашият вкус.  


Продукти:

1 кг телешко месо за готвене
3 бр. дюли
4 бр. сини сливи
500 г малки лукчета
4 бр. картофа
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
сол и черен пипер
3 дафинови листа
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. индийско орехче
150 мл. консерва домати на кубчета
1/2 ч.л. червен пипер
70 мл. зехтин
1 ч.ч. качествено червено вино


Почистете месото, нарежете го на кубчета. Поставете го в тенджера под налягане. Поръсете със сол и черен пипер, полейте със струя зехтин, налейте вода, колкото да го покрие и сварете месото за час.


През това време почистете и нарежете зеленчуците на кубчета - картофи, сини сливи, дюли (без да ги белите). Лукчетата пуснете за минута във вряща вода, извадете ги и ги обелете. Люспата ще се отдели много лесно. Разпределете всички зеленчуци в глинен гювеч. Поръсете с всички подправки, добавете късовете сварено телешко месо, сипете доматите на кубчета, полейте със зехтина и за финал излейте половината от останалия бульон в тенджерата под налягане, от вареното телешко месо. Разбъркайте внимателно. Затворете капака и печете на 200 градуса 1 час, след това намалете на 150 градуса и печете още 1 час, като последния половин час можете да отстраните капака, за да се изпари течността и да остане на мазнинка. 
Поднесете топло с чаша червено вино и мек хляб.

Да ви е сладко и уютно!


сряда, 19 октомври 2016 г.

Кюфтенца от броколи и Моцарела


  В събота получих интригуващ колет от Bonduelle. В пратката имаше страхотна детска, информативна книжка за зеленчуците, плюшена играчка морков, пакет замразени броколи и писмо с блог предизвикателство. Всичко, интелигентно поднесено, като част от кампания децата да опознаят и обикнат зеленчуците, като техни приятели, още повече, че по регламент децата трябваше да се включат в готвенето, заедно с мен, а те обичат да готвят. 
   Броколите не са сред любимите детски храни. 


Голямата ми дъщеря, Аида, не понася дори миризмата им и за мен е истинско предизвикателство да я накарам да ги харесва. 
Малко хора знаят всъщност колко полезен зеленчук са броколите. Те съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Той е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент. Известни са с това, че предпазват от много болести.
Установих, че с правилна кулинарна обработка броколите се превръщат в чудесна храна за малки деца. Аида подходи недоверчиво към идеята ми да приготвим кюфтенца от броколи и Моцарела, но се включи с охота в готвенето. 


Трите запретнахме Тосканските престилки, приготвихме блендера и продуктите и след по-малко от час в шеги, закачки, цапаница и смях, имахме апетитни кюфтенца, които бяха мигом утопени в кетчуп и изядени за по-малко от 5 минути, докато разглеждаха с интерес книжката. Потвърждавам, че бяха възхитително вкусни! Аида ми каза, че от тук нататък иска само по този начин да й готвя броколи :) Бяха изключително доволни от собственото си участие, дори си направихме и пудел от броколи, който искрено ги разсмя :)


продукти за 13 бр.:

400 г замразени броколи Bonduelle
1 връзка пресен лук
250 г настъргано сирене Моцарела
3 с.л. настърган Пармезан
2 филии хляб
1 яйце
сол и черен пипер
1 ч.л. суха мащерка
30 мл. зехтин



Сварете розичките броколи в подсолена вода. Отцедете ги и ги охладете.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Смелете розичките в блендер. Добавете настърганото сирене Моцарела и Пармезан. Нарежете пресния лук на ситно и го добавете. Сложете двете филии хляб и пасирайте. Накрая сложете подправките и яйцето. Блендирайте до хомогенност.
Покрийте тава с хартия за печене. С помощта на лъжица за сладолед оформете равни по големина дози, които след това оформете с лъжица.


Полейте ги със струя зехтин и печете на загрята фурна до готовност. Отлепете ги внимателно с шпатула. Поднесете.



Да ви е сладко и не забравяйте да предлагате броколи на децата! :)


четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Свинско печено със зеленчуци

    Обичам такива ястия, всичко в един съд. :) Уникалното в тях е, че месото и всички зеленчуци пускат своите аромати и се смесват в божествено вкусно блюдо. За по-голяма крехкост предварително сварих месото в тенджера под налягане. Ако очаквате гости можете да го сварите от предната вечер, за да сте много бързи на следващия ден и само да го сглобите и изпечете. Месото буквално се топи в устата. Ползвайте качествено вино, за да не развалите ястието. Не прекалявайте с розмарина, защото е много силен и може да подтисне останалите аромати. Два, три стръка са достатъчни.
   Ястието е изключително вкусно и семпло. Подозирам, че ще се превърне в редовно приготвяно у дома, през студените месеци. Поднесено с чаша червено вино е просто вълшебно! :) 



Продукти:

1 кг свинска плешка или джолан
7-8 не много големи картофа
7-8 парчета белена тиква
2 моркова
2 глави лук
4-5 скилидки, небелен чесън
2 парчета целина
1 червена чушка
2 стръка пресен розмарин
сол и черен пипер
сух риган
зехтин
30 г масло
1 ч.ч. качествено червено вино
1 ч.л. червен пипер


Нарежете месото на няколко парчета и го поставете в тенджера под налягане. Поръсете го със сол и черен пипер и малко червен пипер, полейте със струя зехтин и налейте вода, колкото да го покрие. Варете го 45-50 минути до готовност. 
Докато го чакате си подгответе зеленчуците, за да не губите излишно време.
Обелете картофите и им направете разрези като ветрило, без да ги прерязвате до дъно. Поставете ги в тавата с разрезите нагоре, разпределени безразборно. Почистете целината, морковите и чушката, нарежете ги на парчета и ги сложете в тавата. Нарежете парчетата тиква и го добавете. Лукът го обелете и разрежете на две половини. Скилидките чесън поставете небелени. Сложете два стръка розмарин. Поръсете всичко със сол, черен и червен пипер. Поръсете картофите с малко сух риган и сложете отгоре им по парченце масло. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете месото и прехвърлете парчетата в тава за печене. 


Полейте месото с червеното вино. За финал направете няколко кръга със струя зехтин и пъхнете във фурната. Печете около 45-60 минути, като от време на време внимателно обръщайте парчетата месо и картофите, за да се напояват и да не изсъхват, както и за да се изпекат равномерно. 
Поднесете ястието топло, с чаша червено вино.


Да ви е сладко!

Рецептата е по идея на Валентина Кисьова от фейсбук кулинарна група, която аз доразвих.



сряда, 12 октомври 2016 г.

Домашни курабийки с орехи

    Често покрай натовареното ни ежедневие ние майките се обвиняваме, че не прекарваме достатъчно време с децата си. Особено, когато станат ученици и тяхното собствено време през деня е много ограничено. Моите момичета много обичат да готвят с мен. Това е един начин да прекарваме време заедно, приготвяйки някоя вкусотия. Тези домашни курабийки с орехи приготви Аида, с малка асистенция от моя страна. Подредих всички отмерени продукти пред нея в купички и й казвах кои продукти да смесва и в каква последователност. Получиха се много вкусни сладки и дори на другия ден почерпи децата в занималнята с тях. Лесни, като детска игра :) 
    Стимулирайте децата си да готвят с вас и да експериментират. Нищо, че ще поизцапат с брашно или ще намажат белтъка по плота, важното е да се забавляват и да развият усета си за домашно приготвена храна. Готвенето развива въображението, а декорирането на храната - чувството им за естетика, освен това ще им остане един много мил спомен от времето, когато са били деца и са готвили, заедно с мама! Приятно готвене заедно :)


Продукти:

400 гр. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
50 мл. олио
1 ванилия 
2 яйца
1/4 ч.ч. захар + захар за поръсване
орехи



Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбъркайте содата в киселото мляко и изчакайте да започне да прави балончета и да се надига.





Добавете едно яйце. След това захарта и разбъркайте. 



Сложете ванилията и олиото. 



Започнете постепенно да добавяте брашното. Бъркайте с лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените. Тестото трябва да бъде меко, но да не лепне. Ако е необходимо леко поръсете с още малко брашно и омесете с ръце. 





Откъснете парче тесто и го разделете на седем парченца. С ръце ги оформете като топчета. Подредете ги като слагате едно в центъра и другите шест около него, във формата на цвете. Натиснете листенцата с палец. 



По средата боднете надолу половинка орехова ядка. Подредете ги в тава с хартия за печене. 
Отделете белтъка от второто яйце, разбийте го с вилица до течно състояние и с четка намажете курабийките с белтък. Поръсете ги с кристална захар. 




Печете ги на 180 градуса, докато леко порозовеят. Оставете ги да изстинат и поднесете. Можете да ги съхранявате в кутия с капак около седмица.



Да ви е сладко!

Източник: http://krokotak.com/2016/04/tsvetya-kurabiyki/

вторник, 11 октомври 2016 г.

Пъстър чийзкейк


     След вкусните, сгряващи, есенни ястия, които Ви предложих, днес искам да Ви усмихна и да внеса капка настроение в мрачната утрин, като Ви поднеса един изключително пъстър и весел чийзкейк, с който със сигурност ще спечелите сърцата и на най-малките :) Цветната му текстура, нежния му вкус и "спагетена", сметанова украса с пъстри конфети ще ги очарова и ще ги накара да повярват, че домашните сладкиши, приготвени от мама, са най-вкусни! :) 
    За красивата шарка ще са Ви необходими сладкарски бои в каквито цветове прецените. Моите бои са на прах. Аз заложих на бебешко жълто, зелено, розово и лилаво. Цветовете редувах с лъжица. Не са ви необходими пошове. Обичам да е лесно. И за да ми бъде още по-лесно, за бисквитената подложка отново заложих на изключително удобната опаковка бисквити за чийзкейк Победа, които са в точния грамаж, който ми е необходим, и с точната, ронлива текстура за един хрупкав и същевременно лесно-режещ се блат. Ами това е. Сега си запишете рецептата:



продукти за основата:

350 г бисквити за чийзкейк Победа
120 г масло
цветни топченца

продукти за крема:

525 г крема сирене
120 г захар
1 ванилия
щипка сол
200 мл. заквасена сметана
3 яйца
200 мл. сладкарска сметана
сладкарски бои - жълта, зелена, розова и лилава

продукти за украсата:

200 мл. сладкарска сметана
1 ванилия
цветни конфети


Загрейте фурната на 180 градуса.
Смелете в блендер двата пакета бисквити от опаковката. Добавете цветните топчета. Стопете маслото на котлона и го излейте при бисквитите. Пасирайте за кратко, за да се смесят съставките. Изсипете трохите във форма със свалящ се ринг и заравнете добре. Печете основата 10 минути и я извадете отвън. Намалете силата на фурната на 170 градуса.
Разбийте с миксер крема сиренето, до хомогенност. Добавете захарта, ванилията и солта, след това заквасената сметана и разбийте добре. Едно по едно чукнете яйцата, като бъркате на ниска степен, след всяко добавено яйце. В отделна купа разбийте на сняг сладкарската сметана и внимателно я добавете в крема. Разбийте за последно с миксера до хомогенност.
Разделете крема в 4 купички и оцветете с хранителните бои. Аз ползвам на прах и добавям на върха на лъжичката, след това разбърквам, за да се оцвети.
Редувайте с лъжица различните цветове,като се стараете един и същи цвят да не попадат непосредствено един до друг.


След като разпределите крема завъртете дървен шиш внимателно в него, за да се смесят цветовете.


Покрийте външните стени на формата за печене с алуминиево фолио.
Поставете съда за печене в по-голяма тава и я прехвърлете във фурната. Внимателно налейте 1-2 пръста гореща вода в тавата и печете чийзкейка на водна баня на 170 градуса около час и 20 минути, до готовност. Краищата трябва добре да са стегнали, а средата леко да мърда при разклащане на съда. Това означава, че е време да го вадите. След като изстине напълно чийзкейкът стяга и има кремообразна текстура. Ако го препечете ще стане на сирене. Печенето на водна баня предпазва чийзкейка от напукване. След като чийзкейкът изстине напълно, го охладете в хладилник за поне 4-5 часа, преди да го прехвърлите в поднос.


Разбийте сметаната на сняг с една ванилия. Прехвърлете я в пош и шприцирайте спагетки, с въртеливи движения на ръката. Поръсете с цветни конфети. Охладете добре, преди поднасяне.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.sprinklesforbreakfast.com/sprinkles-for-breakfast/tie-dye-cheesecake

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Есенна яхния с наденички

    Една изключително ароматна, хранителна и много вкусна есенна яхния, която ще сгрее душата Ви и ще Ви стопли в студеното време - Есенна яхния с наденички. Приготвих яхнията в мултикукър на програма STEW, но ако не разполагате с такъв уред спокойно можете да я приготвите в същите стъпки в по-дълбока тенджера. При всички случаи ще си оближете пръстите :)


Продукти:

3 бр. селски наденици
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 моркова
4 картофа
4 парчета тиква
2 парчета целина
две шепи пресен, бейби спанак
1 стрък пресен розмарин
два стръка пресен магданоз
сол и черен пипер
1 литър пилешки или зеленчуков бульон
30 мл. зехтин


Цепнете леко надениците, сложете ги в тавичка и ги изпечете от двете страни на 200 градуса във фурната. Нарежете ги на кръгчета.
Подгответе си зеленчуците. Обелете и ги нарежете на кубчета, не много малки, като за яхния. Нарежете скилидките чесън.


Нарежете на ситно лука. Включете програма FRY на мултикукъра и задушете лука с малко зехтин и вода, докато течността се изпари. Добавете нарязаните парчета наденици и леко ги запържете. Добавете останалите зеленчуци, ситно нарязан розмарин, черен пипер и сол. Разбъркайте и налейте бульона, колкото да покрие зеленчуците. Изберете програма STEW и затворете капака. Гответе 30-40 минути, отворете и добавете бейби спанака и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте и изключете уреда.
Поднесете яхнията топла с мек хляб.


Да ви е сладко!

неделя, 9 октомври 2016 г.

Карфиолен кейк

    Една много лесна и бърза идея за лека вечеря - Карфиолен кейк. Много ароматен и вкусен.


Продукти:

1 средно голяма глава карфиол
1 червена глава лук
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
5 яйца
1 стрък пресен розмарин
пресен босилек
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. куркума
150 г микс настъргани сирена - Пармезан и кашкавал
сол и пипер


Разделете карфиола на розички и го сварете в, подсолена вода. Отцедете и охладете розичките.
Загрейте фурната на 180 градуса. 
В купа разбийте яйцата. Добавете нарязания на ситно босилек. Обелете лука и отрежете две-три кръгчета от едната му страна. Отделете ги настрана. Внимавайте, че червеният лук боядисва. Нарежете на ситно останалия лук и го задушете с малко зехтин, заедно с нарязан пресен розмарин в малка тенджерка до омекване. Охладете и го добавете при яйцата. Стиснете скилидката чесън.
Разбъркайте в брашното бакпулвера и го добавете при яйцата. Разбийте с миксер сместа. Сложете подправките - куркума, черен пипер, сол и накрая настърганите сирена и зехтина. Добавете охладените, сварени розички карфиол. Разбъркайте с лъжица внимателно, за да не разкъсате розичките. Покрийте форма със свалящ се ринг с хартия за печене. Излейте сместа. отгоре подредете кръгчетата червен лук, които бяхте отделили. Притиснете ги леко в сместа.
Печете карфиоления кейк около 40 минути до готовност. Кейкът стяга и прави златиста коричка. Оставете го леко да почине, преди да го поднесете със свежа салата.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://drizzleanddip.com/2016/05/31/yotam-ottolenghis-cauliflower-cake